Образователен Говорилник - release 3

• 18 378
  • 750
  •   1
Отговори
# 630
Е Попеа, същото може да се каже за всеки един. Разбирай И за теб.
А мен пък в този форум доста хора лично ме познават. Та фантазии и реалност лесно могат да бъдат отсяти от адекватността на изказванията. Wink

# 631
Е Попеа, същото може да се каже за всеки един. Разбирай И за теб.
А мен пък в този форум доста хора лично ме познават. Та фантазии и реалност лесно могат да бъдат отсяти от адекватността на изказванията. Wink
Разбира се Simple Smile
Фенси, и да те познава някой лично, едва ли може да знае дали наистина си можела да си пратиш детето в добро ДУ, и дали наистина си можела да купиш жилище в Иван Вазов или Изток (като примери). Това знаеш ти и съпругът ти, и някои много близки роднини, евентуално, но не сигурно. Не вярвам да си толкова наивна, за да си мислиш друго.

Последна редакция: пт, 24 апр 2020, 11:06 от Анонимен

# 632
Това ти го мислиш, че не може да се разбере. Местоживеенето ми предполага и възможности за училище. Нали? Дори по наше време все пак деца в района имаха предимство. Да не говорим и че по месторабота имаше предимства. Заради, които ние щяхме да се ползваме за още по-широк кръг от спряганите за добри ДУ.  

А финансовите възможности няма да ги коментирам. Всеки избира според критерии, които са му важни. При нас с мъжа ми последното като критерии е било "моден" и "рейтингов" квартал. И тъй като работя в един от споменатите квартали вече над 10 години. Та виждам качеството на живот в него дали изобщо се отличава от качеството в моя. Wink

И не, точно щото не съм наивна, знам от личен опит какво и как се знае. Wink

Последна редакция: пт, 24 апр 2020, 12:16 от Fancy

# 633
  • София
Попеа, тогава защо беше убедена, че писаното от Нико е абсолютна истина само на база писане във форума? Ми то в реална може да е друго.
А това, че повечето пишещи са имали възможност за избор на ДУ си е факт. Така си беше преди районирането. Преди да направя своя избор следях и темите за различните ДУ, разпитвах познати, ако бях решила за някое ДУ щяхме да се запишем. Писала съм и друг път, че по стечение на обстоятелствата сме имали служебни проекти в училищата, имах контакти с много директори и учители, от тях съм събирала обратна връзка. Но в крайна сметка прецених, че ЧУ е по-добрият вариант. Ти самата си писала, че си имала възможност за близкото ви добро ДУ, но си решила друго, защото не ти е допаднал начинът. Такива бяха реалностите до скоро. Сега, за тези, които са избирали след районирането не се наемам да обобщавам.
Но до преди няколко години на доста познати и колеги децата им не учеха в районното ДУ, въпреки че някои си се водеха "елитни". Например,  от района на 119-то учи детето в 133-то, от Лозенец в 119-то и 125-то. Просто на всеки чуждата трева му се струва по-зелена Joy Ами можеше тогава, факт.

# 634
Споко, Попеа вече от доста време, се опитва да ми внуши, че причината аз да избера ЧУ е защото не съм имала никакъв избор от добри ДУ.
Истината е малко по-друга. Перспектива от 30-32 деца в клас в 18-то или 32-ро рязко ме накара да се задълбая повече в проучване на възможностите ни за държавно училище. И колкото повече проучвах в далечните 2014-2015 години, толкова повече игнорвах ДУ и се съсредоточавах върху ЧУ.
То май по онова време дори 119-то ни беше опция, сега като се замисля. На една колежка набора започна там да учи, заради месторабота на майката.

