Работа, CV-та, HR-и, съвети - 69

• 25 203
  • 760
  •   1
Отговори
# 315
  • тук-там
Работникът също си го плаща. Със или без адвокатски хонорар. Как точно се прекратява трудов договор от страна на работника без предизвестие? ...освен самоотлъчка и уволнение?

Съвсем просто - подава предизвестие и напуска след края му - не е длъжен да посочва причина, докато за работодателя не е точно така. Трябва да има доста добра причина, за да прекрати договора на работника, ако и да е с предизвестие.

Работникът ще плати, ако иска. Ако не иска - работодателят трябва да заведе дело, за да си получи обезщетението.  Peace
Не, че не сме го измислили, ама защо трябва да се извиват ръце само на едната страна.

# 316
И как точно си спазваш "уговорката по договора" като напускаш на втората седмица?

Като преведеш една заплата за неспазено предизвестие от своята банкова сметка към фирмената ли?

Чакай да помисля колко пъти съм го виждала това за 20 години 🤔🤔🤔
Ммм .... 0 /нула, зерО/.

Та за какъв спазен договор говорим при напускане на втората седмица?

# 317
  • София
Когато предизвестието е двустранно, абсолютно си е спазен договора.

# 318
  • тук-там
Аз такива напускания след първа-втора седмица не съм имала.
Това означава, че работодателят  не е направил правилна преценка на кандидата.
Е, сигурно има и такива - сервитьорки, продавачки, сезонни, на конвейр....
Ама то там си е правило, та.... работодателя не подбира, няма  и откъде, де....

# 319
  • София
Кое не е вярно за прехвърлянето на отпуската? Изобщо не може да се прехвърля ли, какво? Кли просто вече не е само половината. Това питах и така ми отговориха. Никой никъде не е твърдял нещо категорично

# 320
Няма ограничение на дните, прехвърля се цялата, не се губи.

Иначе давността си е следващите 2 години. 2020 се губят остатъци от 2017. Освен при майчинство, там се отчита/добавя/ и този период

# 321
  • София
Мерси Simple Smile

# 322
Няма ограничение на дните, прехвърля се цялата, не се губи.

Иначе давността си е следващите 2 години. 2020 се губят остатъци от 2017. Освен при майчинство, там се отчита/добавя/ и този период
Точно така е.

Последна редакция: вт, 31 дек 2019, 08:57 от Нищо лично

# 323
При прекратяване на трудовото правоотношение неизползваният от работника или служителя платен годишен отпуск в границите на 2-годишния давностен срок на общо основание подлежи на парично обезщетение съгласно реда, предвиден в чл. 224 КТ.

# 324
  • тук-там
Да, по 224 се плаща само отпуската, която е отложена по чл. 176, ако е в рамките на 2 г давност.

# 325
Всеки работи за пари.
Но в един момент името ти почва да работи за тия пари.
А с напускане на третия ден или седмица, име не се гради.
Лично, субективно мнение. Каквото всеки си има 🤓
Хаххаха.....готино!!!!

Чие точно име работи за пари? На някой известен доктор, професор или....?
Тези, чиито имена работят за тях, не ходят на работа от 8 до 17 ч. и не се притесняват да напускане или приемане на предложения за по-висока заплата или други условия.

И като напусна на третия ден, седмица или месец, какво? Нямам морал, така ли?!?? Ако си спазя всички уговорки по договора, какъв ти е проблемът?
[/quote]

