Работа, CV-та, HR-и, съвети - 69

• 25 121
  • 760
  •   1
Отговори
# 435
  • Варна
здравейте,
според вас тази обява за каква длъжност е, не мога да я схвана
https://www.jobs.bg/job/5180937

Не искам да прозвуча грубо, но щом не можете да я схванете, значи не е Вашето нещо.
За конкретната позиция ще си търсят някой с опит в друга компания тип кол център, на подобна позиция. Даже съм изненадана, че е пусната обява в jobs.bg, а не е повишен някой вътрешен човек.

# 436
  • Велико Търново
Да питам за медицинското и свидетелството за съдимост – дали мога да си ги поискам или трябва да вадя нови?
Може да, нищо не пречи. Те по принцип се съхраняват в досието, което вероятно ще са направили и ще запазят, независимо от краткия срок, но е напълно възможно да оставят копия и да върнат оригиналите.
На мен ми се е случвало да си ги искам и са ми ги давали. Бях работила към 3 месеца някъде.

# 437
  • София
Ужас. После що всички говорят, че ставало с връзки.

На медицинското пише "да послужи пред" и важи само месец. На свидетелството за съдимост вече не се пише за коя компания става дума и важи 6 месеца.

# 438
И защо да е ужас?! В много компании има практика да препоръчаш някого, че и бонуси получават за това. В края на краищата, не искам заплата без да работя. И съм сигурна, че ако имаше интервю, вероятно щяха да ме одобрят. Двете с приятелката ми сме работили във фирма, която се смята за нещо като ковачница на кадри. И други бивши колеги работят там, даже и аз съм им препоръчвала хора преди години. Но тогава работех другаде и не търсех работа. В случая шефът и е предоставил правото да си подбере екипа, а на нея интервю не и е нужно, знае как работя и какво мога.

# 439
  • Другата България
Медицинското е индивидуално за всяка работа, както вече и The Catcher in the Rye ти е казала, в него би трябвало да пише за къде е валидно, за коя конкретна фирма. Така че не вярвам да стане с него, но пък ти имаш познанства, ако се съгласят да ти направят компромис, може и да мине. Без ирония го казвам.
Но си мисля, че ако напуснеш без предизвестие няма да ти дадат нищо от това, което си заработила, не разбрах колко изработени дни имаш. Не знам и какво ти пише в договора всъщност, относно предизвестието. Някои фирми имат такова, по-голямо от месец.

Едит: Видях, че си "работила" седмица, както и че се надяваш да ти платят. Както и че ако те накарат да спазваш предизвестие, щели те да загубят от това. Не го разбрах всъщност нещото със загубата, но ако в договора ти пише, че трябва да спазиш предизвестие, то трябва да го направиш. Иначе не само, че няма да ти платят, но да не се наложи ти да им плащаш.

Последна редакция: чт, 09 яну 2020, 22:39 от Merri_An

# 440
Дама от морето, в нашата фирма има голямо текучество заради естеството на работа. Много хора се отказват след въвеждащото обучение от 2 седмици.
Затова имаме практика да оставяме при нас копия от медицинското и свидетелството за съдимост + един документ, в свободен текст подпосан от служителя, че документите са му върнати по негова молба и желание на еди коя си дата. Имахме проверка преди време и въпреки, че не е съвсем правилна тази практика, проверяващите не го отразиха. Повечето осъзнават, че и за самият служител, работил 2-3 седмици е разправия да си изкарва нещата пак наново.

# 441
  • София
Защото дори няма интервю и подбор.
За мен това е много махленско, сори.

# 442
  • Велико Търново
Медицинското е с давност 6 месеца също. И да, издава се за точно определена фирма, но фирмите, в които го представих, са от един бранш, пък и на новото (тогава) място не ми направиха проблем.
Случилото се е отпреди година и половина. Междувременно може и да са намалили валидността на медицинските.

Ако се напусне без предизвестие, няма да бъде изплатено възнаграждение, да.

The Catcher in the Rye, на много места вече дори има действащи програми "Доведи приятел", според които ако този, който си довел, остане на постоянен договор след срока на изпитание, получаваш бонус. Пак няма интервюта, просто разговор с ръководител. В случая на Дама от морето въпросният ръководител е приятелката ѝ, която има право да си подбере персонала. Задължително ли е този подбор да става само и единствено с интервю?

