Лекарства - дозировки , странични ефекти , взаимодействия ...

• 916 419
  • 2 912
  •   1
Отговори
# 2 505
Със сигурност трябва да спреш аналгина, най-малкото защото не се дава на деца ( към колегите - знам формулата капка на килограм, кой ли я измисли .....). Това което описваш ми прилича по-скоро на гърч от високата темпетратура. Консултирай се с добър педиатър. Във вашия случай си мисля за свещички диазепам при такива случаи, освен температуропонижаващите парацетамол и ибупрофен. Също - събличане на детето и един вентилатор срещу него.

# 2 506
маг.фарм. Антон Вълев , рефлукса лечимо заболяване ли е, или изисква периодично медикаментозно лечение?
Дъщеря ми възобнови симптомите два месеца след спиране на лечението

Здравейте!

Рефлуксът е сипмтом. Той сам по себе си не е заболяване, докато не се развие т.нар. ГЕРБ – рефлуксната болест.

Много често езофагиалният рефлукс е в следствие от други неща – хранене, стрес.. Мисля, че предния път също настоявах да се мисли в подобна посока.

Ако имате нелекуван стрес у детето, рефлуксът ще е се появява винаги. Въпреки това, трябва да се знае причината за рефлукса- дали е от причина храненето, дали е някакъв ензимен проблем, дали иде реч за друго състояние. Целта не може да бъде просто да потискаме тази хипер-киселинност на стомашната лигавица.

Поздрави,
маг.фарм. Антон Вълев

# 2 507
Здравейте,
       Извинявам се предварително за това, че незнам към кого конкректно да се обърна в темата, защото тя е много дълга за чете и в момента нямам достатъчно време.

Направо пиша за проблема:
Синът ми е на 8 години и по принцип хич не го подминават вирусите, като всяко протичане на болестта е предружено с много висока температура 39,6, повръщане и разстройство и последващо появяване на херпеси из цялата уста и гърло.
  Единствения начин да сваля т-та е  като дам ТЕЧЕН АНАЛГИН и тук идва за мен проблема - синът ми тогава  започва да халюцинира ,   
казва , че изпитва ужас и страх от нещо, страх от сън, очите му блуждаят леко и като че ли невижда реално, оглежда се наоколо,  стягат се всички мускули и ме прегръща силно и плаче да му помогна ....да го спася от страха. Несъм сигурна, да ли за това е виновен аналгина , но има съвпадения и съм много изплашена. Към какъв специалист трябва да се обърна?

/quote]

Здравейте!

Тези симптоми приличат на следните няколко случая:

1.   Гърч от високата температура
2.   Гърч от алергична реакция
3.   Панически синдром, обусловен от нежелание за прием на дадено лекарство.

Може да е нещо съвсем различно, но каквото и да е, това в прав текст означава, че не трябва да давате аналгин на детето! По принцип, аналгин на деца под 12 години не се прилага, поради ред причини.

При температура, давайте чай от листата на малина, а когато вдигне много висока температура, има други методи, освен лекарствата – увиване на тялото на пациента с мокър чаршаф със студена вода, компреси с оцет на челото… От лекарствата доста по-ефективни са ибупрофена на свещички – Нурофен на свещички, парацетамол или дори прахче нимезулид (Аулин, Нимезил), разтворено във вода.

Моля ви, не тероризирайте детето си, само защото свалянето на температурата ви е самоцел.

Поздрави,
маг.фарм. Антон Вълев

# 2 508
маг.фарм. Антон Вълев , рефлукса лечимо заболяване ли е, или изисква периодично медикаментозно лечение?

Здравейте!

Рефлуксът е сипмтом. Той сам по себе си не е заболяване, докато не се развие т.нар. ГЕРБ – рефлуксната болест.

Много често езофагиалният рефлукс е в следствие от други неща – хранене, стрес.. Мисля, че предния път също настоявах да се мисли в подобна посока.

