Традсъпруги - мода или реална смяна на парадигмата за съвременната жена?

• 6 162
  • 194
  •   1
Отговори
  • До хладилника, който обичам
Не може да не са ви попадали клипчета за tradwives - "традиционни" съпруги, популярен тренд в САЩ, но гледам, че и в България взеха да се обаждат инфлуенсърки, искащи да са "традсъпруги" и рекламиращи го като Новото Голямо Нещо.
Какво е традсъпругата - жена, която не работи извън дома, посветена е на домакинството, децата, мъжа си. Но тя не е просто жена в майчинство или жена, която не работи по стечение на обстоятелствата. Традсъпругата доброволно се отказва да работи не само докато децата са малки, а изобщо. Мъжът трябва да изкарва достатъчно пари, за да издържа домакинството и да посреща нуждите на всички.
Традсъпругата има и немалък елемент на подчинение на мъжа - той и неговите нужди са на пиедестал. Възраждане на идеите от рекламите от 50-те години на миналия век в днешно време на живо. Традсъпругите в САЩ често са част от традиционни силно религиозни общности и това полека плъзва в други общности, където религията и традиционно разделение на ролите на половете не са непременно водещи.
Новите традсъпруги избират да не работят, да са изцяло посветени на дома, мъжа, децата, семейството даже след като децата отрастнат и нямат такава голяма нужда от майка-домакиня. Традсъпругите на новото време възвръщат и естетиката на 50-те с рокли, токчета, винаги с грим, безупречен чист и подреден дом и топли ястия три пъти дневно.
Като оставим настрана очевидният недостатък, че традсъпругата ефективно губи възможност адекватно да се върне на пазара на труда, ако ѝ се наложи, защото няма стаж, квалификации и умения, и (за мен) това е чепат израстък на "житейската философия" на последователи на Андрю Тейт с теориите, че жените са под-човеци, подчинени на и зависещи от мъжете си, допринася ли реално за щастливо семейство и щастлива жена в днешно време този тренд? Трябва ли да е цел, към която момиченцата да се стремят - да станат съпруги, майки и добри домакини като връх на съществуването си?

# 1
  • Melmak
Аз мисля, че в България има много такива жени. Не знам дали ходят на токчета вкъщи, но не работят с години на наемна работа, а са домакини. Майка ми беше така 15 години горе-долу. Грижеше се за нас с брат ми, за семейството и дома. Баща ми изкарваше повече пари и не ни е липсвало нищо в оня етап. След този период майка ми се върна на работа, а баща ми вече имаше проблеми с бизнеса и затвори.

Реално майка ми не е имала проблем с това да не работи. Казвала ми е, че за нея най-голямото щастие е било да прекарва време с нас - татко и децата. Докато другите майки губели моменти със семейството, защото работят.

Така че не знам дали тези са някакви редпилъри, но мисля, че в България сме доста центрирани около семейството и не е прецедент жените да остават домакини. Разбира се, ако това е желанието им и не е насила, всичко е наред. Аз самата не се виждам в такава роля, но за друга жена може да е напълно ок.

Мисля, че и във форума имаше такива теми, на домакини, които споделят ежедневието си.

# 2
Ами то е много trendy да се плюят тези жени. Даже много повече жени се занимават да плюят това движение, отколкото са реалните му членове. Да не говорим за България, където е екзотика това.

# 3
  • София
Жени като Нара Смит отдавна го правят най-вече за пари. Тя е от онези хора, които казват, че ще сготвят с каквото има в хладилника, и след това вадят фазан... Същото мога да кажа за Балерината с фермата, Есте Уилямс...
От друга страна "обикновените" trad wives ги разбирам - това е съвсем естествен отговор на тенденцията girl boss, на жените, които се претрепват, за да са на върха на кариерата. И на забързания живот, дори и да не е на върха на кариерата.
Затова и ако този съюз е сключен с пълно взаимно съгласие и жената е щастлива в него - аз съм на хиляда процента за.

# 4
Разбирам те, hechicera_, но традсъпругата не е просто домакиня, каквито разбира се, си права, има много в България.
То е цяла визуална естетика на нея, дома и живота ѝ, нерядко представено в социалните медии на вниманието на всички. То е по-скоро цяла 'житейска' философия, че традиционната роля на жената е това - да е перфектна съпруга, домакиня и майка, а ролята на мъжа - да носи пари и да се наслаждава на дома и децата, отгледани от традсъпругата.
Докато в България жените са тези, които основно се занимават с децата и дома, по съвместителство с работата си след майчинство, то е социална норма, а не философия, че мястото ѝ е под това на мъжа.

