Отговори
# 420
  • Варна
  • Мнения: 243
На газ може и да усилите първоначално пламъка, но пак трябва да хванете моментът, в който да го намалите.

Много е важно ако сте на индукция първоначално да не загрявате на високите степени (особено ако сте с емайл и в допълнение с Booster функцията), а на средна  или малко по-ниска и после да повишите и при нужда пак да намалите. Ориентир е и пушенето на мазнината. Не е добре олиото да пропушва. Ако готвите с масло от авокадо или кокосова мазнина, това ще рече, че тиганът е достигнал над 200 градуса. Пак с опит ще се ориентирате за температурата и кога всичко е оптимално.

Като ползвам чугуна на керамичния плот, големият котлон е вътрешен и външен с максимална степен 3, като аз го загрявам, нагласяйки го предварително на 1.75 на окомер или малко по-малко. При тази стойност ако го оставя по-дълго време, той си се загрява до по-висока температура от оптималната за приготвяне на яйца и някои видове месо, но ако хвана моментът до достигането й, не е проблем. Просто в един момент намалявам силата на котлона. Стандартно за доста от нещата този котлон е добре да е 1.5 дори и по-малко, когато е загрял.
Загрявал съм го първоначално и на над 2, но ако пропусна моментът да регулирам котлона, тиганът пуши и отнема повече време да се охлади. Котлоните са бързонагреваеми от последните години. Предната печка пак беше такава, но явно по-старо поколение и там чаках повече от сегашните около 4 минути да става за омлет. Може би са отивали към 10 минути. С тази печка съм се замислял, че чугунът си загрява прилично добре.
Помня, че като исках да пържа примерно картофи преди да спечеля фрайър от томбола, на степен 4 от общо 6 мазнината се загряваше повече от желаното и свалях на 3 и след минути време температурата като падне идваше вече недостатъчна и пак въртях на 4. Докато с плавните въртоци е доста по-прецизно.

В друг апартамент имам индукционен плот, но на него към момента съм ползвал само неръждаем тиган на степен 4-5 да правя омлети под капак и също съм доволен от бързината на загряване. На практика като загрее пак връщам малко, защото според мен няма необходимост да се готви на висока степен, а и така загаря доста по-малко. На степен 6 ми се струва силно.

Пробвайте да изключвате по-рано котлона, за да се досготвя храната на икономичен режим.

Интересно ми е да споделите личните си отзиви както за предстоящият тиган LAVA, така и за грил чугунът. Все пак ще им е за първи път и ако не се получат нещата, не се отчайвайте. Нататък всичко ще е песен както като си купих мечтаното колело след близо 2 десетилетия пауза от колоезденето и първата вечер го прибрах с две спукани и омекнали до капла гуми от бабини зъби по велоалеите. Не можах и да се зарадвам като хората, че колелото вече е факт, но после имах уникално добри изживявания по горските пътеки Simple Smile

И добре че са ви емайлирани тиганите, защото разочарованията можеше да са ви доста по-големи. Не сте виждали до безобразие залепнало яйце, което загаря и пуши. Simple Smile)))))
По начало като поставяте месо на загрят тиган, гледайте месото да е омазнено и да не е извадено преди малко от хладилник. Поставяйки го, старайте се да го позиционирате добре, ако ще вмествате още парчета. Много е възможно секунди след поставянето да залепнат. Не ги разбутвайте! Сами ще се отпуснат и тогава вече е безопасно. По препоръки се оставя месото от едната страна да побелее, тоест да се запечата и малко след като се е отпуснало и може да се повдигне безопасно се обръща. Като се сготви от тази страна, се обръща от другата.
Правете си месо в марината от предната вечер, ако ви се занимава. Има разлика.
Като печете месо ще ви направи впечатление при какви обстоятелства са сочни и опечени вътре. Лесно е да се прегорят кюфтета, а вътре да са сурови. Котлетите с кост също. С малко опит няма да има оплаквания към готвача.

Последна редакция: пт, 05 дек 2025, 00:33 от Чихинци

# 421
  • София
  • Мнения: 9 086
Отново полезен пост.
Имам опит с Zepter където общо взето за готви на минимални температури  (всъщност благодарение на това ги имам Joy, основните неща ми ги подариха защото собственикът им предпочиташе ползване на газ, който е силен за тях дори на мин. пламък). При него също го има този ефект на отлепяне след първоначалното залепване.
В момента съм период, в който готвя без мазнина, но ще експериментирам и с олио от авокадо, ще включа и термометър в опитите Joy
Месото ни хареса, дори успях със стека да се получи леко неизпечен във вътрешността.

