Отговори
# 270
  • Буркина Фасо
тук сме тежка категория. работим с чугун.Simple Smile

# 271
Инстант пот имат вътрешен съд само от неръждаема стомана. Има няколко модела с различни функции и размери. Има тема за тях във форума.

# 272
Здравейте, имам питане. Разбирам, че суровият чугун се омазнява и запича във фурна, но не разбирам как това е здравословно? Може ли някой да ми обясни, защото е ключово за избора ми. Все пак нали олиото 1 - гранясва и 2- на висока температура се променя и става нездравословно (затова и пържените храни са такива уж).
Съответно, това да го наречем старо, наслоено олио, не се ли връща в храната при готвене?!

Благодаря на отзовалите се.

# 273
  • Варна
Полученото покритие е безвредно. При висока температура и достатъчно време, нанесеният тънък слой мазнина променя структурата си - полемеризира и се получава вещество, което го сравняват с безвредна пластмаса с водоотблъскващ ефект, който ограничава досегът на храната с метала. Добре е да не готвите продължително време кисели храни и да не варите вода в неемайлиран чугунен съд без качествен сезониращ слой. Чугунът е порест материал и с тези процеси на сезониране, порите постепенно се запълват и грапавостта се заглажда, подобрявайки незалепващите свойства на чугуненият съд. В един момент може да го докарате до висока гладкост на дъното почти като стъкло. На практика може да докарате немайлирания чугун до по-добри незалепващи свойства от емайлираните чугунени съдове, но все пак не като тефлоновите.

https://www.lavabg.eu/%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%82%D1%80%D1%83%D0%BA … 0%B6%D0%B0-lodge/

Може да потърсите и вие информация за чугуна в други сайтове, клипове и коментари. В YouTube има много клипове и коментари на хора, които ползват неемайлирани съдове с десетилетия, а все повече хора ги преоткриват. Разбира се, в практиката има известни неудобства в сравнение с лек алуминиев, незалепващ тиган.
Мен лично повече ме притеснява микропластмасата, която пием, ядем, нанасяме върху кожата си като козметика, дрехи и буквално дишаме. Хоратата, ползвали чугун от малки деца, сега са на достолепна възраст и част от тях още с акъла си, и пластмасата не е присъствала в ежедневието до младостта им, както е при съвременните хора. Като приемем, че в рибата има такива частици, включително по плажовете хората се топват в такава вода, през ВиК тръбите в чешмите също има някакво количество микропластмаса... Микропластмаса откриват в мозъка, органите, кръвта, тестисите при аутопсии и количествата през годините се увеличават. Децата ви ще имат доста повече от вас. Има данни, че тефлон има във водите и почвата. Животът на тефлоновите съдове е много кратък и отиват на сметището, а там вече какво се случва с тях и дали могат да се рециклират напълно, никой не дава гаранция, особено за нашите ширини. Чугунът е 100 % рециклируем. За емайлираният не знам дали не остава някакъв неизползваем отпадък. Виждал съм на пункт за вторични суровини огромна камара от издрани и захабени до безобразие тефлонови съдове (представете си колко са поели хората и колко тефлон се е добавил във водния кръговрат) и такива с керамично покритие, но така и не попаднах на чугун, ако ще и крайно ръждясал с възможност да бъде възобновен. Включително съдовете от неръждаема стомана и емайлирани тави бяха много по-малко като количество. Дори си купих две запазени неръждаеми тенджери за по 2 до 4 лева всяка заради разликата в теглото - едната с логото на Икеа на дъното, а другата някаква маркова, леко захабена с петна по дъното и малко накривена в горната част от камарата съдове на сметището, която е с липсващ оригинален капак с вграден топлинен датчик, но в интернет в пълен състав е вървяла над 50 евро на западните пазари. Вижда се, че е качествена и има още много хляб в нея. Дебело капсуловано дъно...
Аз ползвам чугун от 4 години и ми е голяма краста. Не ми тежи и самото миене, макар че е неприятната част. При изследване на желязото ми в кръвта, то беше на 50 % от референтните стойности, така че някъде ако прочетете, че може да се предозирате и натровите с желязо, не се притеснявайте. Още повече, че предполагам имате цикъл и редуцирате по естествен път желязото си. Възрастни жени в менопауза също не са се превишили, а готвят буквално всеки ден и през ден с чугун  Готварските ми съдове са неемайлиран и емайлиран чугун, емайлирани съдове, неръждаема стомана, стъкло и керамика... и една касеролка с уж безвредно покритие. Тефлонирана хлебопекарна и съдче за хляб/козунак/сладкиш.
Готвенето с неемайлиран чугун изисква ползване на повече мазнина в сравнение тефлонов съд или еър фрайър, но ако ползвате правилните мазнини, внимавате с количествата и видовете приета храна, мазнината ще ви доведе повече ползи. Ползвайте свинска мас и редуцирайте слънчогледовото олио.

