Лекарства - дозировки , странични ефекти , взаимодействия ...

• 916 473
  • 2 912
  •   1
Отговори
# 1 710
И аз имам въпрос : Как точно влияе ЯСМИН върху женското тяло за да предпазва от бременност, и какъв би могъл да бъде резултата от евентуална бременност при редовно взимане на хапчетата до свършване на опаковката (след това се предполага че не е взимана следваща опаковка; защото няма и следващ цикъл).

# 1 711
Благодаря!Вече пихме Зинат,5 дни.
Не е ли малко 5 дена ? За такива бактерии  не се  ли взема минимум 10 дена ?

# 1 712
........По време на бременност имате възможност да си пръскате/ капите единствено солен разтвор (има го под различни имена на пазара) или да ползвате хомеопатичните капки за нос Еуфорбиум композитум спрей. При нас, в аптеката винаги държим налични от тях, понеже сме пред родилно отделение и редовно някой търси капки за нос за бременни.

............

сещам се да питам- колко време се слага Еуфорбиума- не конктерно при бременни newsm78
Има ли вероятност ако се прекали с продължителността, ефектът да е обратен? Нещо ми се върти таоква за хомеопатичните препарати.
А защо на него пише да не се използва при повишена функция на щитовидната жлеза?

# 1 713
БЕчЕ И АЗ НЕ ЗНАМ,КОЕ Е ВЯРНОТО Confusedпише че обикновенно се пие 5 дни,в редки случаи повече

# 1 714
БЕчЕ И АЗ НЕ ЗНАМ,КОЕ Е ВЯРНОТО Confusedпише че обикновенно се пие 5 дни,в редки случаи повече
Оф и аз незнам не съм медицинско лице .Лекарят колко ви каза ? Моята пи скоро АБ и в упътването пишеше при стафилококи и стрептококи минимум 10 дена .Не е Зинат обаче .

# 1 715
Оф и аз незнам не съм медицинско лице .Лекарят колко ви каза ? Моята пи скоро АБ и в упътването пишеше при стафилококи и стрептококи минимум 10 дена .Не е Зинат обаче .
не знам имат ли изтрепване тези гадинки?два месеца преди това пи Цефзил 7 дни,и той е от същата група,и въпреки това месец след приема му ,пак изолираха стафилококи

# 1 716
Дами. моля не смесвайте дозировките на един препарат с дозировките на друг.

Каквото ви е казал лекаря, преценил го е. Нали затова има лекари, инак щяхме сами да си правим антибиограми и един компютър да ни дава лечението.

# 1 717
маг.фарм. Антон Вълев
Бихте ли ни дали информация (понеже често се тьрси подобен препарат в Бг и не се намира) zа енzими в БГ?
Например в какьв генерик или др. се сьдьржат следните енzими..
Trypsin, Chymotrypsin, Papain, Pisum sativum,Тимус екстракт от Теле,
Pankreatin (Amylase, Lipase, Protease),Bromelin,Lipase, Amylase, alpha-Chymotrypsin, Rutosid

Благодаря  bouquet

# 1 718
........По време на бременност имате възможност да си пръскате/ капите единствено солен разтвор (има го под различни имена на пазара) или да ползвате хомеопатичните капки за нос Еуфорбиум композитум спрей. При нас, в аптеката винаги държим налични от тях, понеже сме пред родилно отделение и редовно някой търси капки за нос за бременни.

............

сещам се да питам- колко време се слага Еуфорбиума- не конктерно при бременни newsm78
Има ли вероятност ако се прекали с продължителността, ефектът да е обратен? Нещо ми се върти таоква за хомеопатичните препарати.
А защо на него пише да не се използва при повишена функция на щитовидната жлеза?

з-то съдържат йодно съединение Peace

Пали, Fucitalmic ът съдържа фусцидова к-на, която действа бактерицидно, т.е. убива стаф.ауреус. Спред мен не пречи да пробвате да го слагате в носа, като капваш по малко на клечка за уши и намазваш носа. Кой лекар ви го препоръча за нос, пиши на лични- от любопитство питам Grinning

# 1 719
Здравейте,отново се включвам в темата с въпрос:Колко дълго може да се приема Лактулоза от 2-год. дете? Или ако се приема месеци наред дали това би имало негативни последици? (По повод на упорит запек гастро-ентерологът предписа 10 мл.през ден и каза,че била безвредна и може да се приема дълго време.Аз обаче съм чела в този форум,че не е съвсем безобидна, а дъщеря ми я пие от Нова година редовно).

# 1 720
Здравейте,отново се включвам в темата с въпрос:Колко дълго може да се приема Лактулоза от 2-год. дете? Или ако се приема месеци наред дали това би имало негативни последици? (По повод на упорит запек гастро-ентерологът предписа 10 мл.през ден и каза,че била безвредна и може да се приема дълго време.Аз обаче съм чела в този форум,че не е съвсем безобидна, а дъщеря ми я пие от Нова година редовно).

Здравей!

Твоят лекар е прав - лактулозата (търговки имена: Дуфалак, Лактулоза МИП) няма практически никаква резорбция (не преминава през червата в кръвта и оттам- в другите тъкани на организма). Поради тази причина, тя няма никакви ефекти върху другите органи, освен слабителното си действие в зоната на дебелото черво.

Лактулозата преминава без да се влияе от ензимите на стомаха, панкреаса, жлъчката и тънкото черво директно в дебелото черво. Там се среща с бактериите на дебелото черво и една част от тях (тази, която се храни със захари) я храносмилат, като се получават низши мастни киселини. Именно тези мастни киселини са причина за слабителния ефет на лактулозата - те предизвикват задържането на вода и така фекалната маса остава водниста. Допълнително киселата реакция на мастните киселини водят до стимулация на перисталтиката и учестяването на дефекацията.

Получените от разлагането на лактулозата мастни киселини не се резорбират също, поради което не влияят никакви процеси на друго място в организма на пациента.

Приемът на лактулоза следва да се съобрази само при пациенти, които губят калий, понеже лактулозата спомага елиминирането на калий от организма - това са пациенти на сърдечни гликозиди и диуретици (нашите баби и дядовци, но никога малки деца).

Досега не са известни никакви ефекти върху плода при бременност, както и при кърмене. Не пречи на концентрацията при шофиране и работа с машини.

При предозиране може да се стигне до силно разстройство, което преминава веднага с намаляване на дозата или прекратяване на приема.

Поради тези причини, лактулозата може да се приема практически неограничено. Трябва да се има предид, обаче, че навика да се ходи редовно по голяма нужда се възпитава у децата именно в тази възраст и трябва да се внимава да не я научите от прекомерно дълга употреба на лекарство, че без него нищо не става. Ходенето по режим по голяма нужда си е въпрос на придобит навик - концентрирайте се в тази посока, но не се плашете от лактулозата.

Поздрави,
маг.фарм. Антон Вълев

# 1 721
  • София
Не бих се съгласила съвсем само с предпоследното изречение на г-н магистъра. Практиката показва, че приемът на Лактулоза по повод упорит запек при децата, помага за стабилизирането на режим на ходене по нужда. Улесненото ходене елиминра страха от болката, който децата със запек имат,   а даването на лекарствотопо едно и също време създава навик за ходене по едно и също време /тя така или иначе действа след няколко часа и малкото дете не може да направи порочната връзка - пия лекарство - отивам да акам/.В рамките на до две седмици може да се разреди и в последствие да се спре взимането на лекарство, а ходенето по нужда да се нормализира.
Това съм го наблюдавала не само професионално, но и като майка - имах проблем с дъщеря си.

Към лактулоза не може да се привикне, но към термометри, мушкато, клизми - може.

# 1 722
Не бих се съгласила съвсем само с предпоследното изречение на г-н магистъра. Практиката показва, че приемът на Лактулоза по повод упорит запек при децата, помага за стабилизирането на режим на ходене по нужда. Улесненото ходене елиминра страха от болката, който децата със запек имат,   а даването на лекарствотопо едно и също време създава навик за ходене по едно и също време /тя така или иначе действа след няколко часа и малкото дете не може да направи порочната връзка - пия лекарство - отивам да акам/.В рамките на до две седмици може да се разреди и в последствие да се спре взимането на лекарство, а ходенето по нужда да се нормализира.
Това съм го наблюдавала не само професионално, но и като майка - имах проблем с дъщеря си.

Към лактулоза не може да се привикне, но към термометри, мушкато, клизми - може.

Като благодаря на колегата за направеното уточнение, много правилен коментар, ще посоча, че аз изказах абсолютно същото становище за лактулозата - много добър препарат, стига да не се прекали във времето. Може вие, колега, да си мислите, че две седмици са разумно време за употреба на лактулоза, за да се избегне синдрома на НЕходенето по голяма нужда от страх от болката, но в моята практика съм срещал деца, които са на лактулоза 8 месеца или един случай имахме с момиченце на лактулоза цели 2 години. Те вече са забравили какво е да се напънеш по голяма нужда!

Онзи ден имах подобен случай с 2,5 годишно момченце, което се напикава само денем по малко, и след като са го прегледали на ехограф и са установили, че му няма нищо на бъбреците и на пикочния мехур, беше му изписан Дриптан (!) в доза 2х1 талетка! При това, без детето въоще да е лекувано досега с каквото и  да било! Разбира се, аз веднага спрях назначението, насочих пациента към друг специалист за втори консулт и се оказа, че детето просто не е учено да се сдържа. Детето още било на памперси! Разбира се, при първия преглед на майката не е било обяснено какви са страничните ефекти на дриптана, даже не й е казано, че изписват препарат, който е забранен за пациенти под 6 години предвид много високия риск за здравето и живота на детето. Просто им е изписан Дриптан, и са пратени да си ходят в някакво село в дълбоката провинция!

За да застраховаме пациентите от глупости, налага се да уточняваме колко време считаме приема на всяко конкретно лекарство за приемлив без сериозни последици - в този смисъл, вашият коментар е много навременен и благодаря за намесата!

Поздрави,

маг.фарм. Антон Вълев

# 1 723
А какво ви е мнението за колоидното сребро? Прочетох невероятни неща за действието му(по специално във водите Аркол и Армакс) и ми е любопитно дали е вярно и дали на практика наистина е безвредно ?

# 1 724
Може ли оЩе ведньж да попитам

маг.фарм. Антон Вълев
 Бихте ли ни дали информация (понеже често се тьрси подобен препарат в Бг и не се намира) zа енzими в БГ?
Например в какьв генерик или др. се сьдьржат следните енzими..
Trypsin, Chymotrypsin, Papain, Pisum sativum,Тимус екстракт от Теле,
Pankreatin (Amylase, Lipase, Protease),Bromelin,Lipase, Amylase, alpha-Chymotrypsin, Rutosid

Благодаря

Общи условия

Активация на акаунт