Резултати от микробиология - тема 4

• 2 211
  • 80
  •   1
Отговори
С пожелания за по-малко бактерии и възпаления и повече лактобацили Stuck Out Tongue

Какво е бактериална вагиноза (БВ)?
Бактериална вагиноза не е инфекция, не е болест, не е и полово предавана болест (ППБ) - а е състояние на вагиналната флора. В здравия женски организъм повече от 90% от бактериалния фонд се състои от т.нар. добри бактерии - лактобацили - дълги пръчковидни бактерии, които се грижат за поддържане на добра киселинност във влагалището. Здравото влагалище е влагалище с киселинност между 3.8 и 4.4 ph. Останалите по-малко от 10 процента бактерии са такива, които обичайно населяват влагалището (гарднерела вагиналис, мобилинкус, превотела и др.),но са държани под контрол от лактобацилите.
Понякога, поради различни фактори, се стига до разрушаване на този баланс - лактобацилите измират, и тъй като природата не търпи празни пространства - мястото им се заема от разрастващите се бактерии, обичайно населяващи влагалището. Средата преминава от киселинна към алкална. Така се стига до състояние "бактериална вагиноза".

Причини за БВ:
1. Антибиотично лечение
2. Полово предавани болести - хламидия, гонорея, трихомони
3. Плазми - предавани и по полов път, но и често присъстващи в организма ни, като част от пикочо-половата система - уреаплазма (Urealyticum и Parvum) и микоплазма (Genitalium и Hominis) . До скоро се е считало, че плазмите са обичаен обитател на организма, след което са класифицирани като ППБ, а от скор - отново са в отделна категория "Плазми" и не се третират като полово-предавани инфекции.
4. Нарушаване на киселинността във влагалището - чрез неподходящи интимни продукти, неподходящи презервативи, лубриканти, вагинални промивки, неподходящо бельо, и т.н.
5. Стрес
6. Бременност - поради промяна в хормоналния баланс

Лечение на БВ
Схемата, по която се изчиства БВ е в 3 стъпки:
- изчистване на биофилма, който бактериите образуват по стените на влагалището
- подкисляване на влагалището преди заселване на нови лактобацили
- пробиотична терапия с вагинални и орални пробиотици

Бактериална вагиноза се третира на първо място с метронидазолови препарати - Флажил, Арилин, Гиналгин. Следващ избор е активната съставка клиндамицин (Клиндавазин крем, Клион Д).
При скоро възникнали състояния на БВ е достатъчен двукратен прием на Арилин Рапид, 2 вечери подред, вагинално.
При хронични състояния - е добре да се приложи и орален прием под формата на таблетки, който стандартно е 7 дни, но може да бъде и 10. Дозировката, както и схемата, се назначават от лекар.
Трябва да се приложи лечение и на партньора.
При хора, склонни към гъбички - задължително се прилага и антимикотична терапия, успоредно с метронидазола, като се цели да се покрие целия курс на лечение.

След това се пристъпва към грижа за киселинността на влагалището - с глобули или гелове с млечна киселина, за 3-4 вечери. Продуктите, които най-често се ползват, са Вагизан млечна киселина (свещички), Гинофит (гел), Лактобор (гел), евентуално борна киселина (Донафил, Миковаг).

Крайната и най-важна стъпка - е заселването на нови колонии лактобацили. Това трябва да се прави продължително време, а не да се разчита на еднократен курс. При избор на добър пробиотик за женско здраве, вагинален или орален, следете за съдържанието на щамовете, които са селектирани в капсулитe: Lactobacillus Casei, Plantarum, Crispatus, Reuteri, Rhamnosus. Схемата на прием - нека всеки я усети според ефекта върху тялото си, но първоначално поне 14дни (вагинално и орално), след което се разрежда през 2-3 дни, докато се стигне до прием веднъж седмично, като поддържаща терапия.

ТЕМА 3
ТЕМА 2
ТЕМА 1

# 1
  • на вълнолома
Cafe del Mar , благодаря за  новата тема!
Благодаря и за мнението 💐.
Днес излезе цитонамазката, изпратила съм я на гинеколога и чакам да ми отговори. Потърсих и в интернет нещо от терминологията .

# 2
Здравейте отново! След лечение от юли месец първо на ентерокок с Гиналгин успешно, но след това завъдих Стафилококи и Кандида изолирани на Фемофлор малко количество, но теста беше правен само 10 дни след приключване на антибиотик и 5 след пробиотик. Лекувах с Полижинакс 12 дни и веднага след него 10 Лактажин. Отново ми се появи леко дразнене тип парене и лек сърбеж. Изпих 1 таблетка Дифлукан и мажех с Ломексин и след менструация се успокои уж всичко. Пуснах МБ след 7 дни чисти от пробиотика и ми излезе този резултат
Започнах да слагам и от румънския Гинофилус след това и сякаш от него ми се раздразваше, получава се някакво наслагване и раздредих слагането му и дори го спрях за да видя как ще се чувствам, имах 5-6 дни спокойни и реших да пробвам с българския Гинофилус и отново след 4-5 таблетка ии започва да ми дразни, просто от време на време усещам парене и след това си минава. Не знам вече как да процедирам и от таблетките ли е дразненето ии защо не успява да ми се възстанови флората. Почти от 2 месеца пия и Криспакт преди него направих и един курс с Биозин. Какво ще ме посъветвате, вече се отчайвам..

Последна редакция: пн, 20 окт 2025, 13:43 от Габриела88

# 3
Здравейте отново! След лечение от юли месец първо на ентерокок с Гиналгин успешно, но след това завъдих Стафилококи и Кандида изолирани на Фемофлор малко количество, но теста беше правен само 10 дни след приключване на антибиотик и 5 след пробиотик. Лекувах с Полижинакс 12 дни и веднага след него 10 Лактажин. Отново ми се появи леко дразнене тип парене и лек сърбеж. Изпих 1 таблетка Дифлукан и мажех с Ломексин и след менструация се успокои уж всичко. Пуснах МБ след 7 дни чисти от пробиотика и ми излезе този резултат
Започнах да слагам и от румънския Гинофилус след това и сякаш от него ми се раздразваше, получава се някакво наслагване и раздредих слагането му и дори го спрях за да видя как ще се чувствам, имах 5-6 дни спокойни и реших да пробвам с българския Гинофилус и отново след 4-5 таблетка ии започва да ми дразни, просто от време на време усещам парене и след това си минава. Не знам вече как да процедирам и от таблетките ли е дразненето ии защо не успява да ми се възстанови флората. Почти от 2 месеца пия и Криспакт преди него направих и един курс с Биозин. Какво ще ме посъветвате, вече се отчайвам..
Може ли да кажете къде е правено изследването?

# 4
Във Варна Кандиларов - Брегалница

# 5
Габи, понякога отнема доста месеци прием на пробиотици, а и докато всеки си открие неговия пробиотик...не всеки работи за всеки. Аз се спасих само и единствено с орален Биозин Фем и Криспакт, но при много момичета не са помогнали. Затова, пробвай варианти, но не спирай. Нормално е да има вагинално дразнене и парене от ваг.пробиотик.

Пейкова - идеална е цитонамазката. Относно хистологията, която очакваш - има тема за цитонамазките, пак в този подфорум, момичетата са много информирани и отзивчиви, можеш да потърсиш съвет там. Лично аз нямам компетенция в точно тази сфера, но пък от сърце ти пожелавам всичко да е наред Heart

# 6
Просто се чудих вече дали това парене се провокира от пробиотика и дали ми действа положително .. Значи да продължавам със слагането въпреки това?

# 7
Можеш да разредиш, например през вечер, през 3 вечери, да редуваш с гелчета млечна киселина - Гинофит или Лактобор, да минеш на орален някакъв, нов за теб. И също, всяка от нас трябва да си има вкъщи кутийка с тест ленти за следене на вагиналното ph. Ползвам Ellen, честно казано без тях не знам как щях да се ориентирам защо ми е зле долу - от малко лактобацили, или от прекалено много такива, или пък защото не съм пила достатъчно течности и ме дразни уретрата, а аз си мисля, че съм с БВ Expressionless
Мисълта ми е, че за да виреят и да се множат лактобацилите долу, трябва да има кисела среда, затова ползваме млечната киселина под различна форма.

# 8
Колко време след вагинален пробиотик може да се направи тест за ph? Всъщност от Биозин фем бях доволна, но четох за Криспакт и реших да опитам и с него, взех си 3те опаковки и не знам сега ако прекъсна след месец и половина и започна отново с Биозин правилно ли е? Ще пробвам и с редуването на млечна киселина и пробиотик и колко време е хубаво да се прави?

# 9
Можеш едновременно да ги приемаш, да редуваш или заедно, няма значение.
Тест можеш да правиш по всяко време.
Идеята е да следиш поне веднъж седмично.
Можеш да минеш няколко дни само на орален пробиотик, долу да е чисто и тогава да тестваш. За, 72 часа неслагане нищо долу е ок, за да направиш после тест.

# 10
Здравейте! Къде в Пловдив или София правят микробиология на влагалищен секрет за анаеробни бактерии? Благодаря!

# 11
Какво точно имаш предвид...?
Принципно, всеки секрет се изследва за стандартните неща, в която и лаборатория да се занесе, а ако се търси нещо специфично - зависи какво е - има и други начини за диагностика.
Та, кажи какво точно те притеснява, за да видим как да те насочим правилно.

# 12
За целия ми “стаж” от ходене по изследвания само при една АГ съм виждала микробиология на анаероби с антибиограма, но това беше в далечната 2006 г. и знам, че отдавна въпросната лекарка не работи с тази микробиоложка, която не съм сигурна дали е жива изобщо.
Иначе - има си лаборатория, която се занимава с анаероби, Анаеробна лаборатория към Александровска болница, там съм си носила проби за Хеликобактер, защото е единствено място, на което правят антибиограми за този патоген.
Но тъй като въпросът е твърде общ, не съм сигурна дали изобщо би било подходящо.
Ако се имат предвид анаеробите, които обитават влагалището, като Гарднерела например, то не правят МБ с антибиограма за нея.
Като цяло анаероби се тестват или с PCR или се гледат на микроскоп при директна микроскопия.

# 13
Cafe del mar, от къде си купуваш лентички за пх на ellen?

# 14
Поръчвам ги от сайта на вносителя, ето тук: https://novushealth.bg/product/ellen-ph-control-vaginal-test-x5

Общи условия

Активация на акаунт