Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23

 • 28 580
 • 738
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 12 006
Здравейте в новата ни тема!
   
Старата ни тема: Всякакви въпроси относно съдомиялните - 22

В темата Препарати за съдомиялна - 10  - обсъждаме препаратите, които използваме.

В темата От коя марка съдомиялни сте доволни? - обсъждаме различните марки и модели, техните качества и недостатъци.

Сайт посветен на съдомиялните: http://sadomialni.com

Сол за съдомиялни – спомага за регенериране на йонообменника, намиращ се в съдомиялната и предотвратява натрупването на варовик. Йонообменникът от своя страна спомага за омекотяване на водата. Ако дълго време не се слага сол, той спира да функционира безвъзвратно.
Гланц за съдомиялни, наричан още препарат за изплакване – спомага за блясък и по-бързо съхнене на съдовете.
Препарати за миене на съдове за съдомиялни – съществуват под формата на прах, гел и таблетки; служат за измиване на съдовете.
Ароматизатор за съдомиялни – при използване съдовете ухаят на него след измиване, както и самата машина отвътре.

Правете профилактика на машината си от време на време /приблизително 1-2 месеца/ - използвайте специален препарат за почистване на съдомиялни, който се използва според указанията на опаковката и на празна миялна. Има и таблетки, които се използват на пълна миялна и мият както съдовете, така и почистват машината, но това е указано на опкавката, не всички са такива. Проверявайте дали някой отвор на перките не е запушен.


Информация за твърдостта на водата по региони Източник: http://omekotenavoda.alle.bg

Съвети за начинаещи:
- Препоръчително е да измерите твърдостта на водата с тестер.
- Ако живеете в район с твърда вода, независимо, че ползвате таблетки, сипвайте сол в съдомиялната си и направете настройките според твърдостта!
- Най-оптимален резултат се получава с ползване на отделни препарати. Таблетките са разчетени за определена замърсеност на съдовете, но не винаги вашите са толкова замърсени, следователно има вероятност да използвате излишен или недостатъчен препарат. Възможно е и да са точната Ви доза.
- В таблетките не винаги се съдържа сол, необходима за машината. Някои таблетки 2, 3, 5, n в 1 не съдържат сол – четете опаковката. Дори и да съдържат не е ясно дали тя е в необходимото количество за работата на машината.
- Гланцът се използва според предпочитанията на потребителя и резултатите при използване на такъв.
- За средна (45 см.) и голяма (60см.) машина дозата за препарата е почти една и съща, защото консумацията на вода е също почти еднаква, следователно миещият разтвор ще е с почти еднаква концентрация.

Кои функции и програми са полезни и кои не толкова:

- Половин зареждане се ползва може би само в началото и още 1-2 пъти по необходимост. Щастливите собственички на това чудо, наречено миялна, толкова бързо свикват с него, че започват да цапат повече, следователно запълват до вечерта машината до дупка. Извод - може и без 1/2 зареждане. Зависи от потрепбелието /цапането/ на съдове;
- променяща се височина на горната кошница - много полезна функция, която прави възможно измиване на тави и др. с подобна големина възможно, в сравнение с миялна със същите размери, но без прегулируема горна кошница.
- функция "мултитаб" или наричана още „табс”-  предназначена е за комбинирани таблетки, това копче при различните марки и модели изключва потока на солта и/или гланца и спира индикаторите им, т.е. не светят дори и при липса на сол и/или гланц. Водата, която влиза в корпуса, не минава през резервоара за сол и йонообменника, за това е хубаво самите таблетки да имат сол /не всички имат/. При други - изключва само гланца. Възможно е при някои модели да изкл. само солта. При използване на тази функция, времетраенето на циклите може да се промени.
- програма "изплакване" - за освежаване на леко замърсени или чисти, но дълго неизползвани  съдове,  използва  и  ако сте разлели случайно при сипването гланц или сол в корпуса.
- програма “накисване” , “предмиене” или “предварително измиване” – изплаква съдовете преди да започне същинското миене, предотвратява засъхването на остатъците от храна върху съдовете, когато те няма да бъдат измити  веднага след използване. Незаменимо при засъхнали съдове.
- наличие на 70 градусова програма - крайно необходимо за миене на части от фритюрник, филтри на абсорбатор, решетки на фурна, тави, тенджери, тигани и други подобни зверски малтретирани кухненски пособия.
- какво да изберем за приборите и тяхното място в миялната - издърпващо чекмедже или кошница за прибори. Изборът е в зависимост от конкретните предпочитания. Чекмеджето се намира най-отгоре, някъде се води трета кошница. Кошницата за прибори се поставя в най-долната кошница за съдове и заема част от пространството за съдове. Изборът на  издърпващо чекмедже или кошница за прибори е строго индивидуален, според предочитанията на потребителя. Най-добре посетете магазин и разгледайте на живо, за да прецените.
- функция отложен старт – всяка миялна, която има тази функция, има различно максимално време на отложен старт.  Удобна е за пускане на миялната във време, в което няма да можем да сме физически до нея.
 
Aко нямате какво да кажете, а само искате да направите „запис” в темата, използвайте бутона горе в ляво „следи” , или бутона до него със знак „сърце”.  За старата версия на сайта: използвайте бутона горе в дясно „включете известията”, или бутона горе в ляво „харесва ми” или бутона долу в дясно със знак „сърце”. Не пълнете първите 10-13 стр. с мнения от сорта на "запис", "и аз цоп тук", "хоп", "троп" и подобни празни мнения.

СТАРИ ТЕМИ
Скрит текст:
Всякакви въпроси относно съдомиялните - 22
Всякакви въпроси относно съдомиялните - 21
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 20
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 19
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 18
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 17
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 16
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 15
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 14
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 13
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 12
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 11
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 10
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 9
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 8
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 7
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 6
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 5
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 4
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 3
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 2
Всякакви въпроси относно съдомиялните - 1

# 1
 • Мнения: 968
Здравейте, съдомиялната ми е старо Беко. От доста време има проблем с уплътненията, остава вода по вратата, а и винаги има нещо неизмито. Сега обаче изобщо спря да пълни вода 😐 Според вас заслужава ли си да се вика техник или направо да се сменя (купуваме си уреди втора употреба внос от Германия). Благодаря!

# 2
 • Pazardjik
 • Мнения: 417
Здравейте, съдомиялната ми е старо Беко. От доста време има проблем с уплътненията, остава вода по вратата, а и винаги има нещо неизмито. Сега обаче изобщо спря да пълни вода 😐 Според вас заслужава ли си да се вика техник или направо да се сменя (купуваме си уреди втора употреба внос от Германия). Благодаря!
Не си струва купете си друга,пак ВУ.Явно ремонта ще е скъп.Направете си подарък за празниците Simple Smile
Весели празници!

# 3
 • София
 • Мнения: 12 006
Щом не мие добре и уплътненията са си заминали не бих дала 40лв. за ми кажат в най-добрия случай, че помпата е заминала /не е скъпа/ или че е нещо по-сериозно.
Стари уреди не купувам, защото обикновено хората които ги позлват за 2-3-4г. грам не ги пазят и почистват, защото са на принципа "ползвам докато издъхне и после следващия модел вече ще е на пазара". А такива уреди идват ВУ в окаяно състояние, тук ги мият и подменят най-належащото, но като цяло уредите са амортизирани. Възможно е и да се "падне късмет" уреда да е от заведение - тогава съвсем е амортизиран.
Гърците имат една много хубава поговорка "Не съм толкова богат, за да пазарувам евтини неща".

