От коя марка съдомиялни сте доволни - тема 6

• 10 393
  • 240
  •   1
Отговори
# 45
Теглиш книжката с упътването и виждаш всичко-какво има и какво няма.

# 46
  • София
Разгледах, виждам между два от моделите разлика в чекмеджетата, може ли препоръка кое е по-удобно?
Както казах нинога не съм ползвала такъв уред и не мога да преценя.

# 47
Е това за удобството вече едва ли може да те ориентира. Аз ползвам като тази от дясно-с трето чекмедже само за прибори. Моята е 60 см. Други пък подреждането там ги  изнервя.
Другата има трето чекмедже, в което могат да се слагат чашки за кафе, черпаци, бъркалки и има кошничка за прибори.
Понеже са 45 см. може би кошничката долу ще ти изяжда място за по-големи съдове..... Трябва да си прецениш посудата. Тук няма правилно и грешно, а по-скоро лични нужди.

# 48
  • София
Разгледах, виждам между два от моделите разлика в чекмеджетата, може ли препоръка кое е по-удобно?
Както казах нинога не съм ползвала такъв уред и не мога да преценя.
Скрит текст:

Удобството е субективно нещо, но чекмеджето за прибори (дясната картинка) освобождава място в долната кошница, защото няма нужда от кошничка като тази на лявата картинка. На мястото на тази кошничка могат да се съберат поне 5-6 чинии или една купа.

Някои хора не харесват чекмеджето за прибори, защото не им се занимава да ги поставят между шипчетата, предвидени за целта.

Аз лично повече не бих купила машина без чекмедже за прибори. Слагането на прибори в малката кошнчка е лесно, но трябва лъжиците да се редят така, че да не се залепват, а вилиците и ножовете ако са нагоре си бода ръцете, ако пък са надолу, върховете или зъбите им излизат през дупките на кошничката.

# 49
Аз съм с 45-см, без трето чекмедже и мога да кажа, че ми е малка, на всичкото отгоре, кошницата за прибори допълнително “яде” и малкото място.
Когато дойде време за смяна, определено ще купя с трето чекмедже.

В лятна кухня имам 60-см, отново с кошница за прибори — и в нея ми се пречка тази кошница.

# 50
  • Somewhere far away
А ако е без кошница къде  се слагат приборите - може ли на снимката да покажете /тази снимка к оято е по -горе/? съжалявам и аз никога не съм имала такъв уред затова  питам такива въпроси.

# 51
Горното плитко чекмедже (най-горе е разположено, над двете дълбоки) е за прибори. Аз поставям там и малки чашки от кафе или миниатюрни стъклени купички за сосове. Много ми е удобно, ползвала съм в чуждо жилище и с кошница за прибори, не бих повторила, ако зависи от мен. Но си има и такива, които искат наведнъж да слагат приборите, макар че и това реално си иска предварителна подредба в ръката или в самата кошница - както е описала Вилемина, да не повтарям.   

# 52
  • София
Vilemina,

Много благодаря за отговорът.
И аз съм се насочила към Бош 4та серия но наистина ме притесни това с пластмасовото дъно.
Как мога да се и формирам кой от трите модела е с такова?
Също така на сайта им гледах 3 модела клас Б но не разбирам разликата.
SMS4EMI06E
SMS4ENI06E
SMS4EVI08E

Изпратих официално запитване но попаднах на това което французите наричат “les incompetents ». Някакво момиче се свърза с мен и каза че май нямало разлика а това какво е дъното - метално или пластмасово било конфиденциално.

Ще обясня и защо просто не взимам коя да е от тия трите и да се приключва.
Така направих преди време със сушилнята. Беше ми препоръчана 8ма серия бош самопочистваща като най добра, пак имаше бяколко варианта, просто поръчах един и сега съжалявам защото няма някои програми които съм виждала на други приятели със съшия вид 8ма серия. Та пари ще дам, но искам да съм сигурна какво купувам.

В сайта на Бош всичко е описано - програми, функции, опции, екстри и т.н. Пише и коя с какво дъно е. От тези, които съм препоръчала, последната (SMS4EMI06E) е с дъно от неръждаема стомана. За останалите, може да проверите в сайта на Бош, като отидете на модела и изберете раздел „Спецификации“ > подраздел „Общо“ > точка „Материал на резервоара“.

