Лекарства - дозировки , странични ефекти , взаимодействия ...

• 917 574
  • 2 912
  •   2
Отговори
# 2 370
  • Burgas, Bulgaria
спешо моля

малкия одеве посиня от кашлица ,заведах го в дежурния кабинет на болницата-казаха 4е има гнойна ангина.Изписаха ЦЕФЗИЛ
-мога ли и Олинт капки да слагам защото е с запушен нос.Това ми е питането  Praynig

# 2 371
спешо моля

малкия одеве посиня от кашлица ,заведах го в дежурния кабинет на болницата-казаха 4е има гнойна ангина.Изписаха ЦЕФЗИЛ
-мога ли и Олинт капки да слагам защото е с запушен нос.Това ми е питането  Praynig
не само може. трябва. как овладяхте кашлицата?

# 2 372
Много моля, магистър-фармацевта  да ми отговори на въпроса за страничните ефекти на Дехидрокортизон.Благодаря ви предварително!
http://www.framar.bg/%D0%B4%D0%B5%D1%85%D0%B8%D0%B4%D1%80%D0%BE% … D0%B7%D0%BE%D0%BD

за какво е изписан? възрастта е? лекаря какво мисли по въпроса?

важно е когато ви изпишат нещо да зададете въпросът защо?.

# 2 373
КАжете ми, моля, подходящи ли са за 2 годишно дете, очните капки Тобрин, но за в нослето, изписани са от УНГ лекар, но имам притеснения...   newsm78

# 2 374
Зи, на 155 стр. в темата има разкошен отговор на твоя въпрос  Wink

# 2 375
  • Силистра
Здравейте!
Бременна съм на финалната права, но имам умерена инвазия от гадини трихомонаси. Изписан ми е Арилин - две свщички. Обаче той не е съвместим с кърменето.

Кога може да ми се изчисти организма, за да си храня бебчето, което може да гушна всеки момент, дай Боже?
Хубав ден от мен   bouquet

# 2 376
Здравейте маг.фарм.  Вълев ,
знам,че гентамицин приложен инжекционно уврежда слуховия нерв.Въпросът ми е гентамицин приложен под друга форма също ли е толкова опасен.Питам конкретно за капките Гаразон и Гентамицин маз за очи -в каква степен при използването им има риск .

Благодаря Ви
Поздрави

За гентамицинът има безспорни доказателства, че той няма резорбция, съответно, не прониква в тъканите, а действа само локално. Има изследвания които доказват, че гентамицин, обаче има пенетрация в средното ухо, след приложение под формата на капки за уши. Въпреки това, той не достига необходимите концентрации, за да причити ототоксичност.

В този смисъл, употребата им в нормалните дози не е притеснителна.

Поздрави,
маг.фарм. Антон Вълев

# 2 377
Аз споделих само мнение.Не бих го дал на собственото си дете защото има и други начини да се решат проблемите на детето.Без Ноотропил.
Да се предписва Ноотропил на дете на 1 година и 11 месеца защото  НЕ ГОВОРИ още,не знам как да го коментирам.Нямам думи. Sick
А странични ефекти от пирацетам колкото искате.При деца дори силно изразени.
Peace

Да, не отричам, че родителите понякога правят същите чудесии, както някои лекари... Вие не сте лекар, така че виждам как понякога си позволявате да давате коментари, които се основават на обществено-журналистическата ви логика, но нямат нищо общо с анатомията, физиологията или патологията на жизнените процеси.

И така, пирацетам е единственото средство на избор при деца, които не говорят, при това при определени заболявания, за които е поставена диагноза. Странични ефекти при тези дози практически няма или досега не са установени.

Поздрави,
маг.фарм. Антон Вълев

# 2 378
Маг.фармацевт Вълев,
още един въпрос,ако позволите : Изписаха на сина ми(4 годишен) капки за нос Пиносол,но в листовката пише да не се използва под 6 годишна възраст.Педиатърката каза да не се притеснявам,но мен всъщност доста ме притеснява това разминаване .Все пак за да го пише в листовката трябва да се спазва,нали?  Ще съм благодарна да чуя и вашето мнение относно рисковете от използването на Пиносол при деца под 6 годинки.

Благодаря & поздрави

Принципно, Пиносол вече не се внася. В аптечната мрежа се намират остатъчни количества. Те са капки, които имат много повече омазняващ ефект, отколкото да действат като деконгестант. Не знам за какво точно ви ги е изписал вашият педиатър...

По отношение на употребата, те не съдържат нищо, което да ви притеснява, но фирмата не е дала документи, с които да докаже безопасност под 6 годишна възраст, затова не е получила разрешение от Изпълнителната агенция по лекарствата. При лекарствата, процедурата е такава - трябват изрични доказателства за всяка възрастова или рискова група, в противен случай се пише, че не може. Разбирате, че става въпрос за адекватно презастраховане.

Не трябва да се пренебрегва обаче възможността за мощна алергия, тъй като Пиносол съдържа етерични масла, а те много често са мощни алергени. Например, аз лично имам хиперосмия и не понасям никакви миризми, които за нормалните здрави хора са леки аромати. За мен са адски гадни и силни. При малки деца тези етерични масла могат да предизвикат бронхоспазъм, който не е никак безобиден.

Поздрави,
маг.фарм. Антон Вълев

Последна редакция: вт, 14 юли 2009, 19:40 от маг.фарм. Антон Вълев

# 2 379
Здравейте.Искам да попитам мога ли да слагам свещичка Нурофен на бебо.Той е на 1г.и4мес. и е 11кг.Благодаря предварително.

Нурофен супозитория от 60 мг.. щото има и по 125 мг - трябва да се внимава с дозите.

