Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Макулна дегенерация - има ли шанс да си запазя зрението?

 • 10 164
 • 60
 •   1
Отговори
# 45
 • Мнения: 82
Аз съм доволна от клиниката Луксор в Пловдив. Но за съжаление, от този месец има 150 лв такса.

# 46
 • Мнения: 1 108
Аз съм доволна от клиниката Луксор в Пловдив. Но за съжаление, от този месец има 150 лв такса.
Благодаря. А отзиви за “Зора” в София?

# 47
 • Мнения: 811
Аз съм доволна от клиниката Луксор в Пловдив. Но за съжаление, от този месец има 150 лв такса.
Благодаря. А отзиви за “Зора” в София?
Ами добра е клиниката. Хората са професионалисти, но за съжаление не са магьосници. Ходихме там много пъти със свекърва ми. Слагаха й инжекции авастин в едното око. Другото беше ослепяло. И операция с лазер й правиха, но в крайна сметка и с другото око ослепя. Е, вижда и с двете периферно около 10%. Може би се случи така, защото в един момент й писна да идва в София на всеки 3 месеца за да й слагат инжекция и ги спря. Лечението не се поемаше от здравната каса, а си е доста скъпо. Е, пари за здраве не се жалят, ама това си е сериозен разход за пенсионер.
Не звам за лечение засега. Говореха за лечение със стволови клетки, но докъде се стигна?

# 48
 • София
 • Мнения: 225
Carrie br според мен при теб не е от друзите, но е добре да се направи нова снимка и оглед с лупата задължително!

maya_alex, доколкото знам терапията със стволови клетки влезе в проучване в последна фаза- т.е. с хора и проследяването им още 2019, но сега покрай тази пандемия незнам до къде е. Има вече новини на възрастни хора от тестовете възстановили зрението си до толкова, че могат да четат и гледат ясно телевизия.Но то зависи и от къде са почнали, т.е със какъв процент загуба на зрение. При свекърва ти, щом обаче само периферията работи мисля, че единствения шанс е лещи в окото, което знам, че се прави в Германия, но колко струва.........Слагат се лещи, които ползват периферията и увеличават многократно образа и го предават някак на мозъка(тук го обяснявам както съм го разбрала ), доколкото знам хората виждат черно-бяло, но виждат. Това вече от години се прави, но незнам клиники и подробности, ползва се и при други болести на очите. Знам, за човек, който от години е с такива лещи и е доволен, но знам, че заболяването не е МД, а нещо друго, но пак човекът работи и то работа на компютър и до днес Thinking Инак вече инжекциите са по здравна каса, ако все пак има смисъл за другото око може да продължи с тях Thinking Стана ми мъчно, то зависи и на колко години е. Ако е след 80 е трудно обратимо доколкото аз имам идея.

https://leaps.org/researchers-are-testing-a-new-stem-cell-therap … ndness/particle-2
Този институт говори, че ще може да се прилага чак след 2028, ако има успех...Макар че има места където проучванията са във фаза 3. А и такива, в които вече прилагат терапията. Та незнам .

# 49
 • Мнения: 1 108
Chriss,така ли? Тоест,че по-замъгленото зрение не се дължи на по-сериозен проблем(друзите или прогресирането им ,ако има такова,дано не) според теб. От днес съм с торични лещи заради астигматизъм,до сега си бях с обикновни. Сега ми е ясно,но с дясното отново си е леко замъглено,особено букви,ако се изкривявам някак или мигам на моменти се изчиства образа за момент,лееко ми в червено окото,розово леко. Освен все още да не се е възстановило... но то мина месец почти.. егати...

# 50
 • София
 • Мнения: 225
Carrie brАми замъгляване може да има от друзите- да, но може и от преумора на окото или там от тези ранички, които са били.Ако сега лещите ти го премахнат е било от преумора. Ако остане може и от друзите да е и явно може да има лека промяна в пигментния епител- това обаче още не е нещо фатално, само трябва да се следи ако го има. Но това са спекулации. Преди да се види от лекар не можем да го твърдим. Може да нямаш никаква прогресия на тези друзи и ти го желая от сърце! А като ходиш на очен лекар не ти ли оглеждат очните дъна с една лупичка Thinking Мен никой не ме е пропускал с нея Smiley Ама не се оплаквам де, поне това се гледа Wink

# 51
 • Мнения: 1 108
Замъгляването е много странно. И като че ли на моменти изчиства и зависи как гледам. Не мога да обясня. Много ме е страх да не развия болестта,на 30 г съм и имам малко детенце Sad Спрях се на клиника Зора вече,ще видим за кога ще ми запишат час като звънна.

