Фурна и плот за вграждане - избор на марка и модел. Тема 3

• 37 394
  • 727
  •   1
Отговори
# 405
  • Пловдив
На мен никога не ми се е получавала хрупкава коричка отдолу,само на вентилатор,защото първо се е изпичало отгоре.Киш,пица,баница,кексът,ако не е във форма с дупка,буквално оставаше суров в средата.Явно проблемът е в мен,защото съм сменила 3 фурни,различни марки и все същото,ако не ползвам само долен нагревател.
При свеки  е същата работа с нейната фурна,готви всичко на вентилатор,но
има чуствителна разлика с другите и две фурни,които са без вентилатор.
В  книжки на първите  фурни пишеше,че функцията вентилатор е за да печеш няколко неща едновременно,но понеже става доста по-бързо ги ползваме за всичко.
Да поясня,че съм "за" вентилатор,но не всичко се получава на него,по начина по който сме свикнали.

# 406
  • Пловдив
Така е...и аз на няколко места четох, че вентилатора е за печене на 2, 3 ястия едновременно.

Тая вечер нещо странно...сложих на вентилатор и най-долно ниво 2 замр.питки за 10 мин. Като ги вадих едната беше направо студена отдолу Dizzy Face  а другите ок.

# 407
  • Пловдив
Скоро бях чела за некалибровани вентилатори,или това на което казваме неравномерно печене на фурната.Но за 10мин,особено ако фурната е била загрята,няма логично обяснение за студената питка.Хляб се размразява много бързо.
Притиснете ги в сервиза,има нещо нередно.

# 408
  • София
Е, на колко градуса ще е студена отдолу?!

Напраов като ви чета и се плаша, аз особени проблеми с фурните не съм имала. Почнах с една Раховец, след това с една свободно стояща Амика, ползвах само долен реотан с вентилатор за всичко, после вградена Тека - на нея и хванах цаката, че питки/козунаци се пекат на горен и долен, че иначе с вентилатор ги "издухваше" на една страна и много криво се надигаха, което ме дразнеше. Сега съм със Сименс, тестени пека на 4Д вентилатор, супер си стават. Ползвам и готови програми и съм се убедила, че някои са доста точни.

И ви уверявам, че и кекс с вентилатор се надува с коричка отгоре Smiley

Ама не им се втелясвайте толкова на тези уреди, те са да ви служат.
Колкото са скъпо/евтино - всеки е склонен да даде за дадено нещо повече, за друго по-малко. За мен кухнята е ключова, готвя редовно, беше ми мечта, та за някои неща се поотпуснах, за друго обаче ми свиди да дам повече пари. Та свят шарен. Smiley

# 409
  • Пловдив
Така е...аз затова казах, че ненискам да робувам на уреди Simple Smile
За питката...сложих ги на загрята 200*. Просто още като ги вадих и пипнах ми направи впечатление, че не пари като другите 2...тя и вътре не беше размразена. Може пък времето да им е било малко. Ще видя пак и щв звъня, ама защо трябва така да е...много ме е яд като си купиш нещо ново и после да не можеш да му се зарадваш! Confused

# 410
  • София
Вентилаторът винаги работи с кръговия нагревател на гърба на фурната. На най-ниското ниво при мен на тази функция не нагрява добре - пробвай на второ или трето ниво. Най-добре с включен изпарител (малкият нагревател на дъното), дори и без налята вода или с включен долен нагревател.
nelina_london, пиши и за твоите впечатления като я пробваш. Дано да е читава, защото при мен долният нагревател бавно загрява и нагрява слабо - не е достатъчно да пека кекса първо само на него и после с вентилатор - трябва си по-добро нагряване от началото. С тоя вентилатор всичко ми става по-жилаво и затова гледам да го избягвам или покривам, не знам защо е така, не ми се искаше да й слугувам, а да бутна на 180 градуса кекса за 40 минути и да стане перфектен и затова дадох 850 лв, но не се получи. Минаваме само на пържоли Simple Smile

# 411
  • София
Още нещо да ви питам кои марки имат плот който има връзка с аспиратора като се пусне плота да се пуска аспиратора. Казаха ми за АЕГ но аз съм харесала аспиратор БОШ но при тях не намирам такава връзка.
При електролукс аспиратор за вграждане например се задейства само с издърпване на подвижната част. Може и само 1-2см да се дръпне колкото да "тръгне". Не е велико усилие. Но ако искаш похарчи 5-6К си купи "умни" плот+асп.

