Заедно заради децата

• 22 052
  • 514
  •   1
Отговори
# 180
Типична криза на средната възраст. Ако някой взема решения под емоции обикновено греши.
Обикновено мъжете ги правят тия неща.
Ама тя тъй или иначе е мъжът в семейството, а и някаква врачка й казала, че има "мъжко сърце".
Разликата е, че мъжете в криза на средната възраст си дигат дърмите и отиват да се забавляват безметежно като волни птички с любовници и вълнуващи хобита. Пък жената продължава да опъва хомота на скучната ежедневна проза.
А на нея товарът си й седи и няма никакви изгледи да го тропоса на мъжа си.
И съответно изгледите някой чужд тепърва да се нагърби да й споделя товара са минимални. Че товарът й е тежък, а потенциалните й кандидати или бягат от нещо такова, или никога не са го носили и ще им дойде нанагорно (и то с чужди деца).

Последна редакция: сб, 28 дек 2019, 11:35 от Анонимен

# 181
Първо трябва да почне да свиква с мисълта да делегира/неглижира част от товара. Най-вече да оставя мъжете да викат Неволята.

# 182
Когато се разведе, те щат не щат ще почнат да се оправят сами. Тя просто няма да има нерви и сили чак толкова да ги обгрижва.  

Това, което авторката пропуска е според мен, че този "безполезен" мъж все има може би някакъв принос към семейството. Не съм там и не знам какъв е, но е абсурд съвсем нищо да не пипва из къщи, да не внася нито лев и т.н. Е, след развод се оказваш наистина съвсем сама за всичко и тогава виждаш колко е добре да имаше поне още един голям човек в къщи, с когото да си поделяте поне донякъде задълженията. Дори самият факт, че оставяйки децата с бащата вкъщи те не са сами. После съвсем всичката отговорност за решенията е твоя. И не ми говорете за издръжката - това са минимални пари на фона на днешните разходи за децата.

# 183
Безполезният мъж работи нощни смени.
Едва ли е на минимална работна заплата. Поне едно 1200 лева вкарва вкъщи.
Да, посредствено е, но все е нещо.

За да повиши самостоятелността на мъжете вкъщи, не е необходимо да се развежда.

Всъщност разводът би я направил евентуално по-лесно достъпна за потенциални любовници без ангажименти. Защото ще трябва да се крие само от децата си, но не и от мъжа си. Това е единственият бонус. Ако смята, че си струва загубите....

# 184
Вчера цяла нощ четох, защо съм пропуснала темата - не знам. Много ме вълнува, защото съм преживяла всичко, през което минава авторката. Разликата при нас беше недобрата финансова ситуация и моята непоносимост към инертността на съпруга.
  И понеже беше даден съвет : Да делегира на домочадието домакински задължения - сега вече може да е късно.
  Съвети са дадени за няколко варианта - аз да попитам: съпругът наясно ли е с чувствата на авторката? Сега се сетих - явно Не, щом още правят секс...  А как го правите - когато бях в твоята ситуация и секс не исках да правя с него.

Написах много, но ти го пращам на лични.

От около година го напуснах - децата вече са големи. Съжалявам, че не го направих преди скандалите и че се мъчех да оправя счупеното.

Последна редакция: сб, 28 дек 2019, 12:01 от 512

# 185
Сапфирче, абсолютно съм съгласна с теб.  Дано авторката те прочете бавно и хубаво осмисли всичко, което си написала. Simple Smile

# 186
Ситуацията, в която е авторката е и нейна заслуга. Защо през годините не делегира някакви отговорности на този татко? Защо не го въвлече в грижите и отговорностите за децата и семейството? Защо не намериха нещо общо с мъжа й, което да правят и което да ги "държи" в тази връзка, освен секса? И сега не е късно, сигурна съм. Като избяга от желанието за перфектност и накара всеки нещо да прави вкъщи. Но трябва да има желание, а не желание за раздяла. Раздялата, ако е решение за спасение от инертния мъж, ще доведе нови проблеми, сигурна съм. Моят съвет е авторката да намери нов ъгъл да погледне на ситуацията, на семейството и на отношенията, а не на майката-орлица, интелектуалка, която прави всичко перфектно и се справя с всичко. В този мъж има още "хляб", сигурна съм. А и обичането не е просто интересно с някого, общи интереси и харесване, а много повече - отношение, грижа за близкия и помощ да се развива и той и  най-общо казано - отношение към живота. Това пише и Ерих Фром, който чета в момента в "Изкуството да обичаш".
А, между другото, децата са на 11 години, по това което прочетох, така че има доста време докато станат на 18.