Иначе, пластмасовото дъно не е страшно, то е от същия материал като всички останали пластмасови елементи във вътрешността на машината. Подробности за материала можете да прочетете тук:

https://www.bosch-home.bg/specials/campaigns/polynox

А ако е без кошница къде  се слагат приборите - може ли на снимката да покажете /тази снимка к оято е по -горе/? съжалявам и аз никога не съм имала такъв уред затова  питам такива въпроси.

Ето така изглежда най-горното (трето) чекмедже:

Разбира се, не е нужно приборите да са така идеално подредени, трябва просто да се закрепят между шипчетата. Над чекмеджето, на тавана на съдомиялната, има допълнителна пръскалка, която помага приборите да се измият добре.

Последна редакция: вт, 14 яну 2025, 20:31 от Vilemina

# 53
От 2 години имам свободностояща 60 см. Бош 4 серия.  Бях предубедена към пластмасовото дъно, но не съм забелязала  до момента някаква разлика с другата, която имам с дъно от неръждаема стомана. От всички снимки на вътрешността на съдомиялните може да се разбере с какво дъно са. Бош с пластмасовото изглеждат така.
По отношение на програмите ми харесва това, че могат през приложението да се изтеглят допълнителни такива.

# 54
  • София
Е това за удобството вече едва ли може да те ориентира. Аз ползвам като тази от дясно-с трето чекмедже само за прибори. Моята е 60 см. Други пък подреждането там ги  изнервя.
Другата има трето чекмедже, в което могат да се слагат чашки за кафе, черпаци, бъркалки и има кошничка за прибори.
Понеже са 45 см. може би кошничката долу ще ти изяжда място за по-големи съдове..... Трябва да си прецениш посудата. Тук няма правилно и грешно, а по-скоро лични нужди.

Мерси за отговора, моята ще е 60 см, не 45. Ако взема опцията отляво мога ли да си взема допълнително кошничка за долу ако преценя че не ми е удобно

# 55
  • София
...Ако взема опцията отляво мога ли да си взема допълнително кошничка за долу ако преценя че не ми е удобно

Тази отляво си има кошничка, дясната няма. Кошнички се продават, дадох линкове малко по-горе.

П.П. Ето, намерих ги:
Скрит текст:
Скрит текст:
Здравейте! Мога да споделя опита си за две марки съдомиялна машина.
Първата ми такава беше марка Беко, удобна като разположение за подреждане на съдовете вътре. Счупи се обаче на 5тата година, затова реших да заложа на друга марка.
Втората ми и настояща съдомиялна машина е Electrolux, за сега съм доволна, нямам никакви проблеми с нея.
Единственото, което на мен не ми удобно е, че мястото за прибори в в отдел о чекмедже най-отгоре и си трябва редене едно по едно. Бекото беше с кошничка и беше по-бързо да ги сложа там.

Ако чекмеджето не ви е удобно, спокойно можете да го махнете (сваля се много лесно) и да си купите отделна кошничка за прибори - има голям избор на цени между 20 и 40 лв:

https://apogee99.com/koshnici-za-sudomiyalni-mashini/c/337?o=3

https://www.delta-elis.com/index.php?lan=bg&cat=3&prc=39&prs=265 … B8%20%D0%B7%D0%B0

Иначе, това дали съдомиялната е с чекмедже или кошничка не зависи от марката. И Беко, и Електролукс, имат както модели с чекмедже, така и модели с кошничка. Мисля, че вече всички марки са така.

Бош пък имат няколко модела, които имат и чекмедже, и кошничка. При тях чекмеджето е по-скоро за чаши и други дребни съдове плюс отделение за ножове, а кошничката си е за прибори.

# 56
  • София
Обърках, исках да кажа отдясно . Благодаря много на всички, мисля да се спра на SMS4EMI06E. Надявам се е правилният избор и ще измива добре

# 57
  • Пловдив
Ще измива добре...с добри препарати,също са важни.

# 58
Ето нагледно как се подреждат прибори в чекмедже на Бош-ка серия 4:

# 59
  • София
Сетих се да попитам още нещо. Аз хубаво съм решила да взимам миялна ама нямам изходи. Тя ще замести шкафа до мивката който изглежда така

Има ли как да се свърже или трябва да се разбива?

Общи условия

Активация на акаунт