Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 2 дек. 2019, 01:37 ч.

Признава ли се GED в България?

  • 252
  • 4
  •   1
Отговори
  • Мнения: 1
Привет! Бих искала да започна с това, че съм нова във форума и съжалявам ако вече има тема, в която мога да задам моя въпрос.

Тъй като се наложи да се местя в чужбина многократно през детсвото и юношеството ми, нямах възможността да получа традиционна диплома за гимназия. Предстой ми да взема изпит за GED и знам, че е признат в повечето американски и канадски университети, въпреки това бих желала да се върна в България за да продължа обучението си. За жалост не мога да намеря никаква информация - дали тази диплома се приема, имам ли алтернатива в България и т.н.

Наясно съм, че най-редно би било да се обадя на университети по мой избор и да питам директно, но бих желала да си пробвам първо късмета тук, може би някой може да ми даде добър съвет как да постъпя. Предполагам, че  може би единственият възможен вариант би бил да започна обучението си в Америка и след това да се прехвърля в България, но много бих желала ако мога да прескоча това.

Въпросите ми както вече споменах са: Някой знае ли дали GED се приема в Български университети? Какъв вариант мога да имам? Има ли някой, който е бил в сходно положение?

Благодаря предварително! Blue Heart

# 1
  • Мнения: 140
Според мен иди попитай в МОН или в Министерството на външните работи ,защото там заверяват дипломи и най-вероятно даже да не е GED ще трябва да минеш през тях така или иначе. Най-вече в университета питай , защото зависи какво учиш. Тъй като сега има леко промени в образователните програми от преди година, може и да има вариант да ти я признаят. Като цяло няма да ти я признаят като диплома за средно образование, но сега има друго разпределение за тези, които са завършили 10 и 11 клас  и най-вероятно ще те сложат там, ако не другаде. А по принцип даже да имаш такава диплома, няма да те приемат в университет, което е леко кофти.
П.С За филологическите специалности приемат сертификати.

# 2
  • Мнения: 37
РИО по град или МОН могат само да ти отговорят, като отговора ще зависи много от лелка до лелка. Ако ще се прехвърляш след като си започнала да учиш, никой няма да ти търси диплома от гимназия, а само резултати от изпити. В НБУ например ще ти е по-лесно, тъй като са по подобна система и лесно се прехвърлят кредитите. В СУ ще е трудно, но постижимо, евентуално да те върнат един семестър назад. Наистина зависи от това, какво и къде искаш да продължиш да учиш.
Относно дипломата, на моя съпруг му признаха диплома от гимназия в ЮАР, въпреки че те там не учат всички предмети, а специализират - т.е. той не е учил природни науки, география или история след 7 клас. По тази ми логика, смятам, че няма как да не признаят GED, след като е много по "обстойна" диплома. Успех!

# 3
  • Мнения: 7 477
https://www.mon.bg/bg/162

ПРИЗНАВАНЕ НА ЗАВЪРШЕНИ ЕТАПИ НА УЧИЛИЩНО ОБУЧЕНИЕ ИЛИ СТЕПЕНИ НА ОБРАЗОВАНИЕ И ПРОФЕСИОНАЛНА КВАЛИФИКАЦИЯ ПО ДОКУМЕНТИ, ИЗДАДЕНИ ОТ УЧИЛИЩА НА ЧУЖДИ ДЪРЖАВИ, считано от 08 ноември 2011 година се извършва в РЕГИОНАЛНОТО УПРАВЛЕНИЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО ПО МЕСТОЖИВЕЕНЕ.

дейностите по признаване се извършват от експертна комисия към всяко регионално управление на образованието.

Доколкото знам, автоматично се признават само дипломи от ЕС заради Болонското споразумение, но се изисква и изпит по БЕЛ, след като нямаш задължителната матура по БЕЛ. Или пък отиваш да учиш на английски, но не е безплатно.
За другите дипломи решението и изискванията се определят от РУО по местоживеене. Така че подаваш там молба за признаване и чакаш да видиш какво ще ти кажат.

# 4
  • В Страната на Чудесата
  • Мнения: 1 636
При завършена образователна степен (12 години гимназиално обучение), дипломата се приравнява към нашата шестобална система в РУО. Не се изискват никакви допълнителни изпити, както и отсъствието на матура по БЕЛ няма никакво отношение към това на какъв език ще избереш да учиш нататък...

Общи условия

Активация на акаунт