# 635
Попеа, тогава защо беше убедена, че писаното от Нико е абсолютна истина само на база писане във форума? Ми то в реална може да е друго.
А това, че повечето пишещи са имали възможност за избор на ДУ си е факт. Така си беше преди районирането. Преди да направя своя избор следях и темите за различните ДУ, разпитвах познати, ако бях решила за някое ДУ щяхме да се запишем. Писала съм и друг път, че по стечение на обстоятелствата сме имали служебни проекти в училищата, имах контакти с много директори и учители, от тях съм събирала обратна връзка. Но в крайна сметка прецених, че ЧУ е по-добрият вариант. Ти самата си писала, че си имала възможност за близкото ви добро ДУ, но си решила друго, защото не ти е допаднал начинът. Такива бяха реалностите до скоро. Сега, за тези, които са избирали след районирането не се наемам да обобщавам.
Но до преди няколко години на доста познати и колеги децата им не учеха в районното ДУ, въпреки че някои си се водеха "елитни". Например,  от района на 119-то учи детето в 133-то, от Лозенец в 119-то и 125-то. Просто на всеки чуждата трева му се струва по-зелена Joy Ами можеше тогава, факт.
За Нико е много дълго за обяснение, защото имаме дълга форумна история и имам всички основания да вярвам, че не лъже. Ако тръгна да го доказвам тук, ще ме изтрият на секундата:) Не вярвам да интересува аудиторията, ще е сигурно 10-ина страници, а и не съм сигурна, че всичко мога да намеря.
Всъщност си права, че допреди няколко години приемът в ДУ беше на база връзки и подкупи, и в добрите ДУ класовете бяха по 32 и нагоре по тази причина. Специално в моя случай беше донякъде емоционално решение, защото ми се струваше несправедливо да плащам за нещо, което според мен ми се полагаше от местоживеене. От друга страна, приятелки ме навиваха за ЧУ и бяха доволни, и тогава,  а и сега смятам, че си има предимства, и не на последно място, нямаше нужда от жертви във финансов план. Но това не значи, че мога да се съглася с крайните изказвания на Мецан, че ДУ за нищо не стават. Затова споря, ама си давам сметка, че няма смисъл Simple Smile
Иначе и това е вряно, че тревата при съседа винаги е по-зелена Simple Smile
Споко, Попеа вече от доста време, се опитва да ми внуши, че причината аз да избера ЧУ е защото не съм имала никакъв избор от добри ДУ.
Истината е малко по-друга. Перспектива от 30-32 деца в клас в 18-то или 32-ро рязко ме накара да се задълбая повече в проучване на възможностите ни за държавно училище. И колкото повече проучвах в далечните 2014-2015 години, толкова повече игнорвах ДУ и се съсредоточавах върху ЧУ.
То май по онова време дори 119-то ни беше опция, сега като се замисля. На една колежка набора започна там да учи, заради месторабота на майката.
Да, права си, моя грешка, аз гледам от сегашна гледна точка с районирането. И в 35-то класовете бяха 32-33 деца по наше време, и се радвам, че все пак въведоха ред в приема за сегашните деца.
ЧУ имат предимства, разбира се, но пак казвам, не мога да се съглася с такива крайни мнения като Мецановото, че ДУ никое за нищо не става.  И ако  вземеш топ 10 на класацията НВО, пет са ДУ и пет са ЧУ, в топ 20 пак е горе-долу същото.  Горе-долу, казвам, моля те да не се вторачваш в една-две позиции нагоре или надолу. Ще видим как ще се развият събитията, като мине достатъчно време от въвеждане на районирането. Аз залагам, че пропорцията няма да се промени съществено.
Отделно че ЧУ зависи много от икономическия цикъл и ако има сериозна криза, както гледам, че повечето икономисти и правителства очакват, потокът ще се пренасочи към ДУ, за много хора не по тяхно желание. .

# 636
Абе какво има да обсъждаме, най-добре е да живее човек в Лозенец и детето му да учи в ДУ в същия квартал. Останалите са лузъри, които, като не могат да живеят в Лозенец, нямат достъп и до читави ДУ и плащат за ЧУ, с което още веднъж са прецакани. Освен това ЧУ са на гадни места и избралите ЧУ пътуват, с което трети път са прецакани. А ДУ са на най-хубавите места и имат огромни дворове, и са ти под носа и не пътуваш.

Така че който живее в Лозенец и детето му е в ДУ, е постигнал върхът на съвършенството и затова може да гледа с насмешка на изборите на другите и точка на въпроса.

Последна редакция: пт, 24 апр 2020, 12:03 от Татко Мецан

# 637
Абе какво има да обсъждаме, най-добре е да живее човек в Лозенец и детето му да учи в ДУ в същия квартал. Останалите са лузъри, които, като не могат да живеят в Лозенец, нямат достъп и до читави ДУ и плащат за ЧУ, с което още веднъж са прецакани. Освен това ЧУ са на гадни места и пътуват, с което трети път са прецакани.
Шегата настрана, пътуването за ЧУ за мен лично е много голям минус, наистина голямата част са в покрайнините на София. Ако обаче живееш наблизо, е удобно, разбира се.
Всяко решение е индивидуално претегляне на "+" и "-"
Не става въпрос само за Лозенец, добри ДУ има и в центъра, и в Докторски, и в Гоце Делчев, и в Младост има.