Ако имате нелекуван стрес у детето, рефлуксът ще е се появява винаги. Въпреки това, трябва да се знае причината за рефлукса- дали е от причина храненето, дали е някакъв ензимен проблем, дали иде реч за друго състояние. Целта не може да бъде просто да потискаме тази хипер-киселинност на стомашната лигавица.

Поздрави,
маг.фарм. Антон Вълев

Благодаря Ви!Дайте ни насока, какви изследвания трябва да се направят?
Детето наистина е притеснително, има и наднормено тегло,(не е фрапиращо,но е над нормата) според лекарите заради прием на антихистамини.
Има и ал. ринит , който протича със "задна хрема", която я дави през ноща.
Това ни е основния проблем,и след ходене по лекари 3 години, стигнахме до диагноза рефлукс, като водеща.Макар че тя не е имала проблеми като бебе,а давещата кашлица се появи към 3-тата година, тогава започна и постоянната хрема, през студените месеци.
Лекарите ми обясняват че кашлицата води до рефлукс, а пък рефлукса провокира хрема.
Как да разберем кое е първоначално?

# 2 509
  • Sofia
Здравейте,
Следващия месец предсто дъщеря ми, която е на 2 годинки и 1 месец да тръгне на ясла. Решила съм да започна да и давам сиропа на AD Medichine For Kids и ме интересува каква е препоръчителната доза за здраво дете и по каква схема е добре да се дава, ще го обсъдя и със личната и лекарка, но все пак ще е добре да имам и още едно мнение.Благодаря предварително!

# 2 510

Здравейте!

Поздрави,
маг.фарм. Антон Вълев

Благодаря Ви!Дайте ни насока, какви изследвания трябва да се направят?
Детето наистина е притеснително, има и наднормено тегло,(не е фрапиращо,но е над нормата) според лекарите заради прием на антихистамини.
Има и ал. ринит , който протича със "задна хрема", която я дави през ноща.
Това ни е основния проблем,и след ходене по лекари 3 години, стигнахме до диагноза рефлукс, като водеща.Макар че тя не е имала проблеми като бебе,а давещата кашлица се появи към 3-тата година, тогава започна и постоянната хрема, през студените месеци.
Лекарите ми обясняват че кашлицата води до рефлукс, а пък рефлукса провокира хрема.
Как да разберем кое е първоначално?

Пали, защо детето е с наднормено тегло? Какво яде, по колко яде и на вас лично, струва ли ви се нормално или леко в повечко? Не ви укорявам, питам ви съвсем настойчиво, за да преценим с ваша помощ какво да правим.

Напишете ми какво включва храната на детето в един ден – просто ми опишете какво е дневното меню за днес, например. Ще търсим източници на рефлукса в храната първо.

Поздрави,

маг.фарм. Антон Вълев

# 2 511
Здравейте,
Следващия месец предсто дъщеря ми, която е на 2 годинки и 1 месец да тръгне на ясла. Решила съм да започна да и давам сиропа на AD Medichine For Kids и ме интересува каква е препоръчителната доза за здраво дете и по каква схема е добре да се дава, ще го обсъдя и със личната и лекарка, но все пак ще е добре да имам и още едно мнение.Благодаря предварително!

Здравейте!

На листовката на препарата е написана дозата според възрастта. Това, което ще ви кажем тук е същото, което е написано от производителя. Корекциите в дозите се правят от вашия наблюдаващ лекар.

Трябва да ви предупредя да наблюдавате детето след първия прием, понеже част от тези препарати са източници на различни вещества, към които пациентът може да има алергия.

Инак, давайте дозата винаги след храна- тогава се усвоява по-добре.