Поздрави,
маг.фарм. Антон Вълев

# 2 380
Здравейте!
Синът ми се записа и този месец с болест, в петък с/у събота вдигна Т цяла нощ и в събота отидохме на лекар. Прегледа малкия като каза че -гърдите са му чисти а гърлото алено червено с мехури/но не гнойни/ и ни изписа АБ-Сусамед/дава се на 24 часа, 4 дни/.
Какво ви е мнението за този АБ.
Благодаря предварително.

Този антибиотик е широкоспектърен, обаче прекалено често взе да се изписва на първи избор, което не е добре и накрая ще се компроментира...

Има странични ефекти- прави дизбактериоза, газове в стомаха, леко до умерено разстройство. Разбира се, не при всички пациенти. Много се влияе от храната, затова трябва да севзема поне 2 часа преди следващото хранене и също толкова след последното хранене- в средата на 4 часов интервал между две хранения.

Подробности за азитромицина (Сумамед) прочетете тук: http://www.eruditabg.com/?pid=53&spid=102

Поздрави,
маг.фарм. Антон Вълев

# 2 381
Благодаря за съветите Ви,и аз съм в голяма дилема дали да го давам,при положение,че те не виждат някакъв особенно голям проблем при него или поне никой досега не се е изказал,което ме навежда на мисълта,че може и нищо да няма.Чета хем положителни,хем отрицателни мнения за този медикамент Ноотропил,интересно ще ми е някой фармацевт,лекар да даде инфо какви са рисковете от поемане и лечение с това лекарство.Благодаря   bouquet
Не се дава защото:

*това, което описвате не е патология- има деца със закъсняващо проговаряне, които са с абсолютно нормално психо-моторно развитие. Тоест, само по себе си закъснялото проговаряне не е повод за "лечения" на тази възраст. Първото,което се изследва е слуха. След което се прави комплексна оценка на развитието на детето. И после- се ЧАКА. Изчаква се детето, следейки прогресът му.
*няма научно потвърдена препоръка да се дава Ноотропил в тези случаи- няма данни. Няма и препоръки. Следователно-не се дава. Защото даването му не може да се обоснове като правилно и работещо в случая решение.
*Ноотропил (както и илача "Ентерол") не се дават в детската възраст. Ноотропил по принцип не е ЛС за деца, освен в много редки и специални случаи. Даването на "Ентерол" пък са практики абсолютно без основание.

Колега, моите уважения към тезата ви, разбира се, но трябва да конкретизирате. Има форми на дислексия, които са патологични състояния и те се повлияват много добре от пирацетам. Има достатъчно научни изследвания по въпроса.

Разбира се, трябва, както казвате, да се постави ясна диагноза. Но не коментираме диагнозата, а това може или не може да се дава на тази възраст пирацетам.

Поздрави,
маг.фарм. Антон Вълев

# 2 382
Благодаря за съветите Ви,и аз съм в голяма дилема дали да го давам,при положение,че те не виждат някакъв особенно голям проблем при него или поне никой досега не се е изказал,което ме навежда на мисълта,че може и нищо да няма.Чета хем положителни,хем отрицателни мнения за този медикамент Ноотропил,интересно ще ми е някой фармацевт,лекар да даде инфо какви са рисковете от поемане и лечение с това лекарство.Благодаря   bouquet
Не се дава защото:

*това, което описвате не е патология- има деца със закъсняващо проговаряне, които са с абсолютно нормално психо-моторно развитие. Тоест, само по себе си закъснялото проговаряне не е повод за "лечения" на тази възраст. Първото,което се изследва е слуха. След което се прави комплексна оценка на развитието на детето. И после- се ЧАКА. Изчаква се детето, следейки прогресът му.
*няма научно потвърдена препоръка да се дава Ноотропил в тези случаи- няма данни. Няма и препоръки. Следователно-не се дава. Защото даването му не може да се обоснове като правилно и работещо в случая решение.
*Ноотропил (както и илача "Ентерол") не се дават в детската възраст. Ноотропил по принцип не е ЛС за деца, освен в много редки и специални случаи. Даването на "Ентерол" пък са практики абсолютно без основание.

Колега, моите уважения към тезата ви, разбира се, но трябва да конкретизирате. Има форми на дислексия, които са патологични състояния и те се повлияват много добре от пирацетам. Има достатъчно научни изследвания по въпроса.

Разбира се, трябва, както казвате, да се постави ясна диагноза. Но не коментираме диагнозата, а това може или не може да се дава на тази възраст пирацетам.

Поздрави,
маг.фарм. Антон Вълев
Дизлексията не е това,което обсъждаме в случая.
Дизлексията НЕ Е показание за да се дава Ноотропил при деца.
Няма такива "проучвания"- моля дайте ги за да ги разгледаме.
Моля проучвания с давност до 5 години. Не Руски и/или Български.

# 2 383
Здравейте маг.фарм. Антон Вълев и искам да ви попитам как се лекува Подагра?Преди около половин година брат ми започна се оплаква от ужасни болки в областта на ходилото на крака.Оказа се че има подагра и четох че е много опасна и коварна болест.Искам да разбера как се лекува?Има ли някакъв вероятност да имам и аз тази болест.В Интернет пише че мъже от 35 годишна възраст се разболяват от тази болест,а брат ми е на 26.Той е спортист и се храни добре,но явно това няма значение.Благодаря Ви предварително:)

# 2 384
Не се заяждам, но Ноотропил не се дава на деца под 16 год. там, където се практикува медицина, основана на доказателства (еvidence-based ). Разтворът е просто течната форма на лекарството, а не специална сиропна форма за деца Peace

Общи условия

Активация на акаунт