# 5
Много гледни точки има, но и аз забелязвам тенденцията. Имам няколко мнения.

1. Цялото “движение” е много лицемерно. Защото те не са домакини отдадени на семейството си, а инфлуенсъри. Предполагам на доста хора в наши дни им се е налагало поне един път да обработват видео или снимка, това не е като да отнема 5 минути, особено, че някои заснемат с брутална техника и правят видеа на много високо качество, товст, те работят, по един или по друг начин. В същото време убеждават как жените трябва да лежат на мъжете си, но в края на деня те ще имат инфлуенсърството, дори и без мъжа си, а тези, които са я послушали, ще останат на улицата.

2. Американската система е много осакатена, когато говорим за отглеждане на деца и майки. Те майчинство почти нямат, но и нямат условия, които да им помагат, за да могат да осигурят на децата си детски градини или бавачки. Една много капиталистически настроена страна, в която няма и капка мисъл за човека извън функцията му да изкарва пари. За тях е по-евтино да стоят вкъщи, отколкото да отида на работа, да го обобщя.

# 6
Аз нямам социални мрежи и никакви "тенденции" не забелязвам. Трайно безработни неамбициозни жени (и мъже) си е имало винаги.

# 7
  • Melmak
Това с инфлуенсърството е основно. Реално да се снима с качествена техника и да се споделя това съдържание изисква много. И аз обичам да готвя и го правя ежедневно примерно, обаче не снимам видеа. За да се заснеме видео, пост или там каквото и да е… изисква доста.
За това съм съгласна със Сави. От друга страна е доста по-красиво да виждаме една поддържана и в добър вид жена, която се грижи за перфектния дом, отколкото кисела и недоспала жена, която се чуди какво да подхване по-напред.

Много от инфлуенсърите показват неща просто за пред камерата. Всяка такава може да има и помощница в домакинството, на която плаща за да чисти, а тя после да се снима гримирана с прахосмукачката.

Примерът с майка ми го намирам за релевантен, защото тя беше ок с ролята си на домакиня. Сигурно ако баща ми не беше фалирал, нямаше да се върне на работа. За нея не е било драма, че парите ги изкарва той и решенията ги взима той. Просто си е такава. При нея също е вид философия, че няма наемна работа, която да е по-интересна и важна от дома. Не е просто да се е занимавала повече от баща ми с нас. Изцяло домакинството е било нейна задача и не просто да се изчисти, а да се създаде дом, уют, да се готви качествена и добра храна ежедневно, без полуфабрикати и аламинути. Да посреща баща ми от работа всеки ден с очакване. Такива неща.

Сави хубаво обърна внимание на “майчинството” в щатите, което е някакви седмици. Мисля, че има доста семейства там с по 4-5 деца, в които майката не работи. Детегледачка би било по-скъпо.

А и инфлуенсърството си е професия, изкарват се доходи, та тия жени съвсем не са да чакат изцяло на мъжа си. (Тези, които се показват в социалните мрежи, де).

# 8
Мисля, че не е за мен. Аз една година бях в майчинство и от монотонно ежедневие с пранета, готвения и сменяне на памперси, едва не скъсах синджира. Щом в един момент даже ми се щеше да имам един любовник за разнообразие на фона на тотална липса на време, представете си за какво изпляскване на легена ставаше въпрос. Наистина нямах търпение да започна работа, да разговарям с хора, различни от майки на бебета и да мисля и за нещо друго, освен манджата и прането. За мен такова ежедневие, да домакинствам и да чакам мъжо да се върне, е привлекателно за около месец максимум. След това имам нужда от разнообразие, и ако не работа, то хоби, което да ме отдалечи от печката. Не искам да осъждам никого за избора му. Може би за по-сангвиничен тип жени, по-лежерни и спокойни и невъзмутими с 3-4 деца около тях, е прекрасен стил на живот. За жени с повече нерв и холеризъм, би било наказание.

Последна редакция: пт, 17 яну 2025, 14:04 от Мисифу

# 9
Не, не, нещо не успяваш да разбереш цялостната философия на това движение, hechicera_.
Тук става дума да се върнат онези времена, в които жената е безгласна буква, чиято роля е единствено да служи на мъжа си по всякакъв начин - като вещ. И даже да му служи с усмивка! Тя фактически се поставя на едно стъпало по-ниско, като друг вид същество.

Аз мисля, че, ако недай си Боже, се разрастне тази идея, то тя ще прати по дяволите десетилетия / да не кажа столетия/ неимоверни усилия на жените да извоюват своето равенство с мъжете.
Жената може да има женска енергия и да излъчва женственост /ако иска!/ и в същото време да има своя професия, да бъде пълноценен човек, чиито умения, знания, идеи да са конкурентни с тези на мъжа. И изобщо не говоря за жените кариеристки, а за обикновената средностатистическа жена.

