Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Всякакви въпроси относно съдомиялните - 19

 • 91 675
 • 763
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 10 438
Здравейте в новата ни тема!

Старата ни тема: Всякакви въпроси относно съдомиялните - 18

Препарати за съдомиялна - 9 В тази тема обсъждаме препаратите, които използваме.

От коя марка съдомиялни сте доволни? Тук обсъждаме различните марки и модели, техните качества и недостатъци.

Сайт посветен на съдомиялните: http://sadomialni.com

Сол за съдомиялни – спомага за регенериране на йонообменника, намиращ се в съдомиялната и предотвратява натрупването на варовик. Йонообменникът от своя страна спомага за омекотяване на водата. Ако дълго време не се слага сол, той спира да функционира безвъзвратно.
Гланц за съдомиялни, наричан още препарат за изплакване – спомага за блясък и по-бързо съхнене на съдовете.
Препарати за миене на съдове за съдомиялни – съществуват под формата на прах, гел и таблетки; служат за измиване на съдовете.
Ароматизатор за съдомиялни – при използване съдовете ухаят на него след измиване, както и самата машина отвътре.

Правете профилактика на машината си от време на време /приблизително 1-2 месеца/ - използвайте специален препарат за почистване на съдомиялни, който се използва според указанията на опаковката и на празна миялна. Проверявайте дали някой отвор на перките не е запушен.


Информация за твърдостта на водата по региони Източник: http://omekotenavoda.alle.bg

Съвети за начинаещи:
- Препоръчително е да измерите твърдостта на водата с тестер.
- Ако живеете в район с твърда вода, независимо, че ползвате таблетки, сипвайте сол в съдомиялната си и направете настройките според твърдостта!
- Най-оптимален резултат се получава с ползване на отделни препарати. Таблетките са разчетени за определена замърсеност на съдовете, но не винаги вашите са толкова замърсени, следователно има вероятност да използвате излишен или недостатъчен препарат. Възможно е и да са точната Ви доза.
- В таблетките не винаги се съдържа сол, необходима за машината. Някои таблетки 2, 3, 5, n в 1 не съдържат сол – четете опаковката. Дори и да съдържат не е ясно дали тя е в необходимото количество за работата на машината.
- Гланцът се използва според предпочитанията на потребителя и резултатите при използване на такъв.
- За средна (45 см.) и голяма (60см.) машина дозата за препарата е почти една и съща, защото консумацията на вода е също почти еднаква, следователно миещият разтвор ще е с почти еднаква концентрация.

Кои функции и програми са полезни и кои не толкова:

- Половин зареждане се ползва може би само в началото и още 1-2 пъти по необходимост. Щастливите собственички на това чудо, наречено миялна, толкова бързо свикват с него, че започват да цапат повече, следователно запълват до вечерта машината до дупка. Извод - може и без 1/2 зареждане. Зависи от потрепбелието /цапането/ на съдове;
- променяща се височина на горната кошница - много полезна функция, но не е болка за умиране, ако я няма;
- функция "мултитаб"-  предназначена е за комбинирани таблетки, това копче при различните марки и модели изключва потока на солта и/или гланца и спира индикаторите им, т.е. не светят при липса на сол и/или гланц. Водата, която влиза в корпуса, не минава през резервоара за сол и йонообменника, за това е хубаво самите таблетки да имат сол /не всички имат/. При други - изключва само гланца. Възможно е при някои модели да изкл. само солта. При използване на тази функция, времетраенето на циклите може да се промени.
- програма "изплакване" - за освежаване на леко замърсени или чисти, но дълго неизползвани  съдове,  използва  и  ако сте разлели случайно при сипването гланц или сол в корпуса.
- програма “накисване” , “предмиене” или “предварително измиване” – изплаква съдовете преди да започне същинското миене, предотвратява засъхването на остатъците от храна върху съдовете, когато те няма да бъдат измити  веднага след използване. Незаменимо при засъхнали съдове.
- наличие на 70 градусова програма - крайно необходимо за миене на части от фритюрник, филтри на абсорбатор, решетки на фурна, тави, тенджери, тигани и други подобни зверски малтретирани кухненски пособия.
- какво да изберем за приборите и тяхното място в миялната - издърпващо чекмедже или кошница за прибори. Изборът е в зависимост от конкретните предпочитания. Чекмеджето се намира най-отгоре, някъде се води трета кошница. Кошницата за прибори се поставя в най-долната кошница за съдове и заема част от пространството за съдове. Изборът на  извърпващо чекмедже или кошница за прибори е строго индивидуален, според предочитанията на потребителя. Най-добре посетете магазин и разгледайте на живо, за да прецените.
- функция отложен старт – свяка миялна, която има тази функция, има различно максимално време на отложен старт.  Удобна е за пускане на миялната във време, в което няма да можем да сме физически до нея.
 


Aко нямате какво да кажете, а само искате да направите „запис” в темата, използвайте бутона горе в дясно „включете известията”, или бутона горе в ляво „харесва ми” или бутона долу в дясно със знак „сърце”.

