Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 2 дек. 2019, 01:09 ч.

Обсесивна приятелка

 • 3 916
 • 58
 •   1
Отговори
 • Мнения: 21
Здравейте,  наскоро се запознах с една колежка покрай работа, изглеждаше  съвсем нормална жена, беше мила и ме заговори, говореше си и с други колеги. Това, което ми направи впечатление е, че говореше на 2 см от устата ми и когато се опитвах да се дръпна, тя се приближаваше. Отдадох го на това, че не е искала да ни чуят шефовете. Малко след това ми поиска телефона и след известно време се видяхме. Държеше се прекалено близко за човек, който съм засичала няколко пъти, първия път като се видяхме извън работа на кафе дори ме държеше за ръка (което за мен не е ок, ако не си до 15 години), изглеждаше прекалено загрижена за мен и се държеше все едно ме познава от години, а не от 3 дена. Освен това, ми каза, че съм много важен човек за нея, харесала ме е и иска да го знам. Знам, че не си пада по жени (което беше първото ми заключение), има си мъж и деца и не дава индикации на човек с психични проблеми, но не мога да си обясня защо се държи така близко с мен, почна да ме кани на гости всеки ден (разбира се, не съм отишла) и почна и да ми звъни всеки ден. Аз не съм човек, който би се държал зле с някой, на всички винаги искам да помогна, но не ми е ясно защо се държи по този начин и какво може да иска от мен, като сме коренно различни и имаме голяма възрастова разлика. Някой сблъсквал ли се е с подобен проблем и трябва ли да се притеснявам?

# 1
 • Мнения: 250
Доста притеснително звучи. Това, че има мъж и деца не е гаранция, че няма други неподозирани (или подозирани) наклонности.
На твое място бих се отдръпнала, след като се чувствам дискомфортно в нейната компания, дори и с риск да се разсърди/ засегне/обиди и прочие.
Възможно е да е отчаяно самотен човек и отчаяно да си търси дружка, а може и да има психичен проблем, макар и недиагностициран, но каквото и да е, такъв тип приятелство е тотално неприемлив за мен.
Да имаш приятелка не означава да слееш живота си с нея и да се виждате/говорите ежедневно. Не знам тази жена какви представи има за приятелството.
Ежедневно бих могла да разговарям само с майка ми, макар че и с нея не говоря всеки ден. Не бих търпяла дълго, ако някой ме подложи на такъв психологически тормоз.
Прецени доколко важно е да присъства този "приятел" в живота ти.

# 2
 • Azeroth
 • Мнения: 4 231
Или е много самотна и има нужда от приятел/ка или харесва и жени. А може би и двете.
Щом ти е неприятно, говори с нея. Има начини да споделиш притеснението си и без да я нараняваш, по-скоро я попитай какво я кара да се държи така с теб, при положение, че почти не те познава все още.

# 3
 • Мнения: 355
Ами слагай картите на масата... говори с нея и кажи, че това не ти е приятно и толкова.

# 4
 • София
 • Мнения: 5 081
Това не е приятелка, а позната отскоро и лесно може да се постави границата в общуването.

# 5
 • Мнения: 1 376
Не бих се обяснявала. Бих се дистанцирала без никакво чувство за вина. Човек трябва да мисли първо за собствения си комфорт.

# 6
 • Мнения: 14 379
Брррр…...ужасно ми е да ми прекрачват личното пространство. Трудно допускам хора и отнема много време.
Аз лично бих прекратила контактите с въпросната жена, първоначално любезно бих отклонявала поканите и опитите за близост, после, ако е нужно, и по рязко.

# 7
 • В Страната на Чудесата
 • Мнения: 1 635
Колко голяма е голямата ви възрастова разлика?
Имала съм подобно, леко странно приятелство на младини. Жената имаше съпруг, доста по-възрастен от нея. Първоначално говорехме основно за децата, но в един момент тя започна много настоятелно да ме кани на гости, сама. И тъй като, така и не отидох у тях сама, в крайна сметка тя си разкри картите и стана ясно, че мъжът и' я врънкал за тройка. Rolling Eyes Shocked Sunglasses
Това беше последният ми разговор с нея.

# 8
 • Мнения: 21
Колко голяма е голямата ви възрастова разлика?
Имала съм подобно, леко странно приятелство на младини. Жената имаше съпруг, доста по-възрастен от нея. Първоначално говорехме основно за децата, но в един момент тя започна много настоятелно да ме кани на гости, сама. И тъй като, така и не отидох у тях сама, в крайна сметка тя си разкри картите и стана ясно, че мъжът и' я врънкал за тройка. Rolling Eyes Shocked Sunglasses
Това беше последният ми разговор с нея.

Ужас, какви хора има само Astonished
Разликата ни е 10 години, което не е чак толкова фрапантно, но все пак има значение.

