Лекарства - дозировки , странични ефекти , взаимодействия ...

• 917 604
  • 2 912
  •   2
Отговори
# 1 320
Удачно ли е да се пият антиепилептични лекарства с противозачатъчни newsm78

Да!
Трябва обаче да се има предвид следното:
1. Някои антиепилептични лекарства (АЕЛ) намаляват концентрацията на хормоните, съдържащи се в противозачатъчните хапчета. Резултата е повече нежелани бремености, освен ако не се приемат двойни (?) дози противозачатъчни. Това важи и за онова ново хапче дето се взема на сутринта след като си имал секс без предпазване. Такива АЕЛ са carbamazepine (Tegretol, Carbatrol), oxcarbazepine (Trileptal), phenytoin (Dilantin), phenobarbital (Luminal), primidone (Mysoline), and topiramate (Topamax).
2. Други АЕЛ, като Valproate (Depakote, Depakine) and felbamate (Felbatol), имат точно обратния ефект върху противозачатъчните хапчета, респективно хормоналните нива, и казват че трябва да се намалят дозите на противозачатъчните.
3. Казват, че Gabapentin (Neurontin), lamotrigine (Lamictal), levetiracetam (Keppra), and tiagabine (Gabitril) не оказват никакво влияние на хормоналните нива.

Тази информация постоянно се променя. Например:
1. Казват, че Lamictal също си взаимодейства с противозачатъчните и даже те намаляват серумното ниво на Ламиктал, т.е. не само има риск от нежелана бременост, но и риск от припадъци. Решението - увеличаване дозите и на двете.
2. Спирали с хормони - едни казват, че ефективността им не се влияе от АЕЛ, защото хормоните не се пият, а се отделят от спиралата направо в матката, други казват че не е сигурно.

Това е много обширна тема, касаеща не само жени и големи момичета с диагноза епилепсия. Тези лекарства се изписват и за мигрени, депресии, маниакално-депресивни разстройства и кой знае още какво и крият риск за бебето. Може би е редно да има отделна тема за педпазване от бременост при жени с хронични заболявания.
Времето лети и докато се огледаме и децата на днешните бг-мами може да се сблъскат с този поблем.

# 1 321
Два въпроса относно Клацида:
1. Предизвиква ли световъртеж? - Детето ми се оплака от такъв на 3тия прием
2. Имаме антибиограма за стрептокок пневмокок. Там е показана чувствителност към еритромицин. Значи ли, че  и  Клацида ще помогне, т.е като са от една група, пнемококът ще е чувствителен и към Клацид

# 1 322
2. Имаме антибиограма за стрептокок пневмокок. Там е показана чувствителност към еритромицин. Значи ли, че  и  Клацида ще помогне, т.е като са от една група, пнемококът ще е чувствителен и към Клацид
по2. би трябвало. поне 10 дни.
по1. дали нямате анемия?

# 1 323
  • до морето
Детето ми е на 1г 8м, пихме 4 дни Аугментин и понеже вдигна темп. го сменихме със Аритромицин (Сумамед).Т я свали  на втория ден, но стана изключително нервен,агресивен, непрекъснато плаче и изпада в истерии а това е нехарактерно за него.Изключително неспокоен е през цялото време и отказва всякаква храна.
Възможно ли е това да е страничен ефект от Сумамед-а? Лекарката твърди ,че не е възможно, просто бил болен, но и друг път е бил болен и то със секрети в носа, температура, но никога не е бил такъв. За първи път пие антибиотик.

# 1 324
Детето ми е на 1г 8м, пихме 4 дни Аугментин и понеже вдигна темп. го сменихме със Аритромицин (Сумамед).Т я свали  на втория ден, но стана изключително нервен,агресивен, непрекъснато плаче и изпада в истерии а това е нехарактерно за него.Изключително неспокоен е през цялото време и отказва всякаква храна.
Възможно ли е това да е страничен ефект от Сумамед-а? Лекарката твърди ,че не е възможно, просто бил болен, но и друг път е бил болен и то със секрети в носа, температура, но никога не е бил такъв. За първи път пие антибиотик.
всичко е възможно уви... направете посявка след края на лечението. каква доза сумамед ви изписаха и колко сте килограма? вероятно сумамеда му дразни стомахчето затова отказва да яде. не се притесняваите ще отмине. дано само избиим моракселата...

# 1 325
# 1 326
по2. би трябвало. поне 10 дни.
по1. дали нямате анемия?
Не бях се замисляла за анемия... Много благодаря за насочването, ще пуснем кръвна картина и ще видим.

