Всякакви въпроси за пералнята - тема 22

• 421
  • 25
  •   1
Отговори
  • София
За любимите ни помощници - пералните!
Потърсете съвет, похвалете, споделете!  

Полезни съвети !

1) При монтиране на нова пералня - нивелирайте я добре. Това е от изключителна важност за по-нататъшното използване.

2) Почиствайте редовно машината посредством специалната ѝ самопочистваща програма. Ако пералнята не съобщава сама кога трябва да се почиства, правете го на около 3 месеца, като я пуснете на програма "Памук" на 60 градуса, с препарат за почистване на перални или прах за бяло (една супена лъжица).

3) За да избегнете плесен и неприятни миризми, е добре люкът да е отворен/открехнат, когато машината не работи.

За да избегнете повреди на уреда, предизвикани от колебания в електрическото напрежение,  които гранцията не покрива, то включете уреда към електрическата мрежа посредством предпазващо устройство с автоматичен изключвател!

Старите теми:

# 1
Благодаря на прекрасните дами в темата за пералните. Бяха ми много полезни когато избирах уред тази година.
Записвам се, за да не ви изпусна.

Успешни покупки на търсещите уред.

# 2
Благодаря за темата Simple Smile и на petiaivanov  за отговора на въпоса ми в предната тема. Казвате, че само в ниския клас пералните на АЕГ и Електролукс има фиксирани обороти. Обаче аз не знам как да разпозная нисък и висок клас при тези марки. Пералните, което съм гледала са модели с дълбочина около 50 см. и всички те нямат гъвкави обороти, четейки файловете с указания за употреба. Може би при по-дълбоки уреди има прецизно регулиране, но аз физически нямам място.
Моля, ако можете да ми кажете пералните от линковете по-долу дали са нисък клас уреди на марките. Ще съм благодарна за помощ , да се ориентирам и да мога да избера.

https://www.electrolux.bg/laundry/laundry/washing-machines/front … achine/ews6427be/
Скрит текст:
това е селекцията на плитките перални на марката, всички са с фиксирани обороти https://www.electrolux.bg/laundry/laundry/washing-machines/front … pacity%3A7%2520kg

https://www.aeg.bg/laundry/laundry/washing-machines/front-loader … achine/lsr6e27de/

# 3
Значиии няма такава кръщина, сле вчерашните приключения с хладилника днес се оказа че idos системата не ми работи! Пералнята е
WGG244F3BY.
Сега ще звъня да търся сервиз на Бош.
Пълни само отделението за ръчно пране, калибрирах уж всичко и пак вече така вдигнах кръвното че ми идва да я хвърля през терасата! Ама много тежи. Да идват да си я взимат

# 4
Здравейте! Някой има ли отзиви за пералните с марка Finlux?

# 5
  • До хладилника, който обичам
Имаме идея да преместим пералнята от кухнята, където е монтирана, в баня, върху гредоред. За да се избегнат вибрации по гредореда, които ще подлудят всички, дотук има план за: подтягане на гредите на гредореда, за да са стабилни. Дървена плоскост върху пода, на която да стъпи пералнята. Анти-вибрационни подложки под крачетата. Идеално нивелиране. Потенциално нова пералня - настоящата е супер и е клас А+, но е на 10+ години и се чудим дали да търсим нова, за да е подобрен модел с ниски децибели шум и т.н.; освен това сегашната е вградена, което не е драма естетически, но нямам представа има ли отношение към вибрации и прочие.
Искам да сложим и сушилнята отгоре, но се колебая как е по-добре: да стъпи на плот, хванат с дюбели от две страни към стените, за да не стъпва само на пералнята, или да ползваме някакъв готов комплект от тоя сорт, за да е по-стабилна. Сушилнята е с термо-помпа, т.е. е възможно най-добър вариант като вибрации и излъчване на топлина по отношение на слагане върху пералня.
За нова пералня обмислям същата марка както и досега, Беко, доволна съм, мисля за модел от сорта на B5W59411AG, защото задължително ми трябва програма за вълна, да е клас А и нагоре и да е тиха (под 75dB). Който е правил такива гимнастики или е проучвал - препоръки, идеи?

