Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 22 дек. 2019, 19:23 ч.

Старомодни имена

 • 3 911
 • 104
 •   1
Отговори
# 45
 • Мнения: 2 320
Скрит текст:
Елисавета, Елиза са много красиви имена. Ако името някой роднина наистина много ми харесва бих се замислила да кръстя детето, но само заради името. И пак щях да съм в дилема, защото не искам някой да се чувства по-специален от другите, а другите ощетени. В моя род и на ММ имената на баби и дядовци не ме кефят особено. Което ме улесни още повече. Пък и смятам, че като кръщаваш на някой, детето взима част от характера и кармата на дадения човек. Определно не искам да прилича на никой роднина Grinning
Не че са лоши хора, но имаме фундаментални различия в разбиранията за живота.
Ели-Мели, различни поколения сте, нормално е да имате различия, пък били и фундаментални. И с детето ще ги имате, просто то ще расте в други условия и при други обстоятелства, това е неизбежно и е от както свят светува. Важното е да се приема чуждото схващане и да не се налага собственото, но доста хора опитват да го правят. Simple Smile
Елис/з/авета е много красиво име, Елиза също.
Така е, но майка ми, например, всячески се опитва да ми наложи своите разбирания. Като се замисля цял живот е правила всичко най-добро за мен, според нея, а според мен е едно непрестанно спъване в личен и професионален план. И сега, когато съм на 30 годинаи, семейна с дете, тя продължава да се опитва да ми се налага. По-лошото е, че се сърди като не стане на нейната, изкарва ме лоша майка и дъщеря, а тя вечната жертва... Аз нямам против да имаме различия и е нормално, но съм твърдо против това налагане на нейното мнение на всяка цена.. Определено не искам детето ми да прилича на нея...

# 46
 • Мнения: 991
С какво Доминик Йониславов Йотов (детето на Тото от "Скандау") е по-велико име от Пенка Иванова Николова, например? Защото лично на мен първото ми се струва като комбинация между суши и друсан кебап. Някои хора толкова се стараят да бъдат оригинални и изпитват див срам "да не се изложат пред чужденците", което казва доста за манталитета им. В чужбина хората са чували всякакви имена, а и надали един ден британците Патрик и Джонатан ще седнат да обсъждат българския си колега Милчо и да умуват на кого и защо е кръстен.
Колкото до тръшкащите се за това децата да се кръщават на тях, още с този си акт те показват, че не са достойни името им да бъде продължено.

# 47
 • Мнения: 1 066
Българските имена носят в себе си специфичен заряд. Голяма част от имената си имат стар произход и значение, както и имен ден. Може би само още 3-4 нации по света имат имен ден. Модата с "модерните" имена ще отмине и след време ще останат недоразумения като Салфетка Тонева, Тетрадка Радославова, Елеватор Петров или Проститутка Цанева.  Това са били нови думи по нашите земи преди век, само си представете гордите родители, които са си кръстили така детето вместо Стоянка, Радка, Елин и Пенка.
За мен имена като Вая, Шая, Амая и д-р. са странни, за други Дена, Минка, Рада, но както казват старите хора: Въпрос на вкус казало кучето и се облизало под опашката.

# 48
 • Под Сините камъни
 • Мнения: 4 087
Да ви кажа честно старите имена не са толкова странни  и смешни на децата сега.Моят син има съученик Кънчо и друг Силвио.Познайте кой е със странното име според сина ми?Силвио естенствено.
Аз съм Пенка и никога ама никога не съм си харесвала името.Даже виках на баща ми защо не ме кръсти като баба,тя е Пена,а не  Пенка.За сметка на това съпругът ми е Атанас и винаги си е харесвал името.
Когато се родиха моите деца много мислих за имената им.Не исках да са сторомодни,не исках и да са пракалено изкилифинчини.Предполагам,че добре съм се справила и двамата много си харесват имената.
Но забелязвам,че сега харесвам имена,които преди 10-15г въобще не съм одобрявала.Тогава имена като Иван,Петър,Георги ми бяха старомодни,а сега много ми харесват.

# 49
 • Мнения: 33 898
А защо се сравняват двете крайности?
Нито Кънчо е хубаво, нито Силвио е подходящо за мъж в България.
И с двете букви има хубави имена с българско звучене, без да са от преди 200 години.
Защо е нужно да си Пенка, като навсякъде ще се представяш като Пепа/Пепи, даже и Пипи.
Или Стоянка, пък ще си Таня.
Точно тези имена с окончание -ка, звучат най-грозно като обръщение. Никоя жена не иска да ѝ казват Пенке, Кунке, Спаске, Иванке,Тотке.
Или мъжки - Запрян, Стоил, Стойчо, Койчо, Кънчо и подобни.
Атанас и Атанаска също са ми в списъка на грозно звучащите.

# 50
 • Пловдив
 • Мнения: 6 934
На мен пък Атанас ми харесва, Атанаска - средна работа.

Както писа по-горе една потребителка, преди двеста години са си били съвсем нормално срещани и имена като Елисавета, Анастасия (не, не е вярно, че сме го взели от руски), Катерина, Магдалена, Стилияна и подобни. Двете, мисля, най-срещани у нас в момента женски имена - не за новородените, а за цялата популация - са Мария и Елена и също не са новоизмислени, слава богу.

Последна редакция: чт, 02 яну 2020, 11:57 от Магдена

# 51
 • Мнения: 33 898
Нито Атанас/Наско, нито Атанаска/Наска.
Те са същите като предния тип, с окончание на -ка/-ко.
Като Петко, Минко, Стайко/Стойко.

