Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 3 дек. 2019, 09:38 ч.

Фармацевт или Човешки ресурси?

  • 1 499
  • 34
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 561
Човешки ресурси изобщо не е безперспективна професия, забравихте за множеството фирми, които се занимават с подбор на персонал в технологичната сфера (която в България се развива най-добре) - заплатите в тях са около 2-3к, има и възможности за бонуси ако успееш да привлечеш добър кадър за някоя компания.

Съмнявам се. Действията им са ограничени до хънтването, а същинският подбор пак се извършва от пряк мениджър. Тъй щото няма как куха ле... ъъ яйчарка да може да оцени способностите на програмист.

# 31
  • Мнения: 64
Фармацевт/Помощник-фармацевт определено ми звучи по-перспективно и удовлетворяващо.

Можеш да се реализираш като специалист "Човешки ресурси" и без конкретната диплома - познавам хора, завършили хуманитарна, социална или икономическа специалност (пр. "Журналистика", "Връзки с обществеността", "Психология", "Публична администрация", "Бизнес икономика" и т.н.), заемащи такава длъжност.

Ако се спреш на фармацията, препоръчвам магистър-фармацевт, а не само помощник-фармацевт.

Имам една позната, която записа "Фармация" (магистърска степен, държавна поръчка) в МУ Варна и отделно дистанционна програма (бакалавърска степен, държавна поръчка) в УНСС. Ако смяташ, че можеш да се справиш, и това е вариант - "Фармация" и "Икономика на човешките ресурси". Натоварването обаче ще е по-голямо... определено.

ПС: Ако се стремиш към управленските позиции, защо не обмислиш "Здравен мениджмънт", "Управление на здравните грижи", "Стратегически мениджмънт на фармацевтичната дейност" и т.н. Тези специалности присъстват под различни имена във Медицинските университети като бакалавърски и магистърски програми.

# 32
  • Мнения: 28
Не само на HR-ите са ограничени действията, но и на пом.фармацевтите. Доколко знам преди седмица-две отхвърлиха искането им за отделна съсловна организация и няма да има никаква промяна. Те не могат да продават нищо без до тях да има магистър-фармацевт.

# 33
  • Мнения: 802
За ЧР нищо не мога да кажа, но съм фармацевт със години стаж вече, последните от които в ЮК. В България съм завършила за магистър, идвайки тук преди няколко години не съм държала изпити, всичко ми се призна. В момента се държи изпит по английски, но това важи и за останалите мед специалности, като лекари например. Помощник фармацевт, специално в ЮК, няма и диплома от Бг не се признава. Незнам вече как се движат заплатите в България, но преди около 10 год помощниците взимаха около 1000, 1000 и малко, а ние около 1500-1600, без да е управителска позиция. Според мен ако ще е фармация, най-добре е да е магистър, плюс последните години отвориха и много факултети и има възможности. (Ако е до времетраене на обучение и необходимост от работа, масово се започва работа по аптеки още от студенти. От моя курс, единици бяха тези, които вече не работеха към 3-4 курс.

# 34
  • Мнения: 1 574
Човешки ресурси изобщо не е безперспективна професия, забравихте за множеството фирми, които се занимават с подбор на персонал в технологичната сфера (която в България се развива най-добре) - заплатите в тях са около 2-3к, има и възможности за бонуси ако успееш да привлечеш добър кадър за някоя компания.
Колко езика трябва да знае, за да взима такива пари?

Общи условия

Активация на акаунт