ЗДравейте, Раличка86 !
Подаграта е доста сериозно метаболитно заболяване, което се проявява при различни типове хора- както при мъже (по-често), така и при жени, като при нея съществен е начинът на живот и начинът на хранене. Храната е основният фактор за изява на подаграта.
Как се лекува? Основните схеми, които аз бих препоръчал, са свързани с фитотерапията и диететиката. Важно е пациентът да се настрои на вълната, че ще трябва да се храни контролирано и съгласно нуждите на неговия организъм. Също така, ще се наложи в дневния режим да се включат упражнения и прием на доста течности. Поради различни (не точно установени засега причини) в организма започва да се натрупва свръхколичество метаболит, който организма не очиства. При здравите хора, този метаболит се очиства от бъбреците. Свръхколичеството метаболит се натрупва гравитационно в ставите на ниските части на тялото- най-често в ставите на палеца на крака, глезените, при някои пациенти дори и в ставите на ръцете, въпреки че не са на най-ниската точна на организма. Теси кристали причиняват болки, все едно ставата на пациента е пълна с парченца стъкло. Много е болезнено.
В класическата медицина, алопатията, се действа с две вещества - алопуринол (за очистване на метаболита) и колхицин (за туширане на острата фаза при криза). Колхицинът е био-продукт, който се получава чрез извличане от минзухари (колхикум - минзухар, оттам - колхицин).
За да се даде терапия, обаче, важно е да се постави диагноза- първо, дали въобще може да се говори за подагра или е ставна болка от съвсем друг произход. Правят се кръвни изследвания и специалист (обикновено гастроентеролог или нефролог/уролог) поставят диагнозата. Също така е важно да се знае какви точно са нивата на пикочната киселина, за да се предприемат определени мерки и хранителни диети. Поставянето на диагноза, обаче е от компетенцията само на лекарите, аз там не се намесвам. Боравя с вече предоставени ми диагнози от колегите.
Правилният подход, според мен, е да се предприемат мерки за ограничаване на белтъчните храни (боб, леща, грах, нахут,..), месо, риба. Тези пациенти трябва много да внимават с пържените храни. Преминава се основно на вегетарианство, при това въглехидратно и зеленчуково. Също така, приемат се пикочогонни чайове. Много добри резултати дават чайовете Кидни (цейлонският чай за бъбреци), чаят за бъбреци по рецептурата на проф. Ламбрев, както и други подобни пикочогонни отвари.
Подаграта в народната медицина се нарича "Царска болест", понеже в миналите гладни години да си угаждат са можели само царете/царедворците - основно те са преяждали с месо. Това не значи, че за проява на подагра се търси основно пациентът да е дебелак -чревоугодник. Много често подагра се изявява при слаби пациенти. Но, важно е какъв е белтъчният баланс при храненето.
Засега, толкова от мен - подаграта е съвсем овладимо състояние, стига да знаем, че е то и да имаме съгласието на пациента да спазва режим.
Поздрави,
маг.фарм. Антон Вълев