Не съм доктор, професор или известен адвокат, а работя от 8,30 до 17,30 ч, но  в досегашният ми трудов стаж ( а той не е малък) винаги работа съм си намирала чрез името, което съм си изградила в професията. Колкото пъти съм опитвала чрез обявите в патформите съм удряла на камък, но само едно телефонно обаждане по обява в моя сектор е било достатъчно, за да ме наемат.
И да, смятам, че моралът, макар и вече много да е демоде все още се цени.
Започнах работа преди 3 месеца. Фирмата ми е добре позната, веднага ме наеха, след първия проведен разговор. Стабилна фирма, с добро име в съответния бранш. Чувствам се сравнително добре, но все пак работата не отговаря напълно на моите очаквания. Тъкмо започнах да се примирявам, че какъвто избор съм направила ще си търпя и ще дам шанс поне 1 година и ето, че неочаквано, без да съм търсила, преди Коледа получих обаждане за работа в друга фирма - отново в моя бранш, но такава, в каквато винаги съм искала да работя, естеството на работата за мен е по-интересно, повече опит имам и  определено съм изкушена. Отлагам интервюто на място, защото съм раздвоена точно от морално естество. Някак не мога да си представя, че ще напусна в изпитателния срок, при положение, че все още дори не съм заработила на пълни обороти в настоящата  фирма, при положение, че получавам уважение и сигурност, и добри условия за работа. Отлагам срещата в новата фирма, защото предполагам, че техните условия ще са много по-добри във финансов аспект, и това още повече ще увеличи дилемата ми, но пък не ги познавам, не знам до колко мога да разчитам на коректност.
Не знам защо Ви пиша всичко това, може би защото за мен като служител е важно да съм коректна по същия начин, по който очаквам и работодателя да е коректен към мен.

# 326
Винаги съм била коректна, но се оказва, че много от работодателите не са такива. Вече няколко пъти ми се случва да се отмятат от първоначалните договорки. В моя бранш е нещо страшно, има и незаконни неща.Да, името ми работи за мен, но точно този период е много труден, а аз не мога да си позволя да стоя дълго без работа. Отделно, че започнах вече и да усещам възрастовата дискриминация. Да, бих напуснала без угризения веднага и не толкова заради заплатата. Например, работодателят при когото ще започвам работа, иска през лятото да работя и в събота. Сори, но ако ми се обадят от стабилна фирма, в която се почива в събота и неделя и на всички празници, изобщо няма да се колебая. След като те не спазват законите, защо аз трябва да се чувстам виновна?!

# 327
Работникът също си го плаща. Със или без адвокатски хонорар. Как точно се прекратява трудов договор от страна на работника без предизвестие? ...освен самоотлъчка и уволнение?

Всеки работи за пари.
Но в един момент името ти почва да работи за тия пари.
А с напускане на третия ден или седмица, име не се гради.
Лично, субективно мнение. Каквото всеки си има 🤓
Хаххаха.....готино!!!!

Чие точно име работи за пари? На някой известен доктор, професор или....?
Тези, чиито имена работят за тях, не ходят на работа от 8 до 17 ч. и не се притесняват да напускане или приемане на предложения за по-висока заплата или други условия.

И като напусна на третия ден, седмица или месец, какво? Нямам морал, така ли?!?? Ако си спазя всички уговорки по договора, какъв ти е проблемът?
За да спазиш всички уговорки по договора трябва да напуснеш с едномесечно предизвестие. Не виждам защо въобще споменаваш три дни или седмица. А относно името е факт, че хора, които работят упорито, съвестно и са коректни получават много по-сериозни и добре платени предложения от останалите. Аз също съм привличал с много сериозна заплата кадър на конкуренцията. Като разбира се на човека въобще не му хрумна да прежали последната заплата и да напусне веднага работа, а съвестно изчака повече от месец докато се намери човек да го замести. Аз пък нямаше да го назнача, ако си беше тръгнал по-рано. Ако не е коректен с бившите си работодатели надали ще е коректен и с мен.

# 328
Затова всеки има право на избор, както работодателите, така и работниците. Ако някой сметне, че не ме харесва за работник, нямам против.
Пример беше с три дни или седмици, но защо да е невъзможно по взаимно съгласие, ако човек разбере, че това не е неговото място?!? Не е ли по-добре да го пуснеш да си ходи, отколкото да го принуждаваш да работи месец, в който все още ще се обучава и накрая пак ще си тръгне?
Не ми се спори по въпроса, всеки си преценява според ситуацията и разбиранията си.

# 329
NikoT, последното изречение от поста ти е много важно! Обмислям да откликна на поканата за среща от "новата" фирма, но по-скоро от уважение, че са решили да ме поканят ( нямат обява, че търсят за позицията хора, което ме кара да мисля, че не искат да назначават на случаен принцип ). И в разговора, които ще поведем  да изтъкна моите съображения, поради, които смятам, че няма да е коректно да напусна настоящия си работодател. Но пък можем да работим съвместно ( вече имаме един реализиран малък проект) и да се опознаем по-добре Simple Smile . А по-нататък кой знае, може пък и да си стиснем ръцете, ако все още ме искат. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт