Резултати от микробиология - тема 2

• 20 622
  • 859
  •   1
Отговори
Здравейте,

Крайно време е да започнем новата тема за резултати от микробиология.

Предлагам вместо запис, тук в първите страници да напишете лаборатории, от които сте доволни, ще е полезно да направим един списък и да го качим на първа страница. Така че да имаме актуална информация за различните градове.

С пожелания за по-малко поводи за влизане в тази тема! 🍀

Линк към старата тема:

https://m.bg-mamma.com/?topic=1020906

# 1
Страхотно. Тъкмо се чудих коя лаборатория в моя град е добра?

# 2
  • София
Мила, моля ако имаш възможност да напишеш нещо и за вагиналните глобули -антисептици и антибиотици. Аз към момента ползвам антисептик (Бетадин) но след три седмици ако МБ не е изчистена ще премина към антибиотик (Полижинакс). По какъв критерий се избира едното или другото в случаи когато и двете са ефективни към даден патоген?

# 3
Тук преценката е на лекаря, според патогена и предполагаемата чувствителност към АБ.
Антисептиците като Бетадин са широкоспектърни, тук става дума за йод, всички знаем, че се използва за дезинфекция при рани и т.н. Може да се изпише за коки, ешерихии и подобни, може и за гъбички. Подобен е случая с Флоумизин, като там се смята, че е ефективен и срещу анаероби и трихомони дори. Аз лично съм ползвала и двата продукта, Бетадин много отдавна и вече не помня точно за какво, но да кажем, за Б-хемолитичен стрептокок. Флоумизин съм слагала за стафилокок и ентерокок.
Полижинакс пък е комбинация от 3 съставки - Полимиксин, Неомицин и Нистатин. Затова се казва и Поли (много). Тях съм ползвала за Б-стрептокок, ешерихия и ентерокок. Май и за гъби са ми го изписвали, но аз лично не смятам, че е добър избор, защото Нистатин е стар противогъбичен АБ, другите съставки са АБ, тъй че за чиста Кандида - не. Обаче, ако има и гъби, и бактерии - става. Или за бактерии и да пази от гъби също. Той се избира също леко произволно, защото и двата АБ не фигурират в антибиограмите, но ако има чувствителност на бактерията към Аминогликозидите (Гентамицин, Амикацин) - е подходящ. Той е доста широкоспектърен и би трябвало да покрие повечето патогени.
Тук мога да изброя така любимият на повечето АГ Макмирор - отново комбиниран препарат с Нистатин и Нифурател - става за гъби, бактерии, вкл. анаероби, трихомони. Аз съм го слагала само веднъж - за ЦВ, не свърши много работа и нещо не ми допада.
Следва Клиндавизин - локален клиндамицин, който е доста сериозен АБ - най-вече се изписва за БВ, но може и за коки.
Гиналгин - отново с 2 съставки - метронидазол (срещу анаероби и трихомони, Хлорквиналдол - широкоспектърен антисептик - за гъби, бактерии и трихомони. Слагала съм го и за стрептокок, и за ентерокок със сигурност.
Другите са Клион Д - с антимикотик и метронидазол - комбиниран предлагат за смесени инфекции (гъби, анаероби’).
Чист Метронидазол - Арилин и Флажил (но не знам дали са налични по аптеките в момента).
Общо взето, това е всичко, за което се сещам.

# 4
Момичета, радвам се, че има такава тема, защото снощи видях резултата от моята микробиология и съм в паника. Бременна съм в 16 седмица, според изследването:
"Вагинален секрет - Не са изолирани патогенни микроорганизми.
Директна микроскопия - Добре изразена клетъчна възпалителна реакция. Лакто бактерии в норма. Епителни клетки."
Това "клетъчна възпалителна реакция" лошо ли е? И как въобще нямам патогени, при положение че има възпалителна реакция? Това не означава ли, че нещо са пропуснали в микробиологията? Не ме хваща сън, просто, само се тревожа...

# 5
При бременност често се случва така, без да има реален проблем, затова и по време на бременност цитонамазка, например, не се взима, няма смисъл. Не се притеснявай, обсъди го и с лекаря си, за да си изцяло спокойна.

