Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 23

• 33 054
  • 763
  •   1
Отговори
# 165
  • София
А аз директно между шамарите.
"...Четох наново всичко, само че този път четох много за ИР и установих че инсулина буквално унищожава яйцеклетките..." Хулуганка, от това подскочих, моля те, коментирай за 12 годишно момиче с ИР. Нима мога ей така да стоя,  да дарявам пари за непознати болни деца, а за детето на приятели да мълча... Нелепо нелогично...
То в последните 4 месеца е напълняло още поне няколко кг. Гони 90.
Няма какво да направиш. Майка ми и баща ми са със КЗ 6, ама според тях била в норма. Моля им се да си направят огтт с инсулинови нива ,ама нещат. Ядат си хляб и манджи и нищо не отбират. Отказала съм се.Свекърите са по същия начин. А пък те са и с високо кръвно. Кардиоложката им дала режим със нетлъсти меса и бавни въглехидрати 🤕 как да им обясня?!

Елора, най скъпия деликатес в китай е baby soup 😥

# 166
Е сега не ми се гади толкова от хлебарките.
Тия са луди. Прочетох. За избиване са.

# 167
ЗаСлон, това което помня от постоветете ти, освен, че искаш да помогнеш- за съжаление, майката на детето не е с наднормено тегло, храни си се здравословно (по нейните разбирания), но на нея и е ок детето и да яде джънк ежедневно и килата щяло да ги свали неусетно, от само себе си ...Заровила си е здраво главата в пясъка като голям щраус. И на детето да говориш- какво? Може пък то да се засегне и повече да се обиди даже, на принципа "контра"...Дали то сега се интересува от деца, а майката- от внучета?!? Не се тормози толкова заради чужди проблеми, било то и за близки...Те имат глави, да си носят последствията. Не можеш да предпазиш никой от самия него!
Относно прекомерната консумация на месо- помня, преди време някой пропагандираше как бобови, картофи ( не помня за ориз и зърнени) били много полезни при ИР и трябвало да се ядат, с тях се отслабвало и се свалял инсулина...Едва ли не, благодарение на тях се свалял инсулина понеже КЗ била стабилна и нямало пикове на инсурина...Накрая се оказа, че половин/малка купичка "ДО 2-3 пъти месечно" били ок... Stuck Out Tongue Winking Eye

# 168
Мда, тръгнало 12 годишно да се притеснява за яйциклетките си  Joy
Има го и момента, че може и да се обиди, ако почне да говори.
Зависи как е поднесена информацията.
12 годишните се занимават със съвсем други неща. Даже се съмнявам, че и да обяснява, то ще разбере за какво му се говори.
Като и опре ножа до кокала, ако иска ще се оправи. Има хора не се учат от опита на хората, а обичат сами да си трошат главата и после да откриват топлата вода.
На една уж близка приятелка също исках да помогна. Даже ме покани на кафе специално да ме разпитала как съм отслабнала. Седнахме, обясних моите проблеми, що е ИР, що е хашимото и хипо. Посъветвах и изследвания да прави, на лекар да отиде. Не налагах мнение, тя ме покани да ме пита. След края на разговора ме нарече луда маниачка и че нищо не съм разбирала, нямала съм диплома. Май се ядоса в момента в който обясних защо трябва да спре с яденето на тутманици и торти. Приключих разговора и си тръгнах, но и забелязах злобния поглед с който огледа вталеното ми тяло Laughing Дълго време не и се обадих.
След година ме потърси - да съм и обяснила пак, че качила още 20 и станала 120.
Срещна ме на улицата и беше много мила. Пак започна, аз казах - Нали ти обясних. Да де, ама била на лекари. Отишла, че се влошила, напълняла, цикъла проблемен и т.н. Потвърдили диагнозите за които и говорих, че може да има. Един и казал, че да си пие хапчето и да жули въглехидрати. Друг и казал малка доза хапче и НВ. И пак да ме питала. Казах и че обясних вече и да е запомнила. Припомних и грубото държание. Ама ми стана жал. Рекох, че не съм лекар, но ще пратя инфо да си чете сама и да прави каквото иска.
Копнах видеото от първата страница. Още 2-3 линка, после саркастичен коментар как да ползва гугъл и се приключи.

# 169
  • София
12-годишното няма вторични полови белези. Гърдите са от тлъстина. Не се знае има ли развити млечни жлези. Цикъл няма. А в предишната тема ми посочихте, че може и да няма цикъл, деца... но тогава не се изплаших, защото е твърде общо. Та никой от тях не се е сетил за яйцеклетките!

Не е редно да говоря на дете,  ако не е мое, за неща толкова дълбоки, важни,... А никой няма да ме помоли от родителите.
Dolce miele, всичко си запомнила вярно!

Отново благодаря на всички!!!

# 170
Ако те е грижа е редно да говориш. Но има едни граници, които не трябва да пресичаш. И това са родителите и. Казва се веднъж, два пъти, ама като виждаш, че не става, спираш. Накрая ще се изпокарате.

