Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Всякакви въпроси относно съдомиялните - 20

 • 71 393
 • 727
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 9 878
Здравейте в новата ни тема!
   
Старата ни тема: Всякакви въпроси относно съдомиялните - 19

Препарати за съдомиялна - 9 В тази тема обсъждаме препаратите, които използваме.

От коя марка съдомиялни сте доволни? Тук обсъждаме различните марки и модели, техните качества и недостатъци.

Сайт посветен на съдомиялните: http://sadomialni.com

Сол за съдомиялни – спомага за регенериране на йонообменника, намиращ се в съдомиялната и предотвратява натрупването на варовик. Йонообменникът от своя страна спомага за омекотяване на водата. Ако дълго време не се слага сол, той спира да функционира безвъзвратно.
Гланц за съдомиялни, наричан още препарат за изплакване – спомага за блясък и по-бързо съхнене на съдовете.
Препарати за миене на съдове за съдомиялни – съществуват под формата на прах, гел и таблетки; служат за измиване на съдовете.
Ароматизатор за съдомиялни – при използване съдовете ухаят на него след измиване, както и самата машина отвътре.

Правете профилактика на машината си от време на време /приблизително 1-2 месеца/ - използвайте специален препарат за почистване на съдомиялни, който се използва според указанията на опаковката и на празна миялна. Има и таблетки, които се използват на пълна миялна и мият както съдовете, така и почистват машината, но това е указано на опкавката, не всички са такива. Проверявайте дали някой отвор на перките не е запушен.


Информация за твърдостта на водата по региони Източник: http://omekotenavoda.alle.bg

Съвети за начинаещи:
- Препоръчително е да измерите твърдостта на водата с тестер.
- Ако живеете в район с твърда вода, независимо, че ползвате таблетки, сипвайте сол в съдомиялната си и направете настройките според твърдостта!
- Най-оптимален резултат се получава с ползване на отделни препарати. Таблетките са разчетени за определена замърсеност на съдовете, но не винаги вашите са толкова замърсени, следователно има вероятност да използвате излишен или недостатъчен препарат. Възможно е и да са точната Ви доза.
- В таблетките не винаги се съдържа сол, необходима за машината. Някои таблетки 2, 3, 5, n в 1 не съдържат сол – четете опаковката. Дори и да съдържат не е ясно дали тя е в необходимото количество за работата на машината.
- Гланцът се използва според предпочитанията на потребителя и резултатите при използване на такъв.
- За средна (45 см.) и голяма (60см.) машина дозата за препарата е почти една и съща, защото консумацията на вода е също почти еднаква, следователно миещият разтвор ще е с почти еднаква концентрация.

Кои функции и програми са полезни и кои не толкова:

- Половин зареждане се ползва може би само в началото и още 1-2 пъти по необходимост. Щастливите собственички на това чудо, наречено миялна, толкова бързо свикват с него, че започват да цапат повече, следователно запълват до вечерта машината до дупка. Извод - може и без 1/2 зареждане. Зависи от потрепбелието /цапането/ на съдове;
- променяща се височина на горната кошница - много полезна функция, която прави възможно измиване на тави и др. с подобна големина възможно, в сравнение с миялна със същите размери, но без прегулируема горна кошница.
- функция "мултитаб" или наричана още „табс”-  предназначена е за комбинирани таблетки, това копче при различните марки и модели изключва потока на солта и/или гланца и спира индикаторите им, т.е. не светят дори и при липса на сол и/или гланц. Водата, която влиза в корпуса, не минава през резервоара за сол и йонообменника, за това е хубаво самите таблетки да имат сол /не всички имат/. При други - изключва само гланца. Възможно е при някои модели да изкл. само солта. При използване на тази функция, времетраенето на циклите може да се промени.
- програма "изплакване" - за освежаване на леко замърсени или чисти, но дълго неизползвани  съдове,  използва  и  ако сте разлели случайно при сипването гланц или сол в корпуса.
- програма “накисване” , “предмиене” или “предварително измиване” – изплаква съдовете преди да започне същинското миене, предотвратява засъхването на остатъците от храна върху съдовете, когато те няма да бъдат измити  веднага след използване. Незаменимо при засъхнали съдове.
- наличие на 70 градусова програма - крайно необходимо за миене на части от фритюрник, филтри на абсорбатор, решетки на фурна, тави, тенджери, тигани и други подобни зверски малтретирани кухненски пособия.
- какво да изберем за приборите и тяхното място в миялната - издърпващо чекмедже или кошница за прибори. Изборът е в зависимост от конкретните предпочитания. Чекмеджето се намира най-отгоре, някъде се води трета кошница. Кошницата за прибори се поставя в най-долната кошница за съдове и заема част от пространството за съдове. Изборът на  извърпващо чекмедже или кошница за прибори е строго индивидуален, според предочитанията на потребителя. Най-добре посетете магазин и разгледайте на живо, за да прецените.
- функция отложен старт – всяка миялна, която има тази функция, има различно максимално време на отложен старт.  Удобна е за пускане на миялната във време, в което няма да можем да сме физически до нея.
 
Aко нямате какво да кажете, а само искате да направите „запис” в темата, използвайте бутона горе в ляво „следи”, или бутона до него със знак „сърце”.  За старата версия на сайта: използвайте бутона горе в дясно „включете известията”, или бутона горе в ляво „харесва ми” или бутона долу в дясно със знак „сърце”.

Последна редакция: ср, 06 сеп 2017, 12:45 от ₪₪₪ Afrodita ₪₪₪

# 1
 • Berlin
 • Мнения: 9 436
Понеже зачетох пак първия пост, да кажа моите препочитания за програми - изплакване, 70 и повече градусова са ми много полезни. Нямам такава за накисване, но сигурно бих я ползвала, защото сега ползвам измиващата, ако имам застояли съдове. Естествено, най-често ползвам автоматичната. Еко не ползвам от скоро със сегашната миялна, защото забелязах, че тогава ми се появява лош мирис в миялната, от който няколко пъти се оплаквах тук. Въпреки че тя е по-дълга от автоматичната и по моята логика би трябвало повече да се върти вода там. Имам и бърза за чаши, но за 3 месеца я ползвах един път. Копчето за по-бърза програма също.

# 2
 • София
 • Мнения: 9 878
Чинииите и чашите могат да са толкова, колкото позволява кошницата, тави и тенджери се слагат с дъното нагоре без да се застъпват. Петната ако са бели са от недоизмит препарат, ако са цветни са от недоизмит гел. Каква е причината -слабо налягане на водата, толкова са възможностите на машината, запушени дюзи на перките, некачествен препарат, непрвилно подреждане на съдовете, неправилна програма спремо препарата /когато се използва таблетка на ниски градуси и/или кратка програма не всички машини успяват да я  разтворят/.

Последна редакция: чт, 14 сеп 2017, 18:04 от bubanka

# 3
 • Варна
 • Мнения: 10 490
Гела на Сомат е перфектен, всичко лъсна и чаши и чинии.

# 4
 • Мнения: 707
Браво Афродита, кратко и ясно като ориентир за възможните причини за основни проблеми при миене на съдове в съдомиялни!

Последна редакция: чт, 14 сеп 2017, 18:07 от bubanka

# 5
 • Young and beautiful.
 • Мнения: 3 508
Как се чисти този филтър?

# 6
 • София
 • Мнения: 9 878
Как се чисти този филтър?
Като се извади и се измие на ръка.

# 7
 • Young and beautiful.
 • Мнения: 3 508
Как се чисти този филтър?
Като се извади и се измие на ръка.

Grinning
Това добре, ама как се вади? Ако го дръпна просто, ще излезе ли? Rolling Eyes

# 8
 • София
 • Мнения: 9 878
Как се чисти този филтър?
Като се извади и се измие на ръка.

Grinning
Това добре, ама как се вади? Ако го дръпна просто, ще излезе ли? Rolling Eyes
Не. Погледни си в книжката с упътването. Там е описано. Ако нямаш книжка си я свали от нет-а, търсейки по модела.

# 9
 • Мнения: 4 754
Така ми беше станало, когато ползвах таблетки Финиш - неизмити съдове, бели петна и черти по чашите. Мислех, че миялната сдава багажа, чистихме как ли не и какво ли не. Минах на прах (от Кауфланд тяхната марка, хем е и много евтин) и оттогава не съм имала такъв проблем - изчезна като с магична пръчка. Сега мия с таблетки от Лидъл - тяхната марка и пак нямам проблеми, но прахта ми е най-удобна.

# 10
 • Варна
 • Мнения: 10 490
Оффф този финиш само рекламата му голяма, пълен боклук излезе.

# 11
 • Мнения: 1 973
На мен ми подариха един огромен пакет с таблетки Финиш, когато си купих машината. Доволна съм, всичко ми измиват, нямам петна или неразтворени таблетки. Ама .. доста скъпички ми се виждат. Дали като ги свърша да пробвам с таблетки на Лидл (от които много момичета тук са доволни), или да си продължа с изпитаното средство?

# 12
 • Countryside
 • Мнения: 10 530
Аз мия само с таблетки финиш All-in-one. Проблеми нямам никакви, камо ли недоизмито. Сол слагам колкото да има и допълвам рядко, за близо 10г да съм купила 2 или 3 опаковки. Гланц не ползвам, всичко си се измива.

# 13
 • Мнения: 175
Ето с такава съдомиялна има ли някой?
https://www.technomarket.bg/sydomialna/indesit-dif-16b1-a-eu-09132418

# 14
 • близо под тепетата
 • Мнения: 550
Здравейте. Решили сме да си вземем съдомиялна (за 10+ комплекта) от среден клас (до 700лв). ММ иска за вграждане,а аз не... понеже ще стои невградена поне още 2години(докато направим ремонт и кухня), но ми е нужен този уред. Та питането ми е-не съм ли права? Grinning предполагам уредите за вграждане не са предвидени да са свободностоящи.

Общи условия

Активация на акаунт