Аз съм абсолютен феминист!
Имам две дъщери и в никакъв случай не бих споделила идеите на подобно движение.
Още повече, че личното ми мнение е, че жените всъщност са много по-силни като личности от мъжете, че са много по-креативни, съобразителни, способни, по-интелигентни! Мъжете единствено разполагат с по-голяма физическа сила.

# 10
...жените са под-човеци, подчинени на и зависещи от мъжете си
За съжаление това си е останало като разбиране в много двойки и едва ли скоро ще се промени. Ако жената, дори изкарваща пари извън дома, не го осъзнава, тя си остава зависима и така или иначе е в ролята на подчинена. Ако не работи, поне има по-малко задължения и ѝ остава време. Такъв тип хора никога не променят възгледите си, та може би е по-малкото зло.

Оптимист съм, едва ли ще стане масово. Надявам се да остане само при тези, които винаги са били с такова мислене. Просто сега ще е официално.

...Трябва ли да е цел, към която момиченцата да се стремят - да станат съпруги, майки и добри домакини като връх на съществуването си?
Не. Всеки човек, мъж или жена, трябва да се стреми да е добър домакин, родител и партньор, но това е само част от живота. Работата учи и дава много повече.

Всеки е свободен да избере своя модел и ако съвпада с този на човека до него, всичко е 6. От моя гледна точка това не е добре за децата, защото им дава много изкривена представа за света и създава риск от това да не успеят да поддържат нормални отношения в бъдеще. Или имитират семейния модел, или стават толкова крайни в другата посока, че не могат да задържат човек до себе си. Но не е наша работа да възпитаваме чужди деца...

Единствено не съм съгласна с рекламирането на тренда, защото това Е професия и от нея изкарват пари. Т.е. е подвеждащо. Не са това, за което се представят и на практика самите те не го упражняват.

# 11
Много интересно какво ще правят тия жени,  ако внезапно мъжа реши, че те вече не го устройват. Иска по нов модел- по-млада, по-красива. Къде остават те без средства и без перспектива.
Или вземе, че се спомине и я остави не само без пари ами и с дългове.
Дали ще са много добре, как мислите?

# 12
Много интересно какво ще правят тия жени,  ако внезапно мъжа реши, че те вече не го устройват. Иска по нов модел- по-млада, по-красива. Къде остават те без средства и без перспектива.
Или вземе, че се спомине и я остави не само без пари ами и с дългове.
Дали ще са много добре, как мислите?

Ще трябва скоропостижно да си намери друг мъж, на когото да служи.
То и навремето такава е била практиката.

Не се сърди, човече, вярно е, че още сме мноооого далече от пълно равенство с мъжете. Но такова нещо като "трад съпруга"... - голямо предателство към пола!

# 13
Единствено не съм съгласна с рекламирането на тренда, защото това Е професия и от нея изкарват пари. Т.е. е подвеждащо. Не са това, за което се представят и на практика самите те не го упражняват.
Не си права - изкарват пари единици, инфлуенсърките. Но те намират последователки, които прегръщат идеята (а вероятно мъжете им, ако имат финансова стабилност - още повече), но какво става, ако след 15 години мъжът реши, че не му се занимава повече и смени жената - какво става с неговата досегашна траджена, без умения, работен опит? Тези жени нищо не печелят във финансов смисъл от това, да са традсъпруги.

И аз като utro77 мисля, че която иска и я влече животът на второ място в услуга на мъжа - нека, нали за това се борят жените от десетилетия и даже векове - всяка да прави каквото си иска. За моите дъщери в никой случай не бих искала тоя живот. На мен венецът на съществуванието ми е повече от това да съм домакиня и перфектна майка (не, че съм което и да е от двете), но в личността ми е и моето Аз, като човек със собствени мисли, умения, мнения, желания, а не само като нечий придатък.
И с уговорката, че трябва да е по нейно изрично желание, вместо наложена норма, и че първо си е оплела кошницата в смисъл - да има работно умение, да го поддържа на някакво ниво, да може да е конкурентна, защото животът поднася всякакви изненади. Защото ако всичко, с което може да се похвали след 20 години брак е, че по лавиците в хола няма прах и готви перфектните пържоли, се съмнявам даже за касиерка в магазина да ѝ стигне като умение, ако се наложи.

# 14
Това е поза - не вярвам, че е искрено. Простоси играят на "къща". Докато не се яви нещо по-интересно (за тях).

Скрит текст:
По едно време мислех да питам в една тема, дали в България има откачалки, на които целите им домове са в бежово или в пастелни цветове, както и всички дрехи в гардероба им, но заподозрях, че има, затова се въздържах.
Моите извинения, но ви мисля за кукувици (ако сте сред тях).

Общи условия

Активация на акаунт