# 6
Цитонамазката ми излезе Първа група. Той лаконично ми каза, че е най-добрата, всичко е наред". В микробиологията излизат само наличие на епителни клетки, но лактобацили в норма... Какво изследване друго мога да направя за да игнорирам примерно наличие на тумор в матката?

# 7
Защо, за Бога, търсиш тумор в матката...?

# 8
Защото за мои близки научих, че имат рак, сега съвсем наскоро. И ако си спомням правилно през миналата бременност нямах такова изречение в нито една микробиология.  И ме е страх,  адски много....

# 9
Вики, бременна си и освен бебенце, друго в матката нямаш. Това, че някой е болен, не значи че и ти си.
Няма значение, че с първата бременност не си имала възпалителни клетки.
Изследвала ли си някога уреаплазма, микоплазма?
Имаш си достатъчно лактобацили, което значи добра вагинална защита. Нямаш основание за притеснение.

# 10
Благодаря ти, Cafe del Mar!
Просто се притеснявам много...
Никога не съм си правила уреаплазма инмикоплазма, доколкото си спомням, само цитонамазка ми е взимана... Тези изследвания за какво са? И мога ли да си ги направя сега през бременността?

# 11
Понякога ги имаме без да знаем и не дават симптоматика, може да се види възпаление в цитонамазка или микробиология, но в твоя случай вероятно е от бременността. Нека лекарят ти прецени дали да търси обяснение за възпалителните клетки, или обяснението е самата бременност Simple Smile
Пак казвам, че по време на бременност доста се бъгват нещата долу, имаше тук доста момичета, които бяха с бактериална вагиноза през цялата бременност, но не им създаваше проблем (нямаха лактобацили, а ти си имаш доволно много).
С втора бременност винаги се притесняваме много повече, нормално е Simple Smile

# 12
  • София
Най-лесно е да ви вземат втора МБ и да я изследвате в друга надеждна лаборатория. Не пишете от коя лаборатория е този резултат. Не се притеснявайте за тумор в матката, АГ виждат на ехографа какво се случва и с матка и с яйчници. Една с една бременности не си приличат. В първата всичко е било наред във втората се отключват гестационен диабет и хипертония. Така че не сравнявайте а за ваше успокоение си пуснете нова МБ и стерилна урина ако нямате такава изследвана до момента.

# 13
Изследванията са направени в Писанец, досега съм правила контролни с кръв и урина преди две години, по настояване на личната, в друга лаборатория и резултатите са излизали еднакви.
Да, бях на фетална морфология в 13 седмица и ме гледаха обстойно. После заради болки в другата част на корема посетих и личната, която ми постави диагноза Колит, а едно от оплакванията ми бе тежест в/около/ червата. Личната ми каза, че гинеколожката ме е гледала и останалата част от корема, и е щяла да ми каже нещо, ако е видяла, но аз не съм дискутирали с нея тези мои болки, а тя не ми е казвала нищо за това. След това пък урината излезе с бактерии и пих АБ.
И накрая това с микробиологията.... Направо ми се свива сърцето, и ми излизат черни сценарии, защото няма за мен реална  причина да има епителни клетки в този секрет....и това възпаление всъщност ме нагнетява...
Ще направя втори изследвания... Ако трябва ще отида на частно, важното е да разбера, доколко съм здрава, защото все пак съм бременна...

Последна редакция: сб, 05 окт 2024, 14:59 от Vicky_P

# 14
  • София
Още със Писанец загубих доверие на резултата. Личният лекар би следвало да ви даде направление за Гастроентеролог а не той да се прави на такъв. Важно е и кой ви прави фетална морфолоия  , защото ако и тя е по здравна каса, още повече губя доверие. Което не означава, че имате проблем, просто аз не бих се доверила.  В 13 г.с. не се прави фетална морфология а БХС. Но пък бременността е още ранна и съответно ако АГ е добър би следвало да огледа всички вътрешни органи защото още бебето не ги притиска. Един съвет -обадете се на Писанец и поискайте да разговаряте със лекаря от микробиологична лаборатория. Питайте го за интерпретация на резултата. Аз съм се обаждала така във Цибалаб и съм разговаряла със лекаря от микробиологична лаборатория.

Общи условия

Активация на акаунт