Великобритания - тема 80 Юбилейна Пред Коледна; Коледна; След Коледна

• 35 937
  • 732
  •   1
Отговори
# 375
И при нас има завърнали се от Италия училищни групи. Дори един учител е със симптоми на грип и до 48 часа ще са му готови изследванията дали е грип или коронавирус. Имахме и трима болни - излекуваха ги.
Не мисля, че има място за паника. Вирус като вирус. Не е нито първият, нито ще е последният.

И синковецът проговори късно - след 3-я си рожден ден. Първо на английски и после на български. В началото скатаваше, защото му е труден. Но като не му оставихме избор и започна да говори. У дома се гледа/слуша/чете само на български език. Поръчвам два пъти годишно колет с детски книги и игри.

# 376
  • Burgas,Bulgaria/Crawley, England
~Миа~,  и аз така за Стайнбек, един от любимите ми, но трябва да съм в правилното настроение, за да го чета. Сега чета на английски обаче James Patterson, 18th Abduction, за Слободан Милошевич и зверствата в съседна нам Сърбия и Албания спрямо мюсолманите. Аз лично съм православна, но това не пречи да ме възмутят престъпленията му спрямо тези хора. Книгата е фикция с елементи на исторически факти. А не знам колко от вас си спомнят като дойдоха американците и започнаха да бомбандират Сърбия, аз лично бях доста стресната, това ми беше първия "досег" с военни действия. Помня новините, уплашените погледи на родителите ми... защото нали знаете ако мечката играе в съседния двор....
А друга книга, която много ме впечатли е "9 perfet strangers" не помня името на авторката, започва като лека, забавна книга и после та-дам... направо се чудиш какво стана, става изведнъж много тежка тип Стайнбек, за нещата от живота и т.н., помня я и до днес.

Аз пък вчера гледах трейлър на БГ филм "Ятаган" сега се чудя дали ще мога да си го поръчам някак, много искам да го гледам - не е исторически, по скоро отразява съвремието - корупция, игри по високите етажи, не съм го търсила още, но ако някой попадне на него, моля да сподели.

И тази книга, в която е споменат вируса направо ме накара да зяпна! Ще си я взема със сигурност!

И аз се старая да купувам - мин година като излезе албума на Ицо Хазарта, сега без да ми се смеете, ама съм му фенка, за мен той е един своеобразен хроникьор на съвремието и действителността в БГ, отидох и си го купих. После исках да  купя СД за подарък и беше изчерпан, нявсякъде - бензиностанции, книжарници, по АМ от Бургас до София, нямаше ни едно копие!
Обаче ето сега с този филм Ятаган, ако не успея да го намеря на ДВД да го купя с доставка до тук, ще го сваля, честно си казвам.

И аз изфирясвам с тоя Коронавирус и най-вече се притеснявам за нашите и децата в БГ. Ние все ще го сборим някак, вече има излекувани случаи тук, в Брайтън.
В БГ като бях всички бяха болни, или са били болни предната седмица, за Бургас говоря, моите приятели и познати, пак грип. Та си донесох и аз нещо, 4 дни се мотах с температура и кашлица и вчера започнах АБ. Ама ще се оправя де.

# 377
Здравейте,

Може ли да ми кажете как се живее в Англия ( в района Ана Есекс) с около 35 к годишна заплата ( брутна) ?
Гледам numbeо, гледам наемите и някак си не мога да направя сметката?

Последна редакция: чт, 27 фев 2020, 15:22 от Iligd

# 378
Според първия такс калкулатор, предложен от гугъл, това са 2278 чисти на месец.
Основното перо във всички случаи ще е наема, който пък зависи от местоположение и от това какъв тип жилище наемате. Много фактори има - семейно положение, транспорт до работа, очаквания...

# 379
  • Варна
Merry, Къде на яз.Доспат бяхте? Планираме и тази година да сме в Родопите. И въпреки, че  сме били в хотел Романтика, Сърница на язовира ми се иска пак да отседнем в района. Та събирам идеи. Другата дестинация която ни хареса е язовир Беглика. Ако някой има идеи за там ще съм благодарна да сподели. Или за язовир Тича?

