Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 23

• 33 047
  • 763
  •   1
Отговори
# 180
  • София
12-годишното няма вторични полови белези. Гърдите са от тлъстина. Не се знае има ли развити млечни жлези. Цикъл няма. А в предишната тема ми посочихте, че може и да няма цикъл, деца... но тогава не се изплаших, защото е твърде общо. Та никой от тях не се е сетил за яйцеклетките!

Не е редно да говоря на дете,  ако не е мое, за неща толкова дълбоки, важни,... А никой няма да ме помоли от родителите.
Dolce miele, всичко си запомнила вярно!

Отново благодаря на всички!!!

На мен ми е изключително противно подобно поведение, да се вреш така в живота на хората.
Чак си се загрижила за цикъла на хорските деца и дали щели да имат деца....
Гледай си твоя живот и твоите деца. Аз ако съм на тяхно място ще прекратя всякакви отношения с тебе.
И ако знаят как ги разнасяш по форуми, и те със сигурност ще те отсвирят.

# 181
  • София
Здравейте, надявам се питането ми да не ви се стори глупаво, добавянето на картоф в зеленчукова крем супа прави ли я вече неподходяща за нисковъглехидратна диета? Също, днес правих един кето сладкиш с ябълки, в рецептата има и кленов сироп, освен стевията съм чувала, че кленовия сироп и кокосовата захар не вдигат инсулина, това така ли е (по-запознати сте от мен).
Всички изборени, вкл. ябълката и стевията вдигат инсулина. Зеленчуковата крем-супа я сгъстявай с повече зеленчуци, не с картофи.

# 182
Здравейте, надявам се питането ми да не ви се стори глупаво, добавянето на картоф в зеленчукова крем супа прави ли я вече неподходяща за нисковъглехидратна диета? Също, днес правих един кето сладкиш с ябълки, в рецептата има и кленов сироп, освен стевията съм чувала, че кленовия сироп и кокосовата захар не вдигат инсулина, това така ли е (по-запознати сте от мен).

Прави я. Сега ако съчетаеш с протеин, би се получило зониране.
Моето мнение е, че новите, които навлизат в режима, трябва да бъдат страшно стриктни. За да се предотврати бълването на инсулин. След като установиш прогрес с изследвания и сваляне на кила, може да включиш чат пат някои изключени храни. Но не ежедневно, а чат пат.
За подсладителите - НЕ.
Виж точка 11.
Впрочем за всяко нещо може да питаш гугъл и така да откриеш информация. Аз с кокосовата захар не съм запозната много. Подсладителите не са ни режимна храна и са изключение.
Ако все пак ти се наложи да правиш някакъв сладкиш по повод, ами да, нека да е по-полезен подсладител.
За Бъдни вечер ние правим ябълков щрудел. Само че не слагам като преди много захар. Всъщност никаква захар не слагам. И пак си става вкусен.
То В и в корите има. Не е режимно, но правя заради останалите. Изяжда се за 2-3 дни. Не можем вече толкова да ядем като преди  Laughing
Ако ядеш през ден такива "кето" сладкиши, няма да имаш напредък.
Иначе чат пат ползвам мед за кафето. Но на върха на лъжицата. Наскоро по естествен път и от него се отказах.
Купувам кафява захар. От най-тъмната и мокра. Понякога /2 пъти в месеца/ да си сипя няколко зрънца за разнообразие.
Взимам я за майка ми, която си похапва. Ама поне захарта да е кафява, а не бяла. Все е нещо.
Иначе като не купя кафява, тя си купува бяла Laughing

