Частни училища - информативна тема 31

• 30 233
  • 738
  •   2
Отговори
# 105
  • Пловдив/София
Рейни, нормално е да има хейт към Изи, защото са вербували учители от СС и вследствие освен, че ги няма, и таксите се покачват. Това не означва, че Изи няма да е добро училлще. Обаче за мен то е към строго акдемичните- учат здраво, учудвам се, че даваш пример с артистично дете. Чувам от различни места колко държат на правилата си, съответно здраво викат по децата, а правилата са странни от типа на това да не се пипа тревата. И как със стоене на чинове 80% от времето на 5 и 6 годишните има креативност? Не се заяждам, наистина ще се радвам да пишеш, защото съм разочарована към момента от това, че Изи вървят по пътя на ЕСПА едва ли не...

# 106
Фанси, интересно ми е в кое училище и кой клас е детето ти. Пишеш толкова убедително и настървено в редица теми, не приемаш друго мнение освен твоето, няма как да познаваш всички училища.

# 107
Аз все още се възмущавам на вмешателството на родителите  в приемните проекти. Лека-полека ще се изчистят и тези неща, не вярвам да е имало училище с невероятна приемна процедура от ден 1 на съществуването си (ама де да знам може и да има). Винаги има недоволни. А Фенси, ти написа всички, те не е тайна къде учи детето ми Wink ВЕрвай ми всички осъзнаваме какъв риск сме поели и не си мисли, че мъничко не треперим, но с всеки изминал ден ставам по-спокойна, като гледам развитието. Пък и за детето ми е още рано и винаги може да се реагира.

Какво значи лека - полека? Значи за процедура и т.н. можем да гледаме компромисно и да ги чакаме да се нагодят, но за такси и цени приемаме, че се оценяват над утвърдените? Нищо, че влекат целия пазар след себе си?

Пипи, те взеха поне 4-ма учители от СС. Мен ме изумява, че някой изобщо си въобразява, че тези учители ще се променят като с вълшебна пръчица и ще започнат да имат коренно различни методики на преподаване. Какви арт, какви 5 лева в училище "по науки". Истината е, че Изи е манджа с грозде. От всичко е чопнато по малко и се опитват да го компилират, така че максимално да отговорят на изискванията и очакванията на всеки кандидат. По щедростта на обещанията доста ми напомнят за моите преживявания в ПБ.

Титина, активното ми участие е в тази част на форума и тези две теми. Ти кои други визираш? Информацията, която изискваш е известна. Не смятам специално за теб отново да я споделям публично.

Последна редакция: пт, 13 дек 2019, 14:59 от Fancy

# 108
  • София

И за соца,.. много ми е мъчно, че ходих само 1 седмица на детска градина.. имам такива хубави спомени- весели игри, много деца и смях. Храната не помня, че бях злоядо дете и не ме караха много да ям...
А аз помня храната, точно защото бях злоядо дете и МЕ караха да ям насила. Wink Освен това не спях следобед, но ме караха да лежа по 2 часа тихо и неподвижно. Е, няма такъв ужас за активно малко дете! Тези неща гледах да ги избегна на всяка цена за децата.

# 109
  • София
Пипи, вметката ми за артистичните деца не беше за Иззи, а за такива като Артист например. Не много високи резултати на НВО, но не осначава, че не е чудесно училище за децата.
Иззи е STEAM училище, което си е академично. Аз доста съм се интересувала от методологии на преподаване и определено си мисля, че това е доста добър вариант. Учат здраво, комбинирано с часове по изкуства и спорт. Изобщо не вървят по пътя на ЕСПА. Тук часвете на са строго 30 мин, може да се продължи малко или да свърши малко по-рано. Като са готови децата, а други още пишат/смятат/т.н. се обръща внимание. Има индивидуален подход. Много често комбинират нещата, например в час по математика може да лепят някакви фигури и т.н.
Кои правила визираш? Това за тревата е, когато е валял дъжд и е кално, а вика само 1 учител, ама трябва да има и един по-строг бе иначе лигльовци ще отглеждаме. Интересно ми е кой още вика? Аз лично не съм чувала другите да го правят...

Санака, който каквото е имал... аз като го нямах и много ми липсваше и направо си натисках да не липсва на детето ми хахаха

# 110
Фенси, общо взето не ме интересува къде учи детето ти. Интересно ми е как си толкова компетентна за всички училища, а другите родители са "глупави и лековерни".

# 111
Санака все едно за мен говори Simple Smile Едно към едно!

# 112
  • София
Фенси обаче всички в началото й скачаме и й се сърдим и след няколко години в мелачката почваме да й цъкаме лайкове на постовете JoyJoy
Реално, за всичко е права, обаче много остро влиза, на мен също това ми е неприятно като чета.

# 113
Фенси обаче всички в началото й скачаме и й се сърдим и след няколко години в мелачката почваме да й цъкаме лайкове на постовете JoyJoy
Реално, за всичко е права, обаче много остро влиза, на мен също това ми е неприятно като чета.

