Образователен Говорилник - release 3

• 18 478
  • 750
  •   1
Отговори
# 510
В Български клас не знам , той  пише и чете, но разбирането хич го няма. Американски ще е 5.

Доколкото помня, съгласно наредбите на МОН, до четвърти клас ли беше, се признава образованието от други държави без изпити, а след това до осми клас само с изпит по български. Ако не пишех от телефона, щях да намерв точния член.
Та по принцип може да влезе във всяко училище, но с изпит по български.
А ААУ ме учудват. При тази такса да няма места ?! - нещо не ми се вързва.

# 511
  • София
Титина, след като е заплатен депозит, нямате ли нещо като предварителен договор? Много непочтено наистина. Толкова ли не могат да увеличат броя на децата в класа или да отворят допълнителна паралелка, ако има повече деца, които са останали в България заради КОВИД.

# 512
  • София
То добре, но нали детето трябва да навакса. Аз не виждам как може да покрие материал за пети клас, че и за четвърти, щом разбирането едва ли е на нужното по програма ниво. Със сигурност ще излязат и доста неща, което са по самия материал по български. В пети клас няма да е достатъчно да прочете нещо и да напише нещо, нито ще мине с диктовка. В пети клас учат доста сложни неща от езикознанието (само като стигнеш до всички видове местоимения и изменяеми и неизменяеми части на речта, гледай какво става! В допълнение вече са на преразкази. Тези неща са труднички и за отличниците, и за възрастните са трудни.  Ако е за моето дете, щях да се притесня как ще изкара приравнителен, колкото и да се работи с детето вкъщи.

# 513
Доколкото помня, съгласно наредбите на МОН, до четвърти клас ли беше, се признава образованието от други държави без изпити, а след това до осми клас само с изпит по български. Ако не пишех от телефона, щях да намеря точния член.
Наредба 11 за оценяване на резултатите....
 Чл. 113. (1) Лицата, на които е признат завършен период или клас за класовете от І до VІ включително по документи, издадени от училище на чужда държава, не полагат приравнителни изпити.
...........................................................
Чл. 107. .....
(3) Признаването на завършен период или клас за класовете от І до VІ включително се извършва от директора на приемащото училище, в което лицето желае да продължи обучението си.

С уговорката, че за места от държавния план-прием ( пети клас в гимназии с профил математически и природоматематически) нещата са малко по-различни.

# 514
Титина, след като е заплатен депозит, нямате ли нещо като предварителен договор? Много непочтено наистина. Толкова ли не могат да увеличат броя на децата в класа или да отворят допълнителна паралелка, ако има повече деца, които са останали в България заради КОВИД.
Това е адмишън фии, и не съм сигурна дали дори и да е приет ще имаме договор с тях ( те са по американската система, и тук договор не съм виждала).
Опитвам се да разбера причнините, но това е което ми казват и което е в имейла им.

Знам нивото на владеене на езика (български), никакви шансове да започне училище с български. Може , но от 1-ви клас.

Вече кандидатствахме в други училища ( Шарки, благодаря за насоките). В Сейнт Джордж казаха, че трябва да мине тестове ( английски, математика, сошъл стадис), ако ги прескочи ( казаха, че са тестовете са много различни от това, което се учи в САЩ), та ще търся какво точно се учи.
За другото сме кандидатствали за сега само онлайн- утре ще говорим с тях, да видим какви са изискванията.

# 515
Стискаме палци!

# 516
Стискаме палци, и благодаря на Дидева, че цитира точните разпоредби.

За съжаление, щом нивото на българския е такова, наистина само ААУ и може би Свети Георги са варианти.

Последна редакция: ср, 22 апр 2020, 15:21 от Татко Мецан

# 517
Потресаващо е нивото на българската журналистика. И това е "Стандарт", не някой жълт парцал:
https://www.standartnews.com/balgariya-obshtestvo/maykata-na-ubi … adina-421646.html

"Баровските деца", и други подобни определения, плащали потресаващите 1000 лв. на месец и други подобни квалификации!
Нямам думи!

Нищо общо нямам с градината Тути, нито някога сме кандидатствали там, нито сме я разглеждали, дори не знам къде е. Въпросът е принципен! Че тъпите журналя би трябвало да са се поинтересували, че в ЧДГ не ходят "баровски деца", а ходят деца от семейства, които ценят образованието. И много от тях се лишават от други неща, защото образованието им е приоритет, както са правили българите от време оно, давали са всичко, макар и бедняци, за да се изучи детето!
На какъв морал щяла майката да учи децата, пишат тъпите журналя. Абе аланкоолу, тя не е директор там, нито учител! Тя е собственичка, по-право съсобственичка, с 50 % или малко отгоре. Що за първобитни интерпретации?

Да, явно е за какви хора става въпрос и как е възпитавала сина си, по това аз съм на мнението на цялото общество и това е ясно. Възмущава ме журналистическата интерпретация и замесването на частна градина, и внушението, че тя била за баровски деца, и вопиющата неграмотност, че собственикът има нещо общо с дейността!
Много, много ниско ниво!