# 183
Няма как да е мода нещо, което се доближава до обичайната човешка храна още от палеолита. Дори и месото на пасищни животни се различава от това на хранените с фураж. Не само на вкус и външен вид, а и като състав. Същото е и с яйцата от свободни кокошки. Е защо да е странно, че хората, хранещи се с преработени, рафинирани, неестествени за природата им храни, се разболяват и дебелеят? Половината храна, ако не и повече, която се предлага в един типичен супермаркет, я виждам точно като фураж за хора. Не са мода НВ ВМХ, кето, палео - напротив, завръщане към изконното, естественото за човека са. Някои са по-добре приспособени към новата хранителна среда. Други не сме. Ето, аз съм уж добре вече, килограми, инсулин - нормализирани. И пак не мога да ям пшеничен хляб и ориз. Качвам от тях, огладнявам по-бързо след хранене, не се чувствам добре, усещам, че ми пречат. Но преди 2 години не го разбирах това. Едва сега, когато си изчистих храненето мога да усетя разликата. Иначе и аз бях от анатемосващите мазнините и месото. Така че ясно ми е, че спорът в темата никога няма да утихне. Човек докато не извърви пътя си и не се убеди сам, няма как... Не съм сляп адепт на НВВМХ, напротив, в началото бях ужасена, а и до ден днешен се опитвам да разчупя рамката, експериментирайки и с други храни и баланс на нутриентите. И пак се връщам към режима, защото в крайна сметка с него се чувствам най-добре, най-жизнена и енергична.

Въобще не съм имала предвид да се ядат пакетирани, неестествени храни. Картофите, плодовете, бобовите и зърнените са естестсвени храни. Не знам за каква храна от супермаркет става въпрос.
За палеолита го дъвкахме вече. Хората въобще не са яли основно месо, а диви плодове, кълнове, треви, семена.
Ако следвате палеолита не трябва да ядете и така любимите ви яйца и млечни защото те се появяват много по-късно в историята.
Мен обаче изобщо не ме вълнува как се е хранил палеолитния човек защото моя живот днес няма абослютно нищичко общо с неговия и съответно няма защо да си сравнявам храненето с неговото, каквото и да е било.
Днес се знае за храненето много повече, хората имат много по-голям достъп до разнообразна храна без да си рискуват живота за да си я уловят и живеем много по-дълго. Вашите палео любимци са живели 35-40 години със супер здравословното си хранене.
Имам и още какво да кажа, но няма смисъл. Наистина всеки трябва да пробва и да открие своя режим, който му действа добре, без да приема прочетеното във форум за последна инстанция.

# 184
Александрия, не виждам как точно ги е "разнесла" тези хора в темата- написала им е имената, адресите, постнала им е снимките да хвърляме стрелички по тях ли? Joy Написаното от теб ми звучи доста грубо, аз на много близки (но малко на брой хора) съм си позволявала да обясня за инсулин, КЗ- но това далеч не значи да се "вреш" в живота им. Не съм ги заставяла да се хранят еди-как си. Разбирали са ме, аз също съм разбирала, че докато сами не си "строшат главата" може да ми е мъчно , но ще си карат с джънк. Загрижеността ми свършва дотук, защото знам, че оттам нататък здравето им зависи само от тях самите. ЗаСлон всъщност се тормози за нещо за което би трябвало да се притесняват родителите на това дете- и честно казано, това пречи повече на самата нея. По-скоро тя би трябвало (поне за известно време) "да ги отсвири" тези хора, за да спре да се тормози заради тяхната глупост....
И много ми е интересно, чат-пат се появява някой който твърди "аз понижих инсулина с ядене на вгх" и се казва, че това, че някой е свалил инсулин с нвх режим нищо не означавало...Защо тогава да значи нещо, че някой човек "Х" е понижил инсулин с ядене на вгх? Stuck Out Tongue Winking Eye Той може да е понижил инсулин, а 100 други човека  не. Не визирам никой конкретно, но това, че при някой нещо е подействало не значи много- ако не е подкрепено с още много такива примери...

Последна редакция: пн, 09 дек 2019, 00:20 от dolce miele

# 185
Аз пък се чудя кое е по-противно? Да си загрижен за детето на близки хора или да даваш некомпетентни съвети с които е напълно възможно да навредиш, ако от отсрещната страна вземат, че се подведат.
Сигурно и ако ендокринолог препоръча на това дете да отслабне, пак ще е грозно.
Та не е ли по-добре поне да се предупреди се питам.

# 186
  • София
Да се предупреди е едно, да коментираш гърди, млечни жлези, цикъл и яйцеклетки на 12-годишно дете - друго.

