Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Макулна дегенерация - има ли шанс да си запазя зрението?

 • 20 252
 • 110
 •   1
Отговори
# 30
 • Мнения: 4
На 68 години съм. Преди 4 години ми поставиха тази диагноза за 2-те очи. На дясното бях загубил 50 процента от зрението, но препоръката беше инжекциите да се слагат на здравото ляво око за да се запази. Инжекциите не лекуват те задържат съществуващото положение. Лечение НЯМА, всеки опит с лазер може да ви навреди. В София в испанската клиника ми поискаха 2000 лева за 1 инжекция, при клиника академик Пашев : 350 лева + 90 лева за скенер-там направих 3 инжекции и други 4 инжекции на "болното" дясно око в клиника Зора-Светлина за 250 лева.  На процедура ни събират 50-80 пациента от цялата страна сред тях има много мед. работници което ми дава увереност, че съм попаднал на правилното място. Инжекциите се бият цял живот и цената има значение. Досега съм контактувал с над 20 очни лекари никой не можа да ми отговори- "има ли шанс да си запазя зрението?". До пълна загуба на зрение не се стига, защото имате и периферно зрение.

# 31
 • Мнения: 118
Аз слагам инжекцоите в Луксор. Елия - от 4 инжекции 3 са ми безплатни. Само за първата платих 350 лв. Инжекциите поддържат окото. Готова съм да правя периодично, да знам само, че няма да се влоши положението.

# 32
 • Мнения: 4
Здравейте, аз си плащам. Можете ли да ми пишете какви документи са необходими за да не плащам и къде се подават? Благодаря Ви

# 33
 • Мнения: 118
Прави се протокол в клиниката, представят се всички изследвания - снимки, скенер, друго на комисия в нзок - районната. Те вземат решение дали да одобрят. Аз съм благодарна на това. Доплащаше се и с протокола по 350 лв. Впоследствие дойде пандемията и ни облекчиха поне от това. Дано не го прекратят.

# 34
 • Мнения: 4
Благодаря Ви.
Свързах се с моята лекарка и следващите дни ще направя всички изследвания отново и протокола. По късно ще Ви информирам за резултата.

# 35
 • Sofia
 • Мнения: 3 967
Здравейте. Майка ми е със суха форма от няколко години и отделно с глаукома. До онзи ден всеки път прегледите й приключваха с добри новини - без влошаване. Сега обаче са й казали, че вече е с влажна форма на едното око и ще започнат инжекции. Повече не е разбрала - кога, колко ще струва, чака ли се за одобрение. Тя изкара ковид през ноември и според лекарката това е активирало процеса, но кой знае. Тя е много притеснена, непрекъснато се сипят лоши новини за здравето й. На 71 г. ще стане тази година, медицинска сестра е и работи. Ще ми е полезно, всеки , който прави инжекции да сподели някакъв опит. Какъв е най-добрият вариант, който може да се случи? Доколкото разбирам , те трябва да се поставят непрекъснато. Какъв е най-дългият възможен срок между две инжекции например? Има ли рискове от такава непрекъснато повтаряща се процедура - да се стигне до друго увреждане, възпаления и прочие. Тя ходи във"Вижън " и е доволна досега.

# 36
 • Мнения: 118
Здравейте, много кофти комбинация между глаукома и мкдегенерация... От това се страхувам и аз. Майка е с мкд, баща ми имаше глаукома. Не е изключено и при мен да се съберат. Аз писах преди време, че завърших цикъла от 5 инжекции и лекарката беше много доволна от резултата. Това юни месец. "Сега остава само да следиш здрението..." И не минаха и два месеца, аз почувствах болки в двете очи, отново се появиха симптомите и август се прегледах. Лекарката не искаше да повярва, че толкова рано се връщаме към началото. Последва удължаване на протокола, а чак декември направихме първата от новите 10 инжекции. Този път не всеки месец, а през месец. Да викажа, и аз се притеснявах, че инжекциите може да ми причинят други проблеми, но само най-първата понесох трудно. Оттам насетне окото явно свикна и се възстановява бързо. Даже сега посмях да се прибера още същия ден вкъщи, шофирайки близо 4 часа. Е, нямах проблем. Като гледам, инжекциите май наистина ще продължават до безкрай. Страх ме е също така да не би и другото око да е минало във влажна форма. Засега се води суха, но и в него имам болки, а и на мрежата с точката виждам нещо неприятно....
Sad

# 37
 • Мнения: 17
Здравейте. Отидох просто на преглед. Мислех, че имам нужда от очила. На 32 г. Съм. Направиха ми цветна снимка. Казаха ми, че съм с мкд. Отидох и във Варна за второ мнение. Там го потвърдиха. Не знам каква е дали е от сухата или влажната. Дори и да са ми казали не съм обърнала внимание. Никога и никой около мен не е бил с нещо подобно и нямам никакви познания изобщо за очите. Може би за това не съм обърнала внимание какво точно са ми казали. Изписана ми вит за очи с лутеин. Предложиха ми процедури с плазма моя, която може да подхрани клетките за да не умират толкова бързо. Някой чувал ли е, правил ли е такива. На мен не ми споменаха изобщо за тези инжекции. Не знам защо. А някой търсил ли е лечение в Турция например? Ще съм благодарна за всякаква информация която може да се даде, тъй като не открих никой около мен дори да е чувал за мкд, също както и аз до скоро.

