Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 23

• 33 093
  • 763
  •   1
Отговори
# 240
  • София
Прадядо ми е живял до 98г. Баща ми ми разказва "На село олио се купуваше само лятото за салата, всичко друго се готвеше само с мас. Плодовете се изсушаваха за зимата.(компотите доста по-късно са дошли на мода) Хляб се месеше домашен, защото магазина отваряше веднъж седмично. Захар не знаеха какво е, но имаха мед."
Мисълта ми е че не са се хранели без въглехидрати, обаче източниците са били съвсем различни от днешните. А животинската мазнина е присъствала на всяко ядене и то в преобладаващо количество. Аз много обичах да ми правят пръжки с яйца. Не са знаели какво е високо кръвно , холестерол, диабет.

# 241
  • София - Рим и обратно
В тази връзка, кажете откъде и каква мас купувате. Готвя почти всичко с мас вече. Засега съм се спряла на Маджаров, най-беличка и чиста ми изглежда. Но може би има някаква по-качествена, по-близо до домашната.

# 242
Организмът обича подобни на себе си вещества - животинската мазнина е такава, затова се усвоява директно и напълно. Растителната - не. Това за мен е най-простото обяснение относно заблудата колко е “вредна” животинската мазнина.
Така е, нашите мастни депа (това което складираме), за да се използва по време на глад, си е точно животинска, основно наситена мазнина. Няма логика тялото да образува и складира точно такава, каквато би предизвикала заболявания.

Течни растителни олиа не е имало до преди 100-тина години изобщо, освен зехтин и кокосово може би, ама те и кокосовото го анатемосват заради това, че е почти 100% наситени мазнини. Масово, сърдечни заболявания има, откакто има масово маргарини и течни растителни олиа общо взето.

Ако можеш да си намериш домашна, най-добре. Аз си купувам от супермаркета, няма от къде другаде. Гледам да е 100%, че има разни "гъзарски" с добавки от други мазнини и разни билки.

# 243
  • София
Аз все още успявам да намеря домашна. Разпитай роднини все от някъде може да се намери. До скоро взимах и яйца, ама в тоя сезон вече трудно. Козе сирене също вземам домашно заради малкия, но покрай него и аз го ям.

# 244
А какво готвите с мазнина?
Мен не ми е вкусно готвено в много мазнина.
Зехтин слагам по една лъжичка, ако трябва да задушавам лук . Също като пека риба поливам мъничко.
Салати ясно, че са с много зехтин.
Пия всеки ден костен бульон, който варя сама от говежди кокали.
Отделя се 2 пръста мазнина в бурканите, която изхвърлям. Не знам на какво да я ползвам. Гадна ми е и има лек дъх. Иначе животните се водят пасищни по етикет.

# 245
  • София - Рим и обратно
Ами това е основната грешка в тоя вид хранене. Няма как да лишиш тялото от основните видове гориво и да очакваш да работи добре. Когато се ограничат въглехидратите, трябва да му дадеш алтернатива - мазнините. В противен случай то просто гладува и при пръв сгоден случай ще складира всичко, което ми подадеш - за следващото гладуване.
Салатата не е храна.
Щом не ти е вкусно, не знам какво да те посъветвам, може би трябва да си по-упорита и когато видиш ползите, вероятно ще си свикнала и с вкуса. Аз вече виждам как всичко готвено с мас е в пъти по-вкусно от готвеното с всякаква друга мазнина. Може би маслото ми е единствената алтернатива, но то пък бързо прегаря и не е подходящо за дълга топлинна обработка. Слагам го в супи, яйца - накрая.

# 246
Аз бях свикнала също да ям с малко мазнина, но се "превъзпитах" постепено и сега си слагам доволно на всичко, защото ми е по-вкусно като е по-мазничко.

Мазнината от печените пържоли например, събирам и замразявам, после слагам на супи, които приготвям за домашните. Маслото и желатина от печеното пиле + кокалите отиват за бульони за пиене.  Пържа пилешки дробчета в патешка мас, яйцата в масло, задушени зеленчуци в смес от свинска мас и зехтин. Зехтин ползвам за таратор и салати за домашните и слагам щедро.

# 247
Извинявам се ако е коментирано но не намерих много инфо назад.
Да ви попитам как се справяте ако ви връхлети хипогликемия, посягате ли към някакъв вид въглехидрат.
Незнам дали е от напредването на бременността но на последък все ми треперят краката и ми прималява. Изпитвам целенасочен глад за тесто .... а по принцип е изключено отдавна от режима ми и всячески се старая да го избягвам, та незнам с какво да потушавам тези пристъпи ???

# 248
  • София
Много отдавна не ми се е случвало. Преди години направих такъв пристъп от изтощаваща кардио тренировка, а бях на строго кето (до 10гр В на ден)
Ами оправя се само с бърз въглехидрат, няма друг начин. А след като бременността напредва, може да включиш малко въглехидрати в дневното меню за да не стигаш до това състояние. Ако толкова ти се яде тесто, направи си нещо домашно, няма да те отрови. Аз съм против крайностите. В този период спокойствието е най-важно.

# 249
Храниш ли се достатъчно? По кое време получаваш пристъпите? След каква храна? Въобще, дай повече инфо.

Аз хипогликемии не съм правила откакто съм на режим, дори и при няколкодневно неприемане на храна.

# 250
Извинявам се ако е коментирано но не намерих много инфо назад.
Да ви попитам как се справяте ако ви връхлети хипогликемия, посягате ли към някакъв вид въглехидрат.
Незнам дали е от напредването на бременността но на последък все ми треперят краката и ми прималява. Изпитвам целенасочен глад за тесто .... а по принцип е изключено отдавна от режима ми и всячески се старая да го избягвам, та незнам с какво да потушавам тези пристъпи ???
Когато на мен ми се случваше, преди да мина на ВМХ, или в началото, туширах с плод.Най-често банан.
Не знам как е при бременност, но не вярвам да е различно и плодовете да навредят...все пак става дума не за килограми плод, а за 1-2 .

# 251
Аз не мога да проям свинска и патешка мас и това си е. Но пък като готвя със зехтин се уливам. Половинът все му е мазно, че по инерция и в неговите постни манджи слагам доста зехтин- И салатите ги правя доста мазни.

# 252
В кризата, редовно ядях препечени филии с мас, поради липса на масло. Доста вкусно ми беше. Аз определено нямам проблем с животинските мазнини.
Писала съм и многократно, какво ставаше с тигана ми при пържене с олио. Забелязах, че и в кухнята ми вече не се образуват лепкави налепи, които трябва да чистя с обезмаслител и да стържа от уреди и шкафове.

# 253
Ами уж си хапвам наблягам предимно на протеин и мазнини, като въглехидратите гледам да са от зеленчуци и не сладки плодове примерно берита, киви, грейпфрут обаче на последък след закуска озверявам за въглехидрати, като закуската ми най - често са яйца със задушени зеленчуци или заквасена сметана с ядки.
Аз също не съм за крайностите но и гледам да се пазя.
Ще пробвам освен да вкарам малко овес под формата на палачинки или да добавя повече плодове.
Благодаря на отзовалите се.

# 254
Момичета, миналата седмица писах, посъветвахте ме да си  направя изследване на инсулин на гладно. Резултатът е 8.16 при референтни стойности от 3.00 до 17.00. Имам ли ИР ?

Общи условия

Активация на акаунт