Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 22

 • 7 768
 • 722
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 9 878
Здравейте в новата ни тема!
   
Старата ни тема: Всякакви въпроси относно съдомиялните - 21

В темата Препарати за съдомиялна - 9  - обсъждаме препаратите, които използваме.

В темата От коя марка съдомиялни сте доволни? - обсъждаме различните марки и модели, техните качества и недостатъци.

Сайт посветен на съдомиялните: http://sadomialni.com

Сол за съдомиялни – спомага за регенериране на йонообменника, намиращ се в съдомиялната и предотвратява натрупването на варовик. Йонообменникът от своя страна спомага за омекотяване на водата. Ако дълго време не се слага сол, той спира да функционира безвъзвратно.
Гланц за съдомиялни, наричан още препарат за изплакване – спомага за блясък и по-бързо съхнене на съдовете.
Препарати за миене на съдове за съдомиялни – съществуват под формата на прах, гел и таблетки; служат за измиване на съдовете.
Ароматизатор за съдомиялни – при използване съдовете ухаят на него след измиване, както и самата машина отвътре.

Правете профилактика на машината си от време на време /приблизително 1-2 месеца/ - използвайте специален препарат за почистване на съдомиялни, който се използва според указанията на опаковката и на празна миялна. Има и таблетки, които се използват на пълна миялна и мият както съдовете, така и почистват машината, но това е указано на опкавката, не всички са такива. Проверявайте дали някой отвор на перките не е запушен.


Информация за твърдостта на водата по региони Източник: http://omekotenavoda.alle.bg

Съвети за начинаещи:
- Препоръчително е да измерите твърдостта на водата с тестер.
- Ако живеете в район с твърда вода, независимо, че ползвате таблетки, сипвайте сол в съдомиялната си и направете настройките според твърдостта!
- Най-оптимален резултат се получава с ползване на отделни препарати. Таблетките са разчетени за определена замърсеност на съдовете, но не винаги вашите са толкова замърсени, следователно има вероятност да използвате излишен или недостатъчен препарат. Възможно е и да са точната Ви доза.
- В таблетките не винаги се съдържа сол, необходима за машината. Някои таблетки 2, 3, 5, n в 1 не съдържат сол – четете опаковката. Дори и да съдържат не е ясно дали тя е в необходимото количество за работата на машината.
- Гланцът се използва според предпочитанията на потребителя и резултатите при използване на такъв.
- За средна (45 см.) и голяма (60см.) машина дозата за препарата е почти една и съща, защото консумацията на вода е също почти еднаква, следователно миещият разтвор ще е с почти еднаква концентрация.

Кои функции и програми са полезни и кои не толкова:

- Половин зареждане се ползва може би само в началото и още 1-2 пъти по необходимост. Щастливите собственички на това чудо, наречено миялна, толкова бързо свикват с него, че започват да цапат повече, следователно запълват до вечерта машината до дупка. Извод - може и без 1/2 зареждане. Зависи от потрепбелието /цапането/ на съдове;
- променяща се височина на горната кошница - много полезна функция, която прави възможно измиване на тави и др. с подобна големина възможно, в сравнение с миялна със същите размери, но без прегулируема горна кошница.
- функция "мултитаб" или наричана още „табс”-  предназначена е за комбинирани таблетки, това копче при различните марки и модели изключва потока на солта и/или гланца и спира индикаторите им, т.е. не светят дори и при липса на сол и/или гланц. Водата, която влиза в корпуса, не минава през резервоара за сол и йонообменника, за това е хубаво самите таблетки да имат сол /не всички имат/. При други - изключва само гланца. Възможно е при някои модели да изкл. само солта. При използване на тази функция, времетраенето на циклите може да се промени.
- програма "изплакване" - за освежаване на леко замърсени или чисти, но дълго неизползвани  съдове,  използва  и  ако сте разлели случайно при сипването гланц или сол в корпуса.
- програма “накисване” , “предмиене” или “предварително измиване” – изплаква съдовете преди да започне същинското миене, предотвратява засъхването на остатъците от храна върху съдовете, когато те няма да бъдат измити  веднага след използване. Незаменимо при засъхнали съдове.
- наличие на 70 градусова програма - крайно необходимо за миене на части от фритюрник, филтри на абсорбатор, решетки на фурна, тави, тенджери, тигани и други подобни зверски малтретирани кухненски пособия.
- какво да изберем за приборите и тяхното място в миялната - издърпващо чекмедже или кошница за прибори. Изборът е в зависимост от конкретните предпочитания. Чекмеджето се намира най-отгоре, някъде се води трета кошница. Кошницата за прибори се поставя в най-долната кошница за съдове и заема част от пространството за съдове. Изборът на  издърпващо чекмедже или кошница за прибори е строго индивидуален, според предочитанията на потребителя. Най-добре посетете магазин и разгледайте на живо, за да прецените.
- функция отложен старт – всяка миялна, която има тази функция, има различно максимално време на отложен старт.  Удобна е за пускане на миялната във време, в което няма да можем да сме физически до нея.
 
