Къната, билките и всичко останало за билките - Тема 15

• 33 492
  • 759
  •   1
Отговори
# 525
  • В полите на Пирин планина
Може да е от индигото в сместа. Мен ме боли от него.

# 526
И мен ме е боляла главата два три пъти.
Невена, снимай да видим цвета Blush

# 527
  • Бургас
Защо се получава това главоболие?Имаше обяснение в еко мама,но не съм сигурна колко е достоверно.
Мен къната ме приспива.Когато се къносам,постилам хавлия на възглавницата и си хъркам доволно.Не ме боли глава,не ми се ускорява пусът,не ме сърби кожата.
Не мога да спя през деня,но с къната на главата спя.

# 528

Това е след боядисването

# 529
Нямам идея защо може да боли глава от индигото. То не е толкова силно усещане, по-скоро е една такава тъпа болка. Принципно винаги съм предпочитала смесите без индиго, защото на светла коса с индигото става малко едно такова блатно кафеникаво.

# 530
  • София
Накарахте ме сега да се замисля за главоболието. Ама аз си го имам хронично от много години. Едва ли има връзка с боядисването.

# 531
Като си махнах конструкцията от главата(шапка+хавлия) ми мина главоболието.
Но цветът се е уеднаквил,бях като черга в главата,с много цветове по нея.
Lady Brinne,аз няма как без индиго,тъй като естественият ми цвят е почти черен.Мъка,бели коси на черна коса😆

# 532
Сега може да апликираш само индиго върху косата - като глос, забъркано с вода, щипка сол и малко балсам за коса. И да оставиш да действа 20-тина минути. Ако не ти се слага балсам може да си направиш натурален гел от ленено семе. Simple Smile

# 533
  • Paris, France
Къната охлажда. Забелязах, че когато навън е студено след къносване понякога ме боли глава. Витамин Ц или храни, богати на витамин Ц ми помагат срещу този тип главоболие. Също храни богати на йод и селен. Пустинните хора се мажат с къна когато имат треска или висока телесна температура и когато навън е горещо.

https://www.thelotusroomnashville.com/living-ayurveda/2017/9/25/ … %20their%20bodies.

Забелязах, че ако сложа къната гореща и не я държа дълго не ме боли глава толкова.

Може би зависи и от количеството лаусон в къната??????

Последният път започнах да пикая зелено още на четвъртия час, а държах почти 24 часа. Явно е била силна късната. Или киселината помага да навлезе в кръвообращението??????? Главоболие точно нямах, но ми се изкриви врата от хавлии и чаршафи.

Накарахте ме сега да се замисля за главоболието. Ама аз си го имам хронично от много години. Едва ли има връзка с боядисването.

И аз съм имала понякога непрекъснато главоболие. По друга причина се сложих на кетогенна диета и почнах да пия витамини и магнезий. Оттогава почти никога нямам главоболие. Последното ми леко главоболие датира от края на март и е свързано с грип или КОВИД. Имах 40°С температура и ме тресе 3 дена.

Леми, отдавна съм готова със снимките, но  нали не е разрешено да се пускат 2 поредни поста от един и същи човек си трайках някой да пише.

Първата снимка е в стая без директна светлина, части от косата са в сянка, други на естествено слънце. Втората снимка е с вързана високо коса, така че да се видят белите косми, които са по-интензивно оранжеви. Цветът на ластика, с който е вързана е магента, така че да контрастира и да видите как изглежда до студено розово. Естествената ми коса е светло към средно кестенява с червеникав оттенък. Не зная колко бели косми имам, защото постоянно се къносвам, винаги само корени. Сместа ми е рядка каша от лимонов сок, малко мека изворна вода, около 50гр Sahara Tazarine BAQ в жълтия пакет, равна чаена лъжичка лют червен пипер (за да загрее и дезинфекцира скалпа), равна чаена лъжичка прах от джинджифил (дезинфекция и загрява), половин до една чаена лъжичка куркума (за по-лек и жълтеникави цвят), чаена лъжичка с връх канела (за хубава миризма). Забърквам и като почне да пуска, мия косата, подсушавам и слагам на влажна коса. Седя 2 часа с открита глава и покривам с найлонова торба и стар клин или шапка. Отмивам с топла вода и гребен с дебели зъбци. Понякога мия със шампоан.

