Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Всякакви въпроси относно съдомиялните - 18

 • 80 778
 • 726
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 9 878
Здравейте в новата ни тема!

Старата ни тема: Всякакви въпроси относно съдомиялните - 17

Препарати за съдомиялна - 8 В тази тема обсъждаме препаратите, които използваме.

От коя марка съдомиялни сте доволни? Тук обсъждаме различните марки и модели, техните качества и недостатъци.

Сайт посветен на съдомиялните: http://sadomialni.bg/index.htm

Сол за съдомиялни – спомага за регенериране на йонообменника, намиращ се в съдомиялната и предотвратява натрупването на варовик. Йонообменникът от своя страна спомага за омекотяване на водата. Ако дълго време не се слага сол, той спира да функционира безвъзвратно.
Гланц за съдомиялни, наричан още препарат за изплакване – спомага за блясък и по-бързо съхнене на съдовете.
Препарати за миене на съдове за съдомиялни – съществуват под формата на прах, гел и таблетки; служат за измиване на съдовете.
Ароматизатор за съдомиялни – при използване съдовете ухаят на него след измиване, както и самата машина отвътре.

Правете профилактика на машината си от време на време /приблизително 1-2 месеца/ - използвайте специален препарат за почистване на съдомиялни, който се използва според указанията на опаковката и на празна миялна. Проверявайте дали някой отвор на перките не е запушен.


Информация за твърдостта на водата по региони Източник: http://omekotenavoda.alle.bg

Съвети за начинаещи:
- Препоръчително е да измерите твърдостта на водата с тестер.
- Ако живеете в район с твърда вода, независимо, че ползвате таблетки, сипвайте сол в съдомиялната си и направете настройките според твърдостта!
- Най-оптимален резултат се получава с ползване на отделни препарати. Таблетките са разчетени за определена замърсеност на съдовете, но не винаги вашите са толкова замърсени, следователно има вероятност да използвате излишен или недостатъчен препарат. Възможно е и да са точната Ви доза.
- В таблетките не винаги се съдържа сол, необходима за машината. Някои таблетки 2, 3, 5, n в 1 не съдържат сол – четете опаковката. Дори и да съдържат не е ясно дали тя е в необходимото количество за работата на машината.
- Гланцът се използва според предпочитанията на потребителя и резултатите при използване на такъв.
- За средна (45 см.) и голяма (60см.) машина дозата за препарата е почти една и съща, защото консумацията на вода е също почти еднаква, следователно миещият разтвор ще е с почти еднаква концентрация.

Кои функции и програми са полезни и кои не толкова:

- Половин зареждане се ползва може би само в началото и още 1-2 пъти по необходимост. Щастливите собственички на това чудо, наречено миялна, толкова бързо свикват с него, че започват да цапат повече, следователно запълват до вечерта машината до дупка. Извод - може и без 1/2 зареждане. Зависи от потрепбелието /цапането/ на съдове;
- променяща се височина на горната кошница - много полезна функция, но не е болка за умиране, ако я няма;
- функция "мултитаб"-  предназначена е за комбинирани таблетки, това копче при различните марки и модели изключва потока на солта и/или гланца и спира индикаторите им, т.е. не светят при липса на сол и/или гланц. Водата, която влиза в корпуса, не минава през резервоара за сол и йонообменника, за това е хубаво самите таблетки да имат сол /не всички имат/. При други - изключва само гланца. Възможно е при някои модели да изкл. само солта. При използване на тази функция, времетраенето на циклите може да се промени.
- програма "изплакване" - за освежаване на леко замърсени или чисти, но дълго неизползвани  съдове,  използва  и  ако сте разлели случайно при сипването гланц или сол в корпуса.
- програма „накисване” , „предмиене” или „предварително измиване” – изплаква съдовете преди да започне същинското миене, предотвратява засъхването на остатъците от храна върху съдовете, когато те няма да бъдат измити  веднага след използване. Незаменимо при засъхнали съдове.
- наличие на 70 градусова програма - крайно необходимо за миене на части от фритюрник, филтри на абсорбатор, решетки на фурна, тави, тенджери, тигани и други подобни зверски малтретирани кухненски пособия.
- какво да изберем за приборите и тяхното място в миялната - издърпващо чекмедже или кошница за прибори. Изборът е в зависимост от конкретните предпочитания. Чекмеджето се намира най-отгоре, някъде се води трета кошница. Кошницата за прибори се поставя в най-долната кошница за съдове и заема част от пространството за съдове. Изборът на  извърпващо чекмедже или кошница за прибори е строго индивидуален, според предочитанията на потребителя. Най-добре посетете магазин и разгледайте на живо, за да прецените.
- функция отложен старт – свяка миялна, която има тази функция, има различно максимално време на отложен старт.  Удобна е за пускане на миялната във време, в което няма да можем да сме физически до нея.