Поздрави,
маг.фарм. Антон Вълев

# 2 512
  • Русе, у дома
Здравейте. Имам въпрос относно два бетаблокера - Бисогама от 5 мг. и Сотахексал 80. Мойте оплаквания са множество екстрасисоли и понякога ускорен пулс. Нямам органична причина за това освен много малък пролапс на митралната клапа. По принцип ми е ниско кръвното - 110/70 и ми казват, че тахикардийте са компесаторни.
Въпроса ми е каква е разликата между тези препарати и кой по-добре ще повлия екстрасистолите? Или всичко е индивидуално и трябва да се пробва. Мненията на кардиолозите са различни. За сега вземам 2,5мг. Бисогама, но ми препоръчаха и Сотахексал сутрин и вечер по 40. Не обичам да сменям често терапия, но ако се налага...

# 2 513
Здравейте. Имам въпрос относно два бетаблокера - Бисогама от 5 мг. и Сотахексал 80. Мойте оплаквания са множество екстрасисоли и понякога ускорен пулс. Нямам органична причина за това освен много малък пролапс на митралната клапа. По принцип ми е ниско кръвното - 110/70 и ми казват, че тахикардийте са компесаторни.
Въпроса ми е каква е разликата между тези препарати и кой по-добре ще повлия екстрасистолите? Или всичко е индивидуално и трябва да се пробва. Мненията на кардиолозите са различни. За сега вземам 2,5мг. Бисогама, но ми препоръчаха и Сотахексал сутрин и вечер по 40. Не обичам да сменям често терапия, но ако се налага...

Здравейте!

За съжаление, съвременната медицина няма преки доказателства за употребата на един и неупотребата на друг препарат, особено що се дължи на кардиологичните препарати. Имате ред фактори, които обуславят едно пред друго предписание:

1.   Какво точно ви има
2.   Кой лекар ви преглежда и доколко е наясно какво значат криволиците по кардиограмата. Щото, кардиограма съм учил и аз по физиология, но не твърдя, че мога правилно да тълкувам това, което виждам на хартията.
3.   Какво лекарят смята за правилно в такива ситуации по отношение на фармакологичното ви лечение.
4.   Кой медицински представител е обвързал вашия конкретен лекар със схема за предписване на неговия препарат, вместо друг…

Много често, кардиолозите са склонни да ви съсипят здравето само и само да приложат върху вас цялата научена кардиологична медицина, без да им дойде на ума да пробват преди това как ще се повлияете от други неща – например, леки седативни препарати, като капките от валериан, мента, хмел.. Има ги и под форма на таблетки тези неща.

Преди няколко седмици при мен дойде с рецепта от 1001 нощи една лекарка, която е шеф на отделение. Разлупало й се сърцето и отишла по пантофи при кърдиолозите. И, разбира се, бяха й изписали шест кардиологични препарата, включително споменатия бизопролол (Бизогама, Конкор, Бизохексал…). След една седмица същата докторка идва при мен с рецепта от неврологията, защото не можела да спи… Пак 4 препарата… И аз я питам: д-р Иванова, какво ви има? И тя: ами не мога да спя, нервно ми е, сърцето ми хлопа… задушавам се.

Аз я питам: а това може ли да е климактериум?!
Тя: О, разбира се, че е климактериум, даже и в момента се потя и имам топли и студени вълни…
Питам: а кардиолозите и невролозите, вашите мили колеги, питаха ли ви въобще дали имате климактериум?!
Отговорът беше: Не.

Добре че тази докторка ме послуша: дадох й един препарат с фитоестрогени (хранителна добавка, няма странични действия), спрях й всички простотии, които й бяха изписали на рецептите и след 4 дена идва, ухилена, като нова: Вие ме излекувахте!

Просто, у нас лечението стана едно такова никакво, всеки се е забил в неговата си нивичка, никой не се опитва да разпита пациента как се чувства. Едва ли не, той е един труп, дето го мерим с едни машини, слагаме му едни инжекции, даваме му едни лекарства и гледаме какво ще стане. Ако умре, го слагаме в графата- „умрели”, ако не, има още графи „нелечими”, „излекувани” и разни други – все статистически.

Моят съвет е прост – намерете си лекар, дето да ви наблюдава, да мисли заедно с вас, да си говорите за вашето здраве, дори ако това означава да платите повече, отколкото при другите лекари. Лечителското изкуство е призвание.