Да, те вредят на детето си, като неглижират проблема.
Единствено може да поговориш с детето ако си насаме с нея.
Беше казала, че бащата май е на кето и е запознат.
Него не го ли интересува детето му?
Хайде, разбирам ако е от незнание да се е получило неправилно хранене, ама един от родителите да е наясно и нищо да не прави си е подсъдно за мен.
Напълно ми е ясно 12 годишно, 90 кила как изглежда. Виждала съм такива деца, трагично е.

Имаше преди време един случай, който гледах в Съдби на кръстопът. Нали уж са по действителни случаи. Цялото семейство са дебелички. На момчето, което е някъде на 10-12 и с много кила откриват диабет след припадък. Лекарите съветват да се ограничат въглехидратите. Но майката е възпитана да яде доста В, плюс така и храни децата си. И е против да ограничава детето. Бащата се уплашва и започва да контролира яденето на детето, но майката тайно саботира, като дава сладки тайно на детето. Бащата разбира, карат се. Стига се до развод и съда предвид вредата от майката, присъжда правата на бащата. Майката след развода има право да вижда детето, но в присъствие на бащата. Накрая много време след развода тя все още не виждаше вината си.
Има родители, дори и да виждат, че детето е болно, не искат да променят статуквото.

Ако случайно останеш с детето насаме може да опиташ да обясниш тактично тия неща за инсулиновата резистентност. Какво представлява? Как действа? Самите заболявания? Като наблегнеш откъде идва желанието и за вредни храни. Доводите не трябва да бъдат, че естетически е грозно да е дебела. Може да се обиди. Има много пълни хора, които са красиви. Трябва да подходиш от здравословна гледна точка. Детето трябва да има желание за промяна.
Моята леля имаше подход в това отношение. Въпреки, че ми наложи погрешните си виждания, тя знаеше как да подходи.
Тя ме въведе в разделното хранене. Като не ме обиждаше, не налагаше, не нареждаше. Тя просто сподели притесненията си за моето здраве. Тя седна и каза -  ела да прочетем една книга. Често ми четеше всякаква литература. Аз можех да чета, но обичах тя да ми чете. Познаваше ме и знаеше, че съм инат и на нареждания не реагирам, даже се противя. Просто ми четеше, питаше ме дали съм разбрала, ако трябва обясняваше и продължаваше да чете. После остави няколко дни да си помисля и попита дали искам да опитам.
Разделното хранене помогна, но само до един момент. Проблемът е бил честата липса на протеин.
Но поне спрях да ям вече ориз с хляб, картофи с хляб, месо с хляб и други подобни комбинации. Не че напълно спрях, но ги избягвах.

# 171
как много хора след 10 години стриктно, либерално и прочие кето, ниско-въглехидратно хранене се сдобиват с рак и по принуда го зарязват и се обръщат към по-алкализиращи храни, ама не е в това въпроса.
Да бе да, от нисковъглехидратното хранене ще са развили рак, щото ВХ са жизнено необходими за доброто здраве.  ooooh!
А някой като напише за алкализиране и тотално губи кредитация.

Ами всъщност са си жизнено необходими.
А за връзката между липсата на въглехидрати и злокачествените заболявания на храносмилателната система, ето нещо примерно - http://foodforthoughtbg.blogspot.com/2019/03/blog-post_27.html

Под "нулев прием" се визира въглехидрати само от зеленчуци, без храни, съдържащи скорбяла.
По-конкретно затова става дума във втората част на статията.

Виждам, че пак се е заформил обичайния спор защото 10 човека не приемат различно мнение.
Няма да се включва в спора, но призовавам малко да се приземим. Те експерти, медици, диетолози, нутриционисти и т.н. (да, знам, че те с вас не могат да се мерят и според вас нямат представа какво говорят Simple Smile)още не могат да вземат единодушно становище по отношние на храненето, та някой тук да си мисли, че е е открил топлата вода и знае кое е добре за всекиго...

Модите в храненето се менят. Преди години са били набедени за супер вредни мазнините и са се появили обезмаслените храни, бъкани със захар, която пък се е смятала за полезна. И тогава хората, вярващи в това са били супер убедени (като някои от вас), че правят най-доброто за себе си като избягват мазнините.
После яйцата са се ограничавали заради хоелстерол и т.н.
След това - ама ние се объркахме, всъщност мазнините и яйцата са полезни Sunglasses Греда

Дойде ред на глутена. Той е обвиняван за всяка болежка на света от аутизъм до рак, само не знам за глобалното затопляне дали не са го нарочили. Айде ще ядем без глутен и се мятаме на чужди за нас брашна като тапиока, елда, киноа, амарант и бла-бла.
След това дай направо за по-лесно да демонизираме всички зърнени, че да открием топлата вода.

За веганите не знам дали въобще да коментирам ама и те като вас са убедени, че правят най-доброто за себе си и могат да ви извадят тонове източници защо не ядат месо и животнски продукти и как са супер-мега-гига здрави.

