Той е стиснат..

• 19 527
  • 597
  •   1
Отговори
# 495
Но така може да провериш да не си е купила някъде някакво съмнително кафе, или някакви съмнителни предмети...това НЕ Е финансова дисциплина.

# 496
Финансова дисциплина е всъщност контрол на харченето и разходите. Бедните студенти без подкрепа от родителите не ги виждам да си позволяват скъпи неща.

# 497
Каква финансова дисциплина с 450лв заплата в София? При положение, че за паста за зъби и спирала моли за разрешение, дрехи се купуват, ако много има нужда от нови и то като подарък за Коледа или Рожден Ден.

# 498
Всеки може да си позволи някои скъпи неща, ако приоритизира. Не си купуваш едно, взимаш друго. А има и много други елементи на финансовата дисциплина, които не включват такъв микро-контрол.

# 499
  • София
Казвам ви от личен опит, като човек, живял сам с доста пари, човек в семейство и майка. Финансова дисциплина има когато имаш лична отговорност. Ако някой ти държи парите, те държи на ниво ученичка, на която пуска джобни.

# 500
Не вярвам и за пастата за зъби. Тя би трябвало да е обща за двамата.

Не вярвам той да си купува паста за зъби за себе си,  а на нея да не позволява да си купи, в случай че са на отделни пасти.

Девойката просто я е яд, че хем е с мъж, хем не се усеща гледана,което е много кофти, признавам. И искаше мнения в нейна полза, за да каже - Виж, пич, не е нормално това твоето!

# 501
Пастата за зъби може да е различна любима марка за всеки. Ами ако не иска и не й се отразява добре една марка, а иска по-скъпа?

# 502
То се избистри друг проблем при нея. И той не е толкова ниският ѝ доход, а невъзможността да взема решения и да преценява кое е ок и кое не е. Разбрахме, че няма нищо против да пита каква паста за зъби да купи, да иска за спирала, дамски превръзки. Това показва, че тя се е поставила (пак повтарям тя, а не той) в ролята на дъщеря, която иска от тате за някои консумативи.
Оставяме настрани, че момъкът явно се кефи от позицията на "паричен законодател" и се вихри със замах.
Според мен тя наистина няма да може без него. Не защото няма да оцелее, а защото си допълват неврозите чудесно – тя компенсира татковия авторитет (браво на момичето, добро момиче, ще му дам за спирала), а той може да практикува авторитарно поведение на владетелят, разполагащ и раздаващ благата.
Няма да се разделят, тамън са си двамата.

# 503
  • София
Като започнете с калъпите. Сега пак пастата трябвало дя е еднаква. Не, не трябва. Обикновено хората със засилвн интерес към оралната си хигиена ползват различни, защото следят кое как им се отразява. Аз ползвам паста от близо 10лв. Вярно, доста икономична, но представям си мунчо как й втълпява, че трябва да ползва тази от 2.

Така е, за мен краските започват да придобиват конфигурация насилник-жертва. Просто почти всичко е изместено във финансовия аспект. Обслужват си патологиите един друг.

# 504
Тука явно пишете хора само с висок доход, защото не можете да си представите, че когато нямаш пари не гледаш кое как ти се отразява, а купуваш само това, което можеш да си позволиш.

На авторката й се ще да може да си позволи повече благодарение на неговия по-висок доход, но не й се получава. Следва драма. Това е.

На мен също ми се отразяват добре хубавите сирена и вино.

# 505
Мислиш ли, че накрая ще ти излезе по-евтино, ако ти се развалят зъбите, щото си пестила от паста?

# 506
  • София
Напротив, Тайничке. Повечето хора все някога са имали период на безпаричие. Аз съм го правила номера с пестенето, щото и без това съм си пестелива и накрая ти излиза през носа здравословно. И по- тежко финансово. Да си купиш по- скапана рокля- окей, но данси купиш гадно сирене и кофти тампони може да ти изиграе лоша шега.

# 507
Препоръчана ми е безфлуорна паста, която всъщност беше доста евтина.

От евтините тампони съм най-доволна.

Не говорим за здраве, а за избор и за неговата липса.

# 508
  • София
Това е просто пример. На теб- едно, на друг- друго.
Поантата е, че ако умееш да отсяваш кое е важно, и при безпаричие можеш да си позволиш горе- долу някои неща. Но св съгласявам, че чиато психически малко хора го могат, а в такива напрегнати моменти посягат към най- евтиното.

# 509
Пълни глупости са това, че ако не си вземеш скъпа паста, ще ти се прецакат зъбите. Според мен е обратното, като имаш повече пари, може да си позволиш по-вредни неща. Например, редовно да пиеш алкохол, да пушиш цигари, да си купуваш 5 колички на ден, да смъркаш амфети и/или кока петък вечер в елитно столично заведение, енергийни напитки и т.н.

Най-добро за здравето е домашно сготвената храна, а тя и най-евтината спрямо всички други алтернативи ( може би без студенският стол )

Общи условия

Активация на акаунт