# 412
  • Варна
Че това това с издърпването не е ли при всички телескопични аспиратори?

# 413
Още нещо да ви питам кои марки имат плот който има връзка с аспиратора като се пусне плота да се пуска аспиратора. Казаха ми за АЕГ но аз съм харесала аспиратор БОШ но при тях не намирам такава връзка.
При електролукс аспиратор за вграждане например се задейства само с издърпване на подвижната част. Може и само 1-2см да се дръпне колкото да "тръгне". Не е велико усилие. Но ако искаш похарчи 5-6К си купи "умни" плот+асп.
всъщност намерих точно аспиратор и плот на Електролукс които имат такава връзка hob2hood се води . И двата уреда са в диапазона 600-800 лв и е съизммеримо с цените на бошовете които сме харесали та не е толкова скъпо. Абсорбатора следи на каква степен е пуснат котлона и си  определя на каква степен да се пусне. На мен ми се вижда удобно. Асипратора ще е за пълно вграждане така че няма да се налага изобщо да го пипам слагам нещо пускам котлона и той сам се включва на която степен прецени. Ще помисля още малко. Като цяло някой има ли опит с котлони и абсорбатор на Електролукс?

Последна редакция: сб, 06 юни 2020, 21:12 от Niss

# 414
Да се похваля, че вече си имаме готварска печка, макар да си нямаме кухня още.Joy
Моделът е BOSCH HND 431 RS 61. Бих казала, че функциите са доста базови - със, без вентилатор, грил. Има уж eco clean панел за улесняване на почистването, но имам моите съмнения наистина ли ще абсорбира мазнини. 71 л с три телескопични водача. Котлоните са стъклокерамични, стъклото е Schott ceran.
Беше на много добра цена, вместихме си се в бюджета, че даже и малко под него. Края на месеца ще си я носим към България, дано да ни е на късмет.

# 415
  • София
Скрит текст:
всъщност намерих точно аспиратор и плот на Електролукс които имат такава връзка hob2hood се води . И двата уреда са в диапазона 600-800 лв и е съизммеримо с цените на бошовете които сме харесали та не е толкова скъпо. Абсорбатора следи на каква степен е пуснат котлона и си  определя на каква степен да се пусне. На мен ми се вижда удобно. Асипратора ще е за пълно вграждане така че няма да се налага изобщо да го пипам слагам нещо пускам котлона и той сам се включва на която степен прецени. Ще помисля още малко.
Като цяло някой има ли опит с котлони и абсорбатор на Електролукс?
Аз, доволна съм, но моите не са толкова "умни" и не си "говорят" - съвсем отделни са си и си ги управлявам по единично. Не ми е проблем.

# 416
  • София
Здравейте!
Имам една молба към тези, които имат 2 газови котлона на плота: бихте ли си измерили разтоянието между горелките - от център до център.
В магазините ми отговарят, че са стандарт, НО не са. Варират от 18см. на Бош до 23 при Беко. Старият ми плот беше Фагор и нямам идея колко см., но можех да ползвам два тигана без проблем - нещо, което на сегашния /20.05 см./ не мога защото горелките са по-приближени.  Предстои ми нова кухня и както върви май ще опра до Беко-то.

# 417
  • Пловдив
Здравейте!
Имам една молба към тези, които имат 2 газови котлона на плота: бихте ли си измерили разтоянието между горелките - от център до център.
В магазините ми отговарят, че са стандарт, НО не са. Варират от 18см. на Бош до 23 при Беко. Старият ми плот беше Фагор и нямам идея колко см., но можех да ползвам два тигана без проблем - нещо, което на сегашния /20.05 см./ не мога защото горелките са по-приближени.  Предстои ми нова кухня и както върви май ще опра до Беко-то.

Аз съм с 2-ка газови котлони,но марката е De Dietrich(купувани са от Франция през 2011г),разстоянието между горелките,от център до център е 20см,ако това Ви е от полза...

# 418
  • София
Благодаря! За съжаление не ми върши работа. Няма ги в Бг доколкото знам, а и 20см. е също малко. Продължавам търсенето:smile:

# 419
Здравейте!
В магазините ми отговарят, че са стандарт, НО не са. Варират от 18см. на Бош до 23 при Беко. Старият ми плот беше Фагор и нямам идея колко см., но можех да ползвам два тигана без проблем - нещо, което на сегашния /20.05 см./ не мога защото горелките са по-приближени.  Предстои ми нова кухня и както върви май ще опра до Беко-то.
Бомпани, три газови и един електрически, разстояние между горелките на газовите 23 см.
Следя темата заради фурна за вграждане.
Горението ми издъхва след повече от 15 г. вярна служба.
Чудя се дали пак да не заложа на същата марка, но чета, че вече не са  със същото качество.
Макар, че по нагоре потребителка показа модел, който е точно като това, което търся.
Досега разглеждах Hansa, но в България нямат физически магазин да я погледна.
Така само от сайта.... доста ми е рисковано.Искам да я пипна, да отворя вратата. Да разбера дали е " моята"
Иначе по показатели, които търся е ок.
Някой има ли от тази марка фурна?
Производството е в Полша, тук внасят само модел Амика, но тя се различава като мощност и разни други дребни детайли.
Макар и да ги правят в един завод Ханса били за  немския и още други пазари.
Това е, което изчетох...
Или да си поръчвам пак Горението.
Помагайте, моля.

Последна редакция: нд, 07 юни 2020, 15:59 от Билян@

Общи условия

Активация на акаунт