# 422
  • Варна
  • Мнения: 243
Готвенето с чугун е много сходно с готвенето с неръждаема стомана. Ако се справяте със стоманата, преходът към чугун е много плавен. Съществената прилика е да достигнете подходящата температура и да я поддържате, за да сте в златната среда за незалепващи свойства. По-ниската и по-високата кара храната да лепне повече. И другото е да има поне минималното нужно количество мазнина. При тях не се готви на сухо. И последните не по важност неща са да оставите време на мазнината да се загрее и добавяната храна да не е студена.
Може да пробвате омлет с краве масло или гхий, или с кокосова мазнина. Според мен залепва по-малко, отколкото с олио. Ароматите и вкусът ми допадат повече. Само имайте предвид, че маслото е склонно да загаря, затова си разтопете малко количество със загряването на тигана, разпределете го по дъното, поне където ще контактува с храната и добавете темперираните яйца. За емайлирани съдове не ползвайте метални шпатули. Като минете на неемайлирани ще наваксате Simple Smile

Ето някои примерни видеа за готвене на месо и яйца в емайлирани тигани. Намират се и на други езици. Само на български няма освен да се хвърля храна в тенджера или парче месо върху тиган. Като поръчвах артикули от LAVA преди близо месец им предложих да направят колаборация с конкретен готвач за създаване на видеа с рецепти, показване на съвети по поддръжката, както и да издадат обща книга, оформена по западните образци за готвене в чугунени съдове, но с преобладаващи рецепти за българската действителност, тъй като западните рецепти често са малко по-нехарактерни и не са много хората, които ще тръгнат да ги приготвят. Отговориха ми, че идеята е добра и сериозно ще помислят и обсъдят този въпрос в екипа си. Времето ще покаже.
Успешно оформена книжка би била страхотен подарък и допълнение за домакинствата, в които присъства чугунен съд.
Ако в YouTube попаднете на още от многообразните рецепти, може да ви засърби крастата Simple Smile

https://www.youtube.com/results?search_query=enameled+cast+iron+pan+cooking+meat

# 423
  • София
  • Мнения: 2 441
За съжаление нямам опит нито с неръждаема стомана, нито с чугун. От заблудените с незалепващите покрития съм Weary Но съм сигурна, че ще се справя. Вчера се похвалих на майка ми, че съм си закупила тиган и плоча и се оказа, че за Коледа ми е взела тенджера на Le Creuset, че й се жалвах как трябва да изкарвам поне по 5хил. лв. заплата, за да си позволя тенджери и тави на тази марка. Та лека полека ще направя комплект.

За фурната същото ли важи с нагряването - тоест да не слагам чугунения съд в предварително загрята фурна?

# 424
  • Там, където мечтите се сбъдват
  • Мнения: 839
Аз имам точно 2 тигана: един чугунен без емайл и един от неръждаема стомана. Да, при нагряване на стоманата и малко мазнина наистина се създава покритие, което не позволява на храната да залепва. Сега се чудя имам ли нужда от един чугунен грил тиган или не, ама щом още се чудя, явно не:)

# 425
  • Варна
  • Мнения: 243
Усещам, че тенджерата ще има своето сантиментално място при семейните празнични събирания за много години напред Simple Smile

На упътването ми за фурната пише, че за почти всички продукти е напълно достатъчно да се поставят в студена и загряваща се фурна, докато за някои сладкиши, тестени печива, пици и други, за които изрично е опоменато в рецептата, че се постаят в загряла се фурна, е добре да се спазва. Пица и хляб съм изпичал от студена фурна и пак си стават нормално. Хлябът бухва дори повече.