# 38
 • София
 • Мнения: 230
Гери Кирилова,писала съм на първа страница подробно мнение по темата- проучвала съм я изключително сериозно и направих леки обобщения. Във България все още не се обръща внимание по върпоса, най-вече от неглижиране и незнание, уви. Отделно както казах възрастовата граница пада сериозно. Преди 10-15 години хора под 50 с МД, почти не е имало! Сега далеч, далеч не е така, уви....Да попитам ти имаш ли симптоми-това е много важно. Друзите сами по себе си не винаги водят до деформация на пигментния епител и/или фоторецепторите в окото. Почти всички хора ще има някоя друга друза в окото особено след 70, но ако има симптоми(промяна във възприятието на окото на форми, цветове, леко размазване) или дефект на епитала това вече се следи, или както е в случая на Pipilota2 вече ако има влажна форма, мерки се взимат веднага. Къде ти предложиха плазмата- това е интересно, не бях чувала да се предлага Thinking Това терапия със стволови клетки ли е всъщност или нещо друго Thinking

Pipilota2, има вече лекарство в последна фаза на изпитване или вече се одобрява, което ще замести поставянето на инжекции в окото всеки  месец или през месец. Не помня името, ако искаш ще потърся и ще ти кажа, но е още рано да го има тук Smiley Ефекта е същия като на сегашните лекарства, но с тази разлика, че ще се поставя веднъж в годината или максимум 2, а при по-добър прогрес, може й през година. Това е новото в областта.

desive78, според мен е по-добре да започне с инжекциите.Още повече предвид възрастта. Познавам човек на средна възраст след един 6 месечен курс не е слагал вече 4 години, но е изключително индивидуално. Повторение често се налага. Незнам, както прецените.

Попаднах на клинични проучвания, че шафранът действа добре на пигментния епител и съответно се подобрява виждането, ако се взимат такива добавки(но поне 3 или 4 месеца). Но разбира се, може и да няма ефект или да трае само докато се приема. Просто споделям- ако някой е пробвал да пише Simple Smile

Благодаря на всички, които се включват в темата, вярвам, че полезно!

# 39
 • Sofia
 • Мнения: 3 967
Много благодаря на Пипилота и Крис за полезните включвания.
Майка ми със сигурност ще започне инжекциите, нямаме съмнения за тази стъпка. Въпросът е как се придвижват чисто административно нещата, дали ще чакаме много. Сега трябва да мине на кардиолог, след това на цветна снимка и така като гледам , нещата доста ще се проточат.
Това е много обнадеждаващо за новото лекарство. Потърсих малко и попаднах на това - Faricimab. За него ли става дума? Доколкото разбирам, при него се удължава интервалът, но не чак на година. Важното е, че има надежда, че нещата могат да се подобряват. Интервалът за тези процедури наистина е важен и от психическа гледна точка, особено за майка ми. Много е тревожна и последните години се справя трудно с всяко ново предизвикателство. Та опазването на психическото й здраве и същото предизвикателство, като грижата за физическото й.

# 40
 • Мнения: 118
Гери Кирилова.

Попаднах на клинични проучвания, че шафранът действа добре на пигментния епител и съответно се подобрява виждането, ако се взимат такива добавки(но поне 3 или 4 месеца). Но разбира се, може и да няма ефект или да трае само докато се приема. Просто споделям- ако някой е пробвал да пише Simple Smile

Благодаря на всички, които се включват в темата, вярвам, че полезно!
Моят мъж ме снабди с шафран едно шишенце. Пиех го, но впоследствие минах на лутеиновите. Ще го допия лятото. Дано има ефект. Благодаря за споделените новости!

# 41
 • Мнения: 17
Здравейте отново. Става дума за плазмена терапия. Значи вземат ти кръв и я пречистват, отделя се плазмата и се вкарва инжекционно в окото. Но това така и не разбрах дали някой някога е правил това опитвам се да намеря още инфо за тази терапия. И на кой лекар би могло да се доверим. Все пак са очи. А някой интересувал ли се е от някакви терапии в Турция?

