Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 23

• 32 670
  • 763
  •   1
Отговори
# 630
Елора, след толкова време и толкова борба още ли пиеш кафето със захар или друго сладко?
За мене от дете сладкото не ми е вкусно и не го харесвам. Като се замислям, май си имам проблеми още от рождение. Но пък съм пристрастена към картофи, топла домашна погача или домашна баница. Докато изобщо не ме интересува стандартния хляб.
По Коледа прегреших с домашната питка, която замесих.
С баницата е същото положението - хапнах малко домашна, като се бяхме събрали колегите за Коледа - заради късметчето. Беше с много кори, една колежка я беше правила. На Нова година отново с късмети ядох повече, но аз я бях правила - основно плънка с много малко кори.
Но на картофите не мога да устоя и често ям, което трябва да коригирам.

# 631
Здравейте, радвам се, че попадам на тема с толкова добре запознати хора с ИР.
Ето накратко и моята история и сегашния ми проблем.
Бях диагностицирана с ИР преди около 9 години. Тогава бях доста по-млада и лекарите нищо не ми обясниха и аз самата подходих абсолютно несериозно и нищо не предприех. След две раждания накрая се оказах 115 кг ,с паническо разстройство и с още куп болежки... Опитвала съм много пъти диети, но никога не свалях повече от 5 кг и бързо се обезкуражавах. Така до миналата година, когато осъзнах, че ИР е виновна за трудното сваляне на килограми. Четах много, гледах много и започнах Кето диета с лек спорт. Вече 6 месеца и свалени 23 кг. Но за съжаление последните 2 месеца е голяма борба. Почти не свалям и мисля че започнах да получавам хипоглекимични кризи. Ако се забавя с яденето малко повече ми става много зле. Първо чувство на глад, гадене, треперене, виене на свят, сърцебиене. Стигам почти до припадък, след което ме избива паник атака.. Взех си глюкомер и обикновено стойностите на гладно са 4.2-4.5 , което мисля че не е много ниско, но защо тогава ми става толкова зле?! Посюедните ми изследвания показаха желязо под нормата и хемоглобин на ръба, а страдам и от ниски кръвно. И преди да започна режима ми е ставало така и единствено Кола и шоколад са ме оправяли, но сега няма как... Онзи ден беше изключително тежко и въпреки че ядох захарта от 4.4 беше станала 4.2 и се наложи да изпия чаша сок, което естествено ме е извадило от кетоза. И така става омагьосан кръг, в който спазвам режим без въглехидрати, а в същото време ми става лошо, ако не консумирам. Имам скоро и час за ендокринолог.
Приемам всякакви съвети и мнения!
Благодаря !

# 632
Елора, след толкова време и толкова борба още ли пиеш кафето със захар или друго сладко?
За мене от дете сладкото не ми е вкусно и не го харесвам. Като се замислям, май си имам проблеми още от рождение. Но пък съм пристрастена към картофи, топла домашна погача или домашна баница. Докато изобщо не ме интересува стандартния хляб.
По Коледа прегреших с домашната питка, която замесих.
С баницата е същото положението - хапнах малко домашна, като се бяхме събрали колегите за Коледа - заради късметчето. Беше с много кори, една колежка я беше правила. На Нова година отново с късмети ядох повече, но аз я бях правила - основно плънка с много малко кори.
Но на картофите не мога да устоя и често ям, което трябва да коригирам.

Все още си го пия. Първото вкъщи е с много малко мед, а на работа с кафява захар.
На мен пък ми е вкусно. Да не мислиш, че съм стигнала дотук, защото не обичам сладко  Laughing

# 633
Елора, аз ти се чудя как все още консумираш каквато и да било захар. Не като да си на режим от скоро.

Humpty Dumpty, аз съвет не мога да ти дам, защото обичам месо и ям редовно всеки ден. Ям си и достатъчно протеини, нямам проблем с бъбреци или черен дроб от това. Мазнините не натоварват черния дроб, натоварват го въглехидратите и фруктозата. 

# 634
Здравейте, скоро не съм писала, но чета постоянно. Около месец  ям без въглехидрати, не мога да кажа че съм максимално стриктна, но се чувствам добре. Но до колкото разбирам, протеините също покачват инсулина, т.е е важно да не преобладават в менюто и тази част ми е най - трудна. Както и да е, исках да питам друго. Днес понеже съм рожденничка, реших да прегреша........ядох торта и пица. Честно казано, се чувствам много зле от факта, т.к цял месец се чувствах добре без тази храна. Интересното е, че преди често страдах от главоболие, за което от известно време бях забравила. Тази вечер отново получих главоболие и допреди малко лежах, докато подейства хапчето. Чудя се, възможно ли е, да е следствие на тази високовъглехидратна храна,к оято консумирах днес, т.к наистина от много време не ми се беше случвало?

