Частни училища - информативна тема 31

• 29 768
  • 738
  •   1
Отговори
# 555
  • София
Major, много се радваме на деца като твоите! И на отношението.

# 556
  • София
Браво на детето, да Simple Smile. Но да кажем, че ме учуди родителят в частта с изказването за зле прикрита завист у околните след приема. Завист за какво точно? Справило се дете, супер, поздравления, има обаче още десетки/стотици като него, независимо дали става дума за прием в АК или друго добро училище след 8 клас. Човек не завижда за нещо, което изначално не е искал и за което не се е пробвал дори за резервен вариант . Десем го каза назад, в листата с желания на детето й след 7 клас  не са присъствали ЕГ и АК въобще, за какво такъв тип родител да завижда..А като нея има много. Приемът в АК или в която и да е добра гимназия все пак не е прием в Харвард или в МIT, колкото и да му се придава значимост като на подвиг, та народът масово да завижда. Да, винаги ще има такива, за които гроздето е кисело и ще приказват врели-некипели, ама чак пък масово да те заливат с неприкрита завист, едва ли. Приемът е несъмнено радост за мама и татко, гордост за баба и дядо, заслужено признание  за детето за положените усилия, но чак пък причина за небивала завист у околните, та да ти се налага да изпиеш множество пълни с горчилка чаши..

Последна редакция: пт, 27 дек 2019, 09:01 от пенсионирана русалка

# 557
  • софия
Българина е уникален като начин на мислене! Уникален! Винаги има какво да каже и някак си винаги е с добро намерение, просто изясняващо, малко доуточняващо, в никакъв случай подценяващо, а някак си все  звъчи отричащ и подценяващ нещо си!
Толкова примери могат да се дадат, че свят да ти се завие!
Браво на детето на major! Браво на major като родотел! Браво на срещнатите по пътя учители дали приноса си в мирогледа, изборите и успехите на детето!

Последна редакция: пт, 27 дек 2019, 16:39 от Амели

# 558
  • София
не можем да отричаме завистта и не е задължително непременно да е продиктувана от това, че е имало непостигнато желание. Хората си завиждат по дефиниция. Според мен има три неща, за които най-често хората завиждат и поради това не прощават, независимо дали ги засяга пряко - хубост, ум и успех.

# 559
  • София
Амели, да, уникално е и да не се виждат дребните наглед захапвания, включени уж между другото - завист, изпита горчилка заради озлобени хора.. Ти например като родител завиждаш ли на деца, приети в СМГ, щом детето ти е прието където най- много  иска и СМГ никаква тръпка не му е представлявала..Не, нали? Никога не съм завиждала и аз на деца, приети в АК.. Има завистливци, да, кой го е отрекъл това, но те са тези, на които гроздето им е кисело, недоволни са от справянето на детето. Но човек определено не е заобиколен само от такива, нали? Поднасям извинение, ако около вас хората са все такива. Аз съм нямала "щастието" да съм заобиколена предимно  от такива хора, при това зовящи се мои приятели..

# 560
  • Отвъд алеята зад шкафа
Може да завиждат и хора, които не могат да си позволят таксата за ЧУ.

# 561
За какво да завиждат на АК? Вместо децата да се състезават по 20 за място, родителите им плащат за да ги вземат ...
Осем години трябва да те учат на мързел в СС за да нямаш много други избори!
Trollface

# 562
  • в страната на чудесата
Много обичам да чета Русалката.
Според мен може да има завист ако родителят, а не детето е направило избор, който не е по силите. Аз не съм срещала такава. Сигурно нямам такива познати, или не съм забелязала. Срещала съм обаче радост на успехите на децата.
Честит имен ден на Стефан.

Ежко, всичко наред ли е с теб?!

# 563
  • В офиса
АК има финансова стипендия, факторът доход не би трябвало да влияе съществено на решението дали да се учи там. И аз много се радвам на успехите на детето на major. Правилно ли разчетох неказаното, че заслугата за подготовката за изпитите е изцяло на Кортезов?

АК не е митично, нито противно място. АК има много плюсове и някои минуси. Като много други училища. Легендите, които аз съм чувала за училището, са главно с положителен контекст.

Ежко, в началото беше смешно, сега нагарча.

# 564
не можем да отричаме завистта и не е задължително непременно да е продиктувана от това, че е имало непостигнато желание. Хората си завиждат по дефиниция.
Не е само завист- нея някак си бих я разбрала. Като споделя, че учи в ЧУ и къде,  се сблъсквам  с...."мълчание". Не знам дали ме разбирате -една такава неловка ситуация - на учудване, стъписване, недоумение, отдръпване...
Та в тая връзка "споделянето" го правя само при запитване...Close

# 565
  • В офиса
Аз си споделям навсякъде и ми е кеф. Не съм се сблъсквала с нищо. Това е да имаш много добра фризьорка и да искаш да си заведеш приятелките при нея, ама още по-яко, щото не е просто фризьорка, а е образованието и възпитанието на децата ни. Ама вярно е много яко, мислех че вече всичко ми е ясно и нищо не може да ме изненада, но какви тържества са започнали да правят малките... то хореография, то костюми, то красота... Та, радвам си се и се изненадвам и като си поговоря с непознат до сега учител, и като чета електронния дневник, и като отида на тържество... Усещането да сте си намерили мястото.

Последна редакция: пт, 27 дек 2019, 10:15 от Тинкърбел

# 566
  • София
Чета, и честно казано съм озадачена. От една страна се чудя какъв беше смисълът на дискусията, от друга- трябва да призная, че досега в темата не се е разсисквал яростно въпросът "Е ли СС люпилня на АК или не?". Joy Та има разнообразие, де. Не можем да се оплачем.

# 567
  • София
Защо да не влияе финансовият фактор? доколкото зная стипендията е година за година и трябва голям зор, за да се получи. Парите винаги имат значение.  Може човек да не си го казва и да го играе широкоскроен, но това не отменя фактите за парите.

# 568
  • В офиса
Анди, стипендията е по доходи, зор няма. Имам позната самотна майка на едно дете, познай дали не я окуражих да си запише детето в АК.

Американците още не са се светнали колко от доходите в България са сиви и колко живеят на семейни начала а се водят самотни родители Има и такива сред стипендиантите (моята позната горе не е от тях), но пък да прецакаш системата си е пак нашенска черта.

# 569
  • София
сори, мислех, че е за успех.

Мен за доходи би ме притеснило доста, защото това за мен би означавало, че съм на ръба в това да осигурявам четири години таксата на детето си (а ако са две засичащи се съвсем не ми го побира умът). Но това е мое виждане, не ангажирам никого с него.

Общи условия

Активация на акаунт