Оф, знам бе. Ама не е лично, не е само към вас, и всъщност не е "скандал". Проста съм такава. Едно време по соца. му викахме "джаста-праста". Simple Smile
И друго ще призная. Не съм се родила такава. Едно време бях много внимателна да не нараня чувствата на всички. Докато животът не ме блъсна с 200. И по трудния начин разбрах, че нямаме особено много време за любезности, точно когато си говорим за децата ни. Simple Smile Не визирам някакви дреболии като избор на училище.

Рейни, индивидуалният подход го има защото са колко деца в клас? 8 има ли във всички класове? Подобен подход например имаше и в ПБ в ПУК. Значи това с удължаване или скъсяване на часа, съобразено излизане навън с времето при малките и т.н. го има в още доста училища. Това не е изключително за Изи.

Последна редакция: пт, 13 дек 2019, 15:19 от Fancy

# 114
  • в страната на чудесата
Ами права е фенси. Децата са неграмотни и родителите вярват, че имат талант другаде.
Извинете, но НВО е базов изпит, не приемат в Кембридж с него.

# 115
Всъщност НВО говори много, колкото и да не ни изнася. Говори колко неграмотни са ни децата след 7 клас. За което не са виновни те. Защото лесно НВО по Мат като последните две години препъва огромен процент от децата. Отделен въпрос е че МОН са тъпанари и малоумници. Ето сега истински ругая.

# 116
Фанси, интересно ми е в кое училище и кой клас е детето ти. Пишеш толкова убедително и настървено в редица теми, не приемаш друго мнение освен твоето, няма как да познаваш всички училища.

Ти пък от Америка как разбра кой какво има как да познава и кой какво няма как. София не е колкото Ню Йорк, нито пък тук има такива различия от всякакъв характер, каквито има в Америка, та за родител, който от години следи процесите, училищата и образованието, никак не е невъзможно да познава повечето училища. Всички не, но то и няма нужда да познаваш всички училища. Тези, които са в горната част на листата, са достатъчно обсъждани и коментирани, достатъчно разговори сме водили родителите, както публично, така и на лични, достатъчно познати имаме с деца в това или онова училище, имаме и личен опит, някои от нас с повече от едно училище, така че - да, можем да имаме поглед върху нещата и мненията ни съвпадат  в голямата си част.

Имаме и различия - ето аз не съм съгласен с Фенси относно мненията й за някои училища извън първите две, най-вече за ЕСПА например, но не ми се влиза в спорове. Аз каквото мисля примерно за ЕСПА, вчера го написах в прав текст. Тя има друго мнение - ми много хубаво. Ама за основните неща нямаме разминаване. Включително до голяма степен и за Иззи - аз не бих чак толкова категорично се изказвал, но в значителна степен споделям написаното.

Е, чак съвсем за всичко - както казах, за ЕСПА и някои други пък според мен доста добри училища аз не съм съгласен с нея, за БШ може би щото имаше остър спор с потребителка от там и вероятно за това, разбираемо е, и аз така правя понякога. Grinning

# 117
Бе стига с това БШ. Спорът беше, не че БШ е лошо или добро училище. Съмъртайм имаше мнение и самочувствие, че БШ е хипер мега по-добро от ПБ. Което изобщо, изобщо не е вярно и се потвърждава от всички статистики и резултати. И моето мнение е, че БШ в последните години запада като резултатност. Което се вижда и от другите процеси в училището - нов директор, прогресивни паралелки, недоволство на определени родители. От училище в първите редици, в момента върви уверено към средата. За разлика от ОТ, които имат сериозен напредък от 2012 г. насам.
А за ЕСПА Мецане ти реагирах, щото няма как да знаеш колко по-голям гърч е от СС. Това е пак от серията митологии. Да, стресиращо е да ти обяснят за заниманията им по четене в ПУК. Ама като видиш нещата в реалността не са баш така, както ни ги визуализира фантазията.

# 118
Ами права е фенси. Децата са неграмотни и родителите вярват, че имат талант другаде.
Че защо да нямат талант другаде? Какво означава грамотност в нашия глобален свят - да напишеш правилно диктовка по български, който аз никога не съм използвала в работата си, или да научиш няколкото десетки типове задачи за НВО, за да може след като те приемат в езикова да изгориш омразните сборници? За мен НВО говори колко са ограничени децата и не бих се чуствала винонва ако детето ми е неграмотно по този критерий, особено ако отменят НВО като приемен изпит и освободят училищата да имат собствени изпити, както беше едно време. Всъщност затова всички сте се вторачили в НВО, не заради грамотност и други ала бали.

# 119

Ти пък от Америка как разбра кой какво има как да познава и кой какво няма как.
Аз от Америка, чета тази тема от 2-3 години. Виждам кой, какво пише, а на всичко отгоре и помня. А и има инфо във форума ( вкл и смяна на профили и създаване на нови).
Всички не, но то и няма нужда да познаваш всички училища. .
Ами ако не познаваш училищата, как се изказваш като последна инстанция  newsm78. Няма училище, за което тя да не е компетентна. Евала, но не е вярно. Принципът "аз знам за едно дете тем", не работи.

Общи условия

Активация на акаунт