# 635
Точно така- не обичам кафе, не обичам сладко, но за да не вляза в болницата пак с припадък трябва да пия кафе, просто мразя вкуса му и с кафява захар се ядва. Точно от тази мократа ползваме.
В интерес на истината от червено вино също се вдига амааа дай да пукаме от сутринта Joy от бялото ми пада зверски мани мани, сложна работа Grinning

# 636
Пробвай го със сметана и кокосово масло, може и краве в добавка. Махни я тая захар.

# 637
На мен всякакъв алкохол ми действа отпускащо/приспиващо и няма шанс да ми вдигне кръвното Joy Затова в редките случаи когато го консумирам това е на вечеря и по малко.
Споделям една вкусотия която си забърках тази вечер. Stuck Out Tongue Winking Eye
Бъркани яйца в зехтин, овкусени със сол и черен пипер и накрая им добавих и течна сметана. Ръснах отгоре нарязан на тънки парченца кашкавал който се разтопи....Плюс половин авокадо, но и без него можех.

# 638
Пробвай го със сметана и кокосово масло, може и краве в добавка. Махни я тая захар.
Не искам.

# 639
Ей Бога ми това кокосовото масло, брашно и про- е, няма такава гадост на вкус Joy

# 640
Humpty Dumpty, да, доста такива сме писали в темата, аз и сега не обичам месо. Трябваше просто да го преодолея това, нямах избор. Не съм напълно, но се справям. Обаче според мен си с погрешна представа, не е задължително да се яде основно месо. Това е при Дюкан. При НВ ВМХ протеините също са ограничени. Калориите идват основно от мазнини. Често тук избухват спорове, че едва ли не част от пишещите налагаме като панацея НВ ВМ храненето. Ами точно затова, защото единствено мазнините не повишават инсулина, докато и въглехидратите и протеините го правят.

Sinsinita, я си дай малко почивка. Налучкала си правия път, но явно организмът ти в момента иска друго. Слушай го. Нищо не ти пречи да продължиш с либерално НВ ВМ, ако четеш темата съвсем наскоро писах, че в кетоза за 5 месеца свалих 22 кг след това още 8 кг на либерално НВ ВМ за 4 месеца. Това ще рече с около 50 гр чисти въглехидрати. В кетоза се задържах до 30. А над 50 спирам да свалям килограми, но показателите - инсулин, глюкоза, са си ок. Това не е малко и не е крачка назад. Трябва му време на организма да свикне. Винаги можеш да продължиш с кетото, като съдейки по моя опит, следващият път ще е по-лесно. Стабилизирай се първо.

rozi4ka222, подозирам и аз, че има връзка главоболието с въглехидратите. Откакто ги увеличих започна да се обажда и при мен. За всеки случай обаче си свалих един календар за МЦ и сега нанасям в кои дни имам главоболие. Защото допускам, че и с това може да е свързано. Ако не намеря някаква закономерност през идните месеци, ще съм склонна на въглехидратите да го отдам. Но някак ми се струва, че се появява през някакъв цикъл около месец, така че искам да проверя дали не е от хормоналния фон преди да си правя изводи.

# 641
Не искам.
Т'ва беше към Little Miss Ratatouille  hahaha на теб само ти се чудя за захарта  Grinning

А за кокосовото, Little Miss Ratatouille, като не го обичаш пробвай краве масло или сметана написах. И тях ли не обичаш? Ако да, само мога да ти съчувствам. Няма да ти е нито лесно, нито леко да се справиш.

Сори, обърках потребителките, редактирах се.

# 642
Верно, че съм качила, ама чак като Хъмпти Дъмпти от филмчето не съм станала, мерси Grinning Grinning

# 643
Тоест е възможно да се кара на кисело мляко(5%), извара, кашкавал, маслини, ядки и салати. И месо и риба 2-3 пъти седмично?
Аз не искам да свалям килограми, като чета 20-30кг свалени и ми се изправят косите. Не, че не ги свалих и аз😄. Обаче сега съм 61 и ако сваля още десетина кожата ми ще стане на нищо...

# 644
Ако нямаш за сваляне, няма да свалиш. Аз не съм мръднала от моите, въртя си се около тези, на които си бях и преди да започна. Само композицията на тялото ми се промени и ми изчезнаха паласките и шкембенцето.
Не съм сигурна, че храната ще ти стига, ако ядеш само гореизброените. В дните, в които не ядеш месо/риба, какво ще ти е основното? Салати ли?

Общи условия

Активация на акаунт