Последна редакция: пн, 02 яну 2017, 13:13 от ₪₪₪ Afrodita ₪₪₪

# 1
 • Мнения: 731
Благодаря за новата тема, Afrodita.

Нямам засега въпроси, всичко е наред с моята (да чукна на дърво). Справя се добре. През седмицата и за слабо замърсени съдове (и когато не е много пълна) пускам бързата 29 минутна програма (45 градуса). По-рядко използвам еко програмата (50 градуса) при изцяло напълнена миялна и/или доста мръсни съдове. При тази програма използвам и функцията "Отложен старт", защото програмата е дълга (3 часа и 15 минути) и обикновено донапълвам миялната накрая на деня (към 12 часа). Нагласявам таймера така, че миялната да приключи в определен час сутринта, когато смятам, че ще съм вече станала. Интензивната програма съм я използвала досега само за профилактичното почистване. "Половин зареждане" опцията май никога не съм използвала.# 2
 • Бургас
 • Мнения: 8 237
Честита Нова година!
Благодаря и за темата!  bouquet
Моята машинка ми служи вярно вече половин година.  За сега нямам проблеми, дано все така да е. Аз ползвам най-често програмата за нормално замърсени,  която е 65 градуса. Интензивната ми е 70 градуса и по-дълга от останалите, но нея я включвам само когато имам много мазни и замърсени съдове. Еко също ползвам рядко.

# 3
 • Варна
 • Мнения: 6 293
Честита и от мен! bouquet

Аз пък ползвам най-често еко програмата защото при нея врата се отваря сама като приключи и няма значение кога съм я пуснала. Не, че има проблем да стои и затворена предполагам ама не ми се ще.
Темата ми беше и все още е много полезна. bouquet

# 4
 • Sofia
 • Мнения: 2 446
Честита Нова Година на всички.
Моята съдомиялна е Аристон. Използвам я от месец. Доливах гланц 2 пъти, но не зная кога да добавя сол. Не е светвала лампа за сол или гланц. Машината е вградена. Вие на колко време слагате сол ( София). Освен това препаратите за измиване на съдомиялна вредни ли са? Трябва ли да се пуска празен цикъл след такава програма?

# 5
 • Мнения: 1 597
Нова тема - нов късмет  в Новата 2017. Да ни е честита и късметлийска!

# 6
 • Мнения: 4 753
Честита Нова Година на всички.
Моята съдомиялна е Аристон. Използвам я от месец. Доливах гланц 2 пъти, но не зная кога да добавя сол. Не е светвала лампа за сол или гланц. Машината е вградена. Вие на колко време слагате сол ( София). Освен това препаратите за измиване на съдомиялна вредни ли са? Трябва ли да се пуска празен цикъл след такава програма?
Защо доливаш каквото и да е, без да имаш индикация за това? Имаш ли индикатори за сол и гланц? Ако имаш такива, изчакай да светне и тогава. Машинките са направени така, че да ти подскажат, преди да се е изчерпил напълно консуматива, няма страшно, ако 4-5 пъти я пуснеш без, нищо няма да и стане. Аз на моята сипвам сол и гланц, когато светне съответния индикатор, не виждам смисъл да си играя да доливам когато ми хрумне, нали за това са тези индикатори.

Честита да е Новата и от мен!
Да е здрава и щастлива за всички!

# 7
 • на Мелмак
 • Мнения: 7 633
Аз съм си доволна от моята - на Тека е, през таи година ни предстои преместване и един от новите уреди ще е съдомиялна.
Ще ви следя с интерес Grinning

# 8
 • София
 • Мнения: 834
ЧНГ на всички. Много здраве и успехи.
И аз изчаквам да светнат индикаторите и тогава доливам.

# 9
 • Мнения: 2 614
Само при мен ли най-краката програма и час и половина 😯 Горение

# 10
 • Berlin
 • Мнения: 9 534
Засега пускам само auto програмата на моята, но вече виждам как ми липсват някои програми - накисваща, изплакване... Моята (новата) е само с 4 програмки - авто, интензивна, еко (3ч. и нещо) и бърза. Половин зареждането не го ползвам. А и нещо не ми харесва как суши. Нормално ли е да е мокра вратата след свършване на програмата? Съдовете са сухи. И пак ми мирише на препарат, а не слагам много.

# 11
 • София
 • Мнения: 3 789
Честита Нова Година и Нова тема!
Само искряща от чистота посуда и никакви проблеми с машинките да има през новата година.

# 12
 • Мнения: 390
Моята най-бърза програма е от 30 до 50 минути,в зависимост от замърсяването.Но не суши на нея.

# 13
 • Бургас
 • Мнения: 337
Основно използвам еко - програма. Пускам я нощем на отложен старт и сутрин, преди кафето вадя съдовете. По празниците се налагаше да се пуска и по два пъти, като денем обикновено използвам интензивната програма, която е около час.

# 14
 • Под Сините камъни
 • Мнения: 4 134
Само при мен ли най-краката програма и час и половина 😯 Горение
И при мен,но и аз съм с Горение

Общи условия

Активация на акаунт