Лекарства - дозировки , странични ефекти , взаимодействия ...

• 923 922
  • 2 912
  •   2
Отговори
# 2 115
  • София
Здравейте маг. Вълев,
Вече 1 седмица детето е със зачервено гърло. В началото го болеше леко, но това беше за 2 дни. Пръскахме Орофар, правеше по 1-2 пъти на ден гаргара с Цитросепт и смучеше Фитолор. Орофара е предписан за 1 седм. и след като го спряхме, мислехме, че гърлото е оздравяло, но тази сутрин видях, че е червено (не мога да преценя до каква степен). Тъй като не успяхме да отидем на лекар, бихте ли ми казал какво друго, но този път ефективно, мога да давам? Детето не се оплаква от болки и има само леко хъркане нощем.

И още 1 въпрос, ако нямате нищо против. От 20 дни пие Мотилиум 3 х пол. табл. и Лансопрол вечер (по 20 мл.). Колко време още можем да продължим приема? По рецепта е 20 дни, но като го спряхме се оплака отново от болки в коремчето, а на лекар можем да отидем до 10-ина дни.
Благодаря за времето, което отделяте за всички!

# 2 116
  • София
Лекото хъркане е по -вероятно от нослето - ако се стичат секрети в гърлото. Добре е да го промивате с Стеримар или подобни капки на базата на хипертоничен солен разтвор. Не сте написали на колко години е детенцето.
Лечението поотношение на възпаленото гърло, би трябвало да е дало ефект, но е добре да се види от лекар. До тогава може да продължите с локалното лечение - Тантум Верде, Хлорхексидин - има ги на таблетки, на разтвор за гаргара, на спрей. Таблетки за смучене - Изла муус, прополки.

Колкото до Ланзопразол - той може да се приема да 8 седмици. Ако детето има оплаквания, давайте го, но при първа възможност се консултирайте с лекуващия му лекар.

# 2 117
Здравейте маг. Вълев,
Вече 1 седмица детето е със зачервено гърло. В началото го болеше леко, но това беше за 2 дни. Пръскахме Орофар, правеше по 1-2 пъти на ден гаргара с Цитросепт и смучеше Фитолор. Орофара е предписан за 1 седм. и след като го спряхме, мислехме, че гърлото е оздравяло, но тази сутрин видях, че е червено (не мога да преценя до каква степен). Тъй като не успяхме да отидем на лекар, бихте ли ми казал какво друго, но този път ефективно, мога да давам? Детето не се оплаква от болки и има само леко хъркане нощем.

И още 1 въпрос, ако нямате нищо против. От 20 дни пие Мотилиум 3 х пол. табл. и Лансопрол вечер (по 20 мл.). Колко време още можем да продължим приема? По рецепта е 20 дни, но като го спряхме се оплака отново от болки в коремчето, а на лекар можем да отидем до 10-ина дни.
Благодаря за времето, което отделяте за всички!

Здравейте!

Болното гърло лекувайте още няколко дена с Орофар - той е добър препарат за това. Много добро предложение е на колегата Имелда Маркос да добавите Прополки или Исла мус. Можете да продължите и с Фитолор.

Цитросепта обаче го спрете, щом досега не е дал достатъчен ефект.

Зачервеното гърло много вероятно е рецидив от нестихналата хрема - нощно време със запушен нос и ето ви отново със зачервено гърло. На това се дължи и хъркането. Хъркане, обаче, може да има и заради рефлукс, ако не е овладян напълно.

Добавете към терапията чай от цвят на черен бъз и листа на медуница. Запарва се с гореща вода и се оставя да изстине в порцеланов съд. Да се цеди с тензух или неметална цедка.

Налага се просто да изчакате още малко - лечението понякога не е толкова светкавично бързо. Ако детето няма непоносимост към пчелен мед, давайте по една чаена лъжичка мед три пъти на ден да го изсмуче.

Докато отидете на лекар, можете да продължите с ланзопролола и мотилиума. Има терапии с по 90 дни при малки деца в САЩ, така че няма да е прецедент. Обикновено ГЕРБ се овладява за окололо поне 13-15 дена. После-терапията обаче продължава по-дълго и се прилага една схема на намаляване през ден до пълно спиране.

Със сигурност, трябва да изключите и тезата за нервност при детето. Леки седативни билки биха се отразили добре - например, жълт кантарион (от 8 години наггоре), мента, хмел - от една страна намаляват стреса, от друга страна имат и протективно действие върху стомашната лигавица. Готова комбинация за това са капките Иберогаст - лекарство само от билкови екстракти. Малко информация съм дал тук: http://eruditabg.com/?pid=7&NewsID=32

Отново на темата за носа - направете инхалации с пара и сода, като добавите цвят от лайка. Омекчава носната лигавица, изхвърля навън секретите и заздравява възпалената лигавица. Правете ги само тогава, когато можете да гарантирате поне 2 часа детето да не излиза навън или да не стои на течение или хладно място. Например, вечер около 2 часа преди лягане.

Поздрави,
маг.фарм. Антон Вълев

# 2 118
Здравейте маг.фарм. Антон Вълев ,
много дълго време(от септември миналата година насам) се борихме със жълтеникави,необилни и жилави  секрети в нослето на сина ми( на 4 годинки).Заради тези секрети през нощта хъркаше много ,а на сутринта се появяваше една отхрачваща кашлица.Понякога се изкашляше много трудно.Това беше само сутрин.
Смея да кажа,че вече преборихме хремата следвайки и вашите съвети,за които съм Ви безкрайно признателна.Вече не се запушва нослето през нощта и сутрин и двете ноздрички са отпушени,но сякаш едната не напълно.Като промия със Стеримар издухва оскъдни бели сополки.Нормално ли е това или не сме се справили все още с хремата? И все още има храчка от която хърка през нощта ,а сутринта се изкашля .През деня не кашля,но от време на време като си поема дъх се чува хъркане.Не мога да определя дали не събира слюнка и това да се чува или е храчка.През деня нослето е отпушено без секрети.Моля Ви ,посъветвайте ме как да изчистя тази храчка. Според педиатърката детето е абсолютно здраво без зачервено гърло и температура,но аз се тревожа заради това хъркане и храчката сутрин.

Като Ви благодаря  предварително ,оставам с уважение

# 2 119
много дълго време(от септември миналата година насам) се борихме със жълтеникави,необилни и жилави  секрети в нослето на сина ми( на 4 годинки).Заради тези секрети през нощта хъркаше много ,а на сутринта се появяваше една отхрачваща кашлица.Понякога се изкашляше много трудно.Това беше само сутрин.
Смея да кажа,че вече преборихме хремата следвайки и вашите съвети,за които съм Ви безкрайно признателна.Вече не се запушва нослето през нощта и сутрин и двете ноздрички са отпушени,но сякаш едната не напълно.Като промия със Стеримар издухва оскъдни бели сополки.Нормално ли е това или не сме се справили все още с хремата? И все още има храчка от която хърка през нощта ,а сутринта се изкашля .През деня не кашля,но от време на време като си поема дъх се чува хъркане.Не мога да определя дали не събира слюнка и това да се чува или е храчка.През деня нослето е отпушено без секрети.Моля Ви ,посъветвайте ме как да изчистя тази храчка. Според педиатърката детето е абсолютно здраво без зачервено гърло и температура,но аз се тревожа заради това хъркане и храчката сутрин.

Преди да ви отговоря, моля опишете ми как изглежда стаята, в която спи детето - разположение на прозореца, настилки по пода, стените какви са - боя, тапети.. Има ли влага в помещението или е сухо. В какви цветове е боядисано. И последно- какви мебели има - като материал.

Поздрави,
маг.фарм. Антон Вълев

# 2 120

Преди да ви отговоря, моля опишете ми как изглежда стаята, в която спи детето - разположение на прозореца, настилки по пода, стените какви са - боя, тапети.. Има ли влага в помещението или е сухо. В какви цветове е боядисано. И последно- какви мебели има - като материал.

Поздрави,
маг.фарм. Антон Вълев

Благодаря Ви!

В стаята има два прозореца-на изток и юг,като леглото му е разположено с глава на север и крачета на юг.Близо е до стена от страна на главичката,а иначе е в средата на стаята.Подът е от дъски,има и жакардов килим-не е нов.Има и малко килимче от изкуствена материя-тип персийски.Стените са с боя-миналата есен боядисвахме.На прозорците има вертикални щори в портокалов цвят.Стените също са в тази гама,но по-бледи.Мебели-масивен дървен гардероб,от истинско дърво-поне 40 годишен.Има и секция и скринче от ПДЧ. Има влага-по стените беше избил мухъл който незабавно третирах с препарат и в момента го няма.След като го третирах 24 часа не влизахме в стаята. Сутрин прозорците са изпотени и заради тази влага бяхме сложили влагоуловител,но аз започнах много да кашля  явно от съставките на хапчето и го махнахме. Спим в едно помещение аз,съпругът ми и детето.

# 2 121
  • София
Благодаря много и на двамата!  Hug
След 1 седмица младежът ще навърши 7 години.  Simple Smile
Ако има секрети в нослето, то те са съвсем малко, защото не хърка всяка вечер. От няколо дни му слагам физиолигичен разтвор със съвсем малко сода в ч.чаша разтвор (по препоръка на лекар), по 2 пъти най-много на ден.
Детето е много емоционално и почти постоянно е в движение. По-скоро е леко раздразнително понякога.

Бихте ли ми казали каква е схемата на намаляване на дозата на Мотилиума?

Много се извинявам, но вечер даваме ОМЕПРАЗОЛ, а не ЛАНСОПРОЛ. Съжалявам за грешката.

Последна редакция: сб, 25 апр 2009, 19:17 от mamka

# 2 122
  • София
Омепразолът също може да се приема до 8 седмици, което не значи, че трябва, още повече при дете. Продължете лечението, докато при първа възможност лекуващият лекар трябва да прецени терапията. Аз не бих препоръчала да намалявата дозата на Мотилиум-а без мнение от лекуващия и ако, както писахте, има болка в стомахчето при спиране на лекарствата и при наличие на хъркане.
Надявам се да са Ви обяснили как трябва да се храни детето, кога да приема последната храна за деня, да спи с малко повдигната горна част на тялото, да яде на често и по малко.

# 2 123
  • София
Благодаря!
Никой не ни е обяснявал такива "подробности". Аз съм чела някои неща.

# 2 124
  • София
Здравейте отново.
За съжаление зачервеното гърло не се оправя, появи се много силна хрема, детето има и температура, през деня към 37.6. Тъй като през декември направи за първи път в животоа си гърч при Т. 38.3, сега бързаме да даваме панадол и при по-ниски стойности. Лекарката му предписа Биопарокс 4 пъти по 4 впр. и Ксилометазолин.  Каза ни ако не смъкне Т. до сряда да започнем Клацид (през януари пак давахме Клацид). Според Вас има ли по-щадящ вариант на лечение при тези симптоми? Или да започваме още днес антибиотика?  Sad

# 2 125
Zdraveite ! Az ne sym maika, a momiche na 17 godini ii imam edin vypros Simple Smile Ot petyk piq Ksorimaks zashtoto qvno sym nastinala .. Boli me gyrloto,no se chustwam dobre. Utre vecher (Vtornik) shte ima kupon.  Chuvala sym che ne trqbva da se priema alkohol zaedno s antibiotik. A moje li da piq 1 golqma vodka pri polojenie che ne sym pila antibiotik ot 30 chasa Confused

# 2 126
  • София
Моля Ви за мнение!
В понеделник започнах  давам на сина ми (след 1 седмица ще стане на 7 г., 20 кг.) Клацид, който е предписан 2х5 мл. Сега виждам, че това е доста голяма доза - за дете, което тежи 30-40 кг. Мога ли на 4-тия прием да намаля дозата до 3.5-4 мл. без да се отрази на лечението?

# 2 127
Zdraveite ! Az ne sym maika, a momiche na 17 godini ii imam edin vypros Simple Smile Ot petyk piq Ksorimaks zashtoto qvno sym nastinala .. Boli me gyrloto,no se chustwam dobre. Utre vecher (Vtornik) shte ima kupon.  Chuvala sym che ne trqbva da se priema alkohol zaedno s antibiotik. A moje li da piq 1 golqma vodka pri polojenie che ne sym pila antibiotik ot 30 chasa Confused

Наздраве!

Можете даже да се напиете яко! Алкохолът не се приема заедно с таблетките Ксоримакс, ане по принцип.

Аз лично, да ме прощавате, но за всичките си години не разбрах каква е ползата от пиенето на алкохол.

Поздрави,
маг.фарм. Антон Вълев

# 2 128
Моля Ви за мнение!
В понеделник започнах  давам на сина ми (след 1 седмица ще стане на 7 г., 20 кг.) Клацид, който е предписан 2х5 мл. Сега виждам, че това е доста голяма доза - за дете, което тежи 30-40 кг. Мога ли на 4-тия прием да намаля дозата до 3.5-4 мл. без да се отрази на лечението?

Здравейте!

Както повечето лекари, които много бързат, не сте написала най- важното - каква е дозировката на Клацид-а? Сироп от 125 или от 250 мг/ 5мл е? Ако дозата е ОК, не трябва да намалявате.

Поздрави.
маг.фарм. Антон Вълев

# 2 129
  • София

Дозировката на  Клацида е 250 мг/ 5мл.
През януари педиатър от друга болница му беше предписал от същия антибиотик по 3 мл. на 12 часа.

Общи условия

Активация на акаунт