Може да зареждате тенджерата и да стартирате готвенето от студена фурна примерно, когато в храната има повече течност. Така течността вътре, която консумира повече енергия за загряването си ще започне да се затопля скоро след стартиране на фурната и ще се загрява някак плавно. При поставяне на течност в студена тенджера в гореща фурна ще е някак шоково (в различни зони чугунът ще се разширява по различен начин, а това ще рефлектира на емайла. В инструкцията към тенджерата все ще е описано как да се процедира, за да няма грешки), а и един вид фурната ще е работила да речем 10 минути на празен ход вместо в същото време да изпълнява полезна функция - да загрява съдове и храната в тях. Едва ли е мястото да говоря за икономия на енергия, след като вече сумарно имате стотин лева в съдове, но всяко разтваряне на нагорещена фурна (и повдигане на капака на тенджерата) ви губи някакви средства и похабява енергия. Нали трябва да даваме личен пример на децата да пазят планетата дори с малките жестове (които се наричат ефективност). Малко по малко ще ви е по-вкусна всяка хапка знаейки, че е още по-екологична. С ефективно готвене в рамките на година ще има доста гозби които на практика ще са дошли от спестената енергия. Ще потърся едни кратки филмчета, които илюстрират малките хитринки да пестите във времето енергия в кухнята.
Ако примерно храната в тенджерата ще съдържа месо и сос, според мен е добре да ги заредите във вече топла тенджера. Може би е добре все пак на дъното да се сложи поне малко мазнина и от по-течните съставки. Ако е нужна вода за разреждане (добре е да не е суха храната) я добавяте и малко разбъркайте. Ако има картофи, патладжани, тиквички...,те пускат вода. Не препълвайте тенджерата, защото ако излезе повече вода от месото и зеленчуците ще поизкипи в един момент и ще оцапате фурната Simple Smile
Няколко пъти съм ползвал чугунените си касероли във фурната и съм си импровизирал без да гледам рецепти от видеа. Слагал съм в студена и в загряваща се фурна, в студена и сгорещена касерола при по-гъсти съставки. Всеки път се получава, но не се наемам да кажа кога е по-правилно и по-грешно. От доста време насам открих, че се получава достатъчно добре на котлон с чугунения капак от комплекта и си става подобно на фурна (през лятото не се сгрява толкова и пак идва по-икономично). Ако храната идва по-гъста, например като гювеч и достига да речем два пръста под горния ръб на тенджерата без да е изкипяла, загретият капак я изпича и отгоре и си има загар. При по-течна храна не си проличава толкова при твърдите съставки на повърхността.
Стените на тенджерите също се нагряват и готвят храната отстрани. Гледам да режа зеленчуците малко по-едро, за да не се преваряват и свиват. Пак си е до игра с времето на готвене, личните предпочитания и опитът. Като ви направи впечатление колко минути са нужни, ще имате по-добра преценка. Някои фурни имат функция да се самоизключват при зададено време. Добра опция са, за да не ви ангажират времето, но пак да знаете за какво време да я нагласите дори от самото й загряване. При изключена фурна съм вдигал капак след почти половин час и яденето вътре още ври (с екологична енергия). Акумулиращите възможности на чугунените съдове е добре да се ползват рационално. Ще е нужно и повече време храната да изстине след готвене, така че е добре да я преместите в друг съд, когато решите. Не знам и някой да слага чугунен съд в хладилник (сигурно има), така че ще се мести така или иначе.
Ако сте фенове на бавното готвене, може да си поиграете. Във форума има такава тема.

Ето за пестене (ефективно използване) с фурната:
https://www.youtube.com/watch?v=4HpZc8qBCU8&t=4s
Тук за готвенето като цяло:
https://www.youtube.com/watch?v=oe4Gs1Rn7n0

Приложете каквито идеи желаете.

Грил тиганите са допълнение. На мен не ми харесваха кюфтета, кебапчета, пържолите и котлетите как стават с кора. С подходящ чугунен тиган стават като на скара на селски панаир. Слюнките тръгват още с усещане на миризмата. Ако имате фрайър, може наистина да не е нужен тиган според предпочитанията ви. Още повече и скара ако имате и я ползвате все по-рядко.

# 426
  • Мнения: 8 569
Честно казано не знам как ще свикна с това чакане. Обичам всичко да ми загрява бързо и да не чакам. Как чакате по 15мин и то само, за да загрее тигана - направо не знам, ще се побъркам сигурно.
Не е 15 минути загряването. Идеята е да не го загряваш на максимална степен на котлона както е студен. Достатъчно е да се затопли така, че да е топъл на пипане и тогава можеш да усилваш. Това отнема няколко минути.

Общи условия

Активация на акаунт