# 380
Да, знам, че са много факторите.
Благодаря ви, че се включихте все пак.
На мен ми се струват не достатъчни на двама души с бебе например.

Според първия такс калкулатор, предложен от гугъл, това са 2278 чисти на месец.
Основното перо във всички случаи ще е наема, който пък зависи от местоположение и от това какъв тип жилище наемате. Много фактори има - семейно положение, транспорт до работа, очаквания...

# 381
  • UK
ligd, колко вървят наемите там? Някои хора идват и започват работа в чистене, фабрики или шофьорлък с много по-малко. Зависи вие с какви очаквания сте, но можеш и ти да работиш почасово и ще сте ок с тези пари. За начало даже е много добре според мен.

# 382
  • на малък остров в океана
Зависи каква част от дохода е наемът. Може да проверите в zoopla например какво се предлага в избрания град. Храната е по-евтина от България, има и евтини дрехи също. Така че зависи и от навиците ви и стандарта ви.

# 383
Да, знам, че са много факторите.
Благодаря ви, че се включихте все пак.
На мен ми се струват не достатъчни на двама души с бебе например.
Да, за двама с бебе може и да не са достатъчни, но за сам човек са съвсем приличен доход.

Честно казано, при така зададен първоначално въпрос (Есекс и 35К), мен лично ме мързи да разгигравам сценарии. И май не само мен. И написах нещо с идеята да се отпуснете и да дадете повече показатели, за да можем дожем да сме по-конкретни и полезни.

# 384
  • Манчестър
35k е Есекс са крайно недостатъчни и за сам човек .

# 385
35k е Есекс са крайно недостатъчни и за сам човек .
Може ли подробна разбивка на разходите? Така лаконично ми е трудно да повярвам, че сам човек ще е крайно ограничен с такъв доход.

# 386
Моята заплата няма 18000на година, за сам защо да са малко. Не се ограничавам и спестява.
Вчера ни валя мокър сняг, но не натрупа.

# 387
  • София
Не зная как са нещата в Есекс конкретно с наемите, на ако като за начало вземете под наем жилище, което да ви влиза в бюджета,  ще се справите и с останалото. Ще се справите!
ps Погледнете и как ще е кънсила също.

# 388
  • Bristol
Аз най добре си правя бюджета като сметна:
1.наем, той обикновено е най-голямото перо
https://www.rightmove.co.uk/ можете да се ориентирате за сумата за наем
2. Сметки за електричество, газ, вода, общинска такса, Интернет, телефон
Можем да споделим нашите, според размера на жилището и броя хора в него. Има ли линкове с калкулатори за ориентация? Знам, че понякога има разлика в цените не само между различни провайдери, но и според района, в който се живее.
3. Храна.
Пълня онлайн кошницата в някой магазин като ASDA, TESCO и така се ориентирам за сумата.
4. Кола/градски транспорт
Ще ползвате ли или не. Някой да помогне моля с линкове за цени на коли и такси.
Аз винаги предлагам опция и придвижване с колело 😁
5. Самолетни билети до България. Поне да ви останат пари, ако искате да се приберете.

Теглите чертата и виждате дали сте на плюс или минус със съответните доходи и колко не ви достига или остава и си взимате решение.

Пропускам ли нещо?
Почивки, дрехи, забавления и тн забелязвате не съм включила. Водя ги като екстра и зависят от това, колко пари ще ви останат след като оправите сметките изредени по-горе.

# 389
  • Bristol
Dessitta, точно там бяхме и ние. На Беглика май няма много опции за настаняване. Между другото, в Туристическия форум има тема Родопите. Аз там четох и публикувах за моя престой и двата значителни маршрута, които направих. Единият беше с колелета около язовира, а другият, големия кръг на Дяволската пътека.
Сега гледам Велинград, защото около него има повече пътеки маркирани за колела, но пък маршрути планински хубави, като за моя стандарт, не мога да намеря Sad Минералните басейни за съжаление ще ги от пишем май, като чета и гледам снимки през пик сезона август месец...

Общи условия

Активация на акаунт