Иначе моята очна не ме е гледала с лупичка. Само на апаратите,има 2 ,но не им знам имената. Мисля ,че с единия оглежда роговицата,с другоя очно налягане и параметри на дипптри и тн

# 52
 • Мнения: 811
Аз водих свекърва ми при доцент Евдокия Илиева в клиника Зора. И другите лекари от клиниката бяха много компетентни и отзивчиви, но както казах, не са вълшебници. Поне бяха достатъчно почтени да ми кажат в един момент, че нищо повече не могат да направят и да не си давам парите напразно. Други лекари, при които сме ходили, обещават да направят какво ли не. Щом плащаш, давай, ние сме насреща, но не гарантираме нищо.

# 53
 • Sofia
 • Мнения: 3 784
Здравейте, майка ми най-накрая получи протокол от касата, предстои й поставяне на инжекцията другата седмица. И изненада - от Вижън ни сюрпризираха, че всяко поставяне ще ни струва 300 лева за избор на доктор! Направо онемях. Това за всяка от следващите пет инжекции ще трябва да се доплаща. Такава ли е практиката и на други места.

# 54
 • Мнения: 82
Здравейте, майка ми най-накрая получи протокол от касата, предстои й поставяне на инжекцията другата седмица. И изненада - от Вижън ни сюрпризираха, че всяко поставяне ще ни струва 300 лева за избор на доктор! Направо онемях. Това за всяка от следващите пет инжекции ще трябва да се доплаща. Такава ли е практиката и на други места.
От февруари тази година в Луксор определиха такса от 150 лв на манипулация. Преди нямаше. Утре отивам за поредната инжекция и съм ги приготвила парите. И всеки път пациентите са все повече и повече...

# 55
 • София
 • Мнения: 225
Хммм,това задължително трябва да се провери и пита, незнам къде обаче- в някаква институция направо.Как така 300лв за поставяне и избор на екип.Направо ми се вижда пладнешки обир...Че и 150лв ми е много🙄🤨😔

# 56
 • Sofia
 • Мнения: 3 784
Здравейте, майка ми мина през първата манипулация след като й вдигнаха скандал, че носи само ЕКГ без разчитане... Та тръгнахме спешно да търсим платен кардиолог да й напише, че може да се постави инжекцията, някак успяхме и за два часа бяхме обратно. Майка ми как не получи удар, не знам. Толкова е стресирана и тревожна от известно време, че подобни неща я сриват тотално. След две седмици скенер показа много добри резултати, докторката беше впечатлена и каза, че има пациентка, която е получила такова  подобрение едва след седмата инжекция. Понеже майка ми междувременно си постави ваксина срещу Ковид, сега втората доза почти съвпада с вътреочната инжекция и докторката реши да я отложи. Ще я сложи около 10-11 дни след 28-мия ден. Тя предполагам знае какво прави, но дали е повод за притеснение това забавяне?

# 57
 • Мнения: 82
И моята втора, или трета инжекция беше отложена доста, почти месец заради извънредното положение миналата пролет.

# 58
 • Мнения: 164
Здравейте, много полезна информация получих тук от вас и много благодаря. Майка ми /69г/, получи протокола от здравна каса за медикамента Елия. В клиниката Св. Николай Чудотворец във Варна ни искат по 200 лв за всяка манипулация / общо 3 за сега/.Така това беше информативно, а въпросът ми е някой чувал ли е за лоши последствия след поставянето на инжекциите? Майка ми разговаряла с някаква своя позната, която ѝ била казала,че нейна позната след инжекцията била починала....😔 Много ни е притеснено и не знаем какво да правим. Също така доколкото прочетох тук трябва да се направят изследвания на сърцето, така ли? Защото на нас никой не ни е казал за това. Много благодаря отново, ще се радвам да получим някаква информация.

# 59
 • Sofia
 • Мнения: 3 784
То тревогите са много, но в крайна сметка няма много избор. Майка ми също чака всяка следваща инжекция почти с ужас. Втората мина с кървене, докторката започнала да вика,че не може да го спре. Майка ми пак излезе ни жива, ни умряла. Докато свалим превръзката, стояхме в ступор, какво ще видим. Е, нищо особено нямаше, леко кръвоизливче ,което мина за няколко дни. Та стресът е голям.
Иначе за странични ефекти,има ги изброени в листовката. Рискове си има, но това за познатата звучи абсурдно.
Всъщност ЕКГ се иска по протокол от НЗОК. Очната лекарка изобщо не й погледна кръвните изследвания, които бяха тотално извън нормите. Като дойде време за инжекцията, ще ви кажат какви изследвания са нужни.

Общи условия

Активация на акаунт