Отговори
# 390
В Кауфланд тази седмица Simple Smile

Дяволите да ги вземат, всичко има, само това, което искам аз го няма.

# 391

Благодаря! Истината е, че малко се притеснявам, защото съсипах един чугунен тиган в съдомиялна, и затова избягвам да ги използвам. От това което чета, мия го само с препарат, мекото на гъбата и докато е сух от време на време го омазнявам със салфетка с малко мазнина /навсякъде чета олио, но не ползвам, мисля или зехтин или мас/

Какво му стана?

# 392
  • у дома
Благодаря! Истината е, че малко се притеснявам, защото съсипах един чугунен тиган в съдомиялна, и затова избягвам да ги използвам. От това което чета, мия го само с препарат, мекото на гъбата и докато е сух от време на време го омазнявам със салфетка с малко мазнина /навсякъде чета олио, но не ползвам, мисля или зехтин или мас/

Какво му стана?
Ръждяса Simple Smile

# 393
  • София
Не е съсипан значи, ръждата се оправя.

# 394
Да, ръждата се сваля, отново се сезонира и си става като нов.

# 395
  • у дома
Да, ръждата се сваля, отново се сезонира и си става като нов.
Това го научих съвсем скоро, след като тигана вече отдавна беше заминал в коша...Flushed

# 396
И аз така 😭. Искам да си взема още една касерола с дълга дръжка и капак и няма...

# 397
Останал съм с впечатление, че чугунените тигани са черни. В ИКЕА обаче гледах някакви с вид на неръждаеми/хромирани, а пише материал чугун (и доста тежки сравнително). Има ли такава комбинация хром-никел върху чугуна?

# 398
Не мисля, че има. Сигурно са неръждаеми с по-дебело дъно. Аз имам хубав тиган Beka Chief с дебело дъно и солидна, плътна дръжка от лята неръждаема стомана и е тежичък, не колкото би бил чугунен със същия размер, но си тежи.
Виждал съм никелирани, но май бяха все някакви от едно време, идеята да им правят такова покритие явно не се е наложила.

# 399
https://www.ikea.bg/products/vardagen-tigan-za-parzhene/20581333/

За този модел става дума. Нещо се разминават описанието и реалността - пише, че имал тъмен цвят, а той не е ("тиганът от въглеродна стомана разполага с тъмна, незалепваща повърхност"). Незалепващо покритие... а не прилича на тефлонов. Сякаш са объркали описанието и тигана.

# 400
Объркали са го. Този е от въглеродна стомана и няма покритие. Като е нов има метален отенък, а като се сезонира и се ползва придобива тъмно покритие, което му придава незалепващи свойства.

# 401
Здравейте отново!
Ще има ли проблем да ползвам емайлиран квадратен грил тиган върху кръгъл котлон? Има такива на Lodge, но се чудя все още.

# 402
Няма проблем.

# 403
  • София
Здравейте, имам нужда от малко помощ.
След първоначален лош опит с чугуна реших пак да пробвам 5-6 г. по-късно.
Имам емайлиран тиган за палачинки Лава, който ползвах за пърленки, но на 3-4  ползване се спука. Когато го ползвах, включвах първо на по-ниска степен 5-6 и след това увеличавах до 8-9, не съм го нагрявала рязко, но се случи.
Вносителите ми го подмениха, но аз не събрах смелост за ползвам новия. Според тях може да се е дължало и на някакъв производствен дефект, някоя шупла. 
Та сега при новия опит ми се иска да се посъветвам.
Ползвам неиндукционна стъклокерамика.
1. Правилно ли първо включвам на 5-6 и след това на 8-9?
2. Проблем ли е, че го ползвам сух без мазнина?
Този тиган искам да ползвам за палачинки, пърленки омлет. Ежедневно ползвам малък Zepter с дълга дръжка  (имам и голям с две дръжки), но дълбочината му (им) не е  удобна за омлет или палачинки

Междувременно докато се чудя дали правилно правя всичко с чугуна, се възползвах от намаленията и поръчах този грил тиган:  https://amzn.eu/d/2XoAHqM
Исках стомана 18/10, но не можах да харесам (имам опит с един Beka, на чието дъното се появиха нещо като не много изпъкнали мехури... не ми върви с някои тигани)

Четох назад в темата за някви силиконови платили за почистване, но не се ориентирах какво представляват. Може ли линк към подобна?

# 404
Здравейте! Аз да споделя моят емайлиран Staub как ползвам - слагам го да се нагрее на малко под средна степен - печката ми няма цифри за котлоните. Отнема около десетина минути, след това намазвам много малко гхи и пека палачинките. Според мен 8-9 е много високо (приемам, че 9 е най-високата степен), а и палачинките биха изгорели много бързо. Не ми залепват нито бананови вече, нито американски, нито френски палачинки.

Общи условия

Активация на акаунт