Последна редакция: чт, 17 мар 2016, 21:13 от ₪₪₪ Afrodita ₪₪₪

# 1
 • София
 • Мнения: 26 298
Нямам индикатор за сол. И въобще не знам на колко време, колко сол трябва да слагам?
И редовно забравям да слагам.

# 2
 • Мнения: 9 610
Солта ми светва на месец-два.

# 3
 • Варна
 • Мнения: 1 584
 bouquet


Солта ми светва на месец-два.
И при мен на  около месец и половина.

# 4
 • на Мелмак
 • Мнения: 7 278
Ев_е , разгледах машинката, това , което ми направи впечатление, защото вкъщи ми боде очите на моята, друга марка е , че бързата програма е на 45 градуса. Моята е с такава за 40 мин и не ги мие.
Дано се включи някой с такава или пособна.
Успех с избора.

# 5
 • Мнения: 1 007
Ев_е , разгледах машинката, това , което ми направи впечатление, защото вкъщи ми боде очите на моята, друга марка е , че бързата програма е на 45 градуса. Моята е с такава за 40 мин и не ги мие.
Дано се включи някой с такава или пособна.
Успех с избора.
Моята е още по-зле - 40 мин - 35 градуса. Следващата ми е 200 мин - 50 градуса  newsm78

# 6
 • Sofia
 • Мнения: 2 092
Има ли съдомиялна с всички изброени функции?

# 7
 • Мнения: 707
Благодаря за новата тема.
Сименсът ми се струва много скъп и то 45 см. ( нямам си и понятие защо тесните съдомиялни са толкова скъпи

# 8
 • Бургас
 • Мнения: 7 959
Благодаря и аз за темата! Нямам търпение да направим кухнята, за да започна да ползвам моята машинка.  Simple Smile

# 9
 • Мнения: 4 018
Еве,
Машинката изглежда чудесно и ако на теб ти харесва и можеш да си го позволиш, защо не, все пак е Сименс.
И аз съм чувала често: - Как може да дадеш толкова пари за еди-кво си?
Ами като ми харесва и мога да си го позволя, защо не newsm78?
Дано се включи някой с преки впечатления, макар, че както сама знаеш , техниката си е до късмет. От всяка марка има и доволни и недоволни. Hug
Успех!

# 10
 • на Мелмак
 • Мнения: 7 278
Цената за тази машина си е съвсем нормална.
Не виждам защо се обсъжда цена, за всеки скъпото има различни измерения.

# 11
 • София
 • Мнения: 2 291
Над 10 години ползвам възможно най-евтината, която се е продавала на нашия пазар. Относно измиването не мога да кажа лоша дума. Обаче ме побърква колко е шумна. Просто не се издържа, откакто не е затворена в мокрото помещение, а е в кухнята. Вечерно време ми е съвестно да я включвам, защото съседите отгоре направиха спалня в кухнята  ooooh! а моята дзверица реве като саблезъб тигър. През деня трябва да избера едни два часа, в които никой не стои в кухнята. Харесах този модел, защото го водят (а дали е така, се надявам някой да се включи) изключително тих и защото е въпросната марка. Цената не ме притеснява, наясно съм с ниския и средния клас какво предлагат, техните цени са още по-високи за предлаганото и категорично отпадат.
 Питането ми беше най-вече създават ли някакви проблеми моделите на марката и как като цяло ползвателите ги възприемат. Тъй като в темата с пералните е пълно със собственички на Сименс, не очаквах, че миялните им не са на почит във форума  Laughing
За ширината - не ми се дискутира подробно, но с една дума, нямам място за широка, а след като тясна ми е служила вярно толкова години и не ми е пречило, не намирам размера за недостатък.

# 12
 • София
 • Мнения: 2 247
Еv_e - аз лично спокойно бих си купила всякакъв уред Сименс.
Те са по-високия клас на Бош.
Имам опит с индукционен котлон на Сименс и нямам забележки.

# 13
 • Мнения: 36
здравейте момичета,ползвам Сименс 45 см около 6-7 месеца.Доволна сьм,но май не на 100% ,но това ми е първата съдомиялна и нямам впечатления от други марки.супер безшумна е,мисля,че и икономична.Не ми харесва,че чашите които поставям в КРАИЩАТА на втората кошница често са с полепнали бели песъчинки
/мисля че е от солта/.всичко друго блести.Ползвам само гел Сомат.Дано съм била полезна.

# 14
 • София
 • Мнения: 800
Аз съм с малка Бош. Еми доволна съм и нямам забележки. Безшумна е. Би трябвало Сименса да е още по... Laughing

Общи условия

Активация на акаунт