# 638
  • в страната на чудесата
... но какво има в този форум изобщо не означава, че същото го има и в реала.  Мислех, че е ясно Simple Smile Тук всеки е можел всичко, а в реалността често се оказва съвсем друго. Какво си създаваш или не, само ти си знаеш и то изобщо не е задължително да е това, което пишеш тук.

Вярно е. Ама не се коментираше така в друга тема по друг повод...
няма нужда от отговор..

# 639
  • София
Но по отношение на академичните постижения (което е важното в основния курс)

Важно е за много хора, да, но далеч не за всички, аз например не съм гледала този критерий. Щото кварталните са ми 145 и 125, там академичност да искаш. Ама аз не искам.
Тоест, не че не искам детето ми да се научи там на каквото трябва, но не ми е това вся и всьо. По-важно ми е да й е спокойно и дисциплинирано, да имам добра обратна връзка и да изпращам детето на училище спокойна. Нищо от това го нямах в 3те ДУ, през които мина брат й.

# 640
  • София
Ами, ето, Попеа - за теб ДУ стават, за Мецан -не. Какво има да се спори толкова. Нито ти ще го убедиш, нито той теб. Знаем си се тук, едва ли ще минат много случайни. То аз едва успях да открия темата, хем я търсих Joy
А за другото, защо да не може за Фенси, Лейка, Мецан и т.н. някои също да имат дълги форумни и не само форумни наблюдения?

# 641
Стават за нея, пък избрали Дрита. Кво като са им искали подкуп за Лозенецовото училище, подкупът го даваш еднократно и пак е много по-евтино от това да плащаш всяка година за ЧУ.
Но то защото е неморално да се дава подкуп, тя се е примирила с гадните ЧУ, и то такова, което наистина беше на гадно място и почти без двор, и не е било никога от водещите ЧУ. Естествено е можела и СС да избере, то ей така като Нико там вземаш, че си записваш детето, само пари да имаш, а те с Нико пари имат бол. Ама избрала Дрита, сигурно за да пътува по-малко, че това й е много важно.

Форум, какво да го правиш, както самата тя обича да казва.

# 642
Ами, ето, Попеа - за теб ДУ стават, за Мецан -не. Какво има да се спори толкова. Нито ти ще го убедиш, нито той теб. Знаем си се тук, едва ли ще минат много случайни. То аз едва успях да открия темата, хем я търсих Joy
А за другото, защо да не може за Фенси, Лейка, Мецан и т.н. някои също да имат дълги форумни и не само форумни наблюдения?
Абе мина една случайна Гаги, мисля, беше никът, ама в другата тема май беше, и там тя се ужасила от коментарите за едно ЧУ, което всъщност си е съвсем прилично  Simple Smile - та, стават и грешки Laughing Ама си права, де, спирам Simple Smile
Могат, разбира се, но в случая става въпрос за нов ник в тази тема, който за мен е много стар от други теми, и поради което коментирах това, което съм видяла. Не видях някой от изредените да посочи предишен опит като обосновка на мнението си.

Мецане, нашето ЧУ го избрах, защото синът на моя приятелка бяха решили да са в него, и двамата се разбираха и играеха заедно. Учеха много английски , имаше занимания по изкуства, плуване, тенис и ски, а общообразователните  бяха достатъчно ок, за да влезе после да учи немски, което за мен  е достатъчно. За друг може да не е, негова си работа. Да, по-евтино е с подкуп, ама в крайна сметка така сме решили. СС дори не съм знаела, че съществува. Тогава ЧУ наистина беше екзотика и класовете бяха малки.
Всъщност аз от тази тема разбрах как са се променили нещата. Ама от 2014 насам сме в подем. Интересно ми е някой от вас има ли наблюдения за периода 2009-2014 ак са били нещата в ЧУ, по време на предишната криза? Дали има наистина такава силна права  корелация, каквато си мисля, че има.

Последна редакция: пт, 24 апр 2020, 12:46 от Анонимен

# 643
Нов ник? Хахахахаха. Попеа, давай по-сериозно с доводите. Нико прелита не за първи път.
И както и преди казах, ей сега мога да ти покажа личното ми дворче на гърба на Кенсингтън палас. Wink

# 644
Ох, бе Фенси! Ако искаш, ми вярвай, твоя си работа. Няма да се знаимвама да те убеждавам, мисли си каквото си искаш.

Общи условия

Активация на акаунт