Макулна дегенерация - има ли шанс да си запазя зрението?

• 53 858
  • 192
  •   2
Отговори
# 180
Основно с Лутеин, Зеаксантин, Цинк, Копър. Витамини от група А, Витамин К+Д3 , Шафран за ретината пия аз.
Благодаря!🌺

# 181
Има ли тук някой с миопична макулна дегенерация ми е интересно да споделим преживявания

# 182
Здравейте.
Баща ми е с макулна дегенерация и от април месец е на инжекции с Вабисмо в едното око. Инжектирани са общо 5 инжекции, като първите четири бяха приложени през около 40 дни, а последната след 48 дни.
Сега очния лекар твърди, че трябва да извърши нов преглед и да се направи нов протокол за НЗОК и да се продължи с инжекциите.
Въпросът ми е има ли смисъл от продължаването на лечението с тези инжекции, колко въобще продължава подобно лечение, защото в мен има едно съмнение, че всичко се прави за да се вземат тези 200 лв за поставянето всеки път, а реално на никой не му пука има ли положителен ефект от всичко това.

# 183
  • Sofia
Как какъв е смисълът от лечението? Да запази зрението си. Иначе няма шанс да го запази. Ако нямате доверие в този лекар, сменете го. На моята майка често й правят скенер, който струва между 80 и 150 лева. След него казват какво е положението и дали има ефект. Например след първата инжекция й казаха, че ефектът е чудесен и че имат пациентка, която го е достигнала едва след осмата инжекция. След около двегодишно лечение рязко намалиха поставянето, защото според тях ефектът е много добър. На едното око дори се получи пауза от 6 месеца. Едва ли щяха да го кажат, ако искат да продължат да си вземат по 300 лева на поставяне. Парите към клиниката валят, но никой не ни е задължил.
На майка ми и слагаха до скоро Айлия, сега знам, че е на нещо друго, което е с по-голям интервал на поставяне. За вашата инжекция нищо не мога да кажа. Иначе лечението е доживот. Друго няма. А това дали на някой му пука.... Едва ли му пука. Вие правите това, което зависи от вас.

# 184
Лекарите казват , ако искате...
Лечението наистина е цял живот периодично с инжекция. Друг начин няма. Майка отначало не искаше. Сега тича първа като ѝ падна зрението

# 185
Аз не питам има ли смисъл от лечението, а има ли смисъл от инжекции нон стоп без определен режим на поставяне.
Това не ми е ясно и това ми се иска да ми обясни някой. Как се поставят, на какъв период, трябва ли да се сменя самия медикамент с друг и т.н и т.н

# 186
Как какъв е смисълът от лечението? Да запази зрението си. Иначе няма шанс да го запази. Ако нямате доверие в този лекар, сменете го. На моята майка често й правят скенер, който струва между 80 и 150 лева. След него казват какво е положението и дали има ефект. Например след първата инжекция й казаха, че ефектът е чудесен и че имат пациентка, която го е достигнала едва след осмата инжекция. След около двегодишно лечение рязко намалиха поставянето, защото според тях ефектът е много добър. На едното око дори се получи пауза от 6 месеца. Едва ли щяха да го кажат, ако искат да продължат да си вземат по 300 лева на поставяне. Парите към клиниката валят, но никой не ни е задължил.
На майка ми и слагаха до скоро Айлия, сега знам, че е на нещо друго, което е с по-голям интервал на поставяне. За вашата инжекция нищо не мога да кажа. Иначе лечението е доживот. Друго няма. А това дали на някой му пука.... Едва ли му пука. Вие правите това, което зависи от вас.
Къде и при кого ходи за инжекции майка  Ви?

# 187
  • Sofia
Abreviatura, лекарят ви е трябвало да обясни какъв е режимът на поставяне. При майка ми беше, ако не се лъжа, на 30 дни по една - общо три. Това е за Айлия. След това се минава на интервал от 2 месеца. Тъй  като тях правеше и на двете очи, а това не можеше да става наведнъж, всеки месец ходеше в клиниката. Но може да има някакви отклонения в интервала - лекарят да е отпуска и на може да я сложи точно по график. След това именно на база на скенера да прецени какъв интервал е нужен. Но обикновено в началото се спазва интевралът от листовката. При вас става дума за 8 дни закъснение, но това не е проблем.
Вие може да прочетете на листовката на инжекцията как се поставят. Ето това пише за  Вабисмо - "Ще се лекувате с една инжекция всеки месец през първите 4 месеца. След това може да получавате инжекции до веднъж на 4 месеца. Вашият лекар ще определи интервала на лечение въз основа на състоянието на окото Ви."
Смяната на медикамента (какъвто е въпросът ви) така или иначе не зависи от вас. Касата поема определени инжекции и лекарят ще ви каже. При майка ми ги смениха предполагам, защото вече има нови, които се правят на по-големи интервали.

УИНКС БЛУМ, във Вижън.

# 188
Здравейте, баба ми е с това заболяване. Беше на доста интензивен курс с инжекции, после разредиха. Следеше я Групчев, но вече не е в Очна клиника. Може ли да ми препоръчате друг очен за Варна, който разбира от заболяването.

# 189
Здравейте, баба ми е с това заболяване. Беше на доста интензивен курс с инжекции, после разредиха. Следеше я Групчев, но вече не е в Очна клиника. Може ли да ми препоръчате друг очен за Варна, който разбира от заболяването.

Проф Златарева

# 190
Здравейте, Моля ви за мнение и съвет по един друг проблем. Майка ми получи кръвоизлив в едното око. Дълбок, вътрешен. Повече от 2 мес. слагаме капки и пие децинон, но няма подобрение. Бяла пелена е пред окото. Пращат я при доц. Колева в Пловдив за операция. Само тя в Пловдив прави такива операции. Другият вариант е проф. Петкова в "Зора". Чудя се дали да пропуснем Пловдив и директно към Сф?

# 191

Проф Златарева

Къде преглежда?

# 192

Проф Златарева

Къде преглежда?

Въпроса беше за Очна клиника Варна

Общи условия

Активация на акаунт