Последна редакция: сб, 28 дек 2019, 12:10 от ornelam

# 187

От около година го напуснах - децата вече са големи. Съжалявам, че не го направих преди скандалите и че се мъчех да оправя счупеното.
Много други разлики има.
Освен сексуалната им активност и липсата на драматични скандали.
Основната разлика са едни малко по-специални деца и техните по-високи потребности от грижа и стабилност.

# 188
Това - за децата не го знаех.

Аз минах през опита да делегирам повече отговорности - при мен не се получи. Също и общите странични интереси и свободно време.

Да стигне до тези размисли, явно на Савина, много й се е насъбрало. Тази любов май не си е отишла само заради интелектуалните несходства?!

# 189
В интерес на истината, по-лесно е да накараш инертен от дивана да свърши някоя задача. Ако е супер активен и развиващ се, все хвърчащ нанякъде и зает с важни дела, ходи го гони да подхване нещо под нивото си..."отивам на опера" като краен резултат е все същата скатавка, като да седи на дивана и да гледа мач - пак не е на линия. А за да е на линия, трябва да му кажеш за какво да е на линия.

# 190
Тази любов май не си е отишла само заради интелектуалните несходства?!

Дали изобщо е имало любов или само привличане и чудесен секс...
Тя най-добре знае.

# 191
Много се чудих дали да взема отношение, за да не ме скастрят пак, че като не съм се развеждала, не мога да имам мнение.  Laughing

Но и моят съвет е Савина да не бърза с решението, поне не и без да е пробвала да реши проблема по „мирен“ път.
Да отпусне малко хватката, в която е стиснала не само мъжете вкъщи, но и себе си.
Да започне да си намира работа и развлечения извън дома. Много хубави съвети бяха дадени по-горе. Да пътува повече – обучения, командировки, конференции. Да общува повече с колеги и хора с нейните интереси. Да оставя повече мъжа си и децата сами, без да им виси над главите като орлица.
Деца на 11 е крайно време да научат как се пускат копчетата на пералнята и прахосмукачката, ако още не го знаят. Мъж на 40+ години е крайно време да се научи как се включва готварската печка, ако още не го може.
Ще се справят и без нея. Може този факт да я засегне на първо време, но ако наистина я е грижа за тях, особено за децата, трябва да се пречупи първо тя самата. Чак след това да има очаквания за промяна на партньора. Той е такъв, защото дълги години тя се е примирявала или сама го е моделирала по този начин.
И още нещо – жените „командаджийки“ живеят най-добре с по-инертни мъже. Само те могат да ги изтърпят и да се нагодят към тях. Ако една такава жена попадне на мъж, който не е склонен да играе ролята на послушко и да остави охотно жена си да води парада, т.е. да командва семейството, не вярвам връзката да оцелее по-дълго.
Та това ми е основният съвет – да се вгледа Савина в себе си и да осъзнае своята роля да стигнат дотук нещата. Да опита да промени нещо – малко по малко или изведнъж, но да не бърза да се предава. Поне да е сигурна за себе си, че е изпробвала всичко, преди да се откаже и да сложи край на този брак.
Естествено, ако няма нова тръпка на хоризонта. Тогава вече ситуацията става съвсем различна...

# 192

Естествено, ако няма нова тръпка на хоризонта. Тогава вече ситуацията става съвсем различна...
Мисля, че има.
Но не мисля, че това прави ситуацията различна.
Децата са си все същите.
И тръпката си е пак тръпка - едва ли нещо повече.

Тя сега си твърди, че е давала шансове 2 години, и че от години обмисля развод.
Но истината е, че никога не е била категорична,  а само до преди месеци самата тя е мислела, че е в хармонична връзка. Много е вероятно мъжът и до ден днешен да смята така и да няма никаква причина да полага усилия да се променя.

# 193
Полезно за авторката ще бъде, ако й дадете примери за 15-годишни съжителства, в които на шестнадесетата година мъжът от диванен картоф е станал друг човек.

# 194
Няма нужда да е чак друг човек, нито да има пълна промяна. Но може да подхване 1-2, после и 3-4 неща и докато се усетиш, да е станал доста полезен всъщност.

Общи условия

Активация на акаунт