Сега е на мода НВ ВМ, кето, фастове и т.н. И това ще мине.
Аз съм убедена, че истината е някъде по средата и здравословната храна включва всички хранителни групи. А целта на пишещите тук би трябвало да бъде да постигнат такъв метаболизъм, че да могат да се хранят като нормални хора.

# 172
Честно казано, не знам от колко В/М/П има нужда човешкото тяло. Обаче, знам че ако не яде никакви въглехидрати, а са му нужни, има заложени механизми, за да си ги произведе. Мазнини и протеини НЕ може. Затова ТРЯБВА да си ги внася отвън. Това е.

# 173
С тия килограми и липса на цикъл направо на СПКЯ отива
не искат да четат хората, не искат и да зарежат захарта и ориза, като им говориш клатят глава и те мислят за луд
ям по две яйца и пържола, около чен хораата и те се хранят осъзнато така, като момчетата на по 26-27, които тренират, ядат контролирано ориз и картофи. Дъвчещите бисквитки и плодове са постоянно гладни, задпали и с нисък тонус. Ама ядат полезните плодове.
Който както иска да си живее живота, аз съм си избрала моето

# 174
Аз съм като това дете, от "Съдби на кръстопът". Майка ми от малка ме пребиваше защото бях злояда, дори с лъжица ме е била през устата, нямате идея колко е болезнено. Така развих омраза към храната-на 23 се разболях от анорексия, после булимия, а преди 4 години и от хиперфагия.  Само аз си знам какво ми е. Днес съм на едно кюфте, обаче рева и ям ...на сила. Тази вечер изпих една чаша вино, само с питие ми идва апетита и гризнах малко шаран.....а килата се кааачват. Затова и тръгнах на психолог. Не, че имам някаква надежда, че ще проям като хората, но съм длъжна да опитам всичко.......ако не заради себе си, то заради тези двама прекрасни мъже до мен, които ме обичат и треперят над мене....

# 175
  • София
Елора, възхитих се на леля ти и присъствието й в живота ти!

За себе си да вметна, че не консумирам животни, по лични причини,  не са свързани със здравето, мода... Не съм троянски кон в темата.

alinnna, много е болезнено описаното,  но пък краят на поста ти е за всичко, което би искал човек, нали? Успех!!!

# 176
Аз и сега мога да си ям "като нормален човек"- въпросът е какви количества и колко често.....Ориентир ми е как се чувствам след дадена храна, но пак е донякъде. Подувам ли се, дискомфортно ли ми е, значи в този момент не ми е "жизнено" необходима. Храня се либерално в повечето дни. Фастове правя само когато ми идва отвътре, не насила. Даже напоследък включих малко банани. Ами, на бананите (зелени, недоузрели) реагирам добре. Но си начесах крастата, не ми се ядат вече...

# 177
Няма как да е мода нещо, което се доближава до обичайната човешка храна още от палеолита. Дори и месото на пасищни животни се различава от това на хранените с фураж. Не само на вкус и външен вид, а и като състав. Същото е и с яйцата от свободни кокошки. Е защо да е странно, че хората, хранещи се с преработени, рафинирани, неестествени за природата им храни, се разболяват и дебелеят? Половината храна, ако не и повече, която се предлага в един типичен супермаркет, я виждам точно като фураж за хора. Не са мода НВ ВМХ, кето, палео - напротив, завръщане към изконното, естественото за човека са. Някои са по-добре приспособени към новата хранителна среда. Други не сме. Ето, аз съм уж добре вече, килограми, инсулин - нормализирани. И пак не мога да ям пшеничен хляб и ориз. Качвам от тях, огладнявам по-бързо след хранене, не се чувствам добре, усещам, че ми пречат. Но преди 2 години не го разбирах това. Едва сега, когато си изчистих храненето мога да усетя разликата. Иначе и аз бях от анатемосващите мазнините и месото. Така че ясно ми е, че спорът в темата никога няма да утихне. Човек докато не извърви пътя си и не се убеди сам, няма как... Не съм сляп адепт на НВВМХ, напротив, в началото бях ужасена, а и до ден днешен се опитвам да разчупя рамката, експериментирайки и с други храни и баланс на нутриентите. И пак се връщам към режима, защото в крайна сметка с него се чувствам най-добре, най-жизнена и енергична.

# 178
  • София
Здравейте, надявам се питането ми да не ви се стори глупаво, добавянето на картоф в зеленчукова крем супа прави ли я вече неподходяща за нисковъглехидратна диета? Също, днес правих един кето сладкиш с ябълки, в рецептата има и кленов сироп, освен стевията съм чувала, че кленовия сироп и кокосовата захар не вдигат инсулина, това така ли е (по-запознати сте от мен).

# 179
налиииии Simple Smile
аз те помня от началото на темата и винаги много съм се радвала на всичко, което постигна и се случи с теб
и си абсолютно права, че ако не ти мине през мозъка, на контра няма как да стане

Общи условия

Активация на акаунт