# 6
Скрит текст:
Благодаря за темата Simple Smile и на petiaivanov  за отговора на въпоса ми в предната тема. Казвате, че само в ниския клас пералните на АЕГ и Електролукс има фиксирани обороти. Обаче аз не знам как да разпозная нисък и висок клас при тези марки. Пералните, което съм гледала са модели с дълбочина около 50 см. и всички те нямат гъвкави обороти, четейки файловете с указания за употреба. Може би при по-дълбоки уреди има прецизно регулиране, но аз физически нямам място.
Моля, ако можете да ми кажете пералните от линковете по-долу дали са нисък клас уреди на марките. Ще съм благодарна за помощ , да се ориентирам и да мога да избера.

https://www.electrolux.bg/laundry/laundry/washing-machines/front … achine/ews6427be/
Скрит текст:
това е селекцията на плитките перални на марката, всички са с фиксирани обороти https://www.electrolux.bg/laundry/laundry/washing-machines/front … pacity%3A7%2520kg

https://www.aeg.bg/laundry/laundry/washing-machines/front-loader … achine/lsr6e27de/
Базов/нисък клас уреди са за тези марки.
При слим-уредите едва ли ще намерите екстрите, които търсите.

# 7
За да е стабилна една пералня трябва да е стъпила на твърд под. Дървото не мисля, че отговаря на това изискване. И друг път е писано в темата, че антивибрационните подложки не спасяват положението. Нямам опити с поставяне на супишлня и пералня една над друга, моите са една една до друга, но ми се струва, че би било по-стабилно сушилнята да е стъпала директно върху пералнята.
Аз съм със сравнително ново Беко, моята е WTE 9744 N. 72 db е и не мога да кажа, че е кой знае колко тиха, центрофугата си я чувам. Пере иначе, обаче много мачка дрехите.

Последна редакция: пн, 24 ное 2025, 15:34 от DreamingOfSummer

# 8
  • София
Имаме идея да преместим пералнята от кухнята, където е монтирана, в баня, върху гредоред. За да се избегнат вибрации по гредореда, които ще подлудят всички, дотук има план за: подтягане на гредите на гредореда, за да са стабилни. Дървена плоскост върху пода, на която да стъпи пералнята. Анти-вибрационни подложки под крачетата. Идеално нивелиране. Потенциално нова пералня - настоящата е супер и е клас А+, но е на 10+ години и се чудим дали да търсим нова, за да е подобрен модел с ниски децибели шум и т.н.; освен това сегашната е вградена, което не е драма естетически, но нямам представа има ли отношение към вибрации и прочие.
Искам да сложим и сушилнята отгоре, но се колебая как е по-добре: да стъпи на плот, хванат с дюбели от две страни към стените, за да не стъпва само на пералнята, или да ползваме някакъв готов комплект от тоя сорт, за да е по-стабилна. Сушилнята е с термо-помпа, т.е. е възможно най-добър вариант като вибрации и излъчване на топлина по отношение на слагане върху пералня.
За нова пералня обмислям същата марка както и досега, Беко, доволна съм, мисля за модел от сорта на B5W59411AG, защото задължително ми трябва програма за вълна, да е клас А и нагоре и да е тиха (под 75dB). Който е правил такива гимнастики или е проучвал - препоръки, идеи?

На пералнята ѝ трябва твърд под. Ако я поставите на гредореда, рискувате да навредите на къщата. Освен това, антивибрационните подложки не са подходящо решение за пералня.

Те наистина ограничават предаването на вибрации към пода, само че тогава самата пералня започва да подскача много повече, защото няма какво да я спре. Твърдият под е единственото нещо, което може противодейства на подскачането на пералнята.

Въпреки, че помня от училище третия закон на Нютон, преди време и аз си помислих, че ще е по-добре да сложа такива подложки. Резултатът беше споменатия - пералнята започна буквално цялата да се тресе по време на центрофугиране.

Бих ви препоръчала да поставете новата пералня или на сегашното място, ако подът там е твърд, или на друго място на етежа, което да е с твърд под. Ако обаче цялото ви жилище е с гредоред, тогава може би е по-добра идея да си купите отново пералня за вграждане.

При моделите за вграждане нещата стоят по малко по-различен начин, защото вибрациите се предават към шкафа, а неговата собствена маса оказва някакво противодействие. Освен това, обикновено шкафът има по-голяма площ, с която стъпва на пода, и така предаването на вибрациите става по-трудно.

Поставянето на сушилнята е много по-лесно, защото при нея инерционните сили са много по-слаби и го няма това вибриране и подскачане като при пералнята. Тя може без проблем да си стои на пода с гредореда, може и просто да стъпи върху пералнята, без да има нужда от каквото и да е допълнение.

Това нещо от Амазон е предназначено за друга марка и вероятно няма да стане за Беко. Но пак ще кажа, че то не увеличава стабилността. Стабилността на двете машини зависи само от пералнята - ако тя се тресе, и сушилнята отгоре ще се тресе с нея, а ако пералнята е стабилна, и сушилнята ще е стабилна. Единственото удобство на този свързващ кит е изтеглящият се рафт, върху който може човек да си сгъва изсушеното пране.

# 9
Проучих и въпросът с поставяне в шкаф, преди да пиша, иначе е точно така за предаване на вибрациите към шкафа, сегашната ми е вградена и в добавка леко се е дебалансирала, така че всичко се тресе. Гредоредът е английски, има известна разлика с българския в поставяне, захващане, отстояния на греди. В Англия гредоредът си остава универсален метод за строителство на 2-3 етажни къщи, но местната практика е пералните да живеят в кухните, където е и моята сега. Все пак ме интересува някой ползва ли пералня върху под с гредоред. В английска група се обадиха няколко човека, но събирам повече мнения, все пак друго е човек да сравни.
Комплектът за една над друга е универсален, Беко на уебсайта си посочват, че универсалните са подходящи, това не ме притеснява особено.

# 10
  • София
Аз мисля, че ако гредоредът е стабилен и не е компроментиран, не би трябвало вибрациите на пералнята да му пречат, особено, ако се предвиди и допълнителна дървена “площадка” (може и изолация да се сложи в нея), на която да стъпи пералнята. В Щатите традиционно се строят доста къщи с гредоред, пък не са се лишили от пералня. Но все пак Вие си знаете състоянието на гредореда и ще го прецените. Аз бих заложила на по-висок клас пералня, от гледна точка на вибрациите.
П.С. В селска къща имаме пералня върху гредоред. Не сме я изолирали допълнително, защото е в по-отдалечено помещение. Къщата не се “тресе”, но пък дъските (дюшемето) са дебели над 3 см.
(Сега виждам, че сме писали заедно)

# 11
Гредоредът ни е ОК, в добро състояние. В момента ремонтираме баня, така че сме го разкрили. Във финален вид идеята е гредоред, дървен под, цяла дървена плоскост върху дъските (т.е. не се опират крачета на отделни дъски), което би трябвало да разпредели вибрациите. Самият гредоред няма да се компрометира, но по-скоро ме притеснява шум и вибрации в съседните спални. Все пак имат различни свойства бетон и дърво. Сега като е в кухнята на долния етаж, и полка да реши да играе, няма да я чуваме горе.
Обмисляме да замъкнем пералнята горе и да пробваме как ще се чува денем и вечер (нощем не перем/сушим), и ако не стане, ще попсуваме, пък ще я свалим.

# 12
Все пак ме интересува някой ползва ли пералня върху под с гредоред. В английска група се обадиха няколко човека, но събирам повече мнения, все пак друго е човек да сравни.
Пералнята (свободностояща) на майка ми е на пода, къщата е с гредоред, живеят на втория етаж. В добро състояние си е пода в цялата къща. 2 модела перални е използвала и за да е образно, ще опиша така: върху пералнята ѝ седи микровълновата. И на 800 оборота със старата, и на 1200 с новата, като дойде ред на центрофугата, майка ми седи и пази микровълновата от падане, а ако не може да седи до пералнята сваля направо печката за времето на прането. От скоро взе антивибрационни подложки, та микровълновата не мърда драстично, демек няма опасност да падне, но съвсем леко се измества. Като шум - чува си се доволно и на долния етаж. Подчертавам, че пералнята е директно на пода без никакви подложки и т.н.

# 13
Ясно. Може и да е въпрос на нивелиране, с нивелир в двете посоки лесно ще се види. Впрочем точно четох в английска DIY група неортодоксално решение, пробвано от няколко човека: бетонни плочки (тротоарни), сложени на пода под пералнята. По-лесно от леене на бетон и отбелязват, че шум и вибрации са намалели. И няколко, които ползват цяла дървена плоскост върху пода.
Понеже съм чукча и не съм чела темите назад, дали случайно тази Беко не е коментирана? Малко ме нервира как всичко е свързано с телефон, но не е задължително да я свързва човек, предполагам.

# 14
За гредореда - на първи етаж преди повечко от 20 години имахме една пералня, която подскачаше сигурно на метър от оригиналното си положение. На втори етаж нямаше такъв проблем. Може би зависи от гредореда или от самата пералня.

Общи условия

Активация на акаунт