От коя марка съдомиялни сте доволни - тема 6

• 5 302
  • 152
  •   1
Отговори
Темата е за споделяне на мнения кой от каква марка и модел съдомиялна е доволен, както и от колко време ползвате машината, какво ви харесва във вашата машина Simple Smile

Уточнявам, че тази тема е за обсъждане на марки и техните модели. Всякакви други въпроси за съдомиялни , https://www.bg-mamma.com/?topic=1260207
Стари теми: https://www.bg-mamma.com/?topic=1207294 , https://www.bg-mamma.com/?topic=1308356, https://www.bg-mamma.com/?topic=1417152, https://m.bg-mamma.com/?topic=1611559.720

# 1
  • на село
Здравейте,
Трябва спешно да купя съдомиялна 60см за пълно вграждане. Изчетох назад в темата и се спрях на Bosch като марка. Бюджетът ми е много ограничен. Трябва да се вместя до 900-1000лв макс.
Удачен избор ли е BOSCH SMV46KX04E? Има чекмедже горе, което ми е важно. За зеолит нямам бюджет.

# 2
  • София
Здравейте,
Трябва спешно да купя съдомиялна 60см за пълно вграждане. Изчетох назад в темата и се спрях на Bosch като марка. Бюджетът ми е много ограничен. Трябва да се вместя до 900-1000лв макс.
Удачен избор ли е BOSCH SMV46KX04E? Има чекмедже горе, което ми е важно. За зеолит нямам бюджет.

Щом има това, което ви трябва, значи изборът е удачен. Моята е със същите функции и програми и съм напълно удовлетворена. Ползвам повечето от тях, а опцията за съкращаване на времето е безценна. На мен също чекмеджето за прибори ми беше най-важно. Преди 4 години я взехме за над 950 лв, така че днес 899 лв е много добра цена.

# 3
Здравейте,

Здравейте, най вероятно е вече късно, но все пак ще споделя моето мнение. Имам бош 6 серия за вграждане 45см. В момета не знам точно модела, ползвам я 2 години. Мисля има perfect dry, което се води сушене със зеолит (не съм сигурен). Когато я купувах беше най скъпата 45см за вграждане. От уреда единствено съм доволен от автоматичното отваряне ма вратата, при свършване на програмата. Предполагам е качествен уред,  но не съм сигурен, че си струва парите. Функцията home connect не я ползвам, както и светещото оставащо време на пода... Не мисля и че може да се каже че е чак толкова тиха. Сравмявам я с десет годишно беко (пак същата ширина за вграждане, може би беше най евтината в технополис тогава Simple SmileSimple Smile).  Мога да кажа, че с бекото не ми се случва толкова често да имам неизмити съдове. Много важно, че има някакво там модерно сушене. Просто като има често нещо неизмито и много ме дразни. Късите програми и тези на ниска темп. вече почти не ги ползвам и винаги пускам функцията за по високо налягане. Просто риска да извадя нещо недоизмито е по голям.. Не казвам, че бош са лоши съдомиялни, просто мисля, че скъпите серии не си струват парите.

# 4
А какъв препарат използвате?

# 5
  • София
Недоизмиването на съдове най-често се дължи на препълване, лошо подреждане, неправилно избрана програма или слаб препарат - все неща, които не зависят от производителя на съдомиялната. Беко не мие по-добре от Бош, доказано е.

Човек няма как да си купи нова съдомиялна отпреди 10 години, затова по-показателно е сравнението на съвременни модели от различни марки. В едно такова сравнение, извършено от специалисти, при равни условия за всяка съдомиялна, са включени модели и на Бош, и на Беко. Изпробвана е работата на машините на три основни програми и са оценени именно резултатите от измиването:

Данните съм взела оттук:
https://www.testberichte.de/haushaltsgeraete/2620/geschirrspuele … t/2023-07-27.html

Заслужава внимание и фактът, че във всички подобни изпитания 45-сантиметровите съдомиялни показват по-слаби резултати от 60-сантиметровите. Това вероятно се дължи на размера на перките и на различното разположение на съдовете, така че няма как да бъде преодоляно. За сметка на това, споменатите по-горе фактори са изцяло под контрола на потребителя, така че недоизмиването може да се избегне.

# 6
  • На брега на реката
Вилемина, безкрайно ценя твоите мнения, във всички теми за битова техника, но тук ще се съглася с горния потребител.

Имала съм Беко и две Бош. Всичките 45 см. Бекото измиваше  по-добре. Нямаше недоизмито. Дори лъсна под ръбчетата, всички по-стари тави, които все още ползвам.
Едната Бош е със Зеолит,  но няма кратки програми, а другата с авт.отнаряне и има кратки програми.
Двата Боша, не могат да измият добре тенджерата на мултикукъра, въпреки, че е сложена долното чекмедже и включена опция за интеннивно миене.
Показвала съм в темата друга тенджера, преди и след измиване, която трябваше да доизмивам, а при  Бекото лъщеше.
От години ползвам Феъри платинум, та не е от препарата. Нищо не пречи на струята и причината за това си е само в машината. Не знам дали слагат по-слаби помпи или нещо друго с цел еко и т.н., но факта си е факт.

Ако сега купувам,  пак бих купила Бош, защото смятам, че са надеждни, но вече знам какво да очаквам.
 Ползвам Хоум кънекта, защото има още програми.

# 7
  • София
Буболина, не споря, но мисля че говорим за различни неща. Хората, на които им предстои покупка на уред, имат нужда от обективна информация за уредите, налични на пазара в момента. Както Бош-ът, така и Беко-то, които сега се продават в магазина не са същите като онези, които са се продавали преди години. Всички производители се съобразяват с еконормите на европейските пазари и всички уреди се променят в тази посока - както Бош-ът, така и Беко-то.

Затова подчертах, че в изпитанията са участвали уреди, които сега са на пазара. Тези изпитания са проведени от Stiftung Warentest през 2023 г. и според мен резултатите от тях са интересни и си заслужава да бъдат споделени. Всеки може да ги подлага на съмнение и никой не е длъжен да се съобразява с тях.

Например, аз нямам възможност да купя 10 съдомиялни, да ги заредя с еднакви по вид и по замърсяване съдове и да ги изпробвам на различни програми, за да видя как ще се справи всяка от тях. За сметка на това пък съм любопитна да науча заключението на хора, които вече са направили това. Как ще интерпретирам това заключение и доколко ще се съобразя с него е отделен въпрос, но предпочитам да го имам като информация. Затова издирвам и събирам такива данни. Споделям ги тук, защото смятам, че са по-полезни от личното ми мнение.

Ето и по-прясна информация, от изпитанията на Stiftung Warentest през 2024 г.:

Тук е тестван друг модел на Беко, който се е представил дори по-добре от АЕГ и Уърлпул и се е наредил почти веднага след моделите на Бош и Миле. За съжаление обаче, в източника са дадени само общите оценки от изпитанията, без резултатите относно качеството на измиване на отделните програми.

Източник: https://www.testberichte.de/haushaltsgeraete/2620/geschirrspuele … -testbericht.html

Последна редакция: сб, 04 яну 2025, 15:00 от Vilemina

# 8
Здравейте,

бихте ли ме насочили каква е разликата между тези модели от 4-та серия на Bosch:
SMV6EDX00E
SMV4ECX28E
SMV4ECX21E

На коя да се спра? Изглеждат ми с почти еднакви характеристики.
Благодаря за насоките.

# 9
  • София
Здравейте,

бихте ли ме насочили каква е разликата между тези модели от 4-та серия на Bosch:
SMV6EDX00E
SMV4ECX28E
SMV4ECX21E

На коя да се спра? Изглеждат ми с почти еднакви характеристики.
Благодаря за насоките.

Първата е от серия 6 и има 2 програми повече и повече сгъваеми елементи в чекмеджетата. Всичко ѝ е хубаво, но третото чекмедже не е за прибори, а за други дребни неща и съответно има обикновена кошница за прибори в долното чекмедже:

Аз избрах моята точно заради чекмеджето за прибори и изобщо не съжалявам - обикновено го пълня почти цялото:

Предишната ми беше с кошничка, която все не ми стигаше, пречеше ми в долното чекмедже и на всичкото отгоре - нямах място за ножовете. Затова не бих избрала точно този модел, бих взела някоя от другите две или бих потърсила друг модел от серия 6.

Двете от серия 4 са почти еднакви, затова и само една цифра от модела е различна. Тази с х28E накрая е малко по-нова и за да я направят енергиен клас А, са ѝ направили икономичната програма 4 часа и 30 минути, докато на другата е 3 часа и 35 минути. Единствената друга разлика, която откривам е, че х28E има опция за допълнително сушене, а х21Е - няма.

Аз ползвам икономичната програма, когато пускам миялната вечер, за да си мие през нощта. Моята също е 3:35 ч. и бих предпочела нея пред по-дългата. Често ползвам и опцията за допълнително сушене, така че май все пак бих избрала нея пред по-кратката икономична програма.

Иначе, и трите модела се произвеждат в Германия и отвътре са изцяло от неръждаема стомана.

# 10
  • На брега на реката
Вилемина, съгласна съм и затова написах, че сега избирайки, пак бих избрала Бош, въпреки лекото разочарование.
Бекото, за което говорих, беше преди 12 години и за жалост изкара 4-5 години само, но не мога да отрека прекрасното му миене.

# 11
А какъв препарат използвате?

Finish Ultimate или Quantum, и почиствам с препаратите на Finish.
Буболина, не споря, но мисля че говорим за различни неща. Хората, на които им предстои покупка на уред, имат нужда от обективна информация за уредите, налични на пазара в момента. Както Бош-ът, така и Беко-то, които сега се продават в магазина не са същите като онези, които са се продавали преди години. Всички производители се съобразяват с еконормите на европейските пазари и всички уреди се променят в тази посока - както Бош-ът, така и Беко-то.

Затова подчертах, че в изпитанията са участвали уреди, които сега са на пазара. Тези изпитания са проведени от Stiftung Warentest през 2023 г. и според мен резултатите от тях са интересни и си заслужава да бъдат споделени. Всеки може да ги подлага на съмнение и никой не е длъжен да се съобразява с тях.