Последна редакция: чт, 09 яну 2020, 22:40 от DamaPika

# 443
И защо да е с ‘връзки’?
Взема я човек, който е работил с нея и е доволен. Не като да назначиш братовчедката без образование или тъщата пред пенсия.
Обаждат й се защото може, не защото са приятелки.

# 444
Скрит текст:
the
Дама от морето, в нашата фирма има голямо текучество заради естеството на работа. Много хора се отказват след въвеждащото обучение от 2 седмици.
Затова имаме практика да оставяме при нас копия от медицинското и свидетелството за съдимост + един документ, в свободен текст подпосан от служителя, че документите са му върнати по негова молба и желание на еди коя си дата. Имахме проверка преди време и въпреки, че не е съвсем правилна тази практика, проверяващите не го отразиха. Повечето осъзнават, че и за самият служител, работил 2-3 седмици е разправия да си изкарва нещата пак наново.
Проверяващите няма какво да "отразяват" по отношение на липсващи медицинско и свидетелство за съдимост, тъй като това не са задължителни документи за постъпване на работа. Медицинското е задължително само, ако лицето постъпва на работа за първи път или ако има прекъсване между новата и старата работа от повече от три месеца.
Свидетелство за съдимост е задължително само за позиции, за които се изисква по закон. Ако изрично закона не изисква представянето на свидетелство, лицето може да откаже да ви даде такова и нищо не можете да му кажете.
Четете ги тия закони, бе хора. Те затова се обнародват. Наредба No.4 е буквално 10 реда. Срамота да не я спазвате Побърквате си служителите с ненужна бумащина. В повечето случаи, превишавайки правата си на работодател. Пък копия правели, пък служителите бланки попълвали и подписвали, че са си взели оригиналите....глупости на търкалета.

Последна редакция: чт, 09 яну 2020, 22:52 от Нищо лично

# 445
Нищо Лично, не е нужно да се палиш толкова. Ние работим с външна счетоводна къща и специалисти ТРЗ, които ни казват какво и как да изискваме и как да процедираме.
Много ясно, че ще слушаме тях и ще следваме препоръките им.

# 446
Ще си ги извадя пак документите, не ми е проблем. Губят ако искат предизвестие, защото аз реално работих четири дни, но не им нося пари, не си върша качествено работата, но не е моя вината, защото те не са подготвени и много бавно им се случват нещата. Така че ако трябва да изработвам предизвестие, те ще трябва да ми платят заплатата по договор, без да са видели полза от мен. Длъжността е нова за тяхната фирма, те назначават човек, а не са си подготвили нещата да му осигурят нужните условия на този човек. Но не им е спешно, защото в момента няма много работа, затова си мисля, че ще ме освободят без проблем. Иначе от новата фирма няма проблем да ме изчакат.
И да поясня заради приказките за връзкарство, че новата позиция на приятелката ми включва и подбора на персонал за екипа и. Да, можеше да направи формално интервю, но в случая то не и е нужно. И тя много добре знае, че са и нужни хора, които работят, защото тези хора трябва да имат резултати от работата, иначе това рефлектира върху нея.

# 447
И защо да е с ‘връзки’?
Взема я човек, който е работил с нея и е доволен. Не като да назначиш братовчедката без образование или тъщата пред пенсия.
Обаждат й се защото може, не защото са приятелки.
И аз смятам така. За мен с връзки значи да назначиш някой, който и понятие си няма от работата. Общо взето "с връзки" е равно на "незаслужено" в моите очи.

# 448
Galeona, работете си с който си искате, ама като се жалва някой ваш служител в Комисията за защита от дискриминация или в ИТ, проблемите са за вас, не за счетоводната къща. Пък вий си ги слушайте, като ви е по-лесно от това да си прочетете нормативната база.
И на мен заплатите са ми изнесени, но това не значи, че не следя законодателството и сляпо слушам подизпълнителя. Защото всеки греши, но последствията са за работодателя, не за счетоводната къща.
А с това масово искане на свидетелства за съдимост, наистина се прекалява.
Питайте си счетоводната къща, ей така, за ваша си информация, на какво основание искате свидетелства за съдимост, след като в наредбата изрично пише, че такива се изискват САМО, ако това е предвидено в нормативен акт. Просто съвет.
А като се изправиш един-два пъти пред Комисията за защита от дискриминация в качеството си на представляващ работодателя, ще разбереш, че има защо да се паля.

# 449
Образованието ми е даже по–високо, отколкото се изисква за длъжността и имам 15 години опит в бранша.

Общи условия

Активация на акаунт