Емоционален манипулатор

• 22 435
  • 412
  •   1
Отговори
# 75
Аз живях с такъв нарцистичен социопат. Такива хора са мили, благи и добри пред хората, като намазани с мед, а в къщи се преобразяват на чудовища. Трудно е да се обясни, защото никой не е склонен да повярва. Аз и не ми дреме дали някой ми вярва, де. Който иска, нека поживее с него и ще разбере.

# 76
  • София
Аз и не ми дреме дали някой ми вярва, де. Който иска, нека поживее с него и ще разбере.

Точно!
По-напред някой спомена, че не може с лека ръка да ги определяме като такива тези хора, защото било работа на институциите да ги диагностицират. Но да не забравяме, че не всеки стига до институциите. В обществото ни спокойно си съществуват хора с откронения, които са сигурни, че са си ОК. Как такъв човек ще го накараш да отиде да му поставят диагноза?
Всъщност няма значение дали са социопати с диагноза или друг тип диагностицирано отклонение. И недиагностицираните са достатъчно вредни за хората, с които съжителстват. Начинът им на поведение ги прави такива по отношение на близките, а не диагнозата.
Съгласна съм с това, че много хора, наранени от раздяла биха преувеличили и определили бившата половинка като емоционален манипулатор. Това вече трудно можем да докажем в ролята си на странични хора, но не е наша работа.

# 77
Преди около 5 години имах връзка с патологично агресивен и ревнив човек.
Беше истински ужас.
1. Непрекъснато влизаше в спорове и конфликти с мен, близките си, дори непознати хора в интернет ( сестра му окончателно прекрати контакт с него. Нямаше приятели. Винаги смяташе себе си за по- умен от другите. Обиждаше и се караше и с колегите си.
2. Забраняваше ми да имам приятели мъже. Контролираше всяка моя стъпка. Веднъж ми се разсърди и се скарахме, защото си бях купила парфюм с мои средства. Каза ми, че не може да ми осигурява такива неща и не трябвало да си позволявам и аз.
3. Когато съм с приятелки навън ми звънеше минимум по 3- 4 пъти.
4. Искаше от мен да си сменя работата.
5. Обиждаше ме с грозни думи- мърша, боклук, отрепка  и т.н.
Издържах 3 години в това безумие и излязох от връзката с разбита психика. Не знам как се излекувах. След това около 2 години и половина, бях сама.
Някой беше споменал за надъхване- ами, не, не е! Реално съществуват такива хора. Затова дадох и пример.

Между другото, галатните и любезни психопати, могат да бъдат много по- жестоки от агресивните типажи. Използват чар, обаяние, нежност и трудно разбираш с какъв човек всъщност си имаш работа. Емоционално студени са.Често лъжат и се опитват да замъгляват реалността ви. А това може да подлуди всеки.

Последна редакция: чт, 02 яну 2020, 10:32 от Анонимен

# 78
Само който се е докоснал до такъв човек може да го разбере. Това е нещо много по-различно от обикновените спорове между партньори, интензивността на връзката, емоциите и чувствата, които остават у теб. След такава връзка си тотално объркан, недоверчив. Всичко това е гарнирано с недоверието на околните, които не вярват на това което казваш. Защото този човек е различен от това, което представя пред обществото. Този човек дори ще те обвини теб, че си луда за това което казваш, ще отрича че те е обидил, че те е ударил. Ще изкарва, че си психически нестабилна.
Да твоята приятелка може би не иска да сподели конкретни ситуации от срам. Защото те могат да бъдат много унизителни, сексуално насилствени, може да и е вменявано, че е луда, че не разбира правилно казаното, че това са били шеги. Това я кара да се затвори в себе си и да не желае да сподели конкретика. Трябва да я изслушваш, да я подкрепяш, никакви съвети от рода, че не е дала всичко от себе си или че не е била прекалено търпелива. Да и казваш, че е постъпила много правилно, че си е тръгнала от връзка, която и носи само болка. Да поущряваш самочувствието и, защото след връзка с манипулатор то е смачкано жестоко.

# 79
След такава връзка си тотално объркан, недоверчив.
Много е трудно да се повярва, че "не всички са такива".
Това блокира следващи връзки.

# 80
ММ в даден период от връзката ни проявяваше подобни черти - ревнуваше, беснееше, казваше неща, които поне за мен бяха обидни и аз все не бях разбрала правилно.
Нещата се промениха в момента, в който осъзнах и приех поведението като такова и спрях да се тормозя. Спрях да търся вината си и в момента вече 2-3 години имам съвсем различен мъж. И да се опита да се прояви, вече знам как да пресека подобни изцепки.

# 81
  • София
Аз не разбрах за какво беше включването. Да, много хлра го ползват като нарицателно неправилно, но такива хора ще ти кажат "трошешв, викаше ми и ме удари, пълен психопат", а случаят обикновено не е такъв. Но описанието си е точно на манипулативен човек. Няма какво да ровим дали пък не се е объркала.

# 82
Не всеки темерут, ревнивец, побойник или келеш е емоционален манипулатор. Дори и авторитарният тип е по- ясен, защото дава алтернатива, посочва правила, грешки, модели, изисква от партньора.
Емоционалната манипулация е съзнателно и целенасочено действие, като крайният резултат , който се търси, е объркване на представите на партньора за добро и зло, правилно и неправилно поведение. Така се стига до смазване на самочувствието, до усещането за непълноценност и слабост.
И без ясна визия какво точно се иска от теб.
Емоционалната манипулация може да е и продължително мълчание, без да знаеш с какво си засегнал манипулатора, и много други неща.
Но на Бояна темата е предостатъчна.
Тук въпросът е как да реагират близките на жертвите. С разбиране, подкрепа, без омаловажаване на чувството за травма и обърканост. Със стимулиране на повиваване на самочувствието на жертвата, с твърдо недопускане на мисли за връщане обратно и самообвиненията.

# 83
Аз в живота си, както и вие също сте се разделяли с мъже по различни причини, но не съм съм ги определяла като "социопати". Но по-нагоре съм писала за въпросният мъж, който, според мен си беше такъв, защото има много причини да си мисля, че беше такъв. И отделна тема мога да пусна, за да изредя всички знаци, които го правят в моите очи такъв, но е писано достатъчно и смятам за ненужно.
Да, по-нагоре някои от вас определят, че нараненото его на жените "поставят диагнози".
Ми, не, не е така. За пръв път в живота, мъж ме е оставял сама, разтроена, в сълзи посред нощ и си е излизал от вкъщи, за пръв път някой не е пожелал да ми уважи личен празник, след дълъг път не се е сещал да ме пита дали съм жива и здрава, за пръв път мъж не намира за нужно след преглед при лекар да ме попита как съм, за пръв път някой извърта на 180 думите си, за да не поеме отговорнст, за пръв път виждах как за елементари неща се обвинява, крещи и вика.
Никога не ме е удрял, никога. Обаче ме наказваше с мълчание, невдгитане на телефон, когато съм имала нужда, липса на заинтересованост относно общ проблем, незаинтересованост от ежедневието и проблемите ми.
А, преди да се съберем беше най-аутруистичният мъж, готов да мине през планини, за да ми помогне.
Впоследствие, се превърна в чудовище.
Имаше и мнения, че "гледани в саксии" жени се натрисат на подобни и после едва ли не сами са си виновни.
И тази теория е спорна.
Нито съм глезла, но в семейството ми имаше някакво нормално общуване между родителите ми, което съм определила, може би като нормален модел за семейство. В никакъв случай идеално, но поне баща ми уважава и помага на майка ми вече над 40 години. За разлика от семейството на въпросният ми мъж, който от дете е бил свидетел на алколизма на баща си, послесващата му хоспитализация в клиника за душевно болни, равнодушието на майка му. Липсата на мило и сърдечно отношение към него, когато е бил дете.
Разбира се, че това при някои хора не оказва  влияние. Не знам защо се отрича обаче, че много подобни типове са с травми от деството си.
Да, никой,  не е застрахован, че ще попадне на подобен човек, докато не му се случи и повярвайте ми, те са толкова мили, уважителни, че никой освен мен не може да приеме до ден днешен, че той е бил с мен напълно различен.
Факт, че никакви знаци не се улавят.Случи ми се на късни години, когато си мислех, че знам повече. Тук мога и аз да имам вина, защото чевк се учи докато е жив.
Все още не мога да простя сама на себе си, че по някакъв начин не успях да се предпазя от този човек, имайки предвид годините и опита си. Лошото е, че толкова те изравнява със земята, подронвайки собственото ти самочувствие, че все още не мога да повярвам и да се доверя на човек.
Никой, който не е попадал на подобен човек не може да прави анализи и психопортерти на "жертвите".

# 84
Дълго време партньора на ЕМ, стой във връзката. Но се чувства объркан, бори се със себе си дали пък вината не е у него, чувства нещо странно, нещо като полудяване, размиване на истинността и манипулацията. Стоиш и не знаеш този човек, какво чувства към теб, смяната на настроенията му пред хора и на саме, неяснотата и разминаването между думи и действия. Смазва те с поведение, пък те иска...
...уж?!  Много може да се прочете за нарцисистите и да си направиш сам изводите. И не този тип поведение, манипулациите, наказанията, после период на меден месец не можеш да ги сгрешиш. През живота си не съм срещнала повече такъв тип поведение. Различно, то реже въздуха когато играта вече загрубее.
И да после всички ти викат "ама много лесно слагаш етикети". Повярвайте това е нещо Мега различно като палитра емоция, която ще изпиташ. Като всмукване в торнадо, което те завърта и като те изхвърли не знаеш кой си.

# 85
Не мога да съм го сбъркала, дълго време не се чувствах добре, започнах да мисля, че полудявам, започнах да се съмнявам във всичко, дори в себе си. Тогава реших да отида тайно на психолог. Мислих, че полудявам и аз съм виновна за всичко, че не съм достойна. Та отидах, защото не можех да кажа на никой какво чувствам. И когато разговорих с психолога, той ми каза че имам разбота с нарцисист. Че съм жертва на манипулациите му.
След всички перипетии, след като си взе нова жертва. Всичко се повтори, като по учебник. Вече ми е ясно, пределно ясно, че имам работа с манипулатор.
Този тип хора трудно биха били диагностицирани, тъй като те отричат психолози и психиатри. Не биха ги посетили, те не смятат , че имат проблем.

# 86
  • София
Всъщност не съм казала, че "сами са си виновни", а дадох пример за попадане на подоби типажи при положение, че в семейството няма токсичен модел. Има и такива случаи. Моля да не се извъртат думите ми поради тригърване от ситуацията.
Да, точно гледане в саксия е. Светът е лош и гаден, има и зли хора, не са само неволно нараняващи се двойки. Това е. И мисля, че предвид епидемията от такива типажи трябва да се предаде на децата тази информация по подходящ начин.

И преди сме го дъвкали, но посещават психолози и още как. Но не с целта, с която нормалните хора го правят. Често психолозите, колкото и некадърни кадри да имаме, все пак се усещат, че си имат работа с нарцис и започват да задават неудобни въпроси. И мамин златен (а те всичките са мамини по един или друг начин) решава, че психолозите са много тъпо племе и не може никой да му помогне (като второто е факт, рзбира се, хаха)

# 87
Аз не стоях дълго след като започнаха тези проявления, но дори и времето, което отделих да се чудя аджеба къде греша всеки божи ден, в което бях обвинявана, смятам за много.
Дълго време след като се разделихме се обвинявах, че нещо съм сбъркала, за да се превърне от добър в лош спрямо мен.
Да, думите нараняват много повече от шамарите.
Та, ако приятелката все още следи и чете може би вече има ясна представа. Освен семейството ми, никой не успя да влезе в моите обувки. Общите ни познати все още си контактуват с него. Никой не искам да убеждавам в това, че той  се държи различно спрямо всяка ситуация и човек. И не желая.

# 88
Може ли да ми дадете пример/ ситуация, в която емоционалния манипулатор обърква представите на половинката за добро и зло?
Как ги обърква по-точно?

# 89
На мен тази книга ми помогна да си отговоря на доста въпроси - https://chitanka.info/book/7265-myzhete-koito-mrazjat-zheni-i-zhenite
Ситуация - мъжът унижава половинката си, например намеква за пореден път пред хора, че е глупава или за нищо не става. Жената се разбунтува и я изкарват луда и без чувство за хумор. Драматизира, преувеличава и т. н., а Той е невинен. Повторено 100 пъти всяка жена започва да мисли, че проблемът е в нея.

Общи условия

Активация на акаунт