На въпроса ви за бизопролола- ами, добър препарат е, но е бета-блокер. Ако намерите начин да приемате някакъв чай, да се успокоявате по друг начин, забравете за бета-блокерите. Бабата на дядо ви сигурно само бета-блокери е пила, че да доживее до 80 годишна възраст!

Поздрави,
маг.фарм. Антон Вълев

# 2 514
  • Русе, у дома
маг.фарм. Антон Вълев, отговарявам ви веднага. Поста ви много ми хареса.  Peace
За съжаление нито един лекар (кардиолог) не може да ми изтъкне ясна причина за екстрасистолите. Предписват ми бета блокера, защото сами по себе си екстраситолите са ми неприятни като усещане. На кардиограма не се засичат. Трябва да си направя холтер, но никои от тях не ме праща (нямало да видя нищо, кой знае какво). Лекували се симптоматично.
Иначе съм здрава (уж), ходила съм на ендокринолог, гинеколог, невролог... Всичко ми е наред, здрава съм като космонавт. Пиех известно време Рудотел, но го спрях. Не ми помогна за екстрасистолите, пък и аз не искам да свиквам с бензодиазепами. Сега вземам само бетаблокера (Бисогама) и валериан (таблетки). Отдават всичко това не преумората около децата и вътрешните ми страхове (бях си втълпила преди месеци, че съм болна от нещо много сериозно, което никой не може да открие).
Иначе съм попаднала на добра кардиоложка, която се отнася към проблема ми дори като психолог. Нейната препоръка следвам. Но друг кардиолог ми препоръча смяната на Бисогама със Сотахексал, според него може пък да се повлият от втория, тей като той не влияе толкова на кръвното налягане, колкото на аритмията. Част от страховете ми е и смяната на терапията. За това искам да си изясня всичко предварително, а не да се доверявам на всеки.
 Предполагам, че и при мен може да е начален етап от климактериума ( на 32 години съм) и така още 10-15 години hahaha
Благодаря ви отново за инфото.

# 2 515
Здравейте!
Аз свързвам наднорменото тегло с дългата употреба на антихистамини.
Това е и мнението на лекарите.През седмицата се храни в детската градина.Менюто им е добре балансирано, дори пише калориите за деня
Я де повече от необходимото в къщи, ако не я огранича, може спокойно да изяде три принцеси, примерно. Я де и сладко ,но не прекалява с него.Миналата зима, когато отккрихме и рефлукса, напълна много изведниж , 33 кг, като последните 4 качи за около 2 месеца.Тогава осезаемо започна кашлица и давене, аз все ги свързвах с заден ринит, но се оказа друго.Лягаше , заспива и почва да се дави, кашля и след това се чува хъркане в носоглътката.Никакви капки не помагаха , и така се стигна до рефлукса като диагноза.
Най -вероятно и аз имам вина, защото детето се роди малко, броях всеки грам който качва ,а после изпуснах нишката на хранене ,и ето до къде стигнахме.Вмомента тежи 31 кг., висика е 12 см. , след 3 месеца ще навърши 6 години.Не мога да преценя от какво се дави, но снощи капките за нос изобщо не помогнаха,щипка сода в малко вода и кашлянето спря, но периодически се чуваше прохъркване в носоглъткката и шумно преглъщане, което я дави все едно пие вода на големи глътки.Знам содата не е безопасна, обаче кашлянето иначе не спира.
Пие Ланзопрол от 2 седмици ,а от вчера включих и Алмагел, за сега ефект няма Rolling Eyes