# 187
A-L-I-N-A, във всеки един момент, тялото и мозъкът ти не се нуждаят от повече от 5гр глюкоза в кръвта, което количество, черният ти дроб произвежда без никакви проблеми.
Толкова за "незаменимите" въглехидрати.
Вие си смучете от пръстите колко необходими са и си ги яжте. Сега чак и въглехидратен дефицит измислиха някои... Дефицит на хранителни вещества и дефицит на въглехидрати са две тотално различни неща. Първото е възможно, че и даже е по-често при хора, които ядат малко протеини и мазнини, а не малко ВХ.

Аз вярвам на това как се чувствам, а то е 1000 пъти по-добре от преди и мозъкът ми си работи идеално, благодаря! Не ме интересува кой специалист какво говори и какви статии в какви блогове пише. Интересува ме какво споделят реални хора.

То според някои трябваше вече да съм умряла от скорбут, ама на, пиша, не съм се гътнала и кожата ми не се е свлякла от липса на колаген.

Тази статия е смешна направо. Нищо не казва, само спекулации.

Последна редакция: нд, 08 дек 2019, 20:59 от Миоки

# 188
ЗаСлон каза, че се притеснява за тези неща, не е казала, че ще ходи и 1 към 1 ще коментира с тях тези неща. Но то и няма смисъл, достатъчно е направила като е говорила предния път с тях и на тях им е било все едно.

# 189
Всички изборени, вкл. ябълката и стевията вдигат инсулина. Зеленчуковата крем-супа я сгъстявай с повече зеленчуци, не с картофи.
Картофите може да се заменят с тиквички. Същото важи и за мусака.  Peace

# 190
Да се предупреди е едно, да коментираш гърди, млечни жлези, цикъл и яйцеклетки на 12-годишно дете - друго.

Аууу, голяма работа. Къде е трагедията?
Иначе се вижда прекалено вмешателство от страна на ЗаСлон. Но има хора не обичат да не ги слушат и продължават.
Все пак не е извършила престъпление, нали? Опитва се да помогне.
А дали прекалява, ще си проличи. Като я сиктердосат ще и стане ясно.
Би трябвало социалните грижи да обърнат внимание на подобни проблеми.

# 191
  • София
Имах едно съседско момиче със сходен проблем. Ами като я тресна пубертета и започна да се интересува от момчета за 1 година стана страшна мацка. Мисълта ми е, че на всеки мотивацията е различна,  на едни здраве, на други суета, на трети друго. Лошото при затлъстяването при децата е че мастните клетки в тялото се образуват до 14г.възраст и после си остават константа. Т.е. децата със затлъстяване цял живот после ще се борят с наднормено тегло, което е субективно разбира се.

# 192
Как така е константа? Ако е, би следвало отслабването да е невъзможно.

# 193
Хулиганка, точно така става обикновено. В пубертета се мотивират. Не че сега не осъзнава, че има проблем. Няма начин това дете да не е обект на подигравка от връстниците си. Но няма как да реши само проблема си. Дори и с външна намеса, примерно от родителите, може да бъде травмиращо. Много деликатно трябва да се подходи, за да не се почувства детето нехаресвано, необичано от тях. Най-доброто решение ми се струва да го направят тихомълком, като просто цялото семейство премине на режим, а не поставят само детето като на наказание. Да се говори в къщи защо не трябва да се яде това и това, ама да се подкрепи и с личен пример. Защото ще има и хранениия навън това дете и по-добре да е с нагласата, че "нашето семейство не ядем това", отколкото "на мен не ми дават". Майката не може да не си дава сметка за това решение, не помня вече какъв беше случая, може пък и да беше глуповата... Но има вариант и да не иска да се изправя пред избора да "ощети" някой друг от семейството, ако минат на режим, или да ощети самото дете, ако го постави само него на диета като наказано.

# 194
Как така е константа? Ако е, би следвало отслабването да е невъзможно.
Освен броят на мастните клетки от значение е размерът им. При някои хора, при напълняване се увеличава броят, при други размерът. Вероятно може и комбинирани варианти да има, та не е задължително борба с теглото цял живот, при условие, че сме здрави разбира се.

Общи условия

Активация на акаунт