Къната, билките и всичко останало за билките - Тема 15

• 33 491
  • 759
  •   1
Отговори
# 540
  • Paris, France
riri26, перфектна е. Мисля, че предвид естеството на продуктите е добре да ги напишеш, с марки и имена, както и да си опишеш косата, в какви пропорции ги слагаш, колко време седиш, с какво отмиваш. Не е срещу правилата да напишеш марките. Така хора с подобен на твоя цвят могат да закупят същото и да постигнат с лекота подобен цвят без да се лутат. Аз нямам опит с готови смески и никога нямаше да ми дойде на ума да ги пробвам. Тук ми дафоха идея за такава смеска и макар, че нямах време да чакам предложената марка и купих друга всичко се получи много лесно и надмина очакванията ми. А марката е много важна. Не е все едно дали слагаш фино пресята прясна къна от лятна реколта или миналогодишни остатъци, примесени с клони. Хайде, разказвай!

Аз ползвам билкова боя. На пакета пише да се покрие косата с наелон. Това и правя, но много тече и се замислих дали ще хване боята, ако се покрия с хавлия под наелона, или няма шанс?

Ще хване, но на места, там, където е попило в хавлията може и да не хване добре, да се отмие по-рано. При къната на коса няма значение, но на кожа откритата къна дава по-тъмен и силен цвят.

Мисля, че слагаш прекалено много боя и затова тече. Пробвай да мажеш с по-малко количество!

Не знам с каква боя се правиш, но растителните бои от сорта на Логона не изискват дълъг престой с тях. Идея е да сложиш найлон, а около врата си да омотаеш и вържеш стар шал, чорапогащник, клин, детски панталон, така че да попива протеклото и да не ти цапа дрехите.

Вместо хавлия може да пробваш тензух. Пак попива, но боята няма да влиза между власинките.

Не пречи да пробваш веднъж с хавлия и ако не се боядиса както трябва ,следващият път да не сложиш хавлия.  Успех!

Леми, ми искам да чуя какво мислите, но най-вече се надявах някой да пише, че по-къса ще изглежда по-добре 🥳.

Да знаеш, че канелата прави цвета по-русоляв, а куркумата направо жълт. Червеният пипер и джинджифилът не променят цвета.

Навила съм се да пробвам къна със сок от червено цвекло и отвара от каркаде. Ако не ми хареса, просто веднага ще я намажа със зехтин и ще я сваля още докато не е хванала. Големи сте подстрекателки 🤩.

Като отправя домочадието по гимназии и университети ще се пробвам да ви снимам опаковките на кънките, които си струват и къде се продават.

Снимки на два пакета къни от една и съща партида, пролетна Тазарин 2019г. Единият пакет е отворен и ползуван, но е съхраняван на хладно и тъмно в мазето. Той е ярко зелен. Другият е неотворен, с жълтият етикет отгоре, но кутията е забравена в кухненски шкаф от година. Къната в него е придобила кафеникав цвят и прилича на канела, но при къносване оцвети идеално. С нея съм правила последното къносване на корени, което видяхте. Тази марка не е запечатана херметически. Херметически затворените издържат с години. Правих снимките за успокоение на mariqivanova799, която се притесняваше от отровно зеления цвят на нейната къна, но да ги видите и вие (каква съм Муня 🤑)
Скрит текст:

Lady Brinne, много благодаря 💐. Аз си поливам косата с отвара от ленено семе, но за гел не съм се сещала. Гел си правя от желатин с топла вода. А натуралният консервант какъв е, ако не е тайна? Изчела съм първа страница, но не видях за него и се надявам да не досаждам. Благодаря.

А за изправена коса става ли? В смисъл да не връща начупвания и къдрици.