# 9
 • Мнения: 7 759
Два пъти съм попадала на подобни жени - едвам се отървах от тях. Можеха буквално от сутрин до вечер всеки ден да са залепени за мен. Много е неприятно. Чувствам се много некомфортно в такива ситуации, когато хора, с които току-що съм се запознала рязко скъсяват дистанцията и едва ли не за седмица ми стават "най-добри приятелки".
Съвета ми е да я разкараш леко, но категорично, защото с времето нещата ще станат още "по-лепкави".

# 10
 • Мнения: 3 530
Да, с времето сигурно ще реши, че сте станали близки и ще досажда още повече. На младини ми беше неудобно да показвам, че нещо ми е неприятно, но сега-не. Щом не се чувстваш комфортно отклоняваш  опити за някакви лични отношения -срещи, гости и т.н. Какъвто и да и е проблема, това не е твой проблем.

# 11
 • I am in my own head most of the time
 • Мнения: 821
Така описана, жената за мен си дава сериозни индикации за някакъв психичен проблем. Най-малкото има проблем със спазването на елементарна дистанция. Като се започне от физическа близост и се стигне до навлизане в личното пространство изобщо.
Как пък за няколко дни се оказваш толкова важна за нея?
Другото, което е възможно е да си има някакви проблеми на работа и да те търси за отдушник.
Третото, което също не изключвам - да си има обратни наклонности. Нищо, че има мъж и деца.
С такива хора обикновено човек трябва да е малко по-категоричен, защото не разбират от намеци. И по-добре навреме да бъдеш по-рязка, отколкото да я оставиш да си внуши някакви неща, да се чудиш как да се отървеш от нея и нещата да ескалират съвсем. Възможно е да се озлоби, ако достатъчно си е разиграла собствените сценарии в главата и изведнъж разбере, че няма да участваш във филма.

# 12
 • Мнения: 4 237
Не ѝ давай нишани от любезност или възпитание, защото ще стане по-сложно после. Тя сама си играе сценариите и в един момент ще реши, че без теб не може да живее, а ти си я разочаровала и вероятно ще стане агресивна.

За мен хора с подобно поведение неминуемо имат психологически проблем. Дали е по-дълбок или става въпрос за вид тик, пак не е ок.
Не е изключено да има лесбийски наклонности, дори неосъзнати, да е латентна лесбийка.

Категорично я отсвири по-скоро.

# 13
 • Мнения: 1 991
Хората сме различни, има екстровертни, има интровертни, хора самораздаващи се, хора егоисти, холерици, меланхолици и т.н. Всякакви хора има, а личните ни пространства имат различни граници. Затова е добре да уточняваме тези граници, когато е нужно. И да не даваме погрешни сигнали на останалите, а после да мрънкаме, че ни нарушили личното пространство.
Та ти направо си й сложила диагноза, като си я нарекла "обсесивна", но "приятелка".  Кое от двете е вярното определение? За мен те се изключват. Или някой ти е приятел, или е с натрапчиво поведение, което не ти допада. Ама чак пък обсесивно...
Замисли се и над сигналите, които ти си й подала в общуването ви... Ако й се усмихваш, любезничиш прекалено,  прекалено си съпричастна на казаното от нея, може да се разтълкува точно в обратния смисъл, че този тип общуване ти е приятен.

И да, може и да има нещо гнило в отношението й, но само по тези обяснения в първия ти пост, няма как да се разбере.  Предполагам, че и ти не си наясно, затова си пуснала темата.

# 14
 • I am in my own head most of the time
 • Мнения: 821
О, те такива обсесивни лесно решават, че си "техния човек" - дето се вика и от вежлив поздрав могат да го решат. Особено, ако авторката е нова във въпросната фирма, предполага се, че пази някакво поведение и гледа да е мила със всички. Не вярвам сама да й се е метнала на врата от радост.
И ние си имаме една персона там, където работя. Сдушава се с тебе на мига, само да те усети, че си малко по-сговорчив. След като ме беше издирвала във ФБ да ми гледа снимките и след това споделя какво видяла, какво си помислила за мен, сякаш е съвсем в реда на нещата да рови и да се интересува. И след това в пуш-паузите бълва хиляди налудничави истории, на които само тя си вярва. При нея хубавото е, че досажда само по време на работния ден. След това кой откъде е, а тази чак за ръчица я държала и на гости я канила. Нормално, дори и някой да ти е станал приятен на работа, няма да го поканиш веднага вкъщи. Има кафенета, паркове и достатъчно други места, където можеш да комуникираш и да се опознаваш с нови хора.
Но, така де, аз не мисля, че авторката е виновна за така създалото се положение, освен с това, че се е държала любезно. Ако оттук нататък продължи да поддържа близки контакти с нея, след като е видяла тревожни сигнали в поведението на жената, вече сама ще си е виновна, ако настъпят усложнения.
Аз бих излязла от положение с фразата, че предпочитам колегите да си останат колеги, а за свободното време имам достатъчно роднини, приятели и близки, които чакат да се видим.

Общи условия

Активация на акаунт