Въпрос относно Бъдни вечер и традициите

• 9 959
  • 66
  •   1
Отговори
# 60

Ето тази рецепта ползвах преди, докато нямах.
https://m.bg-mamma.com/?topic=352202

Сега ползвам на моята баба, която добре, че ми я каза, да я запомня, докато е време. Близка е, но тиквеникът ми започна да се получава едва когато започнах да почвам българска тиква, с друга не ставаше и не ставаше.
Хриси, с тиквите тип цигулка от Алди и Лидл става чудесен тиквеник.

Моята свекърва винаги сервира пържоли на Бъдни вечер. А преди това прикадява масата Joy. За нас с ММ пълни чушки, понеже постим, но мрънка, че трябва да се занимава екстра с нашето ядене.

# 61
Ако човек не знае символиката зад традициите и ритуалите на Бъдни вечер, то те нямат никакъв смисъл. Това не е просто една обилно отрупана с храна маса, около която семейството се е събрало да яде и пие, а едно смирено очакване на раждането на доброто. Празник на надеждата за спасението на душите ни, а не тържество на стомасите ни.
А иначе, всеки е свободен да яде и пие каквото акъл го учи, нищо не е задължително. Grinning

# 62
Някой знае ли каква е символиката на нечетния брой ястия на масата на Бъдни вечер?

# 63
Ако човек не знае символиката зад традициите и ритуалите на Бъдни вечер, то те нямат никакъв смисъл. Това не е просто една обилно отрупана с храна маса, около която семейството се е събрало да яде и пие, а едно смирено очакване на раждането на доброто. Празник на надеждата за спасението на душите ни, а не тържество на стомасите ни.
А иначе, всеки е свободен да яде и пие каквото акъл го учи, нищо не е задължително. Grinning

Пак има смисъл, самото събиране на семейството у дома (не някъде на купон) пак е нещо в днешния динамичен и отчужден свят.

# 64
хубава раздумка,  сте си отворили тук Smile
аз съм от морето, ММ от северозапада
вкъщи, винаги се е спазвала „народната традиция“ за постно и т.н.
/ защото по комунистическо си беше такава Smirk  милиционери, дори пазеха около църквата,за  да не се влиза /
но  у ММ, не се е спазвала толкова стриктно - правели са се и постните, и блажните манджи
баба му ми разказваше , че тя е научила повече за канона , чак след демокрацията ,  и още - „но съм ´зела-дала, та се мъча с тия пости “  Joy

в сегашния момент, за моето семейство- това са празници. Точка.
кой каквото иска да яде!

# 65
  • София
Някой знае ли каква е символиката на нечетния брой ястия на масата на Бъдни вечер?
7 – колкото са дните от седмицата, 9 – колкото трае бременността или 12 – колкото са месеците в годината

# 66
Не живеем в България отдавна, но сме кръстени, венчани, уважаваме традициите - религиозни и семейни. Детето чете молитва, прекадяваме с тамян дома и слушаме хор Йоан Кукузел. На Бъдни вечер само постно, нечетен брой ястия - 7, 9. Масата се раздига на Коледа сутринта.
Празник не означава ядене до преяждане. Празникът се усеща още като влезеш в дома и те посрещне ароматът на топла содена питка, туршийка и боб чорба, красиво наредена маса. Донесла съм си и една прекрасна покривка за маса от България с наши традиционни мотиви. Надявам се дъщеря ми да продължи поне част от традициите.

Последна редакция: пн, 23 дек 2024, 16:06 от cardhu

Общи условия

Активация на акаунт