# 4
 • Мнения: 968
Благодаря за мненията! И ние мислим в тази посока 😀 Ще се купува нова. Весели празници!

# 5
 • Мнения: 433
Здравейте и за много години!
Нашата съдомиялна вече е на над 10 години,но отскоро започна да тече.
Някой да има представа какво може да ѝ е?
Дано е нещо малко, ако не няма смисъл и ще се купува нова.
Препоръчайте ми добър техник за София.

# 6
 • София
 • Мнения: 12 006
Здравейте и за много години!
Нашата съдомиялна вече е на над 10 години,но отскоро започна да тече.
Някой да има представа какво може да ѝ е?
Дано е нещо малко, ако не няма смисъл и ще се купува нова.
Препоръчайте ми добър техник за София.
Mоже да е от пробит маркуч до пробит корпус. само техник може да каже какво и е и да се види дали си струва ремонта.

# 7
 • Мнения: X
При моята се диагностицира, чак когато взеха съдомиялната в сервиз и я разглобиха от - до. Оказа се, че е пукнат пластмасовия корпус. Преди това идва в къщи техник, който заключи, че причината е в това, че слагам твърде много препарат. А ползвах таблетки и тогава. Дано не е нещо скъпо при вас и намерите читав техник.

# 8
 • Мнения: 433
Здравейте и за много години!
Нашата съдомиялна вече е на над 10 години,но отскоро започна да тече.
Някой да има представа какво може да ѝ е?
Дано е нещо малко, ако не няма смисъл и ще се купува нова.
Препоръчайте ми добър техник за София.
Mоже да е от пробит маркуч до пробит корпус. само техник може да каже какво и е и да се види дали си струва ремонта.
Скоро сменявахме маркуча,че не беше от купуването ѝ.И преди това течеше.

# 9
 • Велико Търново
 • Мнения: 2 415
Здравейте! От около месец имам съдомиялна. Подариха ми с покупката гел-капсули Феъри. Сега се чудя същите ли да купя или Финиш? Може ли да споделите кои са по добри или от коя марка други капсули сте доволни.
Също ме интересува с капсули 3в1 по добре ли е от колкото отделно сол, измиващ препарат и гланц за изплакване?

# 10
 • София
 • Мнения: 12 006
Здравейте! От около месец имам съдомиялна. Подариха ми с покупката гел-капсули Феъри. Сега се чудя същите ли да купя или Финиш? Може ли да споделите кои са по добри или от коя марка други капсули сте доволни.
Също ме интересува с капсули 3в1 по добре ли е от колкото отделно сол, измиващ препарат и гланц за изплакване?
Аз лично не съм фен на капсули/таблетки всичко в едно, т.к. след като мине фазата на основно измиване вече няма сол, а преди това докато е имало не е ясно дали е достатъчна спрямо твърдостта на водата. Фен съм на гела - не драска и си дозираш според посудата. Има отделна тема са препаратите, може да прочетеш там.

# 11
 • Мнения: X
Аз съм доволна от гел таблетките на Финиш, но Куантум. Другите им таблетки не стават. Винаги следя нивото на солта в машината и зареждам когато се включи датчика.

Последна редакция: нд, 12 яну 2020, 14:19 от Анонимен

# 12
 • Мнения: 777
Благодаря за темата.

Аз харесвам гел (ползвам на Финиш), но в последните месеци се изгуби по магазините тук.

Иначе позвам прах Финиш. Отделно имам и препарат за гланц в неговото си отделение, както и сол в контейнера.

Таблетки имам няколко вида (Финиш, Феъри, на Лидъл и прочие), но ги използвам много рядко, тъй като предимно пускам кратката програма на миене и смятам, че най-удачни за тази програма са или прахът, или гелът.

# 13
 • София
 • Мнения: 1 825
Как да разбера дали таблетките са с разтворими опаковки?

# 14
 • Мнения: 36 346
Как да разбера дали таблетките са с разтворими опаковки?

Като я пипнеш, то си личи. А и четеш на кутията/плика какво пише.

Общи условия

Активация на акаунт