Образователен Говорилник - release 3

• 18 369
  • 750
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Ние се познаваме лично, предполагам затова се е засегнал. Въпреки това смятам, че когато се говори за определено училище, за читателите са важни фактите, а не нашето мнение. На база на реални факти четящият може да си създаде мнение;  и има право на това мнение. Като му даваш твоето мнение му заместваш процеса на обработка на фактите и не му помагаш. И на истината не помагаш. 

# 661
  • София
А Ежко може да чете все пак, не е нужно да си влиза през профила.

# 662
Шарки, сигурен съм, че точно определен пост или постове не са били решаващи за решението😀 много по-просто е. В един момент може да загубиш интерес към всяко едно нещо като занимание.

В темата за АК може да са важни фактите, тук е добре да царуват мненията. Иначе голяма скука ще настане.

# 663
  • София
Точно така, Санака и не само това. Когато започнах да чета тук, около 2013 г., имам спомен, че година - две преди това, около 2011г., е било първото голямо увеличение на таксите за ЧУ, ама наистина голямо. От около 3000- 3500 лева бяха станали 3000- 3500 евро.
Аз такова увеличение не помня, а и толкова ниски такси не помня. Първата такса, която платих в СС през 2005г. беше около 2300 евро. До началото на кризата таксата се увеличаваше с по около 200 евро всяка година до 2009/2010, когато я замразиха за няколко години, а след това я увеличиха по-рязко, не помня точно с колко /нещо от порядъка на 600-800 евро ми се върти/, но двойно увеличение никога не е имало - поне не и в СС и не по "мое време". Simple Smile

# 664
Санака, мерси за инфото!  А  дали изпитът вв СС през 2011-2012 пак беше токова конкурентен, дали знаеш?

И дали наблюденията на Санака са валидни само за СС или и за другите ЧУ, има ли идея някой? СС са топ ЧУ и като такова едва ли са представителни в това отношение. Mецан ще ме извини, ама нещо не помни добре май Simple Smile Таксите в Дрита бяха по-високи от споменатите от него още преди 2011, а и не само в Дрита, Ерих Кестнер, Ровел, Меридиан също. Мисля и в Дорис Тенеди.

Последна редакция: пт, 24 апр 2020, 19:56 от Анонимен

# 665
Трудно ми е да ровя стари теми от телефона, но аз тогава гледах немските училища и бях гледал теми за Увекинд и Ерих Кестнер, по спомени - от 2010 и 2011 бяха темите, където се коментираха и увеличенията, и цифрите, които споменах. Таксата за СС не съм гледал тогава, вярвам напълно на Санака, че е била колкото казва. То все пак 2300 евро е от същия порядък.

Но вече 2014 г. помня постовете на Данибон и таксата за СС май беше 3900 евро за ПУК, 4100 за 1-4 клас и 4300 евро за 5-7 клас.

# 666
Мецане, все пак имам личен опит в реала Simple Smile Не знам какво си чел, но дъщеря на колежка учеше в Ерих Кестнер, таксата там беше по-висока от тази на Дрита.  Тя много го хвалеше.
Как да е, то ще се чуе.

# 667
  • София
Леле Бърди, Дъждец - я да се връщате веднага в темата Simple Smile!

Дъждец, вие нали ще имате кандидат-динозавър догодина! Решихте ли кое ще бъде желаното училище?

И я малко да ви върна към чата - някой мисли ли като мен, че в последните дни в София имаше радиация? Аз съм твърдо убедена Close

# 668
  • София
какво ви става, накъде сте тръгнали да напускате!

# 669
  • в страната на чудесата
Радиация? Защо?

Бърди и дъждец, напълно подкрепям размислите ви за нЕкои тук. Но ако ви няма ще липсвате. А и ще нарушим баланса на силата Simple Smile
Дано размислите, мненията ви са ценни.

# 670
  • София
Лейка, заради пожарите около Чернобил, едно на ръка и второ - мисля, че често ни застига радиация от това, че почвата и корените на растенията са замърсени необратимо. Чувала съм, че радиация у нас има, колкото и да няма официални данни за такава.

# 671
Аз много се смях - Фенси избрала най-доброто ЧУ, защото не ги приели в добро ДУ. Моето дете беше прието на първо класиране в 125то. Говорих с родители и се отказах. А какво ме подтикна за частно - фийдбек на учителка от Британика. Реших, че сигурната и спокойна среда е много важна за това мое дете. За съжаление не ни приеха в СС, а за ПЧМГ бяхме изпуснали срока ( вероятно и там нямаше да ни приемат).

# 672
  • в страната на чудесата
Аш, в София има доста радон, даже имаше теория за рака на белия дроб в София. Просмуква се от почвата и с новите дограми (освен ако не са с клапи за вентилация) и централизирани климатични с/ми се постигат ефективни нива. Имаше в едно списание, може би осем, цял брой за това. Мои познати даже получиха дози метър който стоя у тях седмици. После оправяха вентилацията.
Така и не разбрах колко е опасе този облак...

# 673
  • София
Санака, мерси за инфото!  А  дали изпитът вв СС през 2011-2012 пак беше токова конкурентен, дали знаеш?
Малката ми дъщеря кандидатства през 2010г. и си беше доста конкурентно. За разлика от 2005, когато ти казваха дали е прието детето веднага след пробния ден, през 2010 вече резултатът излизаше до 2-3 седмици след пробния ден. Обадиха ми се, че е приета още на следващия ден, но повечето си чакаха по 2-3 седмици /както аз си чаках за сина ми резултата на предварително обявената за това дата, а имаше деца, на които се обадиха преди това/. Имаше и много неприети, включително братя и сестри на ученици от училището. Колко точно конкурентно не мога да кажа, защото никога не съм знаела съотношението между брой кандидати и места за прием, никога не съм се интересувала. И през 2005 си имаше конкуренция - приеха дъщеря ми, най-добрата й приятелка - не. Разликата през 2005, както и преди съм писала, беше, че тогава малко родители се ориентираха към ПУК в училище. Повечето кандидатстваха за първи клас, а ПУК караха в ДГ /което и аз щях да направя, ако не бяха преместили детската й градина на много кофти място/, поради което напливът за ПУК беше по-малък, отколкото за първи клас. В следствие на това, половината деца от ПУК в СС не продължаваха в първи клас /отпадаха, ПУК в училището не ти гарантираше продължаване в него/. А сега, както и през 2010, почти всички приети ПУК-чета продължават в първи клас, единици отпадат /от класовете на двете ми по-малки деца, всички продължиха/, което е по-добрият вариант.

# 674
  • София
Не знам, аз следях от началото на април (от началото на пожарите) показателите на станциите- с изключение на 7 април на Мусала няма особено движение. Не вярвам да са манипулирани данните.  То тук до Нови хан си има и хранилище по принцип, дано е обезопасено достатъчно добре и да го следят. Иначе аз пък имах познати, които си бяха взели Гайгер-Мюлеров брояч и установиха, че керамичните им чаши са радиоактивни и ги изхвърлиха.

Общи условия

Активация на акаунт