Ох, Боже, това се оказа последователен пост. Много сложно ми е да редактирам от телефона, извинявам се на модераторите, ми изтрийте го. Не е нарочно!

Последна редакция: ср, 22 апр 2020, 16:34 от Татко Мецан

# 518
  • София
Мецане, аз в такава потресаваща възмута бях останала, когато не кой да е вестник, а Капитал, пуснаха най-тъпата статия евър за частните училища. Толкова да нямаше общо с реалността, че беше скандално. Беше писана от някаква дама, която очевидно е имала дете в ЧУ през 90те и това, което е видяла тогава, описва като реалност към днешна дата. С един родител в днешно ЧУ не беше говорила, абе, безобразие. Много се ядосах тогава, ама Кот такоА, толкова си могат.

# 519
  • София
Ами прави сте, Мецане и Бърди. Насажда се не от сега, че ако децата ти са в ЧУ/ЧДГ значи си баровец, неморален, далавераджия и т.н. По- интригантско е. Кой ще ти чете, че за някой си образованието било приоритет за българите от време оно. Нищо пиперливо няма в това.

# 520
  • София
Мецане, няколко грешки забелязах в написаното от теб.
1. "... това е "Стандарт", не някой жълт парцал", а трябва да е:
"... това е "Стандарт" жълт парцал"
2. Интерпретациите не са по различни от тези, когато се разбра къде учи убиецът на момчето в Борисовата градина, там още една трагедия с внукът/синът на собственичка имаше в добавка по-късно (не че ЧГ бе по-по-най).
3. В много ЧДГ децата са там, поради липса на ДДГ. Абсурдно е да се твърди, че са само баровци.
    Когато плащам за услуга, ще ме интересува кои са собствениците, като не бих се доверила детето на всеки (но това са личностни особености, които не се отнасят само до образованието, по същите причини не пазарувам от определени търговци, производители)

# 521
  • София
Нищо ново,... "по информация от БЛИЦ" - айде молА ви се. Освен това Тути се води една от добрите детски градини в София - много им разбират главите на вестниците.

Но тази Десислава, като я гледам - има някакво излъчване на успяла кифла от края на 90-те, лекинко застаряваща вече - да се чуди човек как образованието й е станало приоритет (ще ме извинявате, дано не засягам добре изглеждащите мацки в темата).

Последна редакция: ср, 22 апр 2020, 17:08 от Аш

# 522
Личи ви, че си нямате друга работа. Не че аз много имам.

# 523
  • София
Погледнете го това за баровците от хубавата страна - в общественото мнение сте голяма работа, привилегировани, голямото добрутро! Хората пари дават за такъв имидж, вие сте недоволни! Simple Smile

# 524
  • софия
Е, това беше едно от нещата, които трябваше да се  науча - да спра да се “оправдавам”, че детето ми учи в ЧУ.
И е много лошо, не защото ми пречи как ме претеглвт с нови очи като ненадежден участник в каквото и да било, защото вече не съм от “тях”, ами е ограбващо и за двете страни. Нещо ми има, аз съм от ония. И е ужасно тъпо, че продължава да се тиражира тази нагласа и това разделение. Вместо да дойдат и да попитат какво ценно намираме, че сме решили да плащаме.
А в малките градове, ако някой обяви, че мисли за частно учебно заведение, околните скачат с такава ярост да оборват и спасяват, полудялото младо наивно същество дръзнало да мисли за такова прегрешение,  че настава трагикокомичен сериал с включването на лелята, бябата, дядото, таткото, съседа от три етажа надолу + лелката от закуските, които изведнъж рязко стават набожни с едничката цел да се опази непоквареното чедо от лапите на тая страшна покваряваща и абсолютно ненужна частна глупост. Нещата се възприемата долу-горе така: Заснели пет красиви картинки и вече стрували 10 бона. Измамници, мошенници, ей така завличат хубавите деца. Че какво му има на специалността в х място. Какво като е стара. Изпробвана работа е това. Я си стой мирно, ше си завършиш тука така по-кротко, а пък че е на 378 място от желанията ти много много не го гледай, важното е да заъвршиш. И крилете амбициозни се свиват, защото по-сигурно за теб от грижата на родата няма. Остави  ги тез модерни работи и гледай да не ти мътят ума. Там е за ония  с парите дето все трябва да си купят диплома. Я виж ти колко  си добре. Отличник си, може да е малък града, ама поне си знаем престъпниците...: мани ги ония.... богати келешчета, ей. ...... нали ги видя на телевизора....
Айде моля ти се.... дай тука да чуйм за мача....Учи, че като отида на родителската да не ме излагаш. Чуваш ли! Тя госпожата всичко ще ми каже!

И толкова! Никаква допирателна не може да се случи. Нито защо е ценно да помислиш да изкараш едни пари за да платиш едно образование, нито да обясниш на тия растящите, че никой няма да ги изяде и нищо опасно не ги чака.

П.С. Не омаловажавам ДУ. Импровизирам базирано на  разни случки.

Последна редакция: ср, 22 апр 2020, 17:53 от Амели

Общи условия

Активация на акаунт