# 274
Чихинци, страхотен анализ! Благодаря за споделеното!

# 275
Извинявам се има ли подобна на тази тема но за чугунени тенджери? Бих искала да си купя такава, но имам нужда да прочета мнения и да попитам за съвети.

# 276
Това е темата, не е специализирана само за тигани.

# 277
Мерси, мислех че е само за тигани Simple Smile
Може ли да споделите от къде купувате добри чугунени тенджери? Аз видях в Дука и Аргос, но не знам дали техните си заслужават. Средната им цена беше 130 лева за 4.2 л капацитет.

# 278
От прочетееното в темата - препоръчаните марки са в 1 пост на темата.
Имам овална тенджера от Дука от малко повече от година.
https://duka.bg/tendzhera-ovalna-duka-bjorn-5000-ml-cheren?searc … %20&description=1
Имах подаръчен ваучер за 100лв. от Дука - с 30% намаление тенджерата ми излезе около 26лв.
Ползвала съм я единствено във фурната за печене на хляб, капама, сарми, джолан със зеленчуци... Слагам вино - бяло или червено, напоследък бяло, когато готвя месо.
Имам единичен индукционен котлон, който си има ограничения откъм товароносимост, а тенджерата с капака са около 7 кг по спомен от експ.бел. на Еконт и не съм рискувала с това.
Други чугунени съдове нямам и нямам база за сравнение.
На мен лично ми харесва - мие се лесно - само с топла - използвам телената гъба за тефлонови съдове на Фино. Изсушавам я за около 20 мин. на 200градуса на вентилатор във фурната. В началото - първите 5-6 пъти я омаслявах с олио. Навивам една кърпа, която поставям посредата и върху нея капака - да няма допир между капака и тенджерата. Пякога ми е твърде тежка, когато я напълня и мъжът ми я слага във фурната. Не я ползвам редовно (1-2 пъти в месеца). В общи линии е това, което мога да споделя.

# 279
  • софия
Първата ми чугунена тенджера беше от Лидл. След това си купих с точки от промоция по-малка на Kitchen Aid от Била.
Това са най-ползваните тенджери при готвене. Каквото сготвя в тях, става вкусно.
Единствено не съм се престрашила да ползвам един оребрен тиган, неопределена марка, купуван от магазин в Гърция, който не съм и подготвила за ползване вече години наред.

Последна редакция: нд, 19 яну 2025, 20:42 от zvаnchе

# 280
Le Creuset е класиката за чугунени тенджери.
За България,  може би опцията е чрез Амазон.

# 281
  • Deutschland/HE
Аз имам чугунена тенджера на Le Creuset и е страхотна. Готвя на котлон и във фурната в нея (например Бьоф Бургиньон), печах редовно хляб (сега си купих чугунена форма за хляб). Имам още една на Чибо. И двете ги ползвам активно и съм много доволна.

# 282
  • Балчик
Имам две, и двете от Амазон. Едната е  Le Creuset, другата по-малка, някаква за 9.90 лири, чудесна е.

# 283
Аз имам чугунена тенджера на Le Creuset и е страхотна. Готвя на котлон и във фурната в нея (например Бьоф Бургиньон), печах редовно хляб (сега си купих чугунена форма за хляб). Имам още една на Чибо. И двете ги ползвам активно и съм много доволна.

Аз в нея правя дори сърми във фурната. Откакто имам тенджера Le creuset, сърми на котлон не съм слагала

# 284
Само да уточним, немския или английския Амазон? Къде има по-добри цени за Le Creuset? Защото знам че са най-добро, но аз виждам цени от по 600-700-800 лева, а и не знам дали ще са оригинални. Ментета и на тях има много.

Общи условия

Активация на акаунт