В момента чета ... 90

• 46 434
  • 743
  •   1
Отговори
"Самите думи ухаеха на лято. Виното беше лято, хванато в бутилка и запушено с тапа".

Рей Бредъри

ВАЖНО!
Желателно е когато споделяте впечатление от дадена книга да внимавате как го правите. Това предупреждение не цели въобще да ви откаже от споделяне или питания, напротив! Но често, все още под въздействието на емоцията от прочетена книга се прибързва в споделянето. Нека коментирането на ключови моменти, развръзка, убиец и въобще всичко, свързано със съдържанието, което би разкрило важна информация, да бъде поставяно в скрит текст! За целта, вмъкнете текста, който искате да скриете между скобите [спойлер][/спойлер], на латиница - spoiler. Уважавайте правото на непрочелите все още книгата да й се насладят максимално, когато решат!
Как да поставите картинка в мнение:
- когато желаете да покажете корица на книга, която четете, е необходимо да копирате, сложите адреса на картинката между отварящ и затварящ таг за изображение, т.е. между img и /img, поставени в скоби - [имг] [/имг]. За намаляване на изображението, ползвайте img height=250 или img height=300, след това адреса и накрая /img, съответно пак със скоби, ето и пример:
[имг хеигхт=250]http://....................jpg[/имг]

# 1
  • Разпиляна във въображението
Започвам "Граф Монте Кристо" Simple Smile

# 2
  • София
Подлъгах се с последния издаден роман у нас на Стив Кавана, но не ми хареса.

# 3
Записвам се и аз с “Терапията” на Фитцек. Повали ме някакъв вирус вчера и не можах да си я дочета, а сега работата ми пречи 😆 но след споделеното от Миж довечера ще си наваксам.

# 4
Благодаря за новата тема - последно прочетох Граф монте Кристо, не съм я чела отдавна, както писах и преди, но ми беше много въздействаща и въпреки че знаех сюжета, ми беше приятно, все едно я чета за първи път.

Обърнах повече внимание на фактологията - Дюма е наблегнал доста на тези неща, споменават се точни суми, дати, възрасти на пресонажите; историята на Хаиде почти преповтаря истинската история
Скрит текст:
(естествено, леко преиначена, няма данни Али паша да е имал дъщеря, освен това майката - кира Василики е умряла от болест в Гърция, известно време, след като е била освободена от робство, а не като в книгата; но въпреки всичко, има много съвпадения).
Явно е искал романът да изглежда възможно най-актуален и реалистичен, въпреки че самата история е по-скоро като приказка, отколкото драма.

И преди съм мислела кой от тримата злодеи е най-виновен за затворничеството на Едмон - в това отношение мнението ми не се променя, дори се затвърждава -
Скрит текст:
Вилфор, защото е длъжностно лице, интелигентен и разбира идеално ситуацията. Той дори първоначално се съгласява да освободи Дантес часове след задържането му (защото е наясно, че това е един безпочвен донос), но щом вижда писмото до баща си и още повече, щом нищо неподозиращият Едмон му съобщава, че е запаметил адреса и името на получателя (господин Ноатрие), Вилфор решава да закопае Едмон. Без съд е пратен направо в замъка Иф, където изпращат опасни престъпници, няма право на защита, семейството и близките му не получават информация за него (Вилфор лъже господин Морел, че вероятно Едмон е изпратен на каторга). 
Впрочем, Вилфор е уникално гаден човек -
Скрит текст:
започнал е да изневерява на съпругата си веднага след сватбата - Валантин и незаконнороденият Бенедето (или Андреа Кавалканти) са почти на една възраст. А втората госпожа Вилфор (лудата отровителка), е на 25 години по времето, когато се развива отмъщението на графа. Нейният син е 10 годишен - т.е.  Вилфор, който е бил 30 и няколко годишен към онзи момент, се е оженил повторно веднага след смъртта на майката на Валантин, за 15 годишно момиче!
Освен това, когато той се усъмнява в намеренията на графа и започва да търси кой го преследва (естествено не помни Дантес), изважда списък с враговете си - всички, на които е навредил през годините и които биха имали причина да го смачкат.
Друго интересно при него е, че още при първия си разговор с графа споменава, че има неща по-страшни от смъртта и едно от тях е лудостта - т.е. той вероятно е усещал нещо; сякаш сам предсказва какво ще се случи с него.

Тези дни попаднах на една интересна статия за парите в книгата (но не я запазих) - някой беше направил сметка на колко се равняват състоянията на граф Монте Кристо, Морсер, Вилфор и Данглар в днешни пари. Графът, който има около сто милиона франка (на едно място се споменават 80, но към края той казва в личен разговор с Максимилиан Морел, че има почти 100 милиона), в днешно време би бил милиардер (според автора на статията). Вторият по богатство е Данглар, който има "само" 15 милиона франка - много по-малко от парите на графа и въпреки това е споменато, че той е един от най-богатите хора във Франция.
Морсер има около милион и половина (припомням, че тези пари не се равняват на днешните и той все пак е много богат), а любопитно - Вилфор не е чак толкова състоятелен, въпреки че е все пак богат, благородник с висок пост и високо обществено положение. Валантин (дъщеря му) има около 2 милиона от майка си и нейните родители, както и от господин Ноатрие -
Скрит текст:
затова жената на Вилфор иска да избие първо дядовците и бабата, после самата Валантин, за да може Вилфор да наследи всичко, а след него детето й -Едуар.

Интересно е, че съкровището на Спада (това, което Едмон открива на острова)
Скрит текст:
възлиза на около 13 милиона франка, но за 9 години от излизането си от затвора до завръщането във Франция, той успява да го увеличи неколкократно.

Направиха ми впечатление и няколко дребни грешки -
Скрит текст:
не знам дали наистина са грешки или са особености на българската редакция. Например, когато графът прави вечеринката в Отьой (където показва червената стая на гостите си и стресира Вилфор и госпожа Данглар), той вече е казал на Вилфор и жена му, че е купил къщата на техния роднина по сватовство господин дьо Сен Меран (дядото по майка на Валантин). Тогава госпожа Вилфор дори казва, че къщата е много хубава и не разбира защо съпругът й никога не е пожелал да ходи там (не иска, заради лошите спомени, но тя не знае, че той е имал такава драматична любовна история с най-добрата й приятелка). Въпреки това, на вечеринката, госпожа Вилфор е изненадана, когато научава, че това е къщата на господин дьо Сен Меран - все едно предишният разговор въобще не се е състоял.

Друга грешка, също незначителна - при описанието на възрастния Данглар, се споменава, че той вероятно носи черна перука, за да изглежда по-млад. Накрая, след освобождаването му от бандитите пише, че косата му е побеляла. Последно той носи ли перука, или не?

Още - Данглар споменава, че съпругата му (бивша любовница на Вилфор) е била бедна, въпреки че е от благороден произход, както и че първият й съпруг (който според него починал от скръб или удар, когато след продължително пътуване открил младата си жена в напреднала бременност) също е бил беден, макар и благородник. Накрая, в прощалното си писмо към нея (когато бяга за Италия), Данглар все пак твърди, че тя е била винаги богата, но не и почитана. Последно - тя богата ли е била, когато са се взели (и около времето, когато е била с Вилфор), или не? Не че е важно, но си противоречи.
Имаше още такива дреболии, но както казах - може и да са грешки при превода.

Що се отнася до опиума, прочетох някъде, че Париж е бил наричан опиумната столица на Европа, точно по времето на Дюма. Вероятно той го е възприемал просто като нещо модерно и не е знаелколко лоши последствия може да има от пристрастяването.

Последна редакция: пн, 08 юли 2024, 11:40 от pppqqq

# 5
  • София
Диво Животно- новата на Жоел Дикер.

На нивото на останалите е, става за плажа.

# 6
Чета "Стълба към небето". Изключително противни персонажи, които са си точно на мястото в този доста добър роман за амбицията.

# 7
  • София
Вейда, заинтригува ме. Благодаря.

# 8
След "Терапията" подхванах "Сатанинско лято" - втората част от поредицата за двамата датски детектива Мартин Юнкер и Сине Кристиянсен.
Абсолютно чуд-на!!! Много атмосферна , както и първата - "Свирепа зима". Сега обаче действието се развива половин година след събитията от първата част - през горещо лято, подобно на нашето в момента.
Чудесно развитие на образите и отношенията между героите, чудесна поредица, която ще се хареса на любителите на скандинавските трилъри!
Книгите трябва да се четат подред, защото има връзки между събитията.

# 9
Благодаря за новата тема Хепимиж:)
Записвам се с Майка Австралия от препоръки тук, но не зная дали ще я дочета. Изданието е доста старо, с малки букви, мъча се...

# 10
За поредн път чета любимата си книга "На изток от рая"

# 11
  • Пловдив
Благодаря за новата тема!
Завършвам "Съдбовен път" на Кристин Хана. Чудесна и много човешка книга. На моменти сърцераздирателна. Чете се на един дъх.
Харесвам и други книги на авторката и тази също не ме разочарова.
Давам й оценка 4,5/5 само защото на места има доста клишета.

# 12
В момента чета "Никой не може да те заличи"  на Мишел Бюси. Все още съм в началото и не мога да дам мнение за книгата, но се чете леко.

# 13
Чета "Изстрел" на Тейлър Адамс, авторът на "Без изход". Също толкова визуално пленяваща ми е, сякаш гледам филм пред очите ми.
И все пак довърших "Камък, ножица, хартия", но тройчица за нея. Блудкава работа, още от средата ми беше ясна.

# 14
  • в сърцето на един мъж...
Благодарности за новата тема, страхотно оформление, Миж! Heart

Аз дочитам "Клиентът" на Гришам. Аз ли съм се преситила с криминалета, книгата ли има някакъв недостатък, не знам, но хем ми върви бавно, хем ми стана леко досадна.

Общи условия

Активация на акаунт