Например, аз нямам възможност да купя 10 съдомиялни, да ги заредя с еднакви по вид и по замърсяване съдове и да ги изпробвам на различни програми, за да видя как ще се справи всяка от тях. За сметка на това пък съм любопитна да науча заключението на хора, които вече са направили това. Как ще интерпретирам това заключение и доколко ще се съобразя с него е отделен въпрос, но предпочитам да го имам като информация. Затова издирвам и събирам такива данни. Споделям ги тук, защото смятам, че са по-полезни от личното ми мнение.

Ето и по-прясна информация, от изпитанията на Stiftung Warentest през 2024 г.:

Тук е тестван друг модел на Беко, който се е представил дори по-добре от АЕГ и Уърлпул и се е наредил почти веднага след моделите на Бош и Миле. За съжаление обаче, в източника са дадени само общите оценки от изпитанията, без резултатите относно качеството на измиване на отделните програми.

Източник: https://www.testberichte.de/haushaltsgeraete/2620/geschirrspuele … -testbericht.html

Съгласен съм с по-голямата част от написаното от Вас. Разбира се, че 60 е по добре от 45, важно е подредбата и препаратите. 

Аз споделям личният ми опит. Съдомиялнята ползвам непрекъснато (поне по 2 пъти на ден се пуска). Ползвам еднакъви таблетки на Finish - Ultimate или Quantum max, както и посудата е еднаква. Редовно ги почиствам. Разбира се в различни обекти са. Надали някой ще си купи две съдомиялни еднакво поколение и ще ги сложи една до друга в кухнята си. Старая се всичко да е правилно подредено.. разбира се винаги може да се случи гршка от бързане.

Но аз споделям моят опит с две еднакви по размер и предназначение съдомиялни. Да, явно са различно поколение.. бекото е DIS 26020   боша SPV6YMX11E. Всъчщност мисля и двете не се предлагат на пазара особено бекото. Бекото купих за 450 лв някъде 2015-2016 та, Боша за 1800лв мисля 2022-ра. Така погледнато няма нужда да се сравняват. Но споделих моя опит. Не казвам, че боша е лош уред. Сиурно е и по качествен. Но генералното ми заключение е, че тези 1800 лв за мен не си струват парите. Ако бекото имаше автоматично отваряне на врата дори щях да кажа, че е по добър от боша 😊 Уреда е издържал и почти 10 години.

Но, прегледах цитираният от Вас източник. Не ми станаха ясни нещата.. как точно са тествани, но да бъда честен не ме и интересува 😊
Продължавам да съм на мнението, че в моят случай, ако на боша се пусне къса програма или еко програма (по ниска температура) или не се  използва функцията за по-голямо налягане има риск да се домиват съдове или да се пуска пак измиване. Да, боша има много програми функции и.т.н. Но аз с времето установих, че не ми трябват.. нито Homе conneta-та, нито мe интересува точно колко време остава да мие, нито това че е с 1-2 децибела по тиха (и двете шумят според мен ендакво) както и вингаи използвам 1-2 програми... Междодругото доста съм тествал и екпреиментирал с програмите и функциите на Боша за съжаление по неволя. Това което ми трябва е да заредя милянята да натисна едно копче и след 3 часа всичко да е измито и сухо. И смея да твърдя че бекото се справя по добре по тези критерии.

И да, междодругото 60 см е по-дборият избор – по удобна е, перките са по опростени но по-ефективни. Ползвам съм такава преди 2015-та. Това, че нямате какво толкова да миете не е фактор-няма какво толкова да спестите.. все ще сложите една таблетка 😊. Ползва се 2-3 литра вода повче (а ако имате функция половин зареждане и това отпада).

Съжалявам, че не мога да споделя опит и да сравня няколко наистина актуални модела на пазара Simple Smile Simple Smile. Споделих моят опит, всеки може сам да си прецени.. Ако искате четете оценки в интернет.. там винаги Миеле, Бош  и АЕГ ще са на върха Simple Smile. Но аз лично за Бош съдимиялня няма да си дам парите - не защото е лош уред, просто не е практично.

Последна редакция: пн, 06 яну 2025, 15:56 от Alexander Shamliev 726354

# 12
Имам съдомиална Hotpoint Ariston ползувам я някъде около 9г 14 комплекта .
Доволна съм от нея тогава беше на промо и не беше скъпа.

# 13
Аз съм много доволна как измива моята съдомиялна Bosh, 60 см, с чекмедже за приборите. С нея сме от 2020г. Измива идеално, и събира наистина много, но използвам само капсули fairy platinum.

# 14
Имам нужда да сменям съдомиялната. Старата е нова всъщност, на 3г. е Самсунг. Но не съм доволна от тази машина.
Бихте ли ме посъветвал коя търговска марка и кой модел да си купя. Имам изискване да е от онези, в която съдовете се слагат без изплакване. Машината събира остатъците, след което ги смиля и изхвърля

Общи условия

Активация на акаунт