Aко нямате какво да кажете, а само искате да направите „запис” в темата, използвайте бутона горе в ляво „следи” , или бутона до него със знак „сърце”.  За старата версия на сайта: използвайте бутона горе в дясно „включете известията”, или бутона горе в ляво „харесва ми” или бутона долу в дясно със знак „сърце”. Не пълнете първите 10-13 стр. с мнения от сорта на "запис", "и аз цоп тук", "хоп", "троп" и подобни празни мнения.

СТАРИ ТЕМИ
Скрит текст:
Всякакви въпроси относно съдомиялните - 21
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 20
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 19
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 18
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 17
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 16
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 15
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 14
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 13
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 12
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 11
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 10
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 9
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 8
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 7
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 6
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 5
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 4
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 3
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 2
Всякакви въпроси относно съдомиялните - 1

# 1
 • София
 • Мнения: 800
Благодаря за новата тема.
Аз съм с 45см. съдомиялна. Ползвам гел или прах. За силно замърсено Феъри Платинум. Доволна съм и си дозирам според замърсеността и количеството на съдовете.
Относно пречиствателните станции. Аз живея в София, но след околовръсното (вилна зона). Нямаме дори канализация, а септична яма.  Mr. Green

# 2
 • Мнения: 4 958
И аз благодаря за темата! Миялна имам от 6 години и таблетки съм ползвала само в началото. Оттогава си карам на прах - първо на ККласик, в последно време от ДМ и ми е екстра - икономично и удобно е, мога да дозирам препарата по моя преценка според замърсеността и количеството съдове. Гланц не ползваме, откакто забременях и сега с малката, но не ни пречи - има капки тук-там по пластмасата, но не е нещо фрапиращо, докато разтоваря другите неща от миялната, те изсъхват.

# 3
 • Мнения: 3 542
Прахът на ДМ има ли някаква миризма? По-особена и натрапчива? Питам, защото искам да си купя, но след ласкави отзиви за праха им за пране купих и съм крайно недоволна от ужасната химикалена миризма която остава. Вярно, че единият продукт няма нищо общо с другия,но все пак.

# 4
 • София
 • Мнения: 800
Прахът на ДМ има ли някаква миризма? По-особена и натрапчива? Питам, защото искам да си купя, но след ласкави отзиви за праха им за пране купих и съм крайно недоволна от ужасната химикалена миризма която остава. Вярно, че единият продукт няма нищо общо с другия,но все пак.
От пакета мирише силно и леко неприятно, но след измиване няма никаква остатъчна мизризма и се справя отлично.

# 5
 • Мнения: 3 542
Благодаря

# 6
 • Мнения: 4 958
Прахът на ДМ има ли някаква миризма? По-особена и натрапчива? Питам, защото искам да си купя, но след ласкави отзиви за праха им за пране купих и съм крайно недоволна от ужасната химикалена миризма която остава. Вярно, че единият продукт няма нищо общо с другия,но все пак.
Има миризма, той и кауфландския има, но в рамките на нормалното, все пак е препарат. Не е нищо неприятно обаче.

# 7
 • Мнения: 2 113
Здравейте,
Дюзите на миялната са се запушили, някой доброжелател е слагал буркани и бурканчета с етикетите. Пусках я с какви ли не препарат, опитах с кличка за зъби, с тел, е реших утре да я водя на водоструйка, но се сетих, че има тема и най вероятно има хитринки. Пробват в търсачката за почистване на дюзи, нищо полезно не излезе. Моля, помогнете с някой трик.
Благодаря предварително

# 8
 • Мнения: 4 028
Здравейте,

Обръщам се към PAV с една молба. Преди време на моя приятелка, се повреди съдомиялната /същата като моята/. Оказа се, пукнат пластмасов "охлюв". Сега и моята съдомиялна има същия проблем /предполагам/.  Помпата работи постоянно. Пуснах я и тя изми и след първото изпомпване, не иска да продължи програмата, а постоянно изпомпва. Вече няколко пъти го прави. След като я изключим от захранване се оправяше за 1-2 измивания и пак, но днес и след изключване не иска да тръгне. Под машината в предния ляв ъгъл  е мокро, не много, но има. Машината е Беко  DIS5831. ММ обиколи целия град и няма кой да я оправи.
Въпроса ми е, дали може да се намери такава част /ако е тя разбира се/ и дали бихме могли в домашни условия да я подменим?