Последна редакция: ср, 26 авг 2020, 12:33 от AnMary

# 534
Невена, страхотна коса! Като коприна е!

# 535
  • Paris, France
Невена, страхотна коса! Като коприна е!

На живо не е чак толкова хубава, но явно е фотогенична. Грижа се за нея, не я реша с четка, а само с едър гребен, не я изправям с преса, а само химически с къна и лимон, не я суша със сешоар, преди къпане правя маслена баня и седя 12-13 часа с мазнината, но без да покривам, че ако трябва и тогава да покривам ще си ходя перманентно с плик на главата, хаха. В студено пресования зехтин понякога слагам тривитаминол от ветеринарна аптека (сега се казва нещо друго, но е инжекционен разтвор за добитък с витамини А и Д и може би Е.

Но да, моята коса е ходеща реклама за къната. След месец чувам половин век на тази земя и още си е лъскава, а с боя това не се получава никога (за дълго).  

Давай бързо рецептата за ленения гел!

europe_d, майка ми е с черна коса и се прави с чиста къна от много, много десетилетия. Белите и косми стават ярко червени. Много красиво става. Хората пари дават да им изсветляват кичури с фолио в салон о седят с часове под сешоар, а нас природата ни е дарила с готови светли кичури.

Къната се приспособява към естествения цвят на косата. Не съм видяла човек, на когото къна да не му отива. Това коментирахме с мария...799, че на светли коси къната седи тогава дори когато побелеят, а на тъмни седи по-тъмна.

С катам също може да  се потъмни цвета, но май не и до черно. Много ти е хубав цвета и лъскава косата. Имаш гъста коса. Цветът го виждам като моя, а явно е различен. Мисля, че може да се постигне с катам, но нямам опит с него.

А ламинирате ли си косите след къносване и ако да, след колко време? Аз чакам поне седмица.

Последна редакция: вт, 25 авг 2020, 18:30 от Nevena Virolan

# 536
  • София
Аз ползвам билкова боя. На пакета пише да се покрие косата с наелон. Това и правя, но много тече и се замислих дали ще хване боята, ако се покрия с хавлия под наелона, или няма шанс?

# 537
Доста години използвах къна, но такава с PPD в естествено черно. След това направих реакция и леко ми пареше скалпа от химията в нея. Но си беше вариант пред боите, които бяха съсипали косата ми преди време.
Наложи ми се да я сменя и след доста четене открих био продукт без химия и изцяло от билки. Ползвам тъмен кестен и стоя 4 часа с къната. Много мека и блестяща и стои естествено черно, каквото исках. Не споделям имена на марки за да не правя реклама. Но продукта, за който говоря е коментиран тук доста. Споделям снимки на косата си.
https://prikachi.net/image/KMXbx

https://prikachi.net/image/KMkrr

# 538
То какви препоръки, като ти трябва да ни даваш на нас : ))
Чудесен цвят се е получил!
Ще си запиша съставките които слагаш, пък може и аз да пробвам да добавя на светлокестенявата боя, ако не друго поне канела за аромат.
europe_d, при теб също е станало много хубаво.
Това с невъзможността да се пускат поредни постове, мисля че не важеше след 24 часа от предния пост, но ако искаш пиши ми на лични аз ще драсна две изречения за да можеш да публикуваш отново.
Никито, то ние тук си споделяме марки, така че казвай не се притеснявай, на мен много ми харесва този цвят.

# 539
Невена, гелът от ленено семе се прави така:
Завираш към 400 мл. вода и слагаш в нея 3 супени лъжици ленено семе. Намалява котлона само леко да ври и разбърква периодично. След известно време започва да се оформя гел - точи се. Спираш котлона и оставяш за 10-тина минути. После прецеждаш през широка цедка и е готов. Страхотен кондиционер е за къдрава коса, но може да се ползва за заздравяване на косата в маски, преди миене. Аз му слагам натурален консервант и го държа до 14 дни в хладилника. Ползвам го без отмиване за оформянето на къдрици.

Общи условия

Активация на акаунт