# 2 516
Здравейте, капки Гаразон колко дълго време могат да се дават на 6 мес. бебе?

# 2 517
Здравейте!
Аз свързвам наднорменото тегло с дългата употреба на антихистамини.
Това е и мнението на лекарите.През седмицата се храни в детската градина.Менюто им е добре балансирано, дори пише калориите за деня
Я де повече от необходимото в къщи, ако не я огранича, може спокойно да изяде три принцеси, примерно. Я де и сладко ,но не прекалява с него.Миналата зима, когато отккрихме и рефлукса, напълна много изведниж , 33 кг, като последните 4 качи за около 2 месеца.Тогава осезаемо започна кашлица и давене, аз все ги свързвах с заден ринит, но се оказа друго.Лягаше , заспива и почва да се дави, кашля и след това се чува хъркане в носоглътката.Никакви капки не помагаха , и така се стигна до рефлукса като диагноза.
Най -вероятно и аз имам вина, защото детето се роди малко, броях всеки грам който качва ,а после изпуснах нишката на хранене ,и ето до къде стигнахме.Вмомента тежи 31 кг., висика е 12 см. , след 3 месеца ще навърши 6 години.Не мога да преценя от какво се дави, но снощи капките за нос изобщо не помогнаха,щипка сода в малко вода и кашлянето спря, но периодически се чуваше прохъркване в носоглъткката и шумно преглъщане, което я дави все едно пие вода на големи глътки.Знам содата не е безопасна, обаче кашлянето иначе не спира.
Пие Ланзопрол от 2 седмици ,а от вчера включих и Алмагел, за сега ефект няма Rolling Eyes

Здравейте отново днес, Пали!

Направих проверка в моите дебели книги, но както и да го мисля, вашата щерка е твърде пълна за ръста и възрастта си. Всички знаят, че при наднормено телесно тегло се получава натрупване на мастни тъкани в зоната на гърлото и се притискат някои структури, от които пълните хора хъркат.

После, при надвишаващо нуждите хранене, съвсем естествено е детето да има рефлукс. Забележете, казвам „надвишаващо нуждите хранене”.  Какъв е двигателният режим на детето? Спортува ли или вечер гледа телевизия?

Освен това, за да намалите храненето, особено вечер, нежно е вие, родителите, да дадете пример с ядене на салати с растителни мазнини (зехтин, ленено масло, масло от тиквени семки), само сурови плодове, зеле..

Друго, най-честа причина за рефлукс са мазнините в храната. Не знам дали готвите свинско, но може да ви се наложи да забравите за свинското месо известно време, защо не и по принцип. Обърнете повече внимание на кулинарната страна на храната- да е варена, да няма олио, да е свужа и вкусна. Това означава да няма никакви запръжки.

Не знам колко адекватно готвят в детската градина, но това, че изчисляват калориите съвсем не значи, че дават толкова, колкото на едно дете му трябва – индивидуално.

Мой съвет е да направите следната диета, която и да не ви повлияе рефлукса директно, ще ви помогне косвено на доброто здраве:

1.   Спирате храненето след 18 часа вечерта. След този период позволявате само и единствено плодове и салати.
2.   Започвате „салатна” терапия, която включва някаква салата, но полята с ленено масло – продава се по магазините.
3.   По възможност, заменяте хляба с варен бял ориз.
4.   Спирате всякакви пържени неща- например, пържени картофи, палачинки…

Просто е, инак засега в нищо друго не ограничавате детето. То е още малко да страда от натякване за храната.

Поздрави,
маг.фарм. Антон Вълев

# 2 518
Здравейте, капки Гаразон колко дълго време могат да се дават на 6 мес. бебе?

Здравейте !

Терапията не би следвало да е по-дълга от 10 дни последователно. Не сте написала обаче, дали ги накапвате в очите, или в нослето…

Поздрави,
маг.фарм. Антон Вълев

# 2 519
  • shumen
Здравейте маг.фарм.Вълев,

днес излезе и стерилната урина-изолира се Streptococus SPP?В Понеделник съм на лекар да видим какво ще се прави.На Антибиограмата пише -Cefotaxim-S
Ciprofloxain-R;Cephalotin-S; Moxifocacin(Avelox)-S;Penicilin-S.Какво е стрептокок SPP,знаете ли нещо повечко за него?Опасен ли е този стрептокок.

Общи условия

Активация на акаунт