Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23

• 34 649
  • 738
  •   1
Отговори
# 165
Като човек, сдобил се преди седмица със нова съдомиялна и такъв, който от поне 10 години ползва само таблетки или капсули, първото което направих онзи ден за новата машина, беше да купя сол и да настроя твърдостта на водата. Пак си натискам бутона за употреба на таблетка, но светне ли индикатора, веднага зареждам. В първия пост са посочени причините. С тази твърда вода, която имаме в нашия град, в един даден момент мога да реша да ползвам препарат/гел/гланц... не искам да съм си скапала междувременно йонообменника.
Не мисля, че това, което има в таблетките с топче и гел (ползвам Финиш Куантум последните години) е достатъчно.

Но целия този спор го водим в почти всяка тема до сега (22 до тук), без изключение.

# 166
  • Варна
₪₪₪ Afrodita ₪₪₪, tonynette Благодаря за насоките! Ще обръщам внимание да е добре завита капачката. Сол допълвам колкото поеме и докато почне да излиза вода, последния път 1/4 - 1/3 от кутията. Винт не съм забърсвала.,обикновено скоро след допълване на солта пускам да мие. Как би могло да повлияе? Иначе солта ми е настроена на 5 или на 6, според това какви таблетки слагам. Във Варна ни е доста варовита водата.

# 167
  • На брега на реката
Stenly, според мен, не допълваш достатъчно сол.  Трябва да сипеш сол, не докато започне да излиза водата, а докато се напълни отделението, без значение, колко вода е излязла. Аз лично даже, махам фунията, с малка лъжица разбърквам за да се слегне и добавям още, докато стигне гърловината. Обикновено това е около 3/4 от кутия 2кг /моята машинка е 45 см./.  Забърсвам, завивам капачката хубаво и пускам да мие или ако има програма планкене, пускам нея, за да не стои машинката със солената вода, която е излязла от контейнера.

# 168
Да не са запушени дюзите, т.е. изходите за струйките вода? Ама пък всички наведнъж да се запушат...
Това не е, проверявали сме. Благодаря на всички за отговорите, разглобихме, ММ прави нещо, още не съм го питала какво, ще пиша пак.
Обещах да ви ъпдейтна. Имахме проблем с горната кошница. В крайна сметка поръчахме нова перка, ММ я смени сам /заедно с тръбата/ и проработи. Беше паднало някакво уплътнение/капаче и нямаше налягане в перката, съответно не миеше отгоре.
Да ви кажа друго си е с 2 кошници Wink

Сол не винаги ползвам, понякога само. Правя почивки и на солта. Единственият проблем, който сме имали с миялната, е горният, купувана е преди 8 години, БЕКО. Ползвам препарат Финиш, този на ДМ и Апта, редувам. Не таблетки, не гел, а прахообразните.

# 169
  • На брега на реката
Подобен проблем имаше синът ми, с неговата машинка и като я разглобих, видях, че няма налягане в горна перка. Оказа се, че са точно уплътненията, които са между перката и рамото. Сменихме само уплътненията и сега мие перфектно, затова ви го бях писала.

Колко Ви излезе перката с рамото?

Последна редакция: вт, 21 апр 2020, 12:17 от Бубoлина

# 170
  • Варна
Да попитам тези които използвате чекмедже  за приборите,а не долна кошница,нужно ли е да се подреждат по специален начин приборите или може да се пуснат свободно(без да са натрупани един върху друг,разбира се) .И ако ги пускате свободно,измиват ли се добре?

# 171
Да попитам тези които използвате чекмедже  за приборите,а не долна кошница,нужно ли е да се подреждат по специален начин приборите или може да се пуснат свободно(без да са натрупани един върху друг,разбира се) .И ако ги пускате свободно,измиват ли се добре?
Подреждат се

# 172
  • София
Чекмеджетата при аег (за другите марки не знам) са с разделители за отделните прибори. Предвид, че има обособени разделители не виждам причина приборите да се пускат хаотично и да се разпределят така, че да не се застъпват, но и да не са подредени в разделителите.

# 173
В моята няма как да са свободно. В свободните площи, без разделения, слагам черпаци и някои ножове.

# 174
  • Варна
Става въпрос за Bosch. Избрал съм модел,но в момента дилемата ми е дали да е с кошница за прибори или чекмедже. При кошницата се пускат свободно,а при чекмеджето явно трябва да се подреждат,а това ми се струва играчка и губене на време.Някой с чекмедже,който ги пуска свободно с мнение за качеството на измиване?

# 175
  • София
Става въпрос за Bosch. Избрал съм модел,но в момента дилемата ми е дали да е с кошница за прибори или чекмедже. При кошницата се пускат свободно,а при чекмеджето явно трябва да се подреждат,а това ми се струва играчка и губене на време.Някой с чекмедже,който ги пуска свободно с мнение за качеството на измиване?
Всъщност отнема около 15-20 секунди за пълно чекмежде/например след гости/, но може би зависи и от сръчността на подреждащия. За мен предимството на чекмеджето е огромно - не заема място в долната кошница и мога да набутам там на нейно място едно или повече неща от посудата. Отделно една дълга лъжица, черпак или подобен прибор за готвене, не го мисля дали няма да ми подпре перката, която е под горната кошница и да се налага мия всичко на ново. И още нещо - поставени в кошница /първата ти снимка/ могат да се слепят /особено лъжици/, което да доведе до незадоволително измиване. Ако толкова държиш да не ги подреждаш в чекмеджето по разделители, би следвало да не се застъпват и лъжиците да са обърнати с дъното нагоре, което при подреждане в разделителя е решено от самосебе си /за справка - виж си втората снимка/, дали ще е ок може да каже само някой, който практикува така. Ако са малка брой може би няма да е проблем, защото няма да си пречат. Когато имаш такова чекмедже може да си изработиш навик на подреждане - хващаш всички прибори за хранене (т.е. без тези дългите за готвене) и с едно движение ги пускаш по разделителя едно по едно, после по другия разделител и накрая слагаш дългите прибори в отделеното за тях място на чекмеждето с лъжиците наобратно. Звучи сложно, но е лесно и бързо, поне по мое мнение.

# 176
Качеството едва ли ще се повлияе, но задължително трябва да внимаваш лъжиците да са на ребро или с облата страна нагоре. Иначе няма да се изплакват хубаво и ще задържат вода. Естествено, ако две или повече лъжици се слепят една към друга няма да се измият.

# 177
  • Пловдив
Мъж с пушка,аз съм ползвател на Bosch(старата ми миялна беше с кошница за приборите,а настоящата е с чекмедже).В чекмеджето подреждам приборите по показаният от Вас начин,не свободно,в кошницата ги подреждах свободно(само ножовете слагах с върховете надолу,за разлика от показаното на снимката).Не съм имала случай,когато да остава вода между лъжиците или пък да има неизмити прибори.С чекмедже или с кошница-нямам точен отговор...

# 178
  • Варна
Добре,успяхте да ме убедите. Въпросния модел с чекмеджето има и още два плюса-метално дъно и произведена в Германия.

# 179
И повече пространството в най -важната долна кошница.

Общи условия

Активация на акаунт