Лекарства - дозировки , странични ефекти , взаимодействия ...

• 924 587
  • 2 912
  •   1
Отговори
# 2 760
Здравейте!
Лекарят ми е изписал Diflucan ,общо 4 хапчета през 48 часа.Порових се в нета и прочетох че не  много безобидно това лекарство и има дори смъртни случаи,което много ме уплаши.А лекарят ми е предписал да го взимам преди лягане(защо ли).Наистина ли е толкова страшно това лекарство?

# 2 761
 Притеснена съм от ударната доза АБ, който изписаха на сина ми. Той е на 3г.5мес., тежи 13 кг., а му изписаха Зинат 250мг./5мл. - по 5 мл. на 8 часа. (четох, че максималната доза е 30мг./кг. телесно тегло). Педиатърката изрично ме предупреди, че изписва много висока доза като на следващия преглед каза, че вероятно ще я коригира, но дотагава ще са минали 6 приема. Няма ли да си отровя детето с такава доза? Моля Ви за съвет, че снощи и тази сутрин вече му дадох 2 дози по 5 мл. И сега си мисля дали на моя глава да не я намаля на 3 мл. на 8 часа.
 Ето и каква е картинката: 4 дни вдига температура до 39 - 39,3 С следобед (по обед е към 38 - 38,5 С), кашлица - първо суха, след това с храчка. ПКК с деф.броене - 2 пъти: всичко е в норма  (на база ПКК 3 лекарски мнения, че е вирусна инфекция); урина: всичко е в норма; гърлен секрет: не се изолира патогенна бактериална флора; рентген на бели дробове: разчетен от докторката на рентгена като "бронхитни изменения с перибронхит отдясно", мнение на 1 педиатър, че "снимката е некачествена, че бронхит на 3г. дете не се вижда на снимка и че гърдите на детето са чисти", мнение на втори педиатър (инфекционист), че "от снимката не се вижда чак перибронхит, но при преслушването се чуват хрипове, които след изкашляне изчезват". По съвет на GP-то, който не е педиатър изчакахме 3 дни без АБ (само сироп Флудитек и Изопринозин), защото детето преди 13 дни приключи с 2 курса АБ с 3 дни пауза между тях - 6 дни Клацид и 7 дни Аугментин ЕС. Тогава първия път беше с ангина и доктора чуваше леки хрипчета, а втория път - вече с гнойна ангина и сериозна бактериална инфекция: левкоцити - 21,2, СУЕ - 45, гранулоцити - 16,2). При сегашната ситуация първата педиатърка каза, че нищо му няма, изписа му Рибомунил по схема да стабилизираме имунната система. Втората педиатърка (на 4-тия ден го заведох при нея – вчера) каза, че не се е справил с инфекцията и след 72 часа вече е голяма опасността от бактериална инфекция и тъй като тя чу хриповете, му изписа Зинат, Сиракол (3 х 5 мл.), Биогая (2 х 5 капки), Ентерол (2 х 1 саше) и да не спирам с Рибомунила (а той от доста време с малки прекъсвния редовно пие Зиртек заради алергичен ларингит и обострянето му при сегашните промени във времето, и сега не съм го спряла и него, защото детето не е пило АБ от групата на цефалоспорините и ме е страх от алергична реакция).
 Извинявам се че бях толкова многословна, но ми се ще на база конкретната ситуация да изразите компетентно мнение дали е обоснована толкова висока доза на Зината! Ще Ви бъда много благодарна, ако ми отговорите, че ужасно много се притеснявам!

Последна редакция: пт, 19 мар 2010, 07:50 от titi_75

# 2 762
Бих искала, ако някой има опит или знания, да сподели за евентуалните странични реакции или вреди, които могат да се получат от употребата на Бисептол от 120 мг. Рових в Гугъл, но нищо конкретно не открих. В смисъл, че листовката, естествено, я прочетох, но мои познати ми казват, че не било хубаво да го давам на сина си, но никой от тях не ми казва конкретно защо, а само, че не било хубаво. Интересувам се от позицията на обикновен човек, без медицинско образование и затова бих искала да ми се обясни на прост език и конкретно.
Благодаря много!

# 2 763
Бих искала, ако някой има опит или знания, да сподели за евентуалните странични реакции или вреди, които могат да се получат от употребата на Бисептол от 120 мг. Рових в Гугъл, но нищо конкретно не открих. В смисъл, че листовката, естествено, я прочетох, но мои познати ми казват, че не било хубаво да го давам на сина си, но никой от тях не ми казва конкретно защо, а само, че не било хубаво. Интересувам се от позицията на обикновен човек, без медицинско образование и затова бих искала да ми се обясни на прост език и конкретно.
Благодаря много!
Като всяко лекарство и Бисептола си има своите странични реакции, дали ще ги прояви или не си зависи от твоето дете.Аз не съм чувала за конкретни случаи или причини, поради които да не се пие, ако няма ензимна недостатъчност или анемия не виждам, защо да не се пие.
Аз по -принцип също не искам детето ми да пие лекарства, но ако състоянието му изисква няма накъде  Wink

# 2 764
  • София
Синът ми е на 2г. и има гъбички на ноктите на краката.Педиатърката ни изписа Exoderil /разтвор/.Това ли е най-доброто?Има ли нещо по-ефикасно?

# 2 765
Синът ми е на 2г. и има гъбички на ноктите на краката.Педиатърката ни изписа Exoderil /разтвор/.Това ли е най-доброто?Има ли нещо по-ефикасно?
Виж това:
 http://www.framar.bg/%D0%B1%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%84%D0%B5% … -pid02001924.html
 Гъбичките по ноктите се лекуват много трудно и ако е под формата на лак е по ефикасно, но е противопоказано при деца  и може би затова не са ви изписали. Може да се консултираш с педиатъра си т.като ще се мажат ноктите на краката, не на ръцете, дали може да го използвате или ако има друг препарат под формата на лак(аз лично не знам за такъв)  Peace

# 2 766
Моля,кажете ми по колко милилитра да давам Сумамед на дъщеря ми,която е на 3г.и 6м. и тежи 12кг.

# 2 767
  • София
ilkmon, какво пише на рецептата?

# 2 768
Започнах да го давам по 5мл. на 24ч.Той е от 100мг

# 2 769
  • София
За тези килограми това е точната доза. Бързо оздравяване!

# 2 770
За тези килограми това е точната доза. Бързо оздравяване!
Да,благодаря,вече има подобрение    bouquet

# 2 771
Здравейте!
На дъщеря ми и открихме в носа стафилококус ауреус .Личния лекар изписа Цефзил 250мг/5мл да се дава 3 пъти по 7,5мл в продължение на 7 дни. Тя тежи около 22кг, на почти 6г. Четохме листовката и пресмятайки кг се оказва че надхвърляме  препоръчителната доза. Какво да правим? Дадохме първата доза , засега сме решили да даваме лекарството през 12ч. в продължение на 10 дни , но дали бактерията ще се повлияе? При изписването на лекарството питах личния лекар специално през колко часа да се приема антибиотика и отговора беше  - 8 часа.Не искам да я тровя без нужда, преди месец направи алергична реакция към Аугментин и цяла седмица повръща.

# 2 772
  • София
Цефзил се приема на 12 часа. Предписаната доза, според мен,  е висока за Вашето дете, но не аз съм изписала лекарството и преглеждала детето.

# 2 773
Благодаря Ви много! Не бих желала отново да звъня на лекаря на детето, защото специално попитах за дозата на лекарството и през колко часа да се дава. Дъщеря ми няма никакви други симптоми освен постоянно запушен нос и от два дни леко зачервено гърло. Ще давам антибиотика през 12 часа , а на контролата ще се види дали сме унищожили бактерията.

Последна редакция: чт, 08 апр 2010, 08:38 от rossin555

# 2 774
  • Варна
Здравейте Simple Smile
Прочетох, че при пневмония се пие отвара от ленено семе. Варих 2с.л. в 0.5 л вода. На края се получи такава отвратителна слуз, че е невъзможно да се пие. Искам да попитам дали наистина трябва да стане така или аз бъркам нещо. Благодаря

Общи условия

Активация на акаунт