Отговори
# 420
  • Варна
  • Мнения: 241
На газ може и да усилите първоначално пламъка, но пак трябва да хванете моментът, в който да го намалите.

Много е важно ако сте на индукция първоначално да не загрявате на високите степени (особено ако сте с емайл и в допълнение с Booster функцията), а на средна  или малко по-ниска и после да повишите и при нужда пак да намалите. Ориентир е и пушенето на мазнината. Не е добре олиото да пропушва. Ако готвите с масло от авокадо или кокосова мазнина, това ще рече, че тиганът е достигнал над 200 градуса. Пак с опит ще се ориентирате за температурата и кога всичко е оптимално.

Като ползвам чугуна на керамичния плот, големият котлон е вътрешен и външен с максимална степен 3, като аз го загрявам, нагласяйки го предварително на 1.75 на окомер или малко по-малко. При тази стойност ако го оставя по-дълго време, той си се загрява до по-висока температура от оптималната за приготвяне на яйца и някои видове месо, но ако хвана моментът до достигането й, не е проблем. Просто в един момент намалявам силата на котлона. Стандартно за доста от нещата този котлон е добре да е 1.5 дори и по-малко, когато е загрял.
Загрявал съм го първоначално и на над 2, но ако пропусна моментът да регулирам котлона, тиганът пуши и отнема повече време да се охлади. Котлоните са бързонагреваеми от последните години. Предната печка пак беше такава, но явно по-старо поколение и там чаках повече от сегашните около 4 минути да става за омлет. Може би са отивали към 10 минути. С тази печка съм се замислял, че чугунът си загрява прилично добре.
Помня, че като исках да пържа примерно картофи преди да спечеля фрайър от томбола, на степен 4 от общо 6 мазнината се загряваше повече от желаното и свалях на 3 и след минути време температурата като падне идваше вече недостатъчна и пак въртях на 4. Докато с плавните въртоци е доста по-прецизно.

В друг апартамент имам индукционен плот, но на него към момента съм ползвал само неръждаем тиган на степен 4-5 да правя омлети под капак и също съм доволен от бързината на загряване. На практика като загрее пак връщам малко, защото според мен няма необходимост да се готви на висока степен, а и така загаря доста по-малко. На степен 6 ми се струва силно.

Пробвайте да изключвате по-рано котлона, за да се досготвя храната на икономичен режим.

Интересно ми е да споделите личните си отзиви както за предстоящият тиган LAVA, така и за грил чугунът. Все пак ще им е за първи път и ако не се получат нещата, не се отчайвайте. Нататък всичко ще е песен както като си купих мечтаното колело след близо 2 десетилетия пауза от колоезденето и първата вечер го прибрах с две спукани и омекнали до капла гуми от бабини зъби по велоалеите. Не можах и да се зарадвам като хората, че колелото вече е факт, но после имах уникално добри изживявания по горските пътеки Simple Smile

И добре че са ви емайлирани тиганите, защото разочарованията можеше да са ви доста по-големи. Не сте виждали до безобразие залепнало яйце, което загаря и пуши. Simple Smile)))))
По начало като поставяте месо на загрят тиган, гледайте месото да е омазнено и да не е извадено преди малко от хладилник. Поставяйки го, старайте се да го позиционирате добре, ако ще вмествате още парчета. Много е възможно секунди след поставянето да залепнат. Не ги разбутвайте! Сами ще се отпуснат и тогава вече е безопасно. По препоръки се оставя месото от едната страна да побелее, тоест да се запечата и малко след като се е отпуснало и може да се повдигне безопасно се обръща. Като се сготви от тази страна, се обръща от другата.
Правете си месо в марината от предната вечер, ако ви се занимава. Има разлика.
Като печете месо ще ви направи впечатление при какви обстоятелства са сочни и опечени вътре. Лесно е да се прегорят кюфтета, а вътре да са сурови. Котлетите с кост също. С малко опит няма да има оплаквания към готвача.

Последна редакция: пт, 05 дек 2025, 00:33 от Чихинци

# 421
  • София
  • Мнения: 9 085
Отново полезен пост.
Имам опит с Zepter където общо взето за готви на минимални температури  (всъщност благодарение на това ги имам Joy, основните неща ми ги подариха защото собственикът им предпочиташе ползване на газ, който е силен за тях дори на мин. пламък). При него също го има този ефект на отлепяне след първоначалното залепване.
В момента съм период, в който готвя без мазнина, но ще експериментирам и с олио от авокадо, ще включа и термометър в опитите Joy
Месото ни хареса, дори успях със стека да се получи леко неизпечен във вътрешността.

# 422
  • Варна
  • Мнения: 241
Готвенето с чугун е много сходно с готвенето с неръждаема стомана. Ако се справяте със стоманата, преходът към чугун е много плавен. Съществената прилика е да достигнете подходящата температура и да я поддържате, за да сте в златната среда за незалепващи свойства. По-ниската и по-високата кара храната да лепне повече. И другото е да има поне минималното нужно количество мазнина. При тях не се готви на сухо. И последните не по важност неща са да оставите време на мазнината да се загрее и добавяната храна да не е студена.
Може да пробвате омлет с краве масло или гхий, или с кокосова мазнина. Според мен залепва по-малко, отколкото с олио. Ароматите и вкусът ми допадат повече. Само имайте предвид, че маслото е склонно да загаря, затова си разтопете малко количество със загряването на тигана, разпределете го по дъното, поне където ще контактува с храната и добавете темперираните яйца. За емайлирани съдове не ползвайте метални шпатули. Като минете на неемайлирани ще наваксате Simple Smile

Ето някои примерни видеа за готвене на месо и яйца в емайлирани тигани. Намират се и на други езици. Само на български няма освен да се хвърля храна в тенджера или парче месо върху тиган. Като поръчвах артикули от LAVA преди близо месец им предложих да направят колаборация с конкретен готвач за създаване на видеа с рецепти, показване на съвети по поддръжката, както и да издадат обща книга, оформена по западните образци за готвене в чугунени съдове, но с преобладаващи рецепти за българската действителност, тъй като западните рецепти често са малко по-нехарактерни и не са много хората, които ще тръгнат да ги приготвят. Отговориха ми, че идеята е добра и сериозно ще помислят и обсъдят този въпрос в екипа си. Времето ще покаже.
Успешно оформена книжка би била страхотен подарък и допълнение за домакинствата, в които присъства чугунен съд.
Ако в YouTube попаднете на още от многообразните рецепти, може да ви засърби крастата Simple Smile

https://www.youtube.com/results?search_query=enameled+cast+iron+pan+cooking+meat

# 423
  • София
  • Мнения: 2 440
За съжаление нямам опит нито с неръждаема стомана, нито с чугун. От заблудените с незалепващите покрития съм Weary Но съм сигурна, че ще се справя. Вчера се похвалих на майка ми, че съм си закупила тиган и плоча и се оказа, че за Коледа ми е взела тенджера на Le Creuset, че й се жалвах как трябва да изкарвам поне по 5хил. лв. заплата, за да си позволя тенджери и тави на тази марка. Та лека полека ще направя комплект.

За фурната същото ли важи с нагряването - тоест да не слагам чугунения съд в предварително загрята фурна?

Общи условия

Активация на акаунт