# 541
  • В полите на Пирин планина
Не знам дали гелът може да се ползва за фиксатор на права коса, аз го слагам на мокра коса и мачкам, за да се фиксират къдрици. 👍
Това е консервантът:

Последна редакция: вт, 25 авг 2020, 21:44 от Lady Brinne

# 542
Невена,  и косата,  и цветът й,  са много хубави. И не я подстригвай,  добра е  дължината.

# 543
  • Бургас
Невена,косата е красива,цветът е красив.
Аз харесвам дължината,харесвам краищата.Зрави и поддържани изглеждат.И аз се подстригвам сама.Имам си ножица от Ейвън,която уж е професионална,но е груба и не е остра като на фризьорите.
Идеи за хубава и евтина (или поне на прилична цена,до 30 лв примерно) ножица?
Цветът е същият като на Хенафокс,поне на зелената къна.
Кафявата може би от въздуха се е...не знам,оксидирала?Аз когато я разбъркам само и единствено с топла вода,я оставям да стане абсолютно цялата кафява.За целта я разбърквам,защото иначе само на повърхността покафенява.Моята кофичка за къна е от прозрачна плътна пластмаса (от сладолед) и се вижда,когато хубаво покафенее.

Благодаря за снимките!

# 544
Невена, подстригването и прическата са вече друга тема. Там трябва да се види и лицето, но не мисля, че е добра идея да се качват такива снимки във форума.

# 545
  • София
Много интересна дискусия се е заформила. Чета с интерес. Невена за какво ламиниране говориш? Гланциране със желатин или нещо друго? Сподели как го правиш, какъв продукт използваш, какъв резултат постигаш. Ще ми е интересно и полезно.

# 546
  • Paris, France
Lady Brinne, благодаря. Аз слагам аскорбинова киселина (витамин Ц) във водни разтвори и салицилна в мастни. Не ми харесва натриевия бензоат в показания консервант, но все пак няма да го пия.

Мария, офъках се с една тъпа, раздрънкана детска ножица, с която режа опаковки в кухнята. Друга не намерих, хаха. Прихвана ме изведнъж лудо желание да я отрежа, но не посмях да клъцна повече от 10-15см. Искам да я отрежа наполовина. Имаме една фризьорска ножица, която дойде с машинката за подстригване, но не я намирам. Другите налични са ми за нокти и вежди и малки.

Майка.ме подстригва с хирургическа ножица.

Можеш да занесеш ножицата на точилар и да ти я наострят.

Леми, от десетилетия си нося косата дълга и изравнена. От 35 години съм била подстригана до раменете само 2 пъти, при това така, че да мога да я вързвам поне на ниска опашка. Не търпя бретон и коса да ми се мотае и я нося вързана или на кок като на балерините в ежедневието. Прически не ме интересуват. Без това не мога да ги търпя.

Мисля, че изравнена коса отива на всеки, стига да не е много скъсана, рядка, нацъфтяла, нещо такова.

С дъщеря ми убеждаваме мъжа ми да се подстрижа, но и той, но и синът ми казват, че ще заприличам на лелка. И вие казвате да си седя така и засега

# 547
Доста години използвах къна, но такава с PPD в естествено черно. След това направих реакция и леко ми пареше скалпа от химията в нея. Но си беше вариант пред боите, които бяха съсипали косата ми преди време.
Наложи ми се да я сменя и след доста четене открих био продукт без химия и изцяло от билки. Ползвам тъмен кестен и стоя 4 часа с къната. Много мека и блестяща и стои естествено черно, каквото исках. Не споделям имена на марки за да не правя реклама. Но продукта, за който говоря е коментиран тук доста. Споделям снимки на косата си.
https://prikachi.net/image/KMXbx

https://prikachi.net/image/KMkrr

И на мен ще ми е интересно да разбера коя ползваш, и дали покрива бели коси.

# 548
Доста години използвах къна, но такава с PPD в естествено черно. След това направих реакция и леко ми пареше скалпа от химията в нея. Но си беше вариант пред боите, които бяха съсипали косата ми преди време.
Наложи ми се да я сменя и след доста четене открих био продукт без химия и изцяло от билки. Ползвам тъмен кестен и стоя 4 часа с къната. Много мека и блестяща и стои естествено черно, каквото исках. Не споделям имена на марки за да не правя реклама. Но продукта, за който говоря е коментиран тук доста. Споделям снимки на косата си.

Здравейте, нямах време и затова чак сега пиша. Махнах снимките, не ми се искаше да останат завинаги тук. Но ако някой се интересува ще кача пак.