# 52
 • Мнения: 7 269
Не харесвам традицията с кръщаването на свекърите.
Особено грозно е когато свекърите започнат да тормозят снахата да кръсти бебето на тях ,а мъжа вместо да подкрепи бременната си жена се присъединява към родителите си и също я тормози.

Но ,ако свекърите заслужават и снахата има желание да  спази традицията,защо не.

Харесвам българските имена,като Калина,Росен,Десислава,Рада,Неда.

Остарелите имена,като Грозьо,Кица,Станка мисля,че вече не се срещат при малките деца.

Не ми харесва обаче как звучат английски имена с българска фамилия ,като Рейчъл Здравкова,Абигейл Трънска,Йън Вълчев ..както и обръщенията Памело,Брайъне..Честно казано даже и Пенка,Пенке ми харесват повече.

Как ще звучи името в чужбина?
Аз и съпруга ми сме с български имена и за 10 години в чужбина не се е случвало някой да не може да ги произнесе.

Няма гаранция ,че детето ще отиде в чужбина.Може да не иска.
Ако замине,не се знае къде точно..
Ами ако замине в някоя арабска страна или пък в Китай?


Не бих кръстила детето със старомодно име,каквото ще да става.
Не бих направила компромис,защото детето цял живот ще носи това име и ще се чувства неудобнo.

Последна редакция: чт, 02 яну 2020, 12:41 от -veni-

# 53
 • Мнения: 991
Реален случай: детска площадка, деца тичат и играят, по едно време една баба се провиква гръмогласно, с възможно най-мекото произношение: "Кевиньеееее!".

Е, доста насмешливи усмивки предизвика тази ситуация... Grinning

Между другото само допреди няколко години имена като Нора и Неда също се считаха за остарели, сега май са сред харесваните. Толкова красиви имена има и за момичета, и за момчета, че направо се чудя защо е толкова голям броят на наказани от родителите си деца...

# 54
 • Мнения: 2 320
Знам едно детенце Стивън. В началото родителите му упорито му казваха Стиви, после рязко почнаха да му казват Тити. Усещам, че може би вече имат съмнения за името на детето. Между другото смениха обръщението след като почна да ходи на училище. А може би има и друг Стивън в класа, знам ли... Но и на мен Пенчо ми звучи по-добре от Стивън, при все, че смятам, че Пенчо е ужасно име...

# 55
 • София
 • Мнения: 2 828
А е можело да го кръстят просто Стефан, което е същото като Стивън. Ама нали трябва да подражават на "запада". Еснафщини и селски изпълнения. Още навремето в моя роден град едни такива кръстиха дъщеря си Нанси, на бабата Нонка. Те не знаят пет думи на кръст на английски, но децата с англосаксонски имена.

# 56
 • Мнения: 1 393
Извинете, бихте ли споделили имената си?!

Понеже е последно споменато в темата- и Стефан и Стивън са еднакво НЕбългарски имена Simple Smile
Аз нося "изконно българско име", което е чисто гръцко...децата ми и те. Нарочно им дадох интернационални имена, разпознаваеми във всички християнски държави, моето също е такова и се транслитерира лесно.
Иначе Пенка ми е толкова нелепо, колкото и Патриция, но това си е мое мнение.
И Атанаска, стига, де, може ли на някого да му хареса? Поне аз никак не харесвам женски производни на мъжки имена и обратно, с изключение на Йоана.
Което ми напомня за нелепицата Андреа/я, така модерно име напоследък, което буквално значи "мъж"...и си е традиционното и за България име Андрей в падеж. Шестокласниците, четейки "Косачи", задължително питат коя е тази Андрея, която викат Simple Smile

Последна редакция: чт, 02 яну 2020, 23:34 от Елиас

# 57
 • Мнения: 1 355
Вярно е, че има мода в кръщаването, но като се замислите повечето имена всъщност са с много стар произход и част от тях са библейски. Не мисля, че непременно трябва да се поевропейчваме тъй като има много красиви български имена.

# 58
 • Мнения: 7 269
Много от имената разпространени в западните страни отдавна са възприети и у нас.Например Анна,Мария,Катерина,Филип,Михаил,Кристина..

Последна редакция: сб, 04 яну 2020, 18:32 от -veni-

# 59
 • Мнения: 336
Извинете, бихте ли споделили имената си?!

Понеже е последно споменато в темата- и Стефан и Стивън са еднакво НЕбългарски имена Simple Smile
Аз нося "изконно българско име", което е чисто гръцко...децата ми и те. Нарочно им дадох интернационални имена, разпознаваеми във всички християнски държави, моето също е такова и се транслитерира лесно.
Иначе Пенка ми е толкова нелепо, колкото и Патриция, но това си е мое мнение.
И Атанаска, стига, де, може ли на някого да му хареса? Поне аз никак не харесвам женски производни на мъжки имена и обратно, с изключение на Йоана.
Което ми напомня за нелепицата Андреа/я, така модерно име напоследък, което буквално значи "мъж"...и си е традиционното и за България име Андрей в падеж. Шестокласниците, четейки "Косачи", задължително питат коя е тази Андрея, която викат Simple Smile

Казвам се Денница ( славянско име , свързано със звездите ) . Майка ми носи това нелепо име Пенка !
А какво е вашето име ?

Общи условия

Активация на акаунт