# 9
 • Мнения: X
Здравейте,
Дюзите на миялната са се запушили, някой доброжелател е слагал буркани и бурканчета с етикетите. Пусках я с какви ли не препарат, опитах с кличка за зъби, с тел, е реших утре да я водя на водоструйка, но се сетих, че има тема и най вероятно има хитринки. Пробват в търсачката за почистване на дюзи, нищо полезно не излезе. Моля, помогнете с някой трик.
Благодаря предварително
Пробвай с този препарат. На максимални градуси, на празна машина. Махаш предпазното фолио и обръщаш на обратно шишето, без да махаш капачката. Слагаш изправено на мястото на чиниите.
Скрит текст:
Има го и във вариант с аромат на лимон.

# 10
 • Мнения: 2 113
Здравейте,
Дюзите на миялната са се запушили, някой доброжелател е слагал буркани и бурканчета с етикетите. Пусках я с какви ли не препарат, опитах с кличка за зъби, с тел, е реших утре да я водя на водоструйка, но се сетих, че има тема и най вероятно има хитринки. Пробват в търсачката за почистване на дюзи, нищо полезно не излезе. Моля, помогнете с някой трик.
Благодаря предварително
Пробвай с този препарат. На максимални градуси, на празна машина. Махаш предпазното фолио и обръщаш на обратно шишето, без да махаш капачката. Слагаш изправено на мястото на чиниите.
Скрит текст:
Има го и във вариант с аромат на лимон.
Да, с него почиствам всеки месец, слагах, после взех и този с лимона, защото бешв по-скъп и реших, че е по-мощен - не, запушени са дюзите и това е.
Не знам какво да правя, не мие хубаво и се дразня. Ползвам финиш или феъри и винаги мия на 70 градуса. Идеи, моля?

# 11
 • Мнения: X
А ако свалиш двете перки и пробваш ръчно, една по една да почистиш дюзите?

# 12
 • София
 • Мнения: 9 878
Скрит текст:
Здравейте,
Дюзите на миялната са се запушили, някой доброжелател е слагал буркани и бурканчета с етикетите. Пусках я с какви ли не препарат, опитах с кличка за зъби, с тел, е реших утре да я водя на водоструйка, но се сетих, че има тема и най вероятно има хитринки. Пробват в търсачката за почистване на дюзи, нищо полезно не излезе. Моля, помогнете с някой трик.
Благодаря предварително
Пробвай с този препарат. На максимални градуси, на празна машина. Махаш предпазното фолио и обръщаш на обратно шишето, без да махаш капачката. Слагаш изправено на мястото на чиниите.
Скрит текст:
Има го и във вариант с аромат на лимон.
Да, с него почиствам всеки месец, слагах, после взех и този с лимона, защото бешв по-скъп и реших, че е по-мощен - не, запушени са дюзите и това е.
Не знам какво да правя, не мие хубаво и се дразня. Ползвам финиш или феъри и винаги мия на 70 градуса. Идеи, моля?
Освен да свалиш перката и ръчно да я чистиш, не виждам друг вариант накисни я с меглио за 1-2 часа, после отмий първо откъм дюзите по посока навътре в перката, за да изтикаш затлаченото от хартия и лепило през отвора, който по принцип е вход на водата в перката при миене. Реално имаш затлачване не само по самите дюзи, но и вътре в перката, което трябва да се почисти. Не знам в сервиз дали предлагат такива услуги и колко ще свършат нещо. Дръг вариант е да си купиш нови перки, но не знам колко биха стрували.
Затова не е препоръчително да се слагат буркани с етикети в миялна, въпреки, че много хора го практикуват, понеже се отмивали чудесно. Да, от буркана падат и лепилото пада, въпроса е обаче къде отива свичкото това - по частите на машината и една част в канала.

# 13
 • Мнения: X
Скъпи са перките. За моя модел само горната беше около 70 лв. Но се беше счупила на две и реших тогава, че не е икономически целесъобразно да я нося на заварка на пластмаса.

# 14
 • Мнения: 3 542
Погледнах моите перки. От две части са и изглеждат сякаш са "защракнати" една за друга-като на глъб и зъб. Т. е. вероятно могат да се разглобят и почистят отвътре. Не става дума да експериментирате, защото може и да не е така, но попитайте техник.

Общи условия

Активация на акаунт