Лошата за мен къна, която ползвах с PPD беше Herbul Black Henna в зелен пакет. Ами има катранено черен цвят и хваща за 30 мин като боя направо и стои доста наситено. Почна силно да ме боли скалпа от химията, иначе не гори косата, просто има парафенилендиамин, за който повечето тук знаят и е ужасен. Иначе тя хваща на 100 процента, но исках на всяка цена да я сменя.

След много четене рискувах и взех вай-прекрасното вищо за мен. Видях го в сайта на хенафокс, но го купих от магазинче от града ни. Cultivator's в цвят Deep Chestnut, въпреки че косата ми е черна и беше небоядисвана около 45 дни.

Стана каквото се надявах - много нежно черно, не толкова тъмно, не бих го нарекла и кафяво. Самите дължини мееко им придаде мек нюанс. Покри на 100 процента белите ми коси. Имам около 15 видими косъма на пътя като разделя. Преди ползвах къна на Logona и тя не ми покри. С тази Cultivator's стоях 3ч и 30 мин. Преди да я нанеса измих косата с шампоан Macadamia Rejuvenating , който за мен е най-добрият, защото няма сулфати, парабени и силикони и прави косата мека и лъскава и леко плътна и даже и без балсам и маска е перфектна. Като изсъхна намазах къната и накрая измих с вода и пак от този шампоан самата къна.

Инаме косата ми е фина, средно гъста и на цвят е бих казала кестеняво, но в топъл нюанс и па върховете рижавее. Никак не е тъмна каквато искам. Може би по таблиците с боите е един и два тона по-светла от тъмното  кафяво.

Питайте друго ако ви интересува или съм попуснала. Четох тук на някои, че не хваща тази къна, но мъжа ми ме надъха и каза пробвай бе жена, на всеки различно действа.
Ами днес отивам да купя още къна. Аз лично не харесвам кафява коса върху мен е съм доволна че се получи този студен нюанс на стествено черен цвят. Нали знаете естествено черните коси с кафяв оттенък как стоят, ако застана допнякой боядисан в черно моята ще е омекотена и ненатрапчива.

Последна редакция: ср, 26 авг 2020, 10:52 от riri26

# 549
Върху вече третирана коса с билкова боя, може да нанесеш глос от индиго. Забърква се нужното количество индиго+щипса сол с малко балсам за коса и се нанася. Стои се 20-тина минути. Придава по-тъмен към черен цвят. Това може да се прави, колкото е нужно често. Може да се направи боядисване в две стъпки - първо къна, а след нея индиго.
Както Невена спомена по-горе индигото може да се замени с катам, но той придава по-меко кестеняво от индигото.

# 550
riri26 благодаря много за изчерпателния отговор. Ще я пробвам тази билкова боя, то само нея не съм пробвала.

# 551
Надявам се и при теб да има толкова добър резултат. Аз повече няма да си търся къна, винаги от тази ще взимам. Гледах видео как една жена се боядисва с черното, но толкова тъмно черно стана, затова избрах тъмния кестен, а той си стана прилично светло естествено черно. Абе, доволна!!!

# 552

с шампоан Macadamia Rejuvenating , който за мен е най-добрият
Къде го продават този шампоан?

# 553
В Златна рибка го има шампоана.
Пък аз имам един проблем с косата, да го споделя с вас, пък току-виж се появи някакво решение.
Косата ми е с тънък косъм, леко чуплива, и откакто започнах да ползвам билковите бои, косъма сякаш се обви в нещо, стана дебел, плътен, лъскав и прав, с една дума чудесно. Обаче от месец-два забелязвам че на бретона тази обвивка изчезва две седмици след боядисването. Цвета си е там, но косъма отново е станал тънък, начупен и един такъв никакъв.
Засега мисля да започна да се боядисвам малко по-често от преди, да кажем на три седмици и то само отпред, темето и корените.

Последна редакция: пт, 28 авг 2020, 01:05 от Lemy

# 554
Леми, да не си сменила шампоана? На мен някои шампоани ми правят косата точно на темето и бретона такава една вяла и замазана. Тя по принцип там ми е сякаш по-тънка, та вечно правя маски, ползвам разни терапии за сгъстяване, ама дали има ефект или е само за самоуспокоение - не знам. Вероятно, ако спра ще е по-зле ситуацията.

Общи условия

Активация на акаунт