# 42
 • Мнения: 1 109
Здравейте. Преди 2 г (тогава бяхме в Англия) на профилактичен очен преглед(с ост) се забелязаха друзи в очите. Каза ми просто,че трябва да се следят дали си остават така непроменени или се увеличават/уголемяват. Сега искам да си направя отново снимка и консултация с читав лекар ,моля за препоръки. Изчетох какво ли не в български и в чужди сайтове/форуми. Пише,че не винаги наличието на друзи означава ,че имаш/ще развиеш макулна дегенерацияц,но аз съм много притеснена. Знам за решетката на Амслер,от време на време се тествам,пия някакви витамини за очи превантивно. Помогнете с лекар,който е наясно и навътре в темата. Благодаря :/

# 43
 • София
 • Мнения: 230
Simple SmileSimple SmileГери Кирилова, не бях чувала за лечение с плазма до сега. Намерих само едно клинично проучване и то правено в Турция за този метод- сега отзивите бяха доста добри, ама незнам. Никога нищо не съм гледала към Турция, признавам. Нямам идея дали се обръща внимание на очното здраве там и доколко. Знам, че в други направления имат добри лечения и лекари, но нямам идея дали в посока очи е така. Просто гледайки у нас как този проблем се неглижира...Не е така с глаукома и диабетна ринопатия- има добри специалисти, но виж в МД- аз поне в Бг не съм намерила отзив за някой, който е добър в тази област Thinking А проблема е голям и сериозен. Затова аз следя основно Американски сайтове и тук таме някой европейски. Просто в Америка МД е сериозен проблем, не подценен и му се обръща голямо внимание. Но ако случайно пробваш плазмата или нещо друго задължително пиши Relaxed

Carrie br Както казах и горе, друзите не винаги водят до макулна дегенерация. Хубаво е да се види на прегледа дали имаш промяна в пигментния епител- това се вижда добре още с лупата на Голдман(една лупичка, през която се гледа и някак ти отразява допълнителна светлина в окото Relaxed) Мисля, че добро място за снимки е клиника Зора- Ангио ОСТ е добър вариант, без да се влива контраст. По-скъпо е, но ако си млад човек и не си много финансово затруднена според мен е задължителен веднъж в годината. Инак може само снимка,ама разликата в парите не е завидна, та аз не бих си сложила втори път цветно вещество, ако може да се избегне Wink Гадно си е, отделно на това и урбазон слагат....Ангиото е къде, къде по-добре Wink  Лекар наясно и навътре, уви, не съм открила, но мисля, че в Зора за една консултация ще си съвсем доволна. То снимките дават повече инфо от лекарите, уви. Ако не усещаш дискомфорт в очите- да ти се размазва, да виждаш по-слабо, в различен цвят(ако в едното око имаш друзи, а в другото нямаш обикновено има разлика в цветоусещането), различен размер букви, усещане, че вечер не ти стига светлина или вече тежката артилерия е с решетката- ако там има изменения говорим за излизане на кръвоносен съд или за влажната форма, не би трябвало да се притесняваш. Само се следиш веднъж годишно и задължително си пазиш снимките, за да може сама да си следиш процеса. Може да пиеш добавки, може и не. Различни мнения има по-върпоса. Аз лично предпочитам, усещам разлика като приемам и като не. Не фрапираща разбира се, но има. Шафрана също изостря зрението, ако мога така да се изразя. По-ярко, цветно и остро, но пих за кратко и забременях(съответно спрях всичко), и ефекта спря:smiles:. Проучванията са, че дава и дълготрайни резултати, но  не мога да кажа от личен опит. Но при теб е важно да се види има ли отклонения в епитела, колко големи са друзите Simple Smile Така че си направи преглед и ако имаш желание сподели след това Simple Smile А особено ако откриеш читав лекар в София Simple Smile

desive78 бях открила лекарството,ама тези дни все не остава време да го търся пак. Инфо бях взела от тук:
https://www.youtube.com/watch?v=M2yx12v8ATI
Както стана ясно следя предимно американски сайтове и източници, но не казвам, че е само там е истината Wink
Надявам се, че майка ти е по-добре Simple Smile

# 44
 • Мнения: 1 109
Chriss,благодаря. Друзите са и в двете очи. Преди месец вече ще стане мисля.. дясното око не ми беше ок,очната видя ,че имам нещо като ранички ми обясни... нося лещи и от преносване/заспиване с тях понякога се получават. Лекувахме ги доста сериозно и три седмици по-късно вече бяха изчезнали,имаше останали съвсем мъничко,дори сложих лещите отново,но след дни почувствах,че отново ми е по-неясно с дясното око. Лекарката каза,че явно от лещата окото не диша и отново се е появило като мътнина по лещата/ретината. Каза и,че очите ми са сухи,слагам капки и за това.Пиша всичко това,заради разликата в зрението на двете очи. Замислих се за друзите,но лекарката казва че се вижда проблема на апаратурата (замъгляване,сухота),тя няма ост,само съм й показвала старата ни снимка. Друзите са и в двете очи,както казах,проблема ми е дясното око,другото си е ок. Дано няма общо с друзите......
Жалко,че не мога да срещна отзив за читав специалист в областта,не знам на кого да се доверя, аз също чета в чужди сайтове и форуми. Благодаря ти за насоката за клиника.

Общи условия

Активация на акаунт