# 1 327
  • до морето
Благодаря за отговора!  Детето е 11 кг. Сумамеда му го изписаха за 5 дни: 1-я ден 5мл. , следващите 4 дни по 2.5 мл на 24 часа. Остава ни още един прием, направо едва се издържа, много е нервен и агресивен, същевременно като , че ли все му се спи.  Днес четох за страничните ефекти на това лекарство...пише : нервност, агресивност,сънливост, нарушения на нервната система и психиката...ужас!  А лекарката каза, че не било от лекарсвото.?!

# 1 328
  • София
Моля ви за съвет. Детето ми имаше Т. между 38 и 39.3, 39.5, придружена са кашлица и хрема в продължение на 6 дни. От 5-ия ден пие Augmentin 312 (3х5 ml.). Днес- на 7-ия ден температурата спадна за няколко часа до 36.9. През останалото време през деня е 37-37.3. Но към 9 ч. вече е 37.5. Вече 7 дни пие температуропонижаващи и ефекта е минимален (до вчера я сваляхме до 38) GP-то каза да увеличим от 5  на 6 ml. антибиотика (той е 17 кг.) след четвъртия прием. Аз го увеличих , но на око и не много, защото нямам начин да измеря с точност. Въпросът ми е, след 6 приема на антибиотика не е ли крайно време да не вдига температура (преди малко беше 37.4 след като сме дали панадол преди 1 час)? Има ли основания за притеснение? Как да смъкна тази температура? Вече всичко съм опитала  Sad

# 1 329
Някаква информация за еролин и ердомед,деиствие,жреме на ле4ение има ли страни4ни ефекти ,изоб6то стажат ли за дете на 1 година и 4 месеца.

# 1 330
От време на време получавам сърцебиене и лич. лекарка ми изписа :Corvitol- по една таблетка при нужда.Въпросът ми е: дали това лекарство е подходящото лечение,защото тя не ми даде направление за специалист,а ми го предписа на своя глава.Някой ползвал ли е Корвитол и какво му е мнението?

# 1 331
  • София
От време на време получавам сърцебиене и лич. лекарка ми изписа :Corvitol- по една таблетка при нужда.Въпросът ми е: дали това лекарство е подходящото лечение,защото тя не ми даде направление за специалист,а ми го предписа на своя глава.Някой ползвал ли е Корвитол и какво му е мнението?

едва ли за сърцебиене би те пратила при специалист, след като така си кътат тия талони. аз също имах подобен проблем- сърцебиене, съпроводено отвреме на време с нещо подобно на задух. личната ми лекарка ми постави диагноза "невроза" и ми изписа невробекс. на мен той ми помогна- представлява комплекс от витамини (вит B, ако не се лъжа).

# 1 332
  • Хасково
Моля ви за съвет. Детето ми имаше Т. между 38 и 39.3, 39.5, придружена са кашлица и хрема в продължение на 6 дни. От 5-ия ден пие Augmentin 312 (3х5 ml.). Днес- на 7-ия ден температурата спадна за няколко часа до 36.9. През останалото време през деня е 37-37.3. Но към 9 ч. вече е 37.5. Вече 7 дни пие температуропонижаващи и ефекта е минимален (до вчера я сваляхме до 38) GP-то каза да увеличим от 5  на 6 ml. антибиотика (той е 17 кг.) след четвъртия прием. Аз го увеличих , но на око и не много, защото нямам начин да измеря с точност. Въпросът ми е, след 6 приема на антибиотика не е ли крайно време да не вдига температура (преди малко беше 37.4 след като сме дали панадол преди 1 час)? Има ли основания за притеснение? Как да смъкна тази температура? Вече всичко съм опитала  Sad
сина ми в момента прекарва нещо подобно и след като на 4 ден на антибиотик продължи да поддържа температура лекарката го смени с друг и сега всичко е наред...остава да долекуваме кашлица. Антибиотика можеш да дозираш точно със спринцовка- например тази от панадол, нурофен или най-обикновена.

# 1 333
Някаква информация за еролин и ердомед,деиствие,жреме на ле4ение има ли страни4ни ефекти ,изоб6то стажат ли за дете на 1 година и 4 месеца.
Пак аз с моето питане за еролин и ердомет

# 1 334
  • Хасково
Пак аз с моето питане за еролин и ердомет
http://www.bda.bg/bdias/2199s.pdf
http://www.bda